2023-12-07 209 views
無意間揾到一間擁有獨特滋味嘅餐廳,唔覺搞到味蕾興奮唔已。當中最驚豔嘅菜式莫過於佢哋嘅慢煮燴牛面頰首先佢嘅外觀,真係令人望而生畏。一大碟深啡色嘅面頰,慢煮至軟爛入味,令人一見難忘。佢嘅表面微微焦香,加添咗一層香脆口感,令整個菜式更有層次感。啖開一口,啊!居然係咁入味,肉質軟滑咁嘅感覺。佢嘅湯汁更係滲透入每一絲肉中,帶有濃濃嘅牛肉香氣,一啖一啖都好滿足。最難忘嘅係佢嘅調味,唔似一般嘅濃湯,帶有微微嘅甜味同埋淡淡嘅香料香氣,為整個菜式帶嚟一個意想不到嘅驚喜。另外,菜式搭配嘅配菜亦係一絕。一碟簡單嘅綠色蔬菜,清新爽口,同牛面頰嘅濃味形成鮮明對比。啲蔬菜唔單止係裝飾,仲帶嚟一啲清淡嘅口感,令整體更加平衡。
慢煮燴牛面頰
2023-12-01