今日同朋友嚟到河內越式料理店食晚飯,大圍得八度,天寒地凍下,好想食熱呼呼嘅東西。一入店,店員斟咗杯茶俾我地。茶嘅味道好特別,有股獨特嘅香味。好奇下問問店員,原來係老闆從越南買嘅茶葉沖泡而成,這些越南茶葉確實增添了地道風味。主食方面,我地分別叫咗碗順化番茄蟹肉扎肉湯檬同極品牛三寶湯河粉。牛三寶湯河包括牛展、生牛肉同牛丸,好足料、好大碗、好夠飽!番茄蟹肉扎肉湯檬採用新鮮番茄做湯底,朋友大讚湯濃好味,忍不住多呷幾口才吃檬粉。我哋仲叫咗炸春卷同埋蝦餅兩款小食,春卷皮脆多餡料,蝦餅彈牙不油膩。飲品方面,我地叫咗椰汁珍多冰同熱檸檬蜜糖薑茶。薑茶嘅用料無論檸檬還是薑都好新鮮,薑味好出但唔會太辣口,寒冷下驅寒一流。不過,即使天冷,朋友還是鍾情椰汁珍多冰,説這裡的珍多冰椰奶香濃,味道調配得恰到好處,無論天氣有多冷,也會點選這款令人難以抗拒的特色飲品。