2023-02-22 263 views
好耐無試過約朋友去食酒店自助餐,上星期約埋幾個好友去食六國酒店晚市自助餐。最近餐廳Le Menu重新裝修,環境更簡潔舒適。華麗盛宴自助晚餐每人538起,包一杯咖啡或茶,如果想同朋友暢飲,可以加$128,任飲果汁、紅酒、白酒、氣泡酒等等。華麗盛宴當然要有特別之處,佢地自助晚餐的熱盤會有燴花膠、清蒸星斑、煎大蝦、鮑魚、芝士焗蟹蓋等豐富菜式,每款極具質素。冷盤和刺身當然是最受歡迎,除左沙律外,海鮮食材有我最愛的麵包蟹、青口、鮮蝦、蟹腳等,件件新鮮鮮甜。刺身食材有三文魚、油甘魚、榮螺及甜蝦等,總有一款岩你。最令我食唔停嘅係佢地嘅牛扒和鴨肝多士,牛扒肉質勁嫰滑,肉味濃郁。鴨肝多士外脆內嫰,極為香口,都唔記得自己食左幾多轉。另一款特色食材就係片皮鵝,無睇錯,係「鵝」,師傅即叫即切,皮香脆肉嫰滑,值得一食。甜品係自助晚餐重點之一,佢地款式都有幾多,而且都係自家製作,除左有我最愛嘅拿破崙,重有慕絲蛋糕、黑森林蛋糕、焦糖布甸,葡撻、麵包布甸、椰汁西米糕,即製窩夫等,當然重有Haagen-Dazs雪糕和雪條,超正。

最近餐廳Le Menu重新裝修,環境更簡潔舒適。