2022-02-24 449 views
呢次黎到灣仔,經朋友推介下黎食pizza。原來呢間餐廳曾成為New York Times The City’s Best Pizzas,餐廳主打拿坡里薄餅,並且用到特製嘅Stefano Ferrara Oven 以近乎460度高溫烤製而成。

所以黎到就當然要試下佢既pizza拉,店內有11款pizza,由於聽聞佢既肉丸都係出名既,但因為食唔到咁多野既關係,所以就點左一個有肉丸topping既pizza Polpette。Polpette $208
基本上等10分鐘就有得食,pizza係以蕃茄醬打底,然後加入切成塊狀的肉丸,芝士及羅勒葉的,芝士嘅份量比得毫不吝嗇,鍾意食芝士既我見到都已經充滿食慾,肉丸味道不錯,感覺像是本身有用調味料醃製過的,而表面灑上嘅羅勒葉,就為Pizza增加了草本既香味,而我最欣賞的是pizza的薄餅皮,因為烤出來嘅質感好軟熟,好像在吃軟麵包的感覺,帶點煙韌感。本身仲想食甜品Tiramisu,可惜可能因為太晚過來了,所以已經售罄,唯有下次有機會再試啦。總括而言,這裏的Pizza嘅味道同質感都不錯,而且由於烤焗Pizza的過程是公開的,在餐廳裏的食客都能夠看着烤焗過

Polpette $208

總括而言,這裏的Pizza嘅味道同質感都不錯,
而且由於烤焗Pizza的過程是公開的,在餐廳裏的食客都能夠看着烤焗過程,所以體驗也幾有新意的,大家不妨來試一試。

Polpette
2021-12-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Polpette