2020-01-13 2200 views
上水都算得上係素食沙漠,除咗依間做左幾十年既普陀素食之外,就再冇其他素食餐廳。其實依家真係多左好多人食素,我強烈建議有興趣開素食餐廳既老闆們可以考慮下上水。講返普陀先!因為有返咁上下歷史,所以成間鋪都係舊舊地昏昏暗暗咁,不過基本上大部分中式齋鋪都係咁上下樣。黎到齋鋪緊係要食齋滷味,細份都已經好夠食。依個鮮果玉球除左蜜桃之外就冇乜其他果,味道就比較似咕嚕汁,酸酸甜甜幾開胃,如果用猴頭菇代替個素肉就更正。比餐牌上面「大網鮑」幾隻字吸引到,結果隻鮑魚又真係幾大隻,上枱果陣鮑魚有啲散開左,我地砌返靚仔佢先影相,個賣相都算唔錯丫!素鮑魚用蒟蒻做既,爽口彈牙,都模仿得幾好。個福建炒飯係一啲都唔似福建炒飯既,但唔代表佢唔好味。個飯好夠鑊氣,而且超大份量,食完都幾滿足,不過如果你係想食福建炒飯既話就可能會有少少失望。黎到依啲街坊飯堂老字號,最開心係食到人情味。鋪入面既姨姨好用心既接待我地,見我地等緊人又會拎湯比我地飲先,又好主動幫我地加茶。餐廳剩返我地一枱都唔會話想趕客快啲收鋪,喺度屹立到咁多年確實係有佢原因既!

細齋滷味

鮮果素脆玉球