突然兔姐來電相約晚飯,撞啱我搵左成日都無朋友陪我食羊腩煲,就一口應承啦。上網摷下上水邊度有靚羊腩食,發現街市有檔三和火鍋好有名氣喎,就去一探虛實,點知左兜右兜都搵唔到。行黎行去都係強記,我放棄喇,強記就強記啦。生力清啤,今晚飲一雙好喇 ﹗發現我經常搞錯生力同百威套制服,我已根深蒂固生力既制服必定係黃色架麻,無啦啦轉左同百威一樣係紅色,都唔知為咩 ﹗見幾個生力及藍妹 promoter 妹妹咁落力,友情價叫兩支啦。如果知道唔係百威,我會飲藍妹囉。招牌羊腩煲,HKD288 都係貴喎,近幾年羊肉價錢不停颷升,了解既。招牌羊腩煲,兔姐剛落車,叫定個煲滾住等都差不多喇。招牌羊腩煲,開呀 ﹗勁足料喎,大量羊腩配上炸枝竹、冬菇、冬筍、馬蹄、大蔥、薑,等等等。價錢合理,貴得有道理 ﹗羊肉湯極濃厚,質感幼滑,味道豐富香醇,飲完暖入心。羊腩肉多骨少,啖啖肉半肥瘦,入口軟棉鬆化,清淡羊羶味夾著羊肉甜味,醬汁已滲入每絲纖維中,黏上少許腐乳醬更添風味 ﹗非常美味,要再三添食,如果撈白飯就真係神仙都企唔穩呀 ﹗推介之選 ﹗所有配料已經完全吸收羊肉湯既精華,好味道 ﹗冬菇滑爽彈、冬筍味道又爽脆、枝竹索盡湯汁,無得頂。

脆鯇魚骨腩,好鬼大碟喎。質量上級,爽脆而魚甜味突,夠肥美先有依個味道,正。山根,招牌羊腩煲實在太好味,食到乾乾淨淨 ﹗最後掉晒山根去索羊肉湯,趙落嚥韌又爆汁,太美味咯 ﹗送既生菜好懷參半,靚既鮮爽多汁,好味。差既又黃又有窿,掉左無食啦。

多謝兔姐突姐冒出陪我食羊腩煲,就算對羊腩麻麻地都陪我食,感激不盡 ﹗我連續飲左幾晚酒又爆醉幾晚,今晚點都要返屋企休息喇,兔姐您唯有單刀負會落酒吧啦。

生力清啤
脆鯇魚骨腩