父親節膽粗粗,似住有爸爸strong strong protect,就叫食重慶大廈嘅新德里咖哩餐廳🙋🏻🙋🏻而估唔到同我一樣咁為食嘅阿爸,都講只食過重慶大廈底層嘅印度小食店,未上過樓上餐廳試過,咁緊係一家人Go Go Go💨💨💨黎個特別嘅父親節印度之夜🌞🌞怕父親節會多人,事前book左位,但過程都幾搞笑。本來佢講英文,咁我咪繼續講英文make reservation,而佢地好貼心係當日又打電話黎再提提我,但唔知係咪我英文太爛定點,佢講講下又轉左channel講廣東話😂🙈少少題外話啦~~7點幾上到去,點知唔多人,只有4、5枱,睇到外國人們食到津津有味,仲要買單時向員工不停讚揚,又講要如有朋友黎香港一定要介紹佢地黎食,又話住係上面嘅人一定好幸福可以日日食,再講自己離開香港前一定會再黎食多次.....搞到我都好期待點知全程上菜真心慢,點完餐,只有贈送嘅印度烤餅和飲品好快上。因咖哩仲未上,就hold住左個烤餅未食住,但都係本人偷偷試食左一角,未點咖哩食時較咸。飲品就點左香蕉乳酪(Banana Lassi)和芒果乳酪(Mango Lassi),雖然無影到相,其實好大杯,飲得出新鮮果肉打起,好ric

點知全程上菜真心慢,點完餐,只有贈送嘅印度烤餅和飲品好快上。因咖哩仲未上,就hold住左個烤餅未食住,但都係本人偷偷試食左一角,未點咖哩食時較咸。飲品就點左香蕉乳酪(Banana Lassi)和芒果乳酪(Mango Lassi),雖然無影到相,其實好大杯,飲得出新鮮果肉打起,好rich果味又杰身,但飲完已經滯滯地🙈🙈

之後等左成半個鐘先上第一碟菜 — 免治羊肉咖哩角。由於等得太餓,一上咖哩角時,已經狼吞虎嚥咁KO左佢😂😂咖哩角即叫即炸,食落唔會油淋淋,好香脆,重點係爆餡,不惜工本爆多免治羊肉,但可能有d唔食青豆嘅朋友就不太鍾意,因每個都有4、5粒青豆夾係中間
左:印度烤餅;右:免治羊肉咖哩角

新德里炒飯其實係羊肉、牛肉、雞肉加蛋同豆炒起,而印度米飯長長地,比平時食飯食開嘅泰國米硬身少少,無咁香軟,但炒飯整體配上它的咖哩茨汁食落濕濕地,好印度風味,一啖一啖食唔停
新德里炒飯

期待已久的芝士烤餅同蒜香烤餅終於黎啦!芝士烤餅塞滿爆多芝士,食落充斥重重芝香,配上熱辣辣,煙煙韌韌的咬口,完全打入我呢個芝士控嘅心,食到開心到不得了!但記得要襯熱食,因一凍左再食時,完全搵唔返頭先大讚嘅口感🙊

而蒜香烤餅烤得太over了,焦左一大部分,雖然好香蒜味,但食落又唔太蒜香,點埋咖哩就變返普通嘅naan烤餅
芝士烤餅
蒜香烤餅

其實有d後悔叫得太多汁,之前飲個乳酪已經滯滯地,食完d咖哩汁點烤餅後更加不得了,飽到一個點😵😵

左下鮮紅色的係新德里式烤雞,較甜,不太辣,烤雞食落唔算嫩滑,但咖哩汁點烤餅一流👍🏻👍🏻;橙橙地色,右上的係椰香咖哩燴魚,中辣,椰香味不太重,第一啖食落feel唔到佢係魚,但用刀切開一塊塊,先會食得出佢係魚😂綠色好似好恐怖的係菠菜芝士,可能食左頭兩個咖哩已經食到成個口辣辣地,就再食唔出佢嘅芝士濃味,但有d豆角的物體係裡面....
左上;菠菜芝士;左下:新德里式烤雞;右:椰香咖哩燴魚

整體性價比高,人均都係一百蚊到