2017-03-13 999 views
今日要去PMQ元創方睇展覽,順路當然要去呢間出名蕃茄湯底既大排檔啦。大約兩三點黎到,好好彩地啱啱過左打工仔既食飯時間,一去到就可以唔使排隊即刻有得坐低。一場黎到就當然要試下佢既蕃茄通粉啦。我叫左蕃茄碎牛肉炒蛋通粉,碗通粉既份量都算大碗。蕃茄湯底又濃郁又杰身,蕃茄既酸甜味非常出色,啱啱好恰到好處,完全食得出係落足大量蕃茄煲出黎既足料湯底。至於通粉就煮得啱啱好,唔會太稔,口感彈牙;通粉中空令佢既掛湯能力一流,每一啖都充滿住濃濃既蕃茄味。另外碎牛同炒蛋一齊炒,炒蛋都算大份,碎肉既份量亦算多;炒蛋既外層香脆,入面就好綿滑,唔會太老,配埋蕃茄湯一齊食,簡直係絕配。除左蕃茄通粉,我個人比較推薦佢既檸檬蜜糖脆脆。檸蜜脆脆係無得之後再加單既,所以要一開始就叫定喇。豬仔包既外層烘到熱辣辣脆卜卜,入面就好鬆軟,同時吸滿晒檸檬蜜糖汁;一開始入口首先會食到檸檬既酸味,然後就到蜜糖既甜味,酸酸甜甜,味道有層次得黎仲好開胃,非常好食,真心推薦呀。聽人講呢到另一樣必叫既野就係咸檸七,可能係貪佢有懷舊茶餐廳風味?🤔不過整體覺得無咩特別,同其他茶餐廳既咸檸七差唔多。雖然勝香園既環境麻麻,又食到個人熱辣辣流晒汗,但呢到有
蕃茄碎牛肉炒蛋通粉
蕃茄碎牛肉炒蛋通粉
一場黎到就當然要試下佢既蕃茄通粉啦。
檸檬蜜糖脆脆
除左蕃茄通粉,我個人比較推薦佢既檸檬蜜糖脆脆。
檸蜜脆脆係無得之後再加單既,所以要一開始就叫定喇。
咸檸七
咸檸七

雖然勝香園既環境麻麻,又食到個人熱辣辣流晒汗,但呢到有既係人情味。
呢到既嬸嬸婆婆就算忙到踢晒腳都依然好耐心咁幫你搵位同落單,唔會燥你底。而且勝香園既蕃茄湯底同檸蜜脆脆真係無得輸,下次再黎中上環一定要再食。但到差唔多食完既時候又出現左條人龍,希望下次都會好似今次咁好彩唔洗等位啦。
$50 (Tea)