2016-04-04 1652 views
中環大把好嘢食,今日就去左充滿港式懷舊風情嘅來佬餐廳。一入到去已經好滿意佢嘅帶點懷舊的殖民式裝橫,店內情調高雅,侍應們西裝筆挺,令我宛如置身於六七十年代呢!黑牛已經唔係好多餐廳可以飲倒嫁喇。朱古力雪糕加上可口可樂真係好過癮。讚吖!法式焗田螺又係一傑作,未食已被焗得超香的蒜蓉味吸引,金黃色的薯蓉雖是伴菜,但充滿蒜蓉的香味,一淡一享受。主菜田螺大大隻,除了醉人嘅蒜蓉味外,更有田螺的鮮味,完全是味蕾的享受,色香味俱全。我們吃得連殻內的田螺汁也一飲而盡。身為雞翼大王,來佬雞翼又豈可錯過。一碟六隻,每隻都沾滿了來佬汁。咸甜味相相宜,而旦每口均是鮮雞翼夾着以豉油為主的汁,令我一隻接一隻,津津有味。脆皮乳鴿炸得香脆美味,每一口均是享受。選用的乳鴿大大一隻,特別嫩口,十分惹味,基本上不用點喼汁或椒鹽已經夠味。配上兒時最愛零食之一蝦片,真係唔係街邊燒腩店可以搵倒呢!雖然來佬餐廳的價錢難以跟茶餐廳比較,但水準絕對是高級餐廳的質素,加上雅緻嘅環境,於中環而言夠抵了。
黑牛
法式焗田螺