又到左週末,當然要對自己好一些,慰勞下自己!身為海膽控既我,一早bookmark左呢間拉麵店好耐,因為有海膽 x 沾麵呢個組合! 夜晚七點多到,全埸差不多坐滿食客,好彩我地早到,唔係就要外面排隊等候喇! (因為到我地八點幾食完,就見到店外既人龍) 我地被安排坐bar枱,可以近距離見到師傅整野食。略嫌座位坐得有點狹窄,坐得唔太舒服呢。 等左陣,萬眾期待既海膽沾麵終於上場!面頭鋪左三大塊厚疊疊的加拿大海膽,海膽上面灑左大量粒粒都咁飽滿既三文魚子,仲有半隻味蛋同醃製過既筍。賣相方面已經令人未食先興奮,垂涎欲滴啊! 第一啖梗係先食海膽吧!加拿大海膽本身味淡,比起其他品種的海膽少了一份甜味,但我卻喜歡creamy和厚厚的質感,一大啖放進口裏,海膽的鮮味充斥著整個口腔。然後夾起了一小束拉麵,把拉麵沾上用龍蝦和海膽熬製的金黃色濃湯......雖然吃不出湯底的龍蝦海膽味道,但湯底十分重口味,有著鹹香鮮味,夠杰身。掛上了濃湯的拉麵煙韌彈牙,比烏冬更有咬口,加上脆卜卜的的魚子,鮮甜美味,令人不禁一啖接住一啖咁食! 另外,我地仲叫左櫻花蝦沾麵,配料有叉燒、筍、蔥同味蛋。叉燒一般般,有d鞋。碗內有

海膽沾麵

另外,我地仲叫左櫻花蝦沾麵,配料有叉燒、筍、蔥同味蛋。叉燒一般般,有d鞋。碗內有青檸比食客擠落d叉燒,可以一解肉類既肥膩。
櫻花蝦沾麵

櫻花蝦湯底很香濃,原因係食店係湯面上鋪滿慷慨分量既櫻花蝦乾,每夾一束麵都會有櫻花蝦黏上,既有𡁻口又有咸鮮味道。

基本上,兩碗沾麵既分量都偏小,食完都唔太飽同埋淨底好多湯汁。結果就追加左個芝士飯。個飯係用淨底既湯汁去煮,加上芝士粒同粉。用匙羹撈起,尚有點拉絲效果。但芝士味過濃,下次唔飽的話,都係加麵好過。
日式芝士雜炊

總結黎講,食完個沾麵真係好滿足,岩哂重口味既我,但如果麵既分量可以多返些少,叉燒可以用火槍燒一燒,相信會更加十全十美!