2017-09-26 496 views
抹茶館呢個名真係聽咗好多年,但真係對佢無咩印象,因為坊間實在太多打著抹茶旗號開嘅餐廳,所以確實搞唔清邊間打邊間。我一心以為佢純粹係一間甜品舖,但今日經過望望咁多人食主餐,先知佢係賣日本定食為主,不過咁岩經過只係想坐下叫咗兩個甜品就算。抹茶軟心朱古力芭菲好大杯,好Fancy岩晒用嚟相機食先。雪糕尚算濃郁,不過啲奶油Cream就好heavy;軟心朱古力係精髓,少少苦澀唔會太甜然後慢慢溶係口,配合Cereal為成個芭菲加上Crunchy口感,但係食完Cereal個part已經好濟,再加上底層嘅椰果同抹茶好唔夾,亦都太甜所以最後都放棄咗啲椰果,建議加黑糖似乎更好。抹茶湯丸子就好失望,丸子煲得過稔,煮到爛晒無咬口而且過粉,用嚟沖茶嘅水唔夠熱,處於微溫狀態,而且有陣生水味,不論加入丸子一併享用定係單飲都唔好飲。若然係旺角,純粹想搵個位休息下,又唔想去Starbucks同人迫,呢到確實係唔錯嘅選擇,嘢食唔係貴,只要揀岩嘢食的話質素都算中中挺挺,亦唔洗同人搭台同排隊,呢到都算係咁架喇。
2017-09-16