有啲人成日出街食飯都係因為食厭左屋企嘅餸,但係亦都有人話隔離屋既飯香,我都覺得後者比較貼切。因為基本上黎呢一間餐廳食野,食嘅餸都係屋企可能會煮到,但你仲係好想黎試,好似一個男人,屋企明明有老婆都要出去偷食咁。每一次諗起同一大班人要聚會嘅時候就會好頭痛,又想坐得舒服,又想有自己空間,又想普通價格,又想可以傾到計,今次搵到好地方。招牌都講到明自己係保健藥療營養湯,點可以唔叫佢啲湯飲下?個湯真係好足料,冇味精味,仲有螺片、豬骨、藥材,睇黎對身體真係百利而無一害。鹹蛋蒸肉餅鹹蛋白其實冇乜,師傅淨係剩低鹹蛋黃,個肉餅蒸得好稔同濕潤。蟹肉扒雙菇蟹肉就唔覺得有好多,食起上嚟個汁當然唔係好甜。以雙茹係指東菇同埋草菇,下面就放咗小棠菜。茄子魚腩煲呢個真係好惹味,好欣賞,茄子同埋魚兩者都炸得好脆,個魚食起來一啲都冇雪藏味。反而個汁較得非常好,岩岩鎖住兩種材料嘅滋味。沙爹牛肉粉絲煲略嫌汁太多好似湯咁,但牛肉稔而不un口咕嚕肉啖啖肉外脆內軟,酸甜度完美琵琶豆腐d銀芽最好味西檸雞做得最好,全晚最鍾意食嘅餸,個雞炸得好脆,漿夠薄,肉夠濕滑,配埋個喼汁,真係手唔停口唔停。黑椒牛柳牛肉夠稔,成晚嘅牛肉都好稔,除咗火候

花膠湯
鹹蛋蒸肉餅
鹹蛋白其實冇乜,師傅淨係剩低鹹蛋黃,個肉餅蒸得好稔同濕潤。
咸蛋肉餅
蟹肉扒雙菇
蟹肉扒雙菇
茄子魚腩煲
茄子斑腩
沙爹牛肉粉絲煲
略嫌汁太多好似湯咁,但牛肉稔而不un口
沙爹牛肉金菇粉絲煲
咕嚕肉
啖啖肉外脆內軟,酸甜度完美
咕嚕肉
琵琶豆腐
d銀芽最好味
琵琶豆腐
黑椒牛柳
牛肉夠稔,成晚嘅牛肉都好稔,除咗火候岩之外,我諗係鬆肉粉嘅功勞。
黑椒牛肉
終歸究底,呢間私房菜係另外一頭住家,但佢提供一個好好地方俾五湖四海既姊妹聚首一堂暢談暢談
2013-08-30
花膠湯