2017-06-13 7808 views
喂喂喂,唔好一見到我個topic就無曬興趣先,就算無雪糕都有其他好多野食值得介紹架嗎!﹝其實無雪糕我都幾失望﹞自從搬左開返之後都係第一次去,個食物場好似靚左又大左,廚房又專業左。但係攞串燒個位排隊位置就麻麻地,因為d人打橫排會阻住其他人攞糖水,希望可以間好d排隊個位。有一個區域好似青bb,我以為全部都係素食,點知原來唔係架-有菜心炒肉片架,所以素食者要小心d。但亦都有齋滷味、豆腐、沙律等等適合素食者既食物,don’t worry😉!今次要排隊攞既車輪芝士意大利粉都幾好味。雖然有好多人受唔住黑松露醬隻味,但呢度都算落得好足料,而且個麵條粗身好有口感。煮麵師傅仲好好禮貌,排隊全程同我有傾有講。如果唔食肉既朋友仔可以叫師傅走蟹籽。美中不足係芝士味好似俾黑松露搶左,唔係太夠濃郁。另一個區就叫做「部隊鍋區」,既潮又貼新韓風,店主都好識做生意。事關部隊鍋材料都係以加工食物為主,相信都比鮮食平好多。此外,相信以加工食物保存期都會比新鮮食物長,咁就既時興又可以節省成本。之後想同大家介紹一樣台灣街頭成日有既小食-炸oreo,次次去到台灣都無食,第一次食反而在這裡。我食果陣已經唔係新鮮炸起啦,但依然好好食

喂喂喂

自從搬左開返之後都係第一次去

今次要排隊攞既車輪芝士意大利粉都幾好味。

之後想同大家介紹一樣台灣街頭成日有既小食-炸oreo,
次次去到台灣都無食,第一次食反而在這裡。我食果陣已經唔係新鮮炸起啦,但依然好好食。點好食法呢?首先係個面無咩出油,無油益味。其次係粉漿夠薄,唔會咬極都咬唔到塊餅。Oreo經過油炸之後質感變得無咁硬,入口後出奇地鬆化,而且炸完唔係油膩、而伙令塊餅無咁甜同多一份甘香。

除左放甜品櫃既甜品之外
,現場每逢特定時間都有限量既甜品供應。我記得我留意到第一次係芝士撻,職員話要早15分鐘去排、我死唔信邪,就咁早5分鐘落去就算。結果…梗係無得食啦。之後果次輪心太軟我就醒啦,真係早15分鐘去到,但都已經係截龍前最後果幾個人啦。原來每次只係得12個甜品左右,真係「手快有手慢無呀」。同埋只有食心太軟果陣先會伴一小球雪糕俾你,自助餐、唔食過雪糕真係會唔甘心囉。

不過心諗其實好多人食放題
自助餐都一定要有雪糕,就算唔係靚牌子都要食。就算無雪糕都整返幾枝雪條啦係味先?希望下次去果阡會夢想成真啦!
炸oreo
炸oreo