2022-02-27 905 views
點了點心放題,除了點心外,還有前菜、主菜、粉麵飯及甜品,選擇總算全面。餐牌上的所有食品都差不多全部試過,但食物質素其實都一般,覺得較為可推介的有蝦餃、鹹水角及水晶包,蝦餃皮薄餡靚,鹹水角糯米皮夠薄餡料好味,水晶包做到外皮非常薄,唔太甜。其他點心如叉燒酥,酥皮好厚好硬,餡料略嫌太少。叉燒包餡料太乾。火鴨絲湯烏冬非常鹹。餐廳環境舒適、寬敞、樓底高、有落地玻璃自然光。服務員態度殷勤。論環境及服務都非常好,如果食物質素可以改善,會考慮再光顧。

叉燒包素菜餃鮮竹卷
鹹水角春卷
各類點心
叉燒手拍青瓜口水雞
火鴨絲湯烏冬
2022-02-01
$500 (Breakfast)
鹹水角春卷
2022-02-21 2934 views
舊年大澳一定係其中一個最熱熱店,不過疫情關係,都無乜機會去,而家就黎街都無得出,大澳好似更加遙不可及。 除左欣賞景色,當然最重要就係食野,大澳以海味、乾貨、不同種類嘅醬料等特產而聞名,去得就一定會試晒咁多樣特產。 凱悅軒主廚好好人,知你未必係疫情下去到大澳,黃師傅由一月到三月為你呈獻大澳特製風味菜單,等你去唔到大澳都有得食到大澳嘅美味,上兩星期周末就試咗呢間餐廳。   先上場的係蒜香醬油秋葵吊桶仔,呢個由大澳出產的新鮮小魷魚,絕對可以吃到大澳的風情,每隻魷魚感受到陳醋及薑蔥的香同調味,幻想到大澳海風趨向你面龐嘅感覺。 轉個頭就吃酥炸九肚墨魚餅,呢兩樣夾埋好少有,九肚淡淡的香同墨魚嘅口感,混合得好好,如果可以送杯啤酒就正。   大澳蝦膏鮑魚滑雞煲用上西餐呢期好愛嘅三黃雞,仲有高級嘅南非鮑魚,煲入面除左呢兩個主角仲有大澳蝦乾同大澳蝦醬,加點調味如指天椒等等,個煲霹靂啪喇嘅聲響,點會唔好食。 你一定食過馬友,今日食呢條係我食過好味嘅一條之一,唔算好大條,但係皮脆肉嫩又滑,而且鹹香一流,絕對係愛魚人嘅選擇,我自己就最鐘意魚皮,就咁食同送威士忌真係一流,可惜下

你一定食過馬友,今日食呢條係我食過好味嘅一條之一,唔算好大條,但係皮脆肉嫩又滑,而且鹹香一流,絕對係愛魚人嘅選擇,我自己就最鐘意魚皮,就咁食同送威士忌真係一流,可惜下晝冇得太hardcore。

我最愛一定係呢佢金湯岩米釀原條花膠筒,花膠筒係出自石澳,加上了日本嘅珍珠米,以燴飯嘅形式,加左南瓜帶乾瑤柱及雞脾菇粒讓口感更紛陳,賣相又靚又好味,好似我鍾意食花膠嘅粉絲就一定鍾意。

大澳三寶蒸肉眼筋鴛鴦飯又係肯定未喺出邊食過,三寶包括魷魚乾,銀魚乾同蝦乾,平時可能你會覺得一定係撈米粉來吃,但係原來加上糯米同埋日本珍珠米個口感又係另一個世界,鴛鴦飯加上唔同嘅乾貨,口感一流。

啫啫蝦乾肉碎芥蘭煲,呢個充滿鑊氣同廣東氣息嘅美食,一吃就知好得,最正係每件蝦乾都好有咬口,加上肉碎炒菜嘅獻汁,送白飯一流。

甜品再唔係平時食開嘅選擇,反而有來自大澳嘅迷你缽仔糕,一口吃下去,又滿足又快樂。

食完之後仲更加想去大澳,結果返去再睇多次<大叔的愛>止下咳吧,等疫情冇咁嚴重,再周圍走啦。 凱悅軒 尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
2022-01-10
2022-02-05 799 views
地方環境舒適,疫情相隔距離適合,三人行聚腳一齊傾下講下又一天,下午茶點心放題餐牌內任叫任食,尤其蜜汁叉燒、蝦餃、咸水角、甜梅青瓜很好味,食到尾甜點圓肉桂花凍糕、蓮子紅棗茶不錯的選擇。
2022-02-05
$383 (Tea)
點心
仍記得有一年聖誕節,跟教會朋友到大澳宿營,當時橫水渡只是一隻舢舨,客人上船拋下五角,就由船頭船尾兩位大嬸拉動繫在兩邊碼頭的大鐵鏈,將客人送到對岸,雖然只是三兩分鐘的時間,但真的充滿了漁村風情,更有一次見到水上人坐舢舨迎親,真是熱鬧非凡。其實個人幾鍾意大澳,簡單而寧靜,仍保持著日漸消失的本土情懷,而尖沙咀凱悅酒店大廚則將當地的物產,化成美饌,用味蕾帶大家遊走大澳一敞。蒜香醬油秋葵吊桶仔($168)前菜已經選用大澳出產的吊桶仔,肉質軟綿,簡單的利用醬油及蒜蓉調味,吃得出的新鮮。酥炸九肚魚墨魚餅($238)大廚揉合了兩種不同口感的食材,外層炸得酥化,油份又瀝得清,內裡多了一份九肚魚的軟綿,下點陳醋味道更鮮。大澳蝦膏鮑魚滑雞煲($368)好有漁鄉風味,瀰漫陣陣蝦膏香氣,用上本地三黃雞及南非鮑魚,烹調時加入大澳特產蝦乾、冬菇及蝦醬,份外覺得惹味,真係白飯良伴。香煎原條咸鮮馬友($298)目測至少有14兩,魚皮煎得好脆同乾身,肉質嫩,醃得好入味,碎骨亦不覺多,送啤酒一流。金湯岩米釀原條花膠筒($338/位)選用有「米中黃金」美譽的尼泊爾岩米,一種純淨無污染及營養豐富的植物籽,配搭日本珍珠米,當中加

蒜香醬油秋葵吊桶仔($168)

酥炸九肚魚墨魚餅($238)

大澳蝦膏鮑魚滑雞煲($368)

香煎原條咸鮮馬友($298)

金湯岩米釀原條花膠筒($338/位)

選用有「米中黃金」美譽的尼泊爾岩米,一種純淨無污染及營養豐富的植物籽,配搭日本珍珠米,當中加入瑤柱及雞脾菇,燴好後釀入花膠筒內再蒸,令口感更豐富,最後澆上南瓜蓉及炸過的瑤柱絲,甜甜地令人吃不停口,尤其是花膠對女士十分滋補。
啫啫蝦乾肉碎芥蘭煲($228)

芥蘭只取中間最嫩綠的一段,每條菜都帶有濃郁的蝦乾幽香,屬於重口味菜色,咬落爽甜,我鍾意。
大澳三寶蒸肉眼筋鴛鴦飯($268)

充滿水鄉風情的單尾,三寶是指魷魚乾銀魚乾以及蝦乾,配以肉眼筋,飯粒更是用糯米混和日本珍珠米,口感煙韌,而拌勻後,味道更可口。
迷你砵仔糕($78/3件)

想不到除了懷舊下午茶,午飯都可以食到砵仔糕,甜度輕盈,豆下得足,最可惜欠白色,如果齊兩款仲好。
酥皮流沙盞($60/4件)

凱悅軒名物,就算並非今次主題菜,都不會遺忘。
雖然一碟4件,老實講,我一個可以掃光,上層是菠蘿包式酥皮,內裡是流沙餡,即叫即製,入口熱燙,令人回味。
栗子蓉西米焗布甸($50)

表層烘至微焦,蛋香四溢,栗子蓉幼滑香甜,正。

這個充滿特色的菜單,供應期只去到3月尾,加上暫時沒有了晚市,其實不妨來個午間小聚吧!

2022-01-07 468 views
老老實實講其實我真係鍾意食中菜多過食西餐,所以一有乜嘢新嘅中菜式推出我都心思思想去食㗎,好似喱一餐凱悅軒嘅大澳特產風味菜就引咗我去食喇。乜嘢都唔好講住一坐低先嚟一碟蒜香醬油秋葵吊桶仔,煙靭彈牙嘅吊桶仔加上有蒜香味嘅豉油好鬼惹味,配返條脆口秋葵即刻變得清爽好多。然後喱一個唔係普通嘅墨魚餅而係酥炸九肚墨魚餅,入邊面加咗肉地滑嘟嘟嘅九肚魚真係夠晒特別。喱一條係我勁欣賞嘅香煎原條鹹鮮馬友,老婆大人成日都會整蒸一夜情我嘆,喱條其實醃法都係一樣不過師傅就用嚟香煎,夾埋脆卜卜嘅炸薑絲一齊食真正食到咩叫做外脆內嫩。    跟住喱個肥嘟嘟嘅係金湯岩米釀原條花膠筒,喱個金湯雞香味好濃郁好夠火喉,花膠亦都煮得好煙靭同彈牙,入面嗰啲叫做岩米聽聞身價不菲,食落口感煙煙韌韌有一陣清香嘅味道都幾得意。菜方面我哋叫咗個啫啫蝦乾肉碎芥蘭煲,熱辣辣出晒煙嘅煲仔菜式梗係受歡迎嘅,加埋香噴噴又大隻嘅蝦乾都咪話唔惹味。大食嘅我梗係要有個飯墊底先至夠滿足啦,我哋就食咗呢個大澳三寶蒸肉眼筋鴛鴦飯。鴛鴦米其實即係糯米加日本珍珠米,加埋肉眼筋、魷魚、銀魚乾同埋啲蝦乾一齊蒸飯,味道鹹鹹香香食完飽晒。喱一日連甜品都特別過人係充滿童年回憶嘅

喱一日連甜品都特別過人係充滿童年回憶嘅迷你缽仔糕,多豆嘅砵仔糕由細到大都係我最鍾意嘅嘻嘻,喱個大澳特產風味菜3月31之前都食到㗎。

凱悅軒

地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓

電話號碼:37217788
2022-01-03
晴朗的一天,向大澳出發!跟平日去大澳的方式有點不同,此趟選擇不需周車勞累,讓味感受尖沙咀閙市的創意大澳風味!那當然是期間限定,由即日至三月底均可嘗試到「凱悅軒」黃皓勤師傅的大澳特產風味菜單,新年新開始,早吃早享受啊!斟啖茶,感受落地玻璃照進來的和熙,等侍精選好菜!首道菜式是蒜香醬油秋葵吊桶仔 HK$168,以簡單的蒜、陳醋及薑蔥來提味,在淡香與清酸的調味中,大澳出產的吊桶仔格外的鮮嫩和醒胃,成了一道特色的前菜,一反平日我對吊桶仔的觀念!連觸鬚也十分之嫩口!墨魚是大澳的名產之一,墨魚餅更是水鄉上大小中菜的餐牌必備!而黃師傅的酥炸九肚墨魚餅 HK$238,具有同樣金黃酥香的外層,可是混合九肚魚和墨魚的內餡,口感與味道便截然不同了!九肚魚和墨魚的內餡雪白,口感較為軟綿細滑,除混有香蔥佐味,亦有不少的墨魚粒提升層次感,絕對是另一種創意的體會!許多年前曾在大澳艇家買到的游水牛鰍魚,至今依然難忘!今回藉大澳特產菜式可品嚐到大澳的鮮吊馬友魚,實在興奮!鮮吊馬友魚經過一天鹹鮮的處理程序後,成了桌上的香煎原條鹹鮮馬友 HK$298!不只具備海上鮮的氣質,出場洋溢著香氣,萬分誘人!先嚐鋪滿炸薑絲的魚皮,不
晴朗的一天,向大澳出發!

斟啖茶,感受落地玻璃照進來的和熙,等侍精選好菜!
連觸鬚也十分之嫩口!
不只具備海上鮮的氣質,出場洋溢著香氣,萬分誘人!
先嚐鋪滿炸薑絲的魚皮,不單酥香不油,更是鮮有零熱氣感的香煎魚皮!而魚肉則非常細嫩與鮮香,足證師傅掌控火喉的功力。無需要太多,光以炸薑絲來點綴,已令魚鮮突圍而出!

由於香煎原條鹹鮮馬友準備需時,有興趣朋友可及早預留,以免落空!
除了水鄉的獨突風貌,每次均令我目不轉睛的是大澳招牌特產 — 花膠。海味店鋪掛著一串串的閃亮金光,實在叫女生們太有心動,好想把可愛的骨膠原捉緊!

大澳特產菜式中的花膠非單可以觀賞,還可以親自品嚐 — 金湯岩米釀原條花膠筒 HK$338/每位,完全滿足女士們的需要! 師傅將28 至 33頭的原條花膠筒配上南瓜金湯和乾瑤柱的新煮意,高雅的賣相已叫人一見鍾情!
起初以為金湯跟花膠筒有點格格不入,誰知稠密度剛好、又滿滿雞精華的金湯,不僅能緊緊地掛上彈牙的花膠筒,啖啖雞香而健康的金湯滋味,更是引人入勝,成為當天最喜愛的菜式!

能成為最喜愛的必然沒那麼簡單,花膠筒另一個賣點是釀入的岩米!原來岩米生長於尼泊爾高山上的岩縫,屬於全植物性、無汚染,含豐富營養的植物籽,口感十分軟糯,個人認為要比藜麥、奇亞籽好吃多了!

師傅將岩米混和珍珠米、瑤柱和雞髀菇煮成燴飯,再釀入花膠筒中,令本已美妙的花筒更加無懈可擊!
啫啫蝦乾肉碎芥蘭煲 HK$228 沒有刻意的聲響,但隨著輕煙散出誘惑的惹味,惹味中帶著柔和風的蝦醬韻味,既可保持芥蘭的清爽,醬汁又不會太稠而產生膩意, 令人吃得舒暢,可能年紀不少了,反而愛上他的溫柔!
大澳三寶是什麼?吃過大澳三寶蒸肉眼筋鴛鴦飯 HK$268,必定能找到答案!
滿滿大澳風情的三寶正是銀魚乾、蝦乾和魷魚乾。另外,師傅再添上肉眼筋、拌入糯米和日本珍珠米蒸煮而成,富有大澳水鄉的鹹鮮味兒,唯一挑剔是米飯有點過腍,未能迎合喜歡爽口米飯的我!
想不到師傅也專門做了迷你缽仔糕 HK$78/三件,連小吃也兼顧,有意思!
首次嘗試將缽仔糕挑出,在吃的過程中找到有趣的小玩味!

輕甜、有點飽肚感的迷你缽仔糕,給我吃光了!
最後貪吃的我也要來了合桃露湯圓 HK$55/每位,黑芝麻湯丸果然是精髓,好吃啊!

猜不到,在尖沙咀可得著創意的大澳風味,儘管晚市堂食暫停,大家也可趁著午市來一個偷閒大澳之旅,讓自己和家人及朋友可以放鬆一下!
2022-01-03
$500 (Lunch)
  • 金湯岩米釀原條花膠筒
2022-01-04 505 views
疫情至今大家也兩年沒有外遊了!香港的郊外離島即時變得炙手可熱,怕人多擠迫的車媽媽就算住在東涌也久未入大澳享受那水鄉之情,想重溫這純樸風情唯有以食物來回味吧!尖沙咀Hyatt Regency中菜廳凱悅軒於一月剛推出了大澳特產風味菜,正好給我一個舒適的回味機遇,這天一行5人就來大快朵頤一頓,先來份頭盤蒜香醬油秋葵吊桶仔$168,大澳出產的新鮮小魷魚外型脹卜卜好飽滿,吃起來啖啖肉口感軟滑,佐以薑蔥一同品嚐豉香滿盈鮮嫩可口。接力的是香口炸物酥炸九肚墨魚餅$238,墨魚餅吃過不少九肚魚肉的則是首次品嚐,吃下外脆內彈之中徒添滑嫩口感。接下來的是香煎原條鹹鮮馬友$298,選用用鹽醃製了一天約十二至十四両重的大澳鮮吊馬友來炮製,將原條鹹鮮馬友煎至香脆伴上炸薑絲上檯,魚皮焦香鬆脆魚肉紮實鮮甜煮功了得超讚。再來是賣相金黃吸睛的金湯岩米釀原條花膠筒$338/位,第一次品嚐來自尼泊爾高山的岩米,是一種純淨無污染及營養豐富的植物籽又稱米中黃金,大廚以岩米混珍珠米加上瑤柱及雞脾菇粒燴成飯,釀入28至33頭大的原條大澳花膠筒中光是賣相已經非常誘人。將鋪上南瓜蓉及乾瑤柱的花膠切開內裡看見粒粒的岩米,吃下花膠筒Q彈米餡

將鋪上南瓜蓉及乾瑤柱的花膠切開內裡看見粒粒的岩米,吃下花膠筒Q彈米餡軟糯口感可人,金湯充斥鮮雞香味道超甜美,而岩米亦帶出幽幽清香濃而不俗整體吸引。

然後來一個惹味的啫啫蝦乾肉碎芥蘭煲$228,橙紅大澳蝦乾非常大隻口感十足,芥蘭全用上菜遠來炮製口味甜脆,熱騰騰配上濃郁的調味總是誘惑。

單尾我們吃大澳三寶蒸肉眼筋鴛鴦飯$268,鴛鴦飯乃糯米混日本珍珠米口感必正,用上肉眼筋、魷魚乾、銀魚乾、及蝦乾置於蒸籠上蒸熟,然後熱騰騰的送到我們面前,吃下每一口也帶著滿滿的鹹香鮮味。

飯後甜品有迷你缽仔糕$78/3件,絕對是充滿童年回憶的小吃,做上迷你版更可愛之餘更不會過份飽肚。

還有最合冬天品嚐的合桃露湯圓$55,太滿足的關係只分享了車爸爸一粒芝麻湯圓已夠我滿足了。

這個大澳特產風味菜由即日起至3月31日供應,想一嚐這水鄉風味的朋友可以去大快朵頤。
2022-01-01 622 views
食物種類十分普通,叉燒沒有蜜味,大部份食物的調味過咸。原本因看YouTuber介紹而試此放題,他所提及的紅油抄手和炸鮮奶皆欠奉,實在十分失望!而食點心竟然沒有腸粉?想也覺得奇怪!老實說,食物並非算差,但是一點驚喜也沒有,實在不值這個價錢!!較好的是炸物,鮮蝦炸雲吞,肯定鮮炸,十分酥脆!春卷很酥脆,但很油;咸水角十分鬆化,但不夠煙韌;蝦餃,皮薄、蝦肉彈牙;鮮蝦時蔬餃不錯,而且蝦肉竟比蝦餃彈牙;一口爽,即醃蘿蔔,很香甜爽脆,像菜莆;雞絲粉皮,很開胃,可惜有點過咸。另一方面,燒賣咸得令我沒有encore的意慾;金錢肚-咸;牛肉球-咸;炒蘿蔔糕-超厚粉;紫米糕-一般貨色!最失望其實是叉燒!人家介紹的是燶邊叉燒,但上菜時感覺不到燶邊,只有咸沒有甜,可以算是十分淋滑的豬柳,但要嘗試好吃的叉燒就會失望了!總括來說,加分的是員工的服務、環境的衛生和清靜,但這𥚃不會再試了!
食物種類十分普通,叉燒沒有蜜味,大部份食物的調味過咸。
  • 蝦餃
  • 咸水角
2021-11-25 1060 views
又係時候分享吓啲時令嘅菜式,講番啲少講過嘅類型,呢餐食左段時間,但無放上Meta,今日覺得好啱呢個天氣,所以放上黎。 趁放假嘅時候,最好就係同識食嘅朋友一聚,呢期太多主題,食大閘蟹食白子食海膽食蛇羹食羊腩煲,選擇多到不得了,但朋友反而提議食菇。 凱悅軒嘅雲南山珍特色小菜之前好多人已經講過,食就真係今年第一次,通常菇菌類興趣相對冇其他食物咁大,但每年都總會食一次,前兩年喺Sharaton天寶食過,今年就選擇係附近嘅凱悅軒。 下午時分當然全滿,個個都食點心放題,我哋就主要集中食雲南菇菌宴。 前菜吃了涼拌川味羊肚耳菌,完全冇諗過食菇菌都可以咁樣食冷盤,咁就令我諗起嗰啲地道嘅川式小食,又惹味又開胃。 黑虎拳菌淮山杞子花膠燉螺頭湯,絕對係我呢到最欣賞嘅燉湯之一,之前都試過飲過幾個燉湯但呢個最出色,飲完成個人好似做完拔罐艾灸一樣,暖流走全身通左你嘅任督二脈,食埋舊好似拳頭咁大嘅花膠就勁滿足。 當日最滿足嘅係羊肚菌海蝦炒滑蛋,呢個真係炒得超靚我相信佢嘅蛋應該係用上日本蛋,羊肚菌同蛋香同蝦炒得淋漓盡致而又唔會太老,而且個蛋汁仲係好Juicy,呢個又係足足可以食一碗白

當日最滿足嘅係羊肚菌海蝦炒滑蛋,呢個真係炒得超靚我相信佢嘅蛋應該係用上日本蛋,羊肚菌同蛋香同蝦炒得淋漓盡致而又唔會太老,而且個蛋汁仲係好Juicy,呢個又係足足可以食一碗白飯,好食到我直頭想入去問個廚教我點炒。

鮮姫松茸雲耳炆三黃雞,聽個名都知道一定係惹味之作,睇埋個樣,用上沙煲來上,雞件剛剛好夠嫩,加上雲耳同埋淡淡好大條嘅松茸,真心好食,就咁食才感受到夠美味。

鴛鴦雞樅菌炒鴿甫,都不錯,造法相對簡單啲,但雞樅菌嘅美味令人都會記得呢個菜式。

朋友話一定要食嘅雲腿鮮姫松茸星斑蒸豆腐,賣相相對唔會好搶鏡,就如你我屋企嘅家常小菜一樣,但係當然加上嘅係星斑,過於非常鮮甜,一口連埋豆腐同埋金華火腿一齊食,但都難掩鮮姫松茸嘅香氣。

另外叫咗石鍋帶子羊肚菌繪絲苗,呢個真心好得,又係石鍋上邊熱到不得了,帶子兩邊係微微有焦香,最正當然係嗰啲飯焦,呢個飯完全俾羊肚菌嘅香完全帶領著,好得。

最後我哋都敵不過隔離枱係咁叫點心之衝動,點了幾個點心,有蝦腸,有小籠包,當然仲有超飽滿嘅蝦餃。全部都係水準以上,唔會因為任食而水準差咗好多,怪不得呢度嘅任食點心成日都爆場。

尾聲再加個乾炒牛河,又係非常之好,炒到一滴油都冇。當然亦少不了呢度最出色嘅叉燒。

甜品叫咗個桂花圓玉燉桃樹膠,秋冬食一流,而朋友係甜品粉絲,當然也不錯過酥皮流沙盞。

呢個Menu應該會做到12月底,食菇菌唔係淨係八月先食,有興趣就要試下,唔一定下下食蟹食羊食日本嘢,食菇菌仲可以養生,聽講餐廳都爆,要食就快。

凱悅軒 尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
2021-10-28
2021-11-14 1500 views
最近小妹終於有dd時間😋 正所謂辛苦得來自在食,緊係開始去返之前plan 好晒排緊隊等我去試食既餐廳,其他餐廳之後都會陸陸續續介紹返俾大家😙。今次響頭炮嘅就係位於尖沙咀河內道凱悅酒店既凱悅軒,據朋友介紹呢度嘅點心傳統得來好食到一個點,你嘅每一啖都feel到師傅紮實嘅基本功同酒店提供嘅良好食材。。我同朋友兩個去到👭🏻環境當然好靚啦話晒都係五星級酒店入邊嘅餐廳,服務員亦都相當有禮。我同朋友就一齊叫咗個”凱悅軒點心放題”,12點前離座⏰只需要$295❗️真係超級抵‼️。值得一提係叉燒用料新鮮🐷亦都用左西班牙黑豚、加埋蜜汁,口感一流!。🦐同時佢嘅蝦餃亦都係一等一,只需要一隻蝦就會帶你返唔到轉頭🥰係滿足嘅感覺

2021-11-03
Breakfast
上次試過尖沙咀凱悅自助餐之後一直心心念念想試埋中菜,特別係果仁黑醋豬柳同酥皮流沙盞,做資料蒐集時多人正評令我都好期待🤭餐廳環境古典,侍應殷勤有禮,是次用餐連甜品一共五道菜。-1️⃣碧綠蟹肉羹 $158因為想試多啲菜式呢個淨係叫咗一人份量,侍應好貼心主動提議幫我地分兩碗👍🏻 蟹肉羹非常足料,食到一梳梳蟹肉仲啖啖菠菜,金華火腿碎鋪面作點綴,食到少量咸香,聊勝於無。-2️⃣果仁黑醋豬柳 $238外層粉漿薄脆,豬肉肥瘦適中口感鬆軟,黑醋微酸好開胃,醬汁份量剛好唔會太濕潤。唔計甜品是為我最愛的一道菜❤️-3️⃣脆皮茶香雞(半隻)$230除左茶香仲有煙熏味,雞皮香脆,雞肉嫩滑之餘都保留到炸子雞嗰種因為炸過所以肉汁鎖在其中嘅感覺。唔計甜品男朋友最愛呢道菜💙-4️⃣蝦乾豉油王炒麵 $218炒麵入口唔油,又唔會炒到好乾身,重口味人士覺得可以再濃味少少🤏🏻蝦乾口感好好我覺得仲好食過之前喺大澳食😂整體不錯但未到推薦程度。-5️⃣酥皮流沙盞 $50撻底鬆化,菠蘿皮鬆脆,中間湯圓皮煙煙韌韌,咬開後流沙奶黃緩緩流出⋯呢道甜品層次分明口感極好,食到最後已經好飽都仍然覺得超好食😭!💯推薦必點💯-順帶一提每檯都有個醬料架而無需另外收費,男朋
餐廳環境古典,侍應殷勤有禮,是次用餐連甜品一共五道菜。
1️⃣碧綠蟹肉羹 $158
2️⃣果仁黑醋豬柳 $238
3️⃣脆皮茶香雞(半隻)$230
4️⃣蝦乾豉油王炒麵 $218
5️⃣酥皮流沙盞 $50
順帶一提每檯都有個醬料架而無需另外收費,男朋友大推XO醬,有原粒江瑤柱🤩茶錢每位$25,女侍應友善推介如果怕夜晚瞓唔着可選擇菊花,入口清清地唔苦果然好推介💗
總結:帶住超高期望去食都無失望,食物高質服務好環境優雅,近期食過最滿意的一餐,人均五百左右絕對唔貴。

果仁黑醋豬柳
脆皮茶香雞(半隻)
果仁黑醋豬柳
脆皮茶香雞(半隻)
  • 黑醋果仁豬柳
2021-10-29 1191 views
終於試到午巿點心放題。雖然選擇唔算特別多、 但总算蒸點、 炸點、 炒粉面、 燒味、 甜品同湯類都有可選擇。最後試齊可點的食物。 酒店中餐、 服務基本都唔會太差、 但食物質素就真係預期之上。 當中炸物的質素非常高、 包括炸雲吞、 松露春卷同鯪魚球、 脆口又唔覺油膩。 熱葷點心都好ok。 炒粉面飯、 就即叫即炒、 例湯也十分好、 不是不停加水的貨式。 最好是份量可多可少、 一人份又得、 多人份又得, 唯獨要改善的就是個粥唔夠熱。 總體水準達80分
2021-10-28 914 views
今次嚟到凱悅酒店staycation 平時staycation 都會揀食自助晚餐既,因為覺得好似抵啲咁,但都因為實在食過太多自助晚餐覺得好多酒店都係差唔多咁,所以就試試佢哋既中餐啦坐位十分濶落,好整齊咁排列,仲有啲香片係好好飲期間限定既雲南美饌套餐涼拌川味羊肚耳菌好清新既菜式味道啱啱好同埋好開胃碧綠蟹肉羮每一啖都充滿住蟹肉既鮮味,充滿幸福的感覺羊肚菌蝦球炒滑蛋看似十分簡單既菜式但係一入口就超驚喜,蝦肉爽口彈牙,每一啖都充滿蝦晚鮮味滑蛋同羊肚菌加埋近乎完美鮮姫松茸雲耳炆三黃雞三黃雞炆到啱啱好,熱辣辣咁上枱桂花圓肉燉桃樹膠每一啖都充滿桂花既香味,啖啖桃樹膠加圓肉清潤養顏
坐位十分濶落,好整齊咁排列,仲有啲香片係好好飲
期間限定既雲南美饌套餐
好清新既菜式
味道啱啱好同埋好開胃
碧綠蟹肉羮
每一啖都充滿住蟹肉既鮮味,充滿幸福的感覺
滑蛋同羊肚菌加埋近乎完美
鮮姫松茸雲耳炆三黃雞
三黃雞炆到啱啱好,熱辣辣咁上枱
桂花圓肉燉桃樹膠
每一啖都充滿桂花既香味,啖啖桃樹膠加圓肉清潤養顏
2021-10-27
Dinner
Celebration
Birthday
2021-10-28 473 views
踏進深秋,相信大家都品嚐過不少大閘蟹或蛇羹,其實不時不食,仲有好多時令食材同樣出色,而雲南菇菌正是品種既多,質素又好,藥用價值更高,對於想追求健康的人士,又多了一個上佳選擇。今次午間飯敍,跟幾位朋友來到尖沙咀的凱悅酒店凱悅軒。雖然是平日的午間,但餐廳都滿座,看來懂門路的不少。今次主要是瞄準餐廳最新推出的「雲南山珍特色小菜」,基本上由前菜到甜品都包含在內。頭盤是「涼拌川味羊肚耳菌」($98),口感清新爽脆,醬汁麻香帶少許酸度,更加令人感到開胃。湯品是「黑虎掌菌淮山杞子花膠燉螺頭」($288/位),黑虎掌與花膠大大件,單是材料已經佔了半個燉盅,一揭開蓋,即時香氣瀰漫,湯色清晰而潤澤,入口一陣醇香,未飲完已不自覺地冒汗,功效真是立竿見影。另一道健康菜是「羊肚菌海蝦炒滑蛋」($348),大廚把浸過羊肚菌的水加入蛋漿中,難怪每口除了蛋香之外,更夾有菇菌類的幽香,非常有心思,而炒蛋在火喉上控制得宜,食落嫩滑,好味。所謂「無雞不成宴」,就算是午飯都不例外,一道「鮮姬松茸雲耳炆三黃雞」($288),既健康又惹味,姬松茸更是大自然瑰寶,對降膽固醇及血脂、改善血糖,提高免疫力都有療效,真係要食多幾件。既有
今次午間飯敍,跟幾位朋友來到尖沙咀的凱悅酒店凱悅軒。

雖然是平日的午間,但餐廳都滿座,看來懂門路的不少。

既有山珍,當然要有海鮮配合,「雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐」($480),賣相簡單平實,尤其是薄薄一層玻璃芡,令星班添上滑溜的質感,在豆腐與星班片間是姬松茸及金華火腿,口感平淡中夾雜了咸香,我鍾意。
單尾是「石鍋帶子羊肚菌燴絲苗」($108/位),以原個熱燙的石鍋上檯,帶子兩邊煎至微焦,但肉質依然幼嫩,絲苗又粒顆分明飽滿,鍋邊更有少許飯焦,正。
就連壓軸甜品「桂花圓肉燉桃樹膠」($46)都是健康之選,入口滿是桂花香氣,甜度來自圓肉,不會死甜,桃膠富高纖維高蛋白質,真係好啱心意。

整個菇菌菜色的供應期會去到年尾,素來愛健康的朋友又多了一個選擇。

2021.10.11😊【雲南山珍滋補美饌】食在尖沙咀有說「秋冬進補 來年打虎」眾所周知 秋冬是進補的好時節💪🏻凱悅軒近日就襯著雲南野生珍菌類收成旺季特意搜羅並創作雲南山珍菜譜系列為食客在轉季時節增強免疫力不要以為菇菌類味道平實原來只要加上心思 都能做到獨特滋味涼拌川味羊肚耳菌 $98養生美饌由惹味冷盤揭開序幕整道料理非要用兩字形容「爽、脆」羊肚耳菌生長於海拔4200公尺以上地區具抗衰老、護膚之效拌上蒜蓉、陳醋、芫茜及糖調味😋麻辣又惹味 一試上癮黑虎拳菌淮山杞子花膠燉螺頭湯 $288/位正所謂不時不食 每年這個時節正是黑虎掌菌當造時間它早就被視為名貴山珍 為歷朝宮廷貢品之一 味道濃香燉湯還加上厚花膠、螺頭等材料 香濃鮮甜飲過燉湯 說來神奇 熱氣暖胃 整個人都瞬間溫熱起來最合適手腳冰冷的女士及入秋時節養生🧣羊肚菌海蝦炒滑蛋 $348羊肚菌是一種珍稀名貴食用野生菌 具增強脾胃之效有「菌中之王」之美譽過去多見用於燉湯之中 是次大廚一改常規將珍品融入家常小菜中氣味香郁豐富的羊肚菌配上海蝦炒滑蛋 送飯一流鴛鴦雞樅菌炒鴿甫 $368鴿甫向來有強身補氣之用加上形狀似铅筆的雞樅菌 菌香撲鼻✏️惹味又開胃
2021.10.11😊
【雲南山珍滋補美饌】食在尖沙咀

有說「秋冬進補 來年打虎」
眾所周知 秋冬是進補的好時節💪🏻
凱悅軒近日就襯著雲南野生珍菌類收成旺季
特意搜羅並創作雲南山珍菜譜系列
為食客在轉季時節增強免疫力
不要以為菇菌類味道平實
原來只要加上心思 都能做到獨特滋味

涼拌川味羊肚耳菌 $98
養生美饌由惹味冷盤揭開序幕
整道料理非要用兩字形容「爽、脆」
羊肚耳菌生長於海拔4200公尺以上地區
具抗衰老、護膚之效
拌上蒜蓉、陳醋、芫茜及糖調味😋
麻辣又惹味 一試上癮

黑虎拳菌淮山杞子花膠燉螺頭湯 $288/位
正所謂不時不食 每年這個時節正是黑虎掌菌當造時間
它早就被視為名貴山珍 為歷朝宮廷貢品之一 味道濃香

黑虎拳菌淮山杞子花膠燉螺頭湯

燉湯還加上厚花膠、螺頭等材料 香濃鮮甜
飲過燉湯 說來神奇 熱氣暖胃 整個人都瞬間溫熱起來

在疫情下幫大家打打氣 增強抵抗力

雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐 $480
而接下來的雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐就令我想起金華玉樹雞

雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐

師傅將星斑切成薄片 包裹著鮮姬松茸、雲南火腿和豆腐
鮮姬松茸的菌香及魚塊鮮味互相輝映🐟

桃膠含豐富膠原蛋白 向來有平民燕窩之稱
加上桂花圓肉 陣陣幽香 清甜滋養
為此滋補養生美饌作結

雲南山珍美饌
味道: 4/5;環境: 4/5;服務: 4.5/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

凱悅軒 💌
尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓