今年同屋企人開年飯揀咗位於旺角帝京酒店嘅「獅房菜」 食中菜Omakase🤩餐廳由多年入廚豐富經驗江師傅主理☺️以時令材料將中菜配搭出一道道別出心裁嘅菜式🤩好食有特色之外打卡仲好靚添😍而我地仲加左Wine Painng 襯托返每道菜式🍷序 幕🌟花蟹茶碗蒸蛋香嫩滑既茶碗蒸☺️啖啖蟹肉,三文魚籽加上花雕入口滿腔鮮味🤤🌟香氣豐沛普洱海參凍以玫瑰🌹加上金金粉呈現😍一啖咬口帶陣陣茶香🤤🌟鬈髦豬叉燒入口質感軟滑帶炭燒香味😋虹 彩🌟蘭州蜜瓜.瑤柱.響螺湯一啖愛上既瑤柱響螺湯🤩師傅特別係差唔多煲好既時候加入蘭州蜜瓜🍈令甜蜜味道更出🤤而且唔會煲到熔哂👍仲可以食到原件蜜瓜架😍焰 舞🌟青花椒.龍蝦球.炒牛乳酥脆的米網盞上既乳龍蝦好彈牙😊加上微微辛香青花椒突出鮮味😊野生厚肉竹笙吸收左北海牛乳🥰嫩滑細膩口感一流👍妃 玄 🌟古越龍山.蔥香.鮑魚鮑魚以花雕酒及多種香料鹵製而成☺️食落酒味濃郁😊鮑魚好淋又入味😋唔錯👍土 飼🌟 韓國泡菜.黑毛和牛酥以牛🐮造型呈現真係好可愛😍用小錘仔敲打爆出內裡用咗荷葉包住左辣辣地既韓國泡菜🤩M5和牛和牛油脂唔算好多🥰炒製成餡料唔會食到成口油☺️ 🌟酸梅啫喱食左上面比較濃味既和牛後以酸梅啫喱清新味

序 幕

🌟古越龍山.蔥香.鮑魚

土 飼
🌟 韓國泡菜.黑毛和牛酥

🌟酸梅啫喱
食左上面比較濃味既和牛後以酸梅啫喱清新味蕾心👍Refreshing 一下再嘗之後既菜式☺️

🌟旨 味
鮮姬松茸.花膠.黃湯
大廚用左豬筒骨🐷老雞🐓赤肉煲左8個鐘放入原塊肉厚花膠煲至軟滑😍鮮姬松茸及新鮮木瓜😍趁熱飲又甜又好味😋係春天滋補養生好湯水😊

🌟養 生
金腿燕窩.野生竹笙.菜苗
用左金腿雞湯煨過既野生竹笙及菜苗🤩食落味道清爽滑😋面頭加上矜貴燕窩🥰既養生又養顏😍

🌟絕 品
澄海滷鵝.淮山麵
獅頭鵝以多種香料滷煮個幾小時而成😊食落好香而且肉質細緻鬆軟😌加埋質感爽滑淮山麵口感層次豐富😊

港 甜
🌟鴛鴦茶.奶凍
一個好特別又花心思既甜品🤩未食先打卡😂呢個用左白朱古力🍫製成經典港式外賣杯😊裡面裝咗紅茶手指餅、鴛鴦慕絲、奶茶脆脆及咖啡奶凍、奶茶慕絲😊感覺真係好似飲緊鴛鴦一樣😍賣相靚到唔捨得食😂

• 獅房發辦 春跡
  • 青花椒.龍蝦球.炒牛乳