2014-11-07 5246 views
老巴剎在灣仔道,小店外貌,但供應的菜式一點也不小。 食呢啲: 醉酒鵝肝 蒜泥白肉 黑白胡椒中蝦 鹹魚煎肉餅 油浸筍殼 黑白胡椒牛脷芯 黑白胡椒羊腩湯 薑汁炒芥蘭 原煲海南雞飯 (半) 雪餅 嘩⋯⋯點解叫咗咁多嘢?我都唔知點解。 醉酒鵝肝,非常醉,建設將啲餅放埋一邊,就咁食好好多。 蒜泥白肉賣相十分好,兩個汁都好味,不過同平時的白肉唔同,呢款似豬頸肉多啲,不過都幾爽口。 胡椒三味,(其實唔係真係三味,但唔知點解叫咗咁多胡椒嘢),不過只有味羊腩湯有濃濃的胡椒味,而且好重薑,超級驅風,亦冇羊羶味,鬼咩,真係好多薑囉。胡椒中蝦,蝦幾新鮮,不過呢個做法唔係用瓦煲焗住有一堆胡椒甕住嗰隻,所以胡椒只係用來調個汁,吊個味;牛脷芯,一般,可以唔叫,日本串燒牛脷好食啲。 鹹魚煎肉餅,一切開就好大陣鹹魚味,好香口,好食。 我覺得最好食係條魚,油浸筍殼,未見過兩斤重的筍殼,老闆娘話係馬來西亞運來,新鮮咁話。老實講,點都係凍鮮啦,條魚好厚肉,炸完出來仲好juice,加埋個豉油汁,真係骨都食埋。 來到名物環節海南雞飯,煲飯好香,好多香茅,不過飯偏硬,而雞方面尚算肥美,但味道平平,都係要靠跟飯嗰幾個汁同黑色豉油。
老巴剎在灣仔道,小店外貌,但供應的菜式一點也不小。

食呢啲:
油浸筍殼
黑白胡椒牛脷芯
黑白胡椒羊腩湯
薑汁炒芥蘭
原煲海南雞飯 (半)
雪餅

嘩⋯⋯點解叫咗咁多嘢?我都唔知點解。

醉酒鵝肝,非常醉,建設將啲餅放埋一邊,就咁食好好多。
牛脷芯,一般,可以唔叫,日本串燒牛脷好食啲。
鹹魚煎肉餅,一切開就好大陣鹹魚味,好香口,好食。
估吓呢餐幾多人食? 答案係 5個! 呢度唔收開瓶費,樓面好多服務員,招呼好殷勤,值得一讚。
2014-10-30