2019-09-05 761 views
今日難得嚟到尖沙咀,諗住同男朋友慶祝佢升職,我就搵左呢一間望住維港景色嘅地方係慶祝。之前嚟過呢一間餐廳㗎啦,但係當時煙雨濛濛嘅天氣,而且係中午時段,完全唔覺得有靚景色,但係適逢今晚天朗氣清而且對着東方之珠呢一個來講,靚到無與倫比。今次嚟到叫咗個四道菜式晚市套餐,頭盤有一個低溫南非慢煮鮑魚,配左個小龍蝦,魚子醬,椰菜仔。醬汁嘅條配令到鮑魚嘅鮮味出晒嚟,魚子醬揀咗隻唔係咁搶味嚟調配,令到鮑魚嘅鮮味出晒嚟,魚子醬揀咗隻唔係咁腸嚟嘅,配住嚟食好清新。之後既湯品,係一個番茄洋薏米湯,食得出個番茄湯係用咗好多新鮮蕃茄blend出嚟,入口微酸帶甜,加少少黑胡椒嚟到將味道提升,楊薏米除咗有養生同埋健康嘅功效之外,對於呢一個湯來講亦都令到個湯嘅口感大大提升。主菜揀咗個紅鯛魚加帶子,另外佢仲加咗一啲焗左再磨成粉嘅榛子碎, 十分十分之香,食落好似牛油曲奇咁嘅味道。加埋西椒醬,就知道廚師用咗好多心機去做一道菜。紅鯛魚油脂分布啱啱好唔會太肥膩,而佢個帶子亦都煎得啱啱好。甜品配左一個檸檬夾心蛋糕加士多啤梨雪糕,唔係太花巧,但係檸檬夾心蛋糕做得非常清香,會買士多啤梨雪糕混合個甜度啱啱好。希望我男朋友滿意呢一餐啦。食
希望我男朋友滿意呢一餐啦。
食完大餐望住個景再飲返杯茶,人生一樂也!