2019-09-11 1843 views
女仔總係有說不完的話,一個安靜、私人度高、優雅的用餐位置是非常重要的,所以找到這間餐廳❤️這間餐廳是用落地玻璃窗,面對著維多利亞海景😍環境氣氛十分舒服浪漫💕可能由於時間較早的關係,當天用餐時沒有人演奏音樂。(對上次我大約9點來的時候是有的)如果大家是想慶祝周年紀念或者生日,記得就住時去時間去訂枱啦~📍Pan-fried Crab Cake 香煎蟹餅 (HKD218)這前菜除了有蟹肉外,它還配上紅菜頭啫喱、三文魚子,令整碟菜式味道沒有太過單一,唯一不足的地方是它的蟹肉含量不夠上次在喜來登吃的多。📍Boston Lobster Soup (HKD158)這是我例牌要叫的湯,味道新鮮,而且沒有弄得太鹹和太多cream👍🏻📍Charcoal-grilled 10oz USDA Prime Rib-eye steak (HKD488)這個忘了拍照😅我叫了medium,肉質較淋,不乾身👍🏻經過炭燒,一樣咁juicy,仲非常香口📍USDA Prime Black Angus Beef Tenderloin (HKD388)這個不建議叫,對比起rib-eye,相對比較失色。味道一般,沒什麼特色。。。📍配
女仔總係有說不完的話,
一個安靜、私人度高、優雅的用餐位置是非常重要的,
所以找到這間餐廳❤️
這間餐廳是用落地玻璃窗,
面對著維多利亞海景😍
環境氣氛十分舒服浪漫💕

可能由於時間較早的關係,
當天用餐時沒有人演奏音樂。
(對上次我大約9點來的時候是有的)
如果大家是想慶祝周年紀念或者生日,
記得就住時去時間去訂枱啦~

📍Boston Lobster Soup (HKD158)
這個忘了拍照😅
📍配菜:薯條 (忘了價錢)
正常普通的薯條,Suggest大家叫多碟前菜/ 龍蝦意大利飯🤭
其實呢間餐廳除左食扒,
更出名的是吃生蠔,
建議大家期待去的話一定要叫✨
Pan-fried Crab Cake 香煎蟹餅
Boston Lobster Soup
Pan-fried Crab Cake 香煎蟹餅
2019-09-07 1287 views
之前睇到呢間餐廳個境好似幾靚,於視乎就提前book咗這間餐廳, request咗窗口位, 一入到去間餐廳有部大鋼琴喺旁邊, 有人伴奏 ,好有情調, 飯枱對住個維港景色好靚, 氣氛唔錯, 餐廳人數不算很多所以傾計都比較舒服 點咗二人餐, 頭盤賣相不錯味道也不錯 個湯味道比較酸~較開胃~ 主菜~ 五成熟牛扒及加錢點了份龍蝦牛扒五成熟剛剛好 忘了給甜品拍照跟餐的檸檬蛋糕味道好好,酸酸的,中和飽肚感, 另點了一個心太軟,生日可以要求餐廳寫祝福語,但記得要提早request如果不介意鋼琴音樂會影響聊天的話,建議預約坐在鋼琴旁邊第一張的沙化拍照比較美 整體來說這間餐廳不錯適合紀念日或慶祝生日💋 價錢合理

點咗二人餐, 頭盤賣相不錯味道也不錯

個湯味道比較酸~較開胃~

主菜~ 五成熟牛扒及加錢點了份龍蝦

牛扒五成熟剛剛好

整體來說這間餐廳不錯適合紀念日或慶祝生日💋 價錢合理
Type of Meal
Dinner
Birthday
2019-09-07 928 views
呢間餐廳其實bookmark咗一段時間,🥚終於帶👧🏻黎試👅【U.S. Prime Beef Tartare with Caviar Shadi美國頂級牛肉他他伴魚子醬$268】quail egg yulk, deep -fried tendon puffs, french fries 首先將生牛肉加鵪鶉蛋蛋液攪拌,由於生牛肉已經過處理去筋位部份,所以牛肉部分係軟糯加上滑溜嘅口感;仲有炸過嘅牛筋同埋魚子醬令到成個菜更加有層次🔝今次係小編👧🏻第一次食生牛肉,好在冇太大嘅抗拒感【Boston Lobster Bisque波士頓龍蝦湯$158】 濃厚黏稠的湯身入口不膩,配上忌廉令個湯更加滑溜,仲有兩三夠龍蝦肉件🦞【Charcoal-grilled 10oz USDA Prime Rib-eye Steak炭燒10安士美國頂級肉眼扒$468】🇺🇸🥩Order咗medium 塊肉眼四面煎封、炭燒味香,要彈嘅地方只有一個,略嫌有啲筋位影響整體分數【Ambrosia’s Bouillabaisse法式海皇鍋$398】 half Boston lobster, Hokkaido scallop, Bos
呢間餐廳其實bookmark咗一段時間,🥚終於帶👧🏻黎試👅

【Ambrosia’s Bouillabaisse法式海皇鍋$398】 half Boston lobster, Hokkaido scallop, Boston mussels, clams, prawn, fish fillet 呢個鍋等於龍蝦湯嘅加強版🔝只係添加更多材料,有半隻波士頓龍蝦、北海道帶子、波士頓青口、海蜆、大蝦、鮮魚柳,全部都又新鮮又厚肉👍🏻兩個都食到舔舔脷
2019-09-05 761 views
今日難得嚟到尖沙咀,諗住同男朋友慶祝佢升職,我就搵左呢一間望住維港景色嘅地方係慶祝。之前嚟過呢一間餐廳㗎啦,但係當時煙雨濛濛嘅天氣,而且係中午時段,完全唔覺得有靚景色,但係適逢今晚天朗氣清而且對着東方之珠呢一個來講,靚到無與倫比。今次嚟到叫咗個四道菜式晚市套餐,頭盤有一個低溫南非慢煮鮑魚,配左個小龍蝦,魚子醬,椰菜仔。醬汁嘅條配令到鮑魚嘅鮮味出晒嚟,魚子醬揀咗隻唔係咁搶味嚟調配,令到鮑魚嘅鮮味出晒嚟,魚子醬揀咗隻唔係咁腸嚟嘅,配住嚟食好清新。之後既湯品,係一個番茄洋薏米湯,食得出個番茄湯係用咗好多新鮮蕃茄blend出嚟,入口微酸帶甜,加少少黑胡椒嚟到將味道提升,楊薏米除咗有養生同埋健康嘅功效之外,對於呢一個湯來講亦都令到個湯嘅口感大大提升。主菜揀咗個紅鯛魚加帶子,另外佢仲加咗一啲焗左再磨成粉嘅榛子碎, 十分十分之香,食落好似牛油曲奇咁嘅味道。加埋西椒醬,就知道廚師用咗好多心機去做一道菜。紅鯛魚油脂分布啱啱好唔會太肥膩,而佢個帶子亦都煎得啱啱好。甜品配左一個檸檬夾心蛋糕加士多啤梨雪糕,唔係太花巧,但係檸檬夾心蛋糕做得非常清香,會買士多啤梨雪糕混合個甜度啱啱好。希望我男朋友滿意呢一餐啦。食
希望我男朋友滿意呢一餐啦。
食完大餐望住個景再飲返杯茶,人生一樂也!
最初打去booking打算book下月月頭,book好後,朋友發現要改期,要再約。咁打去取消時,我話:啱啱打過電話嚟嘅,想取消booking。點知個職員態度好差,話:咁你都要俾啲資料我先得㗎,我接咁多個電話。當堂呆左,因為依間餐廳我3年前嚟過,印象 waiter服務好好,仲會主動介紹生蠔。依家最基本電話booking個態度都咁🤷🏻‍♀️真係好彩冇去咁嘅價錢,麻煩俾返有質素嘅服務顧客
咁打去取消時,
我話:啱啱打過電話嚟嘅,想取消booking。
點知個職員態度好差,
話:咁你都要俾啲資料我先得㗎,我接咁多個電話。
依家最基本電話booking個態度都咁🤷🏻‍♀️
真係好彩冇去
咁嘅價錢,麻煩俾返有質素嘅服務顧客
最近我和男友的心情都不是太好,少了外出。今天男友突然說,不如我們今天外出吃飯。跟著他來到了美饌佳餚臨立的isquare,放下車子便走到28樓去。其實幾年前造訪過這家餐廳,記得當時品嚐了蠔和一些海鮮⋯⋯當時印象並沒有今天去到的美和震撼~餐廳安排了面對半島酒店的海景位置⋯⋯這是斜斜拍出來的~當時正好日落🌄看著這個景色吃飯,真的一流。有外國朋友來香港,必須帶他們到這裡!今天點了一盤生蠔和Set Dinner Special⋯⋯吃生蠔我還是最愛原汁原味,加點檸檬汁提鮮!今天有oisri no.1, black pearl no.1, krystale no.1, arousa, 還有香港人比較熟悉的gillardeau no.1。我覺得這5款屬於中到高階的口味⋯⋯吃到最後鐵銹味會很重,配white真的一流!這5款也比較creamy,最淡味道的也偏creamy,愛蠔之人一定愛不釋手!第一道呑拿魚他他配希靈魚子。配著墨魚汁木薯片和鮮蠔蛋黃醬,入口味道十分豐富,份量比我預期的也大一點。第二道是野菌忌廉湯⋯⋯本人很怕喝太濃的cream soup,但這個調得剛好~Mushroom blend得很滑,再加
最近我和男友的心情都不是太好,少了外出。
今天男友突然說,不如我們今天外出吃飯。

其實幾年前造訪過這家餐廳,記得當時品嚐了蠔和一些海鮮⋯⋯
當時印象並沒有今天去到的美和震撼~

餐廳安排了面對半島酒店的海景位置⋯⋯

這是斜斜拍出來的~
當時正好日落🌄
看著這個景色吃飯,真的一流。
有外國朋友來香港,必須帶他們到這裡!

今天點了一盤生蠔和Set Dinner Special⋯⋯

吃生蠔我還是最愛原汁原味,加點檸檬汁提鮮!
我覺得這5款屬於中到高階的口味⋯⋯
吃到最後鐵銹味會很重,配white真的一流!

第一道呑拿魚他他配希靈魚子。

第二道是野菌忌廉湯⋯⋯
本人很怕喝太濃的cream soup,但這個調得剛好~
Mushroom blend得很滑,再加上那個cream,入口不膩而且十分香。

第三道是炭燒新西蘭羊排。
這道驚為天人!
我和男友皆認為香港難以吃到煮得好吃的羊排,今天就吃到了!
Waiter推薦的medium rare確實剛剛好!
羊排吃下去很軟,味道也剛剛好。
廚師要控制肉的生熟程度也確實不容易,這個屬滿分💯

最後看著海景吃餐廳的其中一個出名的菜式⋯⋯柚子奶凍!
以蠔殻奉上,十分精緻。
奶凍很滑,柚子味道很清新,加上分子料理處理的檸檬果凍,十分解膩!
上面的松露巧克力一咬便有yogurt流出,好特別!

香港真的很美⋯⋯

這裡的服務也十分周到。
用膳期間看到隔離桌的客人吃了一個seafood platter

跟男友決定下次又要來吃了!
  • 生蠔
  • 柚子奶凍
  • 炭燒新西蘭羊排
2019-08-25 533 views
今午去了這間28 樓面向維港的法國餐廳。景色不錯,坐下來已有侍應過來招呼,order 了一個午餐和一些單點食物。午餐不錯,有沙律,餐湯,主菜,甜點和咖啡茶,價錢$228 選牛排為主菜須加$40。單點的意大利麵不錯,但鵝肝便煎了過火,十分乾。主菜的牛排不過不失,上枱時不是太熱。整個下午餐廳只有4-5 枱客人,和女友一起看風景巳值回票價
2019-08-24
$300 (Lunch)
2019-08-22 416 views
第一次嚟呢間餐廳,有鋼琴伴奏同超級無敵落地玻璃夜景,都幾有氣氛,但反而佢彈足成晚我就有少少眼瞓。環境各花入各眼,都係講下嘢食啦!因為同朋友都比較細食,所以今晚嗌左一個套餐、一個意粉、一人兩隻生蠔就算,唔想食都撐住個肚 😛 侍應對每隻生蠔都好熟悉,幫我地揀咗一隻淡味,一隻重海水味既。套餐忌廉湯麻麻哋冇乜特別。吞拿魚沙律好有驚喜,紫菜同吞拿魚好夾。散叫嘅意粉好香忌廉味,食多兩啖就有少少濟,好彩有啲蟹子同紫菜fresh一fresh,整體都唔錯嘅。跟餐羊架肉質唔太嫩,我反而幾欣賞佢嘅配菜,係奶烤薯仔,諗起以前係外國讀書都會自己整😆 就好有回憶跟餐甜品都好特別,係用蠔殻裝嘅柚子奶凍,臨尾食返少少酸野就冇咁飽啦。

套餐忌廉湯麻麻哋冇乜特別。

吞拿魚沙律好有驚喜,紫菜同吞拿魚好夾。

2019-08-20 314 views
為左興祝周年紀念,特登搵左Ambrosias Oyster Bar and Grill,因為聽朋友講呢間restaurant 嘅生蠔好岀名,而我同女朋友都係生蠔迷,所以就book左今日嘅8點鐘。我地叫左法國生豪,有Black Pearl, Krystale同埋Gillardeau。我個人比較中意Krystale,蠔味好重,又好creamy,仲栗夠晒大隻。女朋友就比較中意Gillardeau,鮮味較岀,海水味較淡。Main dish 我地order左海皇鍋同埋帶子意粉,海皇鍋好足料,而帶子意粉就比較遜色。
2019-08-20
Anniversary
2019-08-03 1080 views
呢間餐廳位於I square 28樓,年幾前已經食過一次,覺得生蠔好正昨天朋友生日提議食蠔,而且呢度又有靚境欣賞由於ᗷOOK位時侍應話窗口位已經ᖴᑌᒪᒪ左,但估唔到入座竟然安排到窗口位坐而且有梳化位,私隱度高開左支紅酒🍷Les Vendanges $420半打生蠔,我地原本揀澳洲蠔,但侍應話澳洲蠔今日麻麻地,所以介紹呢隻來自法國Gillardeau no1 $528/6PC,好大隻,比較creamy侍應再介紹另一款來自法國蠔Ostra Regal(Gold) $98/1PC, 比較爽口而且殻上仲有金箔西班牙風乾黑毛豬火腿配羅馬甜瓜$228,肥瘦適中,唔會太鹹香煎北海道帶子意大利粉$288~帶子燒得出面香但裡面仲生生地,岩岩好煎燒澳洲羊架$288~炭燒味濃配薯條$58場內有鋼琴演奏,好有浪漫氣氛,適合情侶慶祝活動
昨天朋友生日提議食蠔,而且呢度又有靚境欣賞
而且有梳化位,私隱度高

開左支紅酒🍷Les Vendanges $420

而且殻上仲有金箔

西班牙風乾黑毛豬火腿配羅馬甜瓜$228,肥瘦適中,唔會太鹹

煎燒澳洲羊架$288~炭燒味濃

配薯條$58

場內有鋼琴演奏,好有浪漫氣氛,適合情侶慶祝活動
2019-08-02
Birthday
  • 生蠔
呢間位於iSquare嘅西餐廳可以飽覽維多利亞景色 中午嚟到午餐價錢會低啲😃如果想坐窗邊位的話要預早訂枱啊另外要request!個天氣好好所以好清晰咁樣望到出面 而且環境好寧靜可以好好甘享受午餐至於食物方面叫咗佢個牛扒七成熟 剛剛好吾會過火😄另外佢個龍蝦🦞啲肉熟左後都唔會話縮細咗都食到啖啖肉😋另外午餐套餐可以加錢叫生蠔價錢都好抵😄生蠔都唔會好細隻好清甜
呢間位於iSquare嘅西餐廳
可以飽覽維多利亞景色
中午嚟到午餐價錢會低啲😃
如果想坐窗邊位的話
要預早訂枱啊另外要request!

個天氣好好所以好清晰咁樣望到

都食到啖啖肉😋

另外午餐套餐可以加錢叫生蠔價錢都好抵😄
生蠔都唔會好細隻好清甜

2019-07-29 679 views
朋友生日, 想搵間有view又有生蠔既餐廳慶祝聽講Ambrosia Oyster Bar & Grill既生蠔款式比較多, 所以就卜左8點食晚飯點知果日公司有事要處理, 趕到去都已經8:20分我地其實都唔係幾好意思, 但個reception都無理由一見到我地用命令式既語氣話:你地遲到, 我remark左, 下次準時!甘我地都無可奈何, 係自己遲到到食甜點吹生日蠟燭既時候, 因為蠟燭燒完問佢可唔可以比多支我地, 佢地既服務員竟然反我地白眼最嬲既事係, 佢地11點關門, 10點50分就叫我地走, 語氣好差甘同我地講: 我地要收工啦!我地唔係唔走, 只係想影埋相者, 都唔想阻到你, 你地講野前加多一句唔好意思, 有返magic word會令人舒服好多!BTW, 經理真係要好好同服務員傾下
朋友生日, 想搵間有view又有生蠔既餐廳慶祝
點知果日公司有事要處理, 趕到去都已經8:20分
你地遲到, 我remark左, 下次準時!
甘我地都無可奈何, 係自己遲到
我地唔係唔走, 只係想影埋相者, 都唔想阻到你,

BTW, 經理真係要好好同服務員傾下
2019-06-02 2921 views
提前兩日訂了枱, 當晚同朋友二人坐在餐廳中央window seat對住閃爍夜景晚餐,我們先點了前菜foie gras, Hokkaido Scallops及兩杯cocktail🍹然後是二人用的炭燒海鮮盤和美國頂級肉眼扒另外叫了支紅酒🍷因為當晚客人不多所以很寧靜 而整體食物美味份量亦不算細, 服務員亦有禮。總括服務, 食物, 環境, 價錢都合理!
另外叫了支紅酒🍷因為當晚客人不多所以很寧靜
炭燒海鮮盤
2019-05-16
  • 炭燒海鮮盤
2019-04-21 3552 views
呢餐係朋友幫我慶生日而訂既餐廳.唔係安排坐窗口位,但都望住個靚景,睇埋幻彩light show,餐氣氛唔錯.可惜咁既價位既餐廳,但服務一般.我地一行6個人散叫share plate。我地有人食蠔有人唔食,捻住叫一打生蠔,但佢地堅持話生蠔一定by person 逐碟咁上。最後我地決定照計人頭每人叫兩隻價位唔一樣既蠔,但個女待應好似好驚訝咁每人兩隻咁少,雖然佢無講出口,但佢個疑問語氣好唔得體。.另外主菜dishes都係好普通,好老實個人覺得兩三百蚊一個dish黎講,我比較prefer A_ _ _字頭既尖沙咀另一間餐廳。龍蝦意大利飯魚子大蝦扁意粉炭燒美國安格斯牛,牛扒偏chewy 最後我個birthday dessert揀左蘋果酥同soufflé ,作為高級餐廳,個朱古力字型真係要練下,寫得好肉酸。
呢餐係朋友幫我慶生日而訂既餐廳
可惜咁既價位既餐廳,但服務一般

龍蝦意大利飯

魚子大蝦扁意粉

炭燒美國安格斯牛,牛扒偏chewy

我已經唔知第3定第4次嚟㗎啦,前都有打電話來訂定位,今次就玩即興,冇預先訂定,就坐唔到窗口位睇夜景,原本侍應安排左個位置俾我哋,勉強都叫做睇得到個夜景嘅,但係個冷氣口位太勁,頂唔順換咗個位之後,就.....😓。- 頭盤啲蟹肉好鮮,加埋啲蕃茄好好美味,值得一試及推介👍🏻👍🏻- 個湯就甜左些少,麵包好軟好香 - 個羊架及牛扒煮的時間剛剛好,唔會過熟😋👍🏻- 樓上 ~ 柚子奶凍就甜咗一D,樓下 ~ 蘋果味蛋糕就好好食,味道仲啱啱好添😋😋

- 個湯就甜左些少,麵包好軟好香

- 個羊架及牛扒煮的時間剛剛好,唔會過熟😋👍🏻

2019-04-14