星期日晚上來到UCC晚餐,食物味道還好,但食物與餐牌中所示的有差別👎🏻👎🏻👎🏻先來芝士海鮮焗通粉$95,完全跟餐牌中的不一樣,白色一堆野。雖然白汁頗入味,但用料控不而太豐富,只有三隻蝦和幾粒帶子。再來漢堡奄列飯$104,同樣跟餐牌不符。漢堡味道一般,飯配上茄汁的酸甜和牛肉汁的香,味道不錯。煙三文魚薄餅$94 ,算是當中最符合餐牌的菜式。這薄餅用料豐富,唯薄餅皮太薄太淋。甜品方面,鮮果窩夫半份$48味道不錯,全因窩夫外脆內軟。日式咖啡雪糕紅豆$74 ,這個跟餐牌中所示的不符,賣相不但不精美,而且說好的餅乾呢?其實它只有三粒丸子、紅豆、咖啡啫喱、寒天、雪糕和忌廉,那就售價$74 ,實在有點不值。

甜品方面,鮮果窩夫半份$48味道不錯,全因窩夫外脆內軟。
2018-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-09-02 405 views
UCC依個品牌一向都係走高檔路線,但係居然係將軍澳都有分店,今日就等我睇下依間UCC同平時出面嘅有無唔同先~今日去到UCC大概12點左右,裏面都差唔多坐滿,好興幸黎早一步,唔洗等位~坐低睇下個Menu,飯同意粉嘅選擇都有幾多。今次我地一行4個人,就叫左兩個茄汁鮮蝦帶子意粉,一個白汁雞肉意大利飯,同埋一個茄汁海鮮意大利飯。!!想加杯野飲嘅朋友注意!!係lunch time(-14:30)嘅時候可以加37蚊就有一份Salad Bar同埋一杯野飲啦。(平時一杯單點咖啡都要成四十幾蚊㗎!)本來都無為意,好彩侍應姐姐提我地,就加左4個Salad Bar同野飲。每叫一份沙律吧就會俾一隻碟你,之後就有一次機會可以去雪櫃嗰度喪拎你想食嘅野,拎得幾多就食幾多,食得幾多就拎幾多~沙律吧嘅材料選擇都幾多,水果選擇有蜜桃同菠蘿,另外仲有生菜、吞拿魚、車厘茄、粟米、啫喱、提子乾、腰豆同埋薯蓉。(私人推介薯蓉加提子乾嘅配搭,加埋千島醬就一流啦!)其實食完個沙律已經飽飽地,但係對於大食嘅我黎講,食埋主菜都無難度!先黎睇下friend子食嘅嘢~然後,就係我嘅茄汁海鮮意大利飯。依個Risotto嘅飯好入味,軟硬度啱啱好

坐低睇下個Menu,飯同意粉嘅選擇都有幾多。

!!想加杯野飲嘅朋友注意!!

沙律吧

(私人推介薯蓉加提子乾嘅配搭,加埋千島醬就一流啦!)

先黎睇下friend子食嘅嘢~
白汁雞肉意大利飯

茄汁鮮蝦帶子意大利粉

然後,就係我嘅茄汁海鮮意大利飯。
茄汁海鮮意大利飯

依個Risotto嘅飯好入味,軟硬度啱啱好!蝦夠彈牙,唔會好「梅」,海鮮唔會好腥,唔錯!

最後餐飲叫左一杯熱咖啡作總結,咖啡幾香,加奶後味道更佳!

UCC果然係UCC,去到邊都保持到水準。
2018-09-02
沙律吧
茄汁海鮮意大利飯
以前住係寶林,都經常去ucc 食晚餐,而家搬左,但我都會時不時去食下。而我又好鍾意飲咖啡喎,所以ucc 就成為左我既諗唔食咩/同家人晚餐既必去地方是日星期一,dinner set 有牛扒有意大利燴飯同埋意粉,由於好肚餓既關係,我地就叫左一個黑松露帶子意大利飯,茄汁鮮蝦意粉同埋牛扒set星期一既餐湯係蘑菇忌廉湯,我唔太鍾意所以就叫左是日既薯仔沙律,薯仔沙律整到薯蓉同埋入面仲有小小粒咁,好好味,同埋仲有小小栗米係中間,食落又香又甜,蘑菇湯我2個屋企人都話好濃好香,好好味終於到牛扒,意粉同意大利飯登場啦(由於太掛住食,忘記左影意大利飯~)牛扒叫左5成熟,但唔太5成啦,7成比較似,但肉煎得好淋身,唔會好鞋好難嚼,個汁都好香好好味,送飯一流呀~茄汁意粉味道好開胃,蝦同帶子都 ok,但個意粉本身煮得淋左小小,有d發開左既感覺,唔夠彈牙,但整體都係幾好食既最後個set跟既甜品係蜜桃伴雪糕,賣相同味道當然都好o k啦,不過就食完都唔太知上面唧花個粒淺黃既係咩黎,但都好滿足~最後最後,最滿足莫過於飲到杯好飲既咖啡,ucc既咖啡出名香濃,就咁未加任何野,我飲左啖,好香好濃既咖啡味,仲帶小小榛果同雲厘拿香味
以前住係寶林,都經常去ucc 食晚餐
,而家搬左,但我都會時不時去食下。而我又好鍾意飲咖啡喎
,所以ucc 就成為左我既諗唔食咩/同家人晚餐既必去地方

,蘑菇湯我2個屋企人都話好濃好香,好好味

~)

,但整體都係幾好食既

,不過就食完都唔太知上面唧花個粒淺黃既係咩黎
,但都好滿足

最後最後,最滿足莫過於飲到杯好飲既咖啡
,ucc既咖啡出名香濃,就咁未加任何野,我飲左啖,好香好濃既咖啡味,仲帶小小榛果同雲厘拿香味,唔苦唔酸唔澀,仲要幾滑下,加小小奶落去,令到杯咖啡更香更濃更滑,食完個雪糕,飲埋呢杯咖啡,成個口腔就好似場演奏會咁
,互相輝映,好滿足既感覺~

無論係以前,而家,ucc既咖啡既味都好一致,呢個係我會回頭既原因
,而家好小餐廳可以話為一餐飯畫上咁完美既句號
,雖然ucc既野食唔可以話係特別好食,但佢既咖啡係我心目中暫時最好既,希望佢可以keep on啦

2018-08-27
  • 熱咖啡
2018-07-05 285 views
住了將軍澳多年,不知為什麼從來沒打算幫襯此店,今日突然想試試下午茶。下午茶都頗滿但不需排隊,假日有最低消費$70,但下午茶套餐卻有價單連加一低過$70,奇怪!我們叫了法式三文魚薄餅多士和朱古力夾餅。飲品叫了凍炭燒咖啡。夾餅有點硬,相信放了在厨房一段時間,無辦法,流水作業。 多士不過不失,簡單手作。 下午茶來說份量算大。炭燒咖啡是主角,味道比咖啡連鎖店高一班。 店員特在客人面前做 showmanship ,將咖啡從專業咖啡壼倒入載滿冰,但店員可能一日做百幾次,做得非常衝忙,若然慢些會更專業。我們很寄掛那美妙的咖啡味,第二天又來了下午茶,當然今次試了別的食物。

法式三文魚薄餅多士
朱古力夾餅
2018-07-01
$70 (Tea)
  • 炭燒咖啡
2018-06-25 225 views
salad bar去咗Ucc食晏晝,佢嘅午餐餐牌係廢嘅,因為自己組合都係一樣價錢。不過,食物質素唔錯,我叫咗芝士白汁焗雞飯,芝士味好重,分量都足夠!抵讚!另外加咗$37堆沙律吧,沙律選擇不多但都夠用啦。呢個又係玩物理嘅時候,切好個平台之後慢慢堆,好玩又好食!不過人就比較多,仲有啲師奶黑面,好心心情咁差就唔好堆啦。不過refill得好快,要乜有乜!喺呢度最緊要係叫杯咖啡,雖然好似係咖啡粉,不過即刻煲,非常之香濃,係等得耐少少囉。
salad bar
2018-05-05 213 views
我係由細食UCC食到大嘅,由崇光百貨開始,去到食唔同嘅連鎖店,呢間日式嘅連鎖西餐廳係我心目中嘅地位係唔會改變。海鮮湯意粉番茄味 - 成件事最美妙嘅地方就係佢個湯,而佢個湯有齊海鮮同埋蕃茄嘅鮮甜同埋濃郁,海鮮點都唔會係啲乜嘢新鮮貨色,但係口味同埋份量絕對冇額人,仲有好抵讚嘅係佢嘅意粉真係煮得啱啱好,入口煙煙銀銀,加埋呢個番茄海鮮湯食真係越食越開胃。沙律吧任食 - 呢個亦都係我由細到大都鍾意黎嘅原因,沙律吧好多人都鍾意,以我最鍾意嘅就係佢哋嘅薯仔沙律,吞拿魚碎,同埋粟米粒,當然仲有阿仔鍾意嘅啫喱糖,坦白講,雖然只係可以攞一次,但係淨係攞薯仔沙律,都已經夠食飽你!仲有呀佢哋杯咖啡真係好好飲,如果對咖啡有特別要求仲可以揀佢哋餐牌上面嘅唔同選擇,我自己就會通常要番佢哋跟餐嘅選擇,已經好香濃!咁多年來都冇乜特別加價,分量同質素都相當穩定,所以呢度都係我嘅長期飯堂!

2018-05-01 194 views
難得今日放工可以同同事去食飯,我哋就去咗寶林新都城嘅UCC Cafe食,我哋已經係第二次幫襯,依然都係咁鍾情呢間餐廳。每次我哋黎都會叫卡邦尼意粉,我好欣賞醬汁,唔會太流,而且香口,超級好食,平時係其他舖頭食嘅卡邦尼意粉通常都會煮得太流,食幾啖就會唔想食,相反呢碟意粉嘅醬汁就煮得啱啱好,可以成碟食晒!我哋仲叫咗漢堡扒蛋包飯,漢堡扒有香濃嘅洋蔥味,非常香口,而且醬汁係蘑菇汁,食落口有一陣陣蘑菇味,而且唔會太鹹,同漢堡扒好夾,配埋蛋包飯食,非常一流!另外我哋仲叫咗芝士焗雞肉飯,餐廳做嘅焗飯非常好食,芝士汁唔會太流,而且香口,配埋炒飯底,好味道!我哋仲加左錢叫沙律食,我哋自己攞碟出去裝沙律,可以一次過裝滿成個碟,所以我同同事都好興奮,鬥邊個裝得最多沙律。沙律嘅款式好豐富,有粟米、蕃茄、生菜、薯仔、紅腰豆等等,好多選擇俾你揀。

2018-04-06 169 views
諗住同老公試下ucc,記得之前係奧海個邊食一直都ok。😠但好可惜將軍澳令我對ucc超失望。1)等位差:一直叫晒4-5人,最後最後先叫2人位。2)安排差:等左半個鐘。比張勁窄,仲要同隔離檯緊貼。3)服務差:野食黎到無餐具,日本餐廳服務這樣嗎?仲要埋單勁耐。4)食物差:每一隻蝦仁半切來煮?好貴嗎?我比104蚊食個飯竟然半隻蝦仁? 漢堡扒求其煮到呢…hea煮無心做食物最慘。最後同老公不約而同講左句:以後唔黎呢間
1)等位差:一直叫晒4-5人,最後最後先叫2人位。
2)安排差:等左半個鐘。比張勁窄,仲要同隔離檯緊貼。
最後同老公不約而同講左句:以後唔黎呢間

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
一間日式西餐廳/咖啡店,一直都覺得佢地既意粉同咖啡好出式,而且有沙律bar,所以經常同朋友家人一齊黎食。魷魚本菇意粉(墨魚汁) $91係我由細食到大,最中意食既意粉!! 意粉質地煙韌唔會淋,配上甜甜地既墨魚汁味道獨特,會一啖接一啖!仲有啲墨魚圈,絕對係真材實料。芝士焗雞肉飯(白汁) $91飯底用咖哩炒過,每一啖都好有咖哩味。飯上面有一層白汁忌廉,雞肉,和溶了的芝士。乾身的飯粒與濕潤的忌廉和芝士一起吃,口感好配合!雞肉份量都幾多,幾嫩滑!ucc招牌咖啡 $45ucc的咖啡都好有水準,如果坐bar枱可以見到咖啡師煮咖啡既過程。店員會去到你面前才把咖啡壺的咖啡倒進杯中,感覺得專業,哈哈

魷魚本菇意粉(墨魚汁) $91
魷魚本菇意粉(墨魚汁)

芝士焗雞肉飯(白汁) $91
芝士焗雞肉飯(白汁)

ucc招牌咖啡 $45
魷魚本菇意粉(墨魚汁)
芝士焗雞肉飯(白汁)
趁聖誕節之前,專程走到將軍澳,除了跟住在將軍澳而認識了三年的朋友食飯之外,還要由他帶路去將軍澳新都城中心影大力水手及 Boop 聖誕裝飾!我個人不熟悉將軍澳區,所以,先約他在將軍澳寶琳地鐵站等我!由他帶路去將附近的新都城,我們影完相後,他帶我到一間啱大家口味嘅咖啡店 <UCC Coffee Shop>!店員安排我們到一張有梳化位的二人桌子,環境舒適寧靜,是一個享用美食的好地方!我們安坐後,便看看餐牌!對於我來說,只幫襯過其上環分店的早餐,對其他美食自不然充滿新鮮感!貴為一間咖啡店,供應的咖啡種類也不少!其他飲品包括:茶、朱古力、汽水、酒類...等!美食多元化,包括:沙律、小食、意粉、焗通粉、燴飯、奄列飯、咖哩飯、扒類、薄餅、法式多士、窩夫、甜品…等!坐在我面前的咖啡達人先點一杯熱咖啡!至於,我則點了熱鮮果紅茶 $51飄浮著雜果真材實料,有藍莓、蘋果、士多啤梨、菠蘿...賣相色彩繽紛!口味輕怡清新!酸甜帶茶香,不錯喝!也是暖胃健康之選!芝士海鮮焗通粉 $95等上大約10分鐘!香濃的芝士味撲鼻!令我胃口大開起來! 滿載蝦、魷魚圈、帶子...等,海鮮尚算入味,通粉其實是我喜

我個人不熟悉將軍澳區,所以,先約他在將軍澳寶琳地鐵站等我!

我們安坐後,便看看餐牌!

貴為一間咖啡店,供應的咖啡種類也不少!
其他飲品包括:茶、朱古力、汽水、酒類...等!

坐在我面前的咖啡達人先點一杯熱咖啡

至於,我則點了熱鮮果紅茶 $51
口味輕怡清新!酸甜帶茶香,不錯喝!也是暖胃健康之選!

熱鮮果紅茶
芝士海鮮焗通粉 $95
等上大約10分鐘!
香濃的芝士味撲鼻!令我胃口大開起來!
 滿載蝦、魷魚圈、帶子...等,海鮮尚算入味,通粉其實是我喜歡的螺絲粉,
吸收芝士汁精華,我食得滋味無窮!
芝士海鮮焗通粉
芝士焗雞肉飯 (白汁) $91
同樣是芝士焗製,雞肉份量豐足,飯粒軟硬適中,不算乾身!他也覺得美味!
芝士焗雞肉飯 (白汁)
初次到訪,環境及食物都不錯,給我留下好印象!
多謝他這餐晚餐!

他嚮往現時的退休生活,慢活人生!
得知他有朋友找他幫手,即將有新工作,也替他感到高興!
2017-12-05
熱鮮果紅茶
芝士海鮮焗通粉
芝士焗雞肉飯 (白汁)
2017年12月19日 (星期二) 11:56am 非繁忙時段,環境格外寧靜,配合歐陸式風格,彷彿置身於外國,高雅貴氣。❤❤ 餐具杯碟都經過高溫消毒,我用手觸摸仍感到微熱,提高對餐廳的衛生信心。 為慶祝家人的生日,特地選擇此餐廳用膳。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 不用等位 人數:2人 HK$261.80 香煎牛肩肉眼扒 - 牛扒肉質比較靱,需要時間去咀嚼。不過,當點上醬汁後吃,感覺還是新鮮甜美的。蒜蓉多士暖烘烘,散發一陣陣的蒜香味,脆口惹味!薯塊又熱又卜卜脆,即炸即食,相比起其他食店的凍冰冰和乾硬來說,不知好幾多了。番茄酸酸甜甜,開開胃口。意粉質感彈牙,拌勻茄汁,味道甜香。最意想不到的,是用秋葵伴碟,本人第一次吃上,多爽少黏,感覺不錯。 白汁菠菜三文魚意粉 - 三文魚新鮮軟腍,味道不算鹹,清清淡淡。每塊都是小件厚切,塗抹忌廉汁後,香香滑滑。菠菜綠油油,鐵質豐富,感覺軟腍。意粉質感滑溜,份量充足。【推介之選】❤❤❤ 綠茶紅豆窩夫 (大) - 本人特別鍾情 UCC 出品的夾餅,顏色金黃,味道香脆。綠茶雪糕滑溜美味,口感清新。旁邊的紅豆蓉和蓉栗子都十分綿密,兩者均勻地搽到夾餅上,再配合雪糕與
香煎牛肩肉眼扒と白汁菠菜三文魚意粉

2017年12月19日 (星期二) 11:56am

為慶祝家人的生日,特地選擇此餐廳用膳。

環境光亮整潔,餐具乾淨。

不用等位

人數:2人 HK$261.80

綠茶紅豆窩夫 (大)

綠茶紅豆窩夫 (大) - 本人特別鍾情 UCC 出品的夾餅,顏色金黃,味道香脆。綠茶雪糕滑溜美味,口感清新。旁邊的紅豆蓉和蓉栗子都十分綿密,兩者均勻地搽到夾餅上,再配合雪糕與忌廉,味道簡單一流,提升甜美。【推介之選】❤❤❤

熱奶茶

熱奶茶 - 散發花香,獨特清新,叫人一飲難忘。如果是獨立單點的玻璃瓶裝紅茶,更可以命侍應加添熱水的。【推介之選】❤❤❤

《 餐 牌 》:

2017-12-19
$131 (Lunch)
Celebration
Birthday
香煎牛肩肉眼扒と白汁菠菜三文魚意粉
2017-10-31 464 views
父親大人喺大陸做完嘢返嚟!通常都會返嚟uCC飲咖啡! 今次我哋嘅時間啱啱好可以食到下午茶,跟住食埋晚餐!今日星期三有依個香草蜆肉蜆意粉!正合我心意!每次下午茶都必食嘅鬆餅加吞拿魚蛋沙律!一個係細分嘅意粉下午茶size !剛食完下午茶嘅時候就到夜晚嘅晚餐出場啦!我好鍾意食佢個沙律吧架!只可以夾一次!我哋啲成日食得好少菜嘅人喺度就啱啦!不過大家唔好眼闊肚窄啊食得晒先好夾咁多!晚餐你要食個沙律必定要order 過主菜加$!我哋實在食唔落啦所以將個焗飯主菜外賣!咖喱牛肉飯外賣!我哋order左四個餐有四杯咖啡咁似老豆咁飲都好夠啦!飲返一個禮拜嘅咖啡!
今日星期三有依個香草蜆肉蜆意粉!正合我心意!
每次下午茶都必食嘅鬆餅加吞拿魚蛋沙律!
一個係細分嘅意粉下午茶size !
剛食完下午茶嘅時候就到夜晚嘅晚餐出場啦!
我好鍾意食佢個沙律吧架!只可以夾一次!
晚餐你要食個沙律必定要order 過主菜加$!
我哋實在食唔落啦所以將個焗飯主菜外賣!
咖喱牛肉飯外賣!
2017-08-30 395 views
UCC Coffee Shop 典雅雲石檯及咖啡高櫃枱,營造了悠閒舒適環境,得閒歎杯咖啡也不錯,可惜旺市時間人多就沒有這種氣氛,反而熱鬧起來。咖喱豬扒飯不太有咖喱味,偏向微甜,吉列豬扒炸得外脆內軟,肉質有啃口不會過「林」,保持一貫炸物標準, 整體尚算不錯。兒童餐炸雞配蛋包飯+水果雪糕,頗豐富的兒童餐,小朋友鍾意食炸嘢,所以唔會煮得太差的話,基本上炸雞係可以滿足到小朋友的要求,蛋包飯外觀不錯,聽小朋友說味道也唔錯,只要他們說好,我也相信是好的,因為始終是他們食的,最直接嘅感受是由心而發,只要他們開心,家長亦會滿意。

2017-07-25 472 views
星期六日朝早搵早餐食,自己屋企樓下嘅商場,食到悶但居然發現仲有呢間不過10點先有得食,變左做brunch10點去都有位,但好快坐滿人,個個叫份早餐,都要等等先有得食叫野飲會好快有,招牌咖啡都好快有,呢個最滿意(咖啡個奶好濃好滑,令到成杯咖啡好正好飲)野食新鮮煮好出來,唔似連鎖店咁整定蛋嘅份量好大份,唔會炒得好油腸仔啖啖肉,食完好頂肚個窩夫搽牛油食,熱辣辣好好味所以我特別鍾意來呢度食朝早食熱辣又豐富嘅早餐,星期六日都變得寧舍開心
星期六日朝早搵早餐食,自己屋企樓下嘅商場,食到悶
但居然發現仲有呢間
不過10點先有得食,變左做brunch

野食新鮮煮好出來,唔似連鎖店咁整定
蛋嘅份量好大份,唔會炒得好油
腸仔啖啖肉,食完好頂肚
個窩夫搽牛油食,熱辣辣好好味
所以我特別鍾意來呢度食
朝早食熱辣又豐富嘅早餐,星期六日都變得寧舍開心

Type of Meal
Breakfast
2017-07-02 432 views
朋友要離開香港 去第二度生活 我哋揀咗去UCC同佢食餐飯哩間餐廳地方都幾大 我哋十幾人去到都輕易搵到位坐每次哩UCC 最好玩嘅係砌座沙律山 我哋今次派咗2個朋友出去比賽 睇下邊個最有技巧咁砌座高山返嚟當然 我哋人多 食得曬啲嘢先會砌 唔會浪費蒜蓉包都算香炸薯角還好 有進步空間我哋叫咗幾款主食 大家分享個人認為各款主食嘅味道都尚可 但冇咩驚喜 個人認為哩度最有特色嘅 係砌沙律山 好有滿足感
朋友要離開香港 去第二度生活 我哋揀咗去UCC同佢食餐飯
哩間餐廳地方都幾大 我哋十幾人去到都輕易搵到位坐