2021-10-08 519 views
上個月老婆大人請咗我去尖沙咀凱悅酒店嘅Hugo's食生日飯,知道凱悅軒有佢鍾意食嘅菌我梗係要回個靚禮比佢啦!不過食中菜要夠叠馬先得,所以約多三個靚女一齊食喱餐晏仔。第一次嚟凱悅軒比我嘅感覺雖然係高級但一啲都唔拘謹,光線好夠好和暖喺道開餐真係勁舒服。大家放心我老婆大人唔係傻咗鍾意食菌,講緊嘅係餐廳新出嘅養生菇菌美饌,入面有勁多少有又矜貴嘅雲南菇菌,佢一定會食得好開心咁我咪又有分加囉呵呵。第一味嚟到嘅係涼拌川味羊肚耳菌,羊肚菌就食唔少喱隻羊肚耳菌真係第一次食,咬落去索索聲好鬼脆,入面有啲麻香食落唔寡仲好好味添。喱個時候咗嚟碗黑虎掌菌淮山杞子花膠燉螺頭湯,睇顔色都知幾鬼濃入面除咗主角黑虎掌菌之外仲有螺頭同勁大隻花膠,飲落黑虎掌嘅菌味勁重加埋啲肉香正到呢!隻大花膠好鬼有咬口食完即刻覺得自己後生咗幾年呀!羊肚菌海蝦炒滑蛋睇到有滑嘟嘟嘅炒滑都已經流晒口水啦!原來蛋入面仲有加咗啲菌水調味唔怪之得咁香啦,另外仲有大大隻嘅鮮蝦同埋好香濃嘅羊肚菌,喱碟可以話係非一般好味嘅炒蛋。食完蝦之後仲有雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐食,用東星斑片包住咸香嘅金華火腿、豆腐同埋新鮮嘅姬松茸,加埋個琉璃獻食落去又清又鮮真係好有仙氣

隻大花膠好鬼有咬口食完即刻覺得自己後生咗幾年呀!

食完蝦之後仲有雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐食,用東星斑片包住咸香嘅金華火腿、豆腐同埋新鮮嘅姬松茸,加埋個琉璃獻食落去又清又鮮真係好有仙氣。

我喱個過氣黑洞爛船仲有三分釘嘅梗係要食個飯先夠皮!叫咗喱個石鍋帶子羊肚菌燴絲苗真係朋智嘅選擇呀,個石鍋真係燒到燙手食嘅時候要小心。

帶子非常彈牙新鮮到不得了,燴飯有羊肚菌嘅加持真係好食到震,清鍋梗係冇難度啦。

臨尾仲有碗滋潤嘅桂花圓肉燉桃樹膠,桂花香圓肉甜桃膠軟滑,唔止女仕們鍾意連我喱個麻甩佬都話正啊!養生菇菌美饌菜式會供應到12月31號,鍾意食嘅菌迷要把握時機喇。

凱悅軒

電話號碼:37217788

地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
Lunch
孔子有云:「不時不吃」!可是世界之大,非所有時令食材都能適時遇上,當天再訪「凱悅軒」就是為了重溫久遺了的山珍美味 — 雲南菇菌!在雲南,雨季便是飽嚐野生菇的季度,雲南人有句笑話:「吃菌有三熟:一是菌子種類要熟、二是菌子要做熟,三是去醫院的路要熟。」,可見他們對野生菇菌的狂熱!在香港,以我自己為例,不是每年也可品嚐時令的雲南菇菌,一來雲南菇菌較為冷門,二來菇菌不能胡亂吃,必定要找到有信心及懂得烹調的餐廳,今年慶幸終可如願以償!今次勤師傅為『雲南山珍特色小菜』設計了八款菜色,當中七款均以菇菌為題,餘下是一款特色甜品。菜式可因應個人口味而選擇,現在為大家分享我們㨂選的幾道菜式! 首先以涼拌川味羊肚耳菌 HK$98 為前菜!羊肚耳菌生於海拔 4200公尺以上,具有抗衰老、護膚、補血、抗癌和促進新陳代謝等功效!羊肚耳菌口感極之輕盈, 擁有其他菇菌鮮有的爽感,配以青瓜及川式香辣作調味,成為一道健康怡人的開胃菜。不嗜辣的朋友並無擔心的必要,因為勤師傅的醬汁重香輕辣,辣度來得柔和可親!香氣突然來襲,原來是黑虎掌菌淮山杞子花膠燉螺頭湯 HK$288/每位 。有說黑虎掌香氣濃烈得可驅蚊避蠅,怪不得我們面前
孔子有云:「不時不吃」!

首先以涼拌川味羊肚耳菌 HK$98 為前菜!
有說黑虎掌香氣濃烈得可驅蚊避蠅,怪不得我們面前的老火湯有著燉湯的濃厚調子、更是香氣逼人。除了厚身的黑虎掌,湯中另一厚大觸目之湯料是花膠,豐盈的口感確實不能跟一般花膠相題並論,總之就是足料之作!

喝畢,馬上體驗黑虎掌舒筋活血的功效,我們渾身是勁!
菇菌最適宜配搭白肉及海鮮的食材,我想這道羊肚菌海蝦炒滑蛋 HK$348 絕對是一大代表作!
百分百、名符其實的滑蛋,而且兼具蛋香、羊肚菌香和夾雜海蝦鮮甜嫩的精華,入口滑而不膩,看似簡單不過的家常菜,卻展示出師傅不同凡響的手藝,非常好吃,讚!

羊肚菌有補腎、補腦、提神等多種功效,似乎最適合我食用,可以多來一碟滑蛋麼?
再來同樣是菇菌與海鮮的融合 — 雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐 HK$480
以東星斑片捲上豆腐和姬松茸,精美如禮物包!
姬松茸擁有相當高的蛋白質,包括人類必需的八種氨基酸,加上東星斑和豆腐,在預想我的皮膚要比炒滑蛋更滑溜!
繼黑虎掌菌淮山杞子花膠燉螺頭湯後,迎來另一道香氣撩人的主食 —  石鍋帶子羊肚菌燴絲苗 HK$108/每位
簡單的翻了一下,帶子、蔥花、羊肚腩、鴻喜菇和絲苗,當中應該還有不少秘密,皆因此石鍋燴飯不得不吃,否則必然錯過一大美食!
每粒燴飯均潤澤軟糯而不過腍,味道香濃細緻,此等美味仿如結集精華所在,叫人感動的燴飯!

慢慢咀嚼去欣賞美妙的燴飯,不知不覺薄薄的飯焦在鍋底形成,該是感受燴飯另一種樂趣的時刻,但這也意味著燴飯快要吃光,很捨不得啊!
文中起首提過八款菜式當中的一道甜品要出場了,名字沒兩種的桂花圓肉燉桃樹膠 HK$46/每位,竟然讓我嚐到人生最好吃的桃膠糖水,到最後還是驚喜不斷!
或許你會問,明明主題是雲南菇菌,為何弄出個桃樹膠來,真的有所不知!原來雲南出產的桃樹膠膠質特別融密,質感要比一般桃膠緊緻,入口彈牙口感更豐盛,這樣的桃膠要比軟乎乎的桃膠好吃多了!加上突出的桂花香、圓肉的甜香和杞子等,整碗桃膠摻合著多種討好的元素,完全沒有單調之感,實在太美了!

雖然吃了不少,但似乎沒有平日飽餐一頓後的負荷感,畢竟菇菌是健康養生的素材,所以還在等什麼,趕快抓緊雲南山珍特色小菜,可能是數期才一會的機會啊,珍惜珍惜!
2021-10-04
$700 (Lunch)
  • 雲南山珍特色小菜
2021-10-05 276 views
現時十月仍是香氣馥郁清新味鮮的雲南菇菌當造之期,Hyatt Regency Hong Kong, Tsim Sha Tsui的凱悅軒適時推出了養生菇菌美饌,讓一眾老饕得以品嚐這雲南菌飄香。雖已秋涼但中午氣溫仍高達30多度!頭盤先來一客涼拌川味羊肚耳菌$98,羊肚耳菌入口脆嫩伴以微酸麻香的涼拌汁吃下鮮美滋味。消暑過後緊接著上檯的是暖胃滋補的黑虎掌菌淮山杞子花膠燉螺頭湯$288/位,先呷一口湯菌香四溢濃而不俗妙哉。黑虎掌菌體粗壯肥大口感非凡,吃下肉質潤滑細嫩菌香滿盈,那厚身的花膠口感軟淋既滋陰又養顏。然後來的是羊肚菌海蝦炒滑蛋$348,羊肚菌菌肉細嫩香氣迷人味道濃郁鮮美,配合嫩溜炒蛋共嚐真的可以爬上兩碗飯。這客雲腿鮮姬松茸星斑蒸豆腐$480是將星斑魚起成薄片,然後包裹著新鮮的姬松茸、雲南火腿和豆腐,賣相真的很清俗雅脫。星斑魚片裁至紅白相間令賣相討好多了,配襯滑溜的豆腐、鹹香火腿和緊密有彈性的姬松茸,聞到香氣十足亦吃到清鮮味美。單尾來一客熱騰騰的石鍋帶子羊肚菌燴絲苗$108/位,那非凡的香氣撲鼻而來真的非常惹人垂涎。珍寶帶子熟度烹得恰好口感彈牙又鮮甜,惹味羊肚菌配合濃香的燴飯絕對令人沒辦法招

珍寶帶子熟度烹得恰好口感彈牙又鮮甜,惹味羊肚菌配合濃香的燴飯絕對令人沒辦法招架,那只好乖乖就範將之吃光光。

最後甜品我們得到的是桂花圓肉燉桃樹膠$46/位,幽香桂花和清甜圓肉合奏出精彩的糖水,配上有植物燕窩之稱的桃花淚滋潤又養顏。

雲南山珍美饌供應期由即日起至12月31日,喜歡吃菇菌的朋友萬勿錯過喔!
2021-09-28 856 views
今日係朋友介紹之下走左去「凱悅軒」嘆中菜,平時只係間唔中去隔離既Chin Chin Bar飲野,經過「凱悅軒」都未有機會試,今晚終於有機會🤩環境唔洗講,乾淨企理,地方都好闊落,服務員都非常有禮貌👍🏻食物方面,叫左「四寶燉萬壽果」、「雲腿玉簪蝦球」、半隻「脆皮茶香雞」同埋「雙菇魚湯鴛鴦米」。「四寶燉萬壽果」:😉😉😉😉😉只能夠講依個湯係必點,佢貴係有佢既原因,湯好足料,食到好多蟹肉,湯都好鮮甜,飲完個湯記得要一定一定食埋啲木瓜肉去,平時唔係點食木瓜既我都將啲木瓜肉清得一乾二淨,好甜既木瓜肉🤤「雲腿玉簪蝦球」:😉😉反而本身好大期望既蝦球就有啲失望,雲腿係切到細粒到完全唔覺有雲腿咁,係間唔中先食到咸咸地既味,蝦球因為雪藏蝦既關係,都係無咩味。「脆皮茶香雞」:😉😉😉😉😉茶香雞都係必點,上菜既時候已經聞到陣煙燻既味,食落雞皮都好脆,加埋佢酸酸地既醬汁成碟都好惹味。「雙菇魚湯鴛鴦米」:😉😉😉個人覺得不過不失,魚湯比想像中淡左啲,菇味都唔夠香,不過中意食返清清淡淡啲既朋友仔可以叫依個。個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉環境:😉😉😉😉😉員工友善度:😉😉😉😉😉CP值:😉😉😉😉

環境唔洗講,乾淨企理,地方都好闊落,服務員都非常有禮貌👍🏻

「四寶燉萬壽果」:😉😉😉😉😉
四寶燉萬壽果

「雲腿玉簪蝦球」:😉😉
雲腿玉簪蝦球

「脆皮茶香雞」:😉😉😉😉😉
脆皮茶香雞

「雙菇魚湯鴛鴦米」:😉😉😉
雙菇魚湯鴛鴦米

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉
Dinner
四寶燉萬壽果
脆皮茶香雞
2021-09-25 798 views
凱悦軒午市有點心放題套餐,價錢合理👍🏻款式都多。地點超方便,K11連住👍🏻不過環境就偏暗,影相📸️麻麻潮式點心唔算多,粵式為主鮮蟲草花涼拌雞絲粉皮蟲草花就唔算多,帶佢芝麻醬同芝麻夠多,配埋都幾惹味蜜汁叉燒啲肉夠林,同埋夠晒入味八味豆腐&松露素春卷兩個都炸得超脆,亦都唔會油淋淋。炸豆腐個鹹味啱啱好蝦肉時蔬餃蝦肉好彈牙,果皮唔會蒸到爛晒 煙三文魚韭菜煎薄撐乾身👍🏻煙三文魚呢個新配搭都幾好食柱候豬皮蘿蔔蘿蔔冇渣,煮得好入味海帶綠豆沙&椰汁紅豆凍糕普通,唔錯另外叫咗個潮式甜品清心丸綠豆爽偏甜,清心丸就煮得OK,煙韌👍🏻
凱悦軒午市有點心放題套餐,價錢合理👍🏻款式都多。

地點超方便,K11連住👍🏻

不過環境就偏暗,影相📸️麻麻

潮式點心唔算多,粵式為主

鮮蟲草花涼拌雞絲粉皮

蟲草花就唔算多,帶佢芝麻醬同芝麻夠多,配埋都幾惹味

蜜汁叉燒

啲肉夠林,同埋夠晒入味

八味豆腐&松露素春卷

兩個都炸得超脆,亦都唔會油淋淋。炸豆腐個鹹味啱啱好

蝦肉時蔬餃

蝦肉好彈牙,果皮唔會蒸到爛晒

煙三文魚韭菜煎薄撐

乾身👍🏻煙三文魚呢個新配搭都幾好食

柱候豬皮蘿蔔

蘿蔔冇渣,煮得好入味

海帶綠豆沙&椰汁紅豆凍糕

普通,唔錯

另外叫咗個潮式甜品
清心丸綠豆爽

偏甜,清心丸就煮得OK,煙韌👍🏻
2021-09-01
$450 (Lunch)
2021-09-01 742 views
今次 Staycation 晚餐唔食 Buffet 揀咗中式套餐、不過呢個套餐 31/8 最後一日供應 ⋯ 九月就唔知道有乜嘢套餐啦!⬇️首先間餐廳清清靜靜、所有 Staff 態度都好好。Staycation 嗰個餐雖然同 Menu Set 一樣但係就冇包嘢飲 ⋯ 只可以飲茶不過都冇乜問題!⬇️跟住就會自動波上菜、食一道先會再上下一道菜。但係佢哋又keep到熱度,可以話上枱嗰一刻非常熱啱啱煮好咁。首先係豆醬蟲草花撈凍魚飯、不過佢唔係飯 ⋯ 好清新好好食上面啲炸蒜頭配合花生碎加埋好似係萵筍 Very refreshing!⬇️跟住碧綠蟹肉羹新鮮滾起、好重菠菜味加埋蟹肉 ⋯ 都係清新系列之一。⬇️上湯焗大蝦伊麵好似食西餐咁靚、蝦就爽口大隻配合伊麵亦都冇想像中咁重味。⬇️最後欖角梅膏骨最重味但堅好食、個汁好好味而舊骨肥瘦適中 ⋯ 不過就剩係每人兩舊。⬇️最後糖水就係綠豆清心丸、應該係潮州式嘅糖水 ⋯ 都幾好味!⬇️成餐飯都好食嘅、氣氛又好嘢食又熱,不過就唔算好飽。想飽到嘔就一定要揀返 Buffet!
⬇️
最後糖水就係綠豆清心丸、應該係潮州式嘅糖水 ⋯ 都幾好味!
2021-08-20 944 views
想約長輩食飯,希望有比較寧靜舒適又唔限時交枱既環境。所以就揀左酒店中菜,完全冇睇餐牌冇準備。心諗豪一次就一次。我地係openrice bbok位有85折,坐低後環境完全配合要求。餐廳唔算大,星期五晚是客滿既,但環境都好清靜啱傾計聚舊。喜出望外既係竟然有包紅白啤和橙汁freeflow 套餐。4xx 加一連85折,仲有買3送一,就算飲唔多只係一兩杯餐酒都已經超值。套餐食物分量係正常酒店size, 唔會好大分,但又茶又酒其實係夠既。套餐有冷盤,有湯,有蝦伊麵同一個咕嚕肉。好味嘅,仲意飲番兩杯靜靜地傾下計是不錯選擇。
  • 欖角梅膏肉
2021-08-08 1156 views
同太太慶祝周年紀念,一於staycation。今次揀尖沙咀凱悅酒店。酒店包兩餐,一餐响凱悅軒晚餐,另加自助早餐。晚餐係指定套餐,前菜係豆醬蟲草花撈凍魚飯。呢味菜非常好食,鮮味十足,豆醬配合魚飯,味道鮮美,食到唔停得口,此菜亦非常健康,不肥膩。另上璧綠蟹肉羹,蟹肉數量非常多,亦係非常鮮味,很好。主角上湯焗大虎蝦伊麵終於出場,大虎蝦彈牙兼爽口,伊麵吸收晒所有精華,很不俗。再有欖角骨,肥瘦適中,欖角味突出,水準亦高。最後有甜品綠豆清心丸作結,將此餐畫上完美句號。
另上璧綠蟹肉羹,蟹肉數量非常多,亦係非常鮮味,很好。
再有欖角骨,肥瘦適中,欖角味突出,水準亦高。
最後有甜品綠豆清心丸作結,將此餐畫上完美句號。

早前响凱悅軒食過剛推出的潮州功夫菜,本來想約好友食潮州菜,但好友知道呢度的任食點心,口碑幾好,就諗住早兩星期就訂定,星期六的快閃優惠,可惜滿晒,反正都約晒了,無折都照食,就來任食點心食個痛快喇!足料老火靚湯叉燒鮮嫩好味。在餐牌內有齊點心、湯、粥、炒麵、炒飯及甜品,全部任點任食一定會吃食得好飽,而且一件件咁叫,唔會浪費食物外,自己叫多兩件食都得;每款食物都是好有質素,都好味架!個人至愛是叉燒、蝦餃、春卷及老火靚湯,飯後甜品的生渣凍糕,更是清甜好味,呢餐大家都食得開心又滿足。生渣凍糕好清甜。蝦醬海鮮炒飯,粒粒米飯都好入味。星州炒米香而不辣。黃金豆腐好香脆。牛肉球以上湯浸住提升肉香。前菜的桂花蓮藕片,口感清新又爽口。鹹水角口感軟糯。芝士蝦春卷,少少的芝士香,蝦肉好鮮甜。炸鮮奶外脆內軟,又有奶香。下次希望能搶購到酒店快閃優惠先,咁就可以有8折😋😋😋,再來食過。
足料老火靚湯
叉燒鮮嫩好味。

生渣凍糕好清甜。
蝦醬海鮮炒飯,粒粒米飯都好入味。
星州炒米香而不辣。
黃金豆腐好香脆。
牛肉球以上湯浸住提升肉香。
前菜的桂花蓮藕片,口感清新又爽口。

鹹水角口感軟糯。
芝士蝦春卷,少少的芝士香,蝦肉好鮮甜。
炸鮮奶外脆內軟,又有奶香。

2021-07-24
$390 (Lunch)
  • 叉燒
  • 蝦餃
  • 春卷
  • 老火靚湯
我不是潮州人,卻是對潮州菜情有獨鍾,因為他們的菜式很有特色,經常使用的普寧豆醬及魚露都是我的最愛!知道「凱悅軒」最近推出一系列潮州菜,馬上找來好友一同來試試,結果每道菜都不叫我失望,尤其喜愛「蝦乾春菜豆醬雞球煲」,單是喝雞湯都叫我非常滿足;還有那「欖角梅膏骨」肥瘦適中,酸咪惹味,推介!最後來個潮式糖水「冰花綠豆清心丸」,煙煙靭靭,夠晒滋潤!餐廳位於酒店三樓,既有大廳,也有獨立房間。馬上打開新推出的潮州菜餐牌,好多款都想試;除a la carte之外,原來還有套餐,裡面有幾款潮州菜,如魚飯、欖角梅骨膏、清心丸糖水,每位$480,設三送一優惠,都好抵食!豆醬蟲草花撈凍魚飯 $138魚飯聽得多,卻從來沒吃過,凍的魚啊,我心目中覺得會很腥,今天第一次吃到,烏頭魚不單完全不腥,而且和萵筍絲、蟲草花非常夾,吃起來新鮮清爽,加上潮州普寧豆醬及花生碎,倍添美味。蝦乾春菜豆醬雞球煲 $268今天最愛的菜式之一。「凱悅軒」做的雞菜式向來出色,上次吃的客家菜「花膠黃酒煮雞」仍叫我回味無窮,今天的豆醬雞球也是相當出色。同樣採用三黃雞,煎至金黃,軟滑入味;旁邊的以為是芥菜?非也,這是春菜,味道跟芥菜相似,卻更腍

知道「凱悅軒」最近推出一系列潮州菜,馬上找來好友一同來試試,結果每道菜都不叫我失望,尤其喜愛「蝦乾春菜豆醬雞球煲」,單是喝雞湯都叫我非常滿足;還有那「欖角梅膏骨」肥瘦適中,酸咪惹味,推介!最後來個潮式糖水冰花綠豆清心丸」,煙煙靭靭,夠晒滋潤!
餐廳位於酒店三樓,既有大廳,也有獨立房間。
豆醬蟲草花撈凍魚飯 $138

蝦乾春菜豆醬雞球煲 $268

今天最愛的菜式之一。「凱悅軒」做的雞菜式向來出色,上次吃的客家菜「花膠黃酒煮雞」仍叫我回味無窮,今天的豆醬雞球也是相當出色。同樣採用三黃雞,煎至金黃,軟滑入味;旁邊的以為是芥菜?非也,這是春菜,味道跟芥菜相似,卻更腍更甜,我們吃雞嘗菜之餘,更是狂勺湯來喝,非常滿足!
雲腿玉枕白菜 $198

這道菜相對清淡,菜裡包著雲腿、豬肉、蝦乾等,吃起來帶著鮮香,顏值高又好味道!
欖角梅膏骨 $238

「欖角梅膏骨」也是不容錯過,肥瘦肉層層相隔,面層微脆,內裡軟腍入味。很喜歡它的調味,加入了梅膏酸酸甜甜,用來伴飯吃一流!
糖醋煎麵 $168

我一向不喜歡吃脆麵,覺得熱氣又「摻口」,不過今天這個糖醋煎麵卻顛覆了我的印象,叫我吃完一塊又一塊!它不是兩面黃,只是煎脆了一面,讓大家既吃到香脆口感,又吃到麵條的濕潤柔軟,每啖都是雙重滿足。我吃時加少許醋多多糖,當是甜品吃,美味無窮!
冰花綠豆清心丸 $46/位

當然還有真正的甜品!想吃潮式糖水,不一定要走到九龍城,因為這裡也做得不錯,清心丸煙煙靭靭,綠豆軟糯甜美,很好吃啊,如果能加多些綠豆就更好了!
2021-07-08
2021-07-10 6200 views
不是潮州人,但對潮州嘅食物總有一份特別嘅感情。 城中嘅地道潮州餐廳,都會特地去試一次,如果餐廳有Special Menu,更加會去特別試吓,呢個就係今次去凱悅軒嘅主因。 當然你不要期待到好似食好蔡館,或者是好酒好蔡又或是九龍城嘅地道潮州打冷店嘅火花,呢度俾你嘅係細水流長嘅家常巧手式。 先拔頭籌嘅係欖角梅膏骨,看樣子已經想高舉奥運10分牌,腩肉肥瘦適中,唔會死係得個肥美肉感,鹹鹹嘅肉骨加上梅子,絕對令人覺得開胃,送飯更是一流。 蝦乾春菜豆醬雞球煲,絕對是令人感受到春天的氣息,春菜嘅獨特香氣令到呢個菜式添上一個獨特嘅個性,豆醬嘅濃郁令到個雞更加出色,每啖都是嫩滑得驚人,猶如遇上青春少女嘅如沐春風。 個人最喜歡雲腿肉枕白菜,個樣好特別,真係成個枕頭咁,甜到飛起的津白菜包着瑤柱,蘿蔔,蝦餃,金華火腿,仲有豬肉,加上晶凝通透嘅汁,又係清麗脫俗的代表。 尾聲係豆醬蟲草花撈魚飯,我成日都好想食潮州嘅經典魚飯,但係呢度同埋我認識潮州嘅麻甩魚飯唔同,將烏頭魚拆魚肉加上萵筍絲同蟲草花嗰種繽紛味道,令人難忘。 潮州點可以唔食糖醋煎麵,平時你會吃到非常粗獷嘅感覺,
不是潮州人,但對潮州嘅食物總有一份特別嘅感情。

潮州點可以唔食糖醋煎麵,平時你會吃到非常粗獷嘅感覺,但呢度嘅煎麵每條都非常之細緻,加上糖和醋,雙重夾擊,飽肚得來又有甜品嘅氣息。

沒有叫這裏最經典嘅甜點,當然為咗食佢嘅冰花綠豆清心丸。清心丸嘅煙韌絕對無令你失望,滿口都係綠豆香,不能錯過。

呢個咁精彩嘅潮式菜單將會提供到去8月31號,有興趣嘅快啲訂位啦。

凱悅軒 尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
2021-06-17
2021-07-05 1021 views
係尖沙咀既飲茶點心店都唔小同埋都唔平(比起舊或) 不過呢間睇落就唔算貴~我哋都唔係好多人,但係嗌咗幾個點心上菜時間快,而且亦都係熱辣辣嘅,唔錯喺尖沙咀,呢個價錢算係中規中距,親民

馬拉盞

我哋都唔係好多人,但係嗌咗幾個點心
上菜時間快,而且亦都係熱辣辣嘅,唔錯
喺尖沙咀,呢個價錢算係中規中距,親民

2021-06-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 蝦餃
  • 叉燒
  • 燒賣
2021-07-04 840 views
今天生日,預訂了凱悅軒吃晚飯慶祝。由於只限4人一枱,所以我們一行4人不能點太多菜式。前菜點了兩款雜菌素菜腐皮卷:脆脆的腐皮包著滿滿的材料,包括雜菌和一些素菜,可口又清新,不油不膩,沾點喼汁更好味,正!清酒凍鮑魚:鮑魚爽口彈牙,帶點清酒香味,有些貓耳朵陪襯,吃起來更加爽口,正!湯點了一款家鄉拆魚羮:這個魚湯底美味,能吃出鮮味,除拆魚肉外還有些佐料,不錯。主菜點了三款乾逼粉絲蝦球煲:蝦球大,份量足,有粉絲墊底,可當主食,粉絲非常惹味,不錯。生劏大東星斑兩味(碧綠炒斑球、紅炆斑頭腩):碧綠可選西蘭花或其他菜,西蘭花翠綠青爽,斑球美味新鮮彈牙;紅炆有其他佐料,但不失魚本身的鮮味,正!甜品點了三款蛋白杏仁茶:生磨的杏仁茶美味不太甜,很多蛋白,不錯。栗子蓉西米焗布甸:水準之作,栗蓉香滑不太甜,正。酥皮流沙盞:像糯米糍但內裡藏著流沙,外面有酥皮包著,有點特色。總體非常滿意這頓晚餐。

前菜點了兩款

湯點了一款

主菜點了三款

甜品點了三款
蛋白杏仁茶:生磨的杏仁茶美味不太甜,很多蛋白,不錯。
栗子蓉西米焗布甸:水準之作,栗蓉香滑不太甜,正。

總體非常滿意這頓晚餐。

Other Info. : 新世界會員有優惠,折扣後算抵食。
2021-06-30
Celebration
Birthday
時移世易,我除了是老媽老爸的女兒、我老公的太太,當下還擔起了好幾個不同的身份角色,第一個無容置疑、一生不變的是香港人,近期更愛上蘋果人的稱號,如果您比我更專業的話,也許已兼上什麼師、什麼師了,香港人可愛之處是夠靈活、快變通、放得下!在飲食方面,我的志願是做潮州人!不知何解,潮州菜在任何季節均能引起我的食慾,例如盛夏的薄殻、令人口水大流的檸檬鴨湯、邪惡的滷水鵝肝、還有百吃不厭的魚飯、水瓜烙、蠔仔粥、鹹甜俱備的潮州粿和蠔餅等,數不勝數!再次踏進凱悅軒,眼睛瞄一瞄餐牌,心裡呯聲拋出一句:「今餐發達囉!」,嘻嘻!我臉上的笑容,其實在透露主廚黃皓勤本是潮州人的身份,加上勤師傅一向的創意和變化,在他手上的潮州菜該是新穎與美味並重!故我對化身潮州人毫無懸念,舌尖也投了我一票!話口未完,勤師傅的創意立即在第一道菜中展現 — 豆醬蟲草花撈凍魚飯 HK$138!將人所共知的魚飯搖身一變,變成一道夏日清爽涼拌菜,更將潮州菜的特色融匯!筷子一挾,萵筍、蟲草花、已去骨的烏頭魚魚肉,連同花生碎入口,柔和的豆醬鹹香拌隨各種食材的原味道與質感,多彩多滋的感受,絕對是潮州魚飯的昇華,更要讚的是魚有魚香、萵筍有萵筍的清新
筷子一挾,萵筍、蟲草花、已去骨的烏頭魚魚肉,連同花生碎入口,柔和的豆醬鹹香拌隨各種食材的原味道與質感,多彩多滋的感受,絕對是潮州魚飯的昇華,更要讚的是魚有魚香、萵筍有萵筍的清新爽脆、蟲草花有蟲草花的彈牙,各食材的特性均能在味蕾上平分春色、帶出和而不同的喜悅滋味!
豆醬蟲草花撈凍魚飯令人意猶未盡之際, 這道橙紅亮麗的欖角梅膏骨 HK$238 便合時出現,正所謂香氣滿載、人見人愛,忍不住要馬上動筷!
我在想該怎麼形容是好,因為無論在調味方面、或是豬肉的質感也是激讚的,故無法將放進嘴巴的兩個即時反應同時以文字道出,所以非要親自品嚐必可!

先論調味,別以為沾滿醬汁的欖角梅膏骨會是慣常的濃調,其實梅膏的甜酸度來得開胃而不膩,欖角的比重則較輕,對愛鹹食的我頓覺勤師傅有點偏心,但當牙齒接觸到肥瘦勻稱、彈牙緊緻的新鮮豬腩時,方明白師傅的苦心與用意。平日的豬腩,一件起、第二件已吃不消了,但今次我竟破例吃了兩件欖角梅膏骨,事後仍未達滿足程度,嘴巴仍有強烈吃下去的意欲,正是此菜成功之處!
遠看像是它,近看就是它,對對對 ...... 幾乎每次嚐潮州菜也必吃的春菜煲,但勤師傅的當然有所不同,這道名為蝦乾春菜豆醬雞球煲 HK$268
春菜與排骨是經常遇到的配搭,這煲卻用上了大而煎得焦香扎實的雞球,不單富有新鮮感,味道要比排骨來得清雅,而且含豆醬的湯汁還很美味,不禁喝了一碗。要挑剔的話,蔬菜狂的我會要求多放些香滑的春菜啊!
嘩 ......  充滿詩意、又漂亮的雲腿玉枕白菜 HK$198,一看便知是手工菜式,據勤師傅告知,坊間會做的潮州食肆已不多了!
鋪滿恰似奶油醬汁的津白,非常嫩滑可口,津白捲藏的乾瑤柱、雲南火腿、蝦膠、豬肉、紅蘿蔔和冬菇等,釋出如精金良玉的純美細緻滋味,難得可以首次品嚐,口福也!
主食來了糖醋麵,坦白說糖醋麵一向不是我杯茶!

心裡暗暗在批評此糖醋煎麵 HK$168 究竟有何吸引?!
外表真的可用平平無奇來形容啊!
卒之,我也抵不住它的香氣要來了一件,結果是拍案叫絕的好!

糖醋煎麵上層煎得極為香脆,但內層的麵條卻來得柔軟及軟身,同一件麵條上與下的反差極大,口感當然不錯,但最令人驚訝的是在還未加進糖醋的麵條,並不是淡而無味的,反之是非常討好的麵香與味道,在無添加下已把整件吃得光光,最後還與友人共享了另一件,久放那件還是保持脆香的,心感佩服!

事後才得知,正宗糖醋麵的做法除了灼麵、將麵條定形、用慢火煎麵外,還必須經過用上湯煨麵的過程,怪不得在麵條內發現韮黃!由濕慢火烘乾至外脆內軟,這一連串的步驟需時甚長,要在客人起首點菜的同時立即處理,客人在品嚐過多款菜式後,慢工出世的糖醋煎麵方能適時上桌!

如果一天發現所吃的糖醋麵不夠香脆、麵條淡而無味、或內層是濕漉漉、抑或是油淋淋的,可知統統都是不及格了的狀況!
糖醋煎麵令我大開眼界,來到甜品一環,勤師傅的冰花綠豆清心丸 HK$46 (每位),也令我有著驚喜!

清心丸是勤師傅自家製作,所以有既彈且軟的獨突咬口;第一次吃到煮得綿密的綠豆爽,原來綿密要比爽口的綠豆爽更討我歡心,整體微甜清怡,極適合夏天享用!

這頓巧手潮州菜不但令人回味,同時也令我想起一位對香港有情有義的富商,這樣化身為潮州人便具雙重意義了!
2021-06-15
$350 (Lunch)
  • 潮州巧手菜
2021-06-22 494 views
新婚初期蝸居屯門,當時治安又欠佳,而太太又要返夜校,所以經常要在巴士站接送,晚餐就在附近的小店解決。當中光顧得最多的,就一定是潮州打令檔。其實潮州菜的價位上落真係可以好大,由最平的蜆仔肉、韮菜豬紅,百零二百蚊可以飽餐一頓,到富豪級的堂灼響螺片,可以話豐儉由人。潮州菜係香港一直都好受歡迎,總有一間係附近,近日尖沙咀凱悅軒就推出了「潮州巧手菜」,正好合我心意。畢竟餐廳位於尖沙咀K11內,地點非常就腳,如果以地鐵作交通工具,就算黑雨都不會濕身。蝦乾春菜豆醬雞球煲($268)以前多數是食春菜排骨,換上了豆醬雞球就比較少見,蝦乾用上了粗身貨色,比較有嚼口,春菜炆得超腍身,有點入口即化的感覺,而雞球則保留嫩滑的肉質,而所有的味道,通通都跑到湯裡去,單單喝一口湯汁會覺得偏咸,但用來泡飯是啱啱好。欖角梅膏骨($238)可以的話,真係好想配返杯啤酒,大廚選用了肥美的骨腩位,欖角比預期下得輕手,但醬汁緊扣每件腩排,油香四溢,口感豐腴,重口味得來越食越想食。雲腿玉枕白菜($198)其實潮州菜都可以見功夫及心思,原以為是以煮至軟身的津白包裹著豬肉條,但細心一看,卻是加入了金華火腿、蝦膠及蘿蔔,難怪味道複雜,澆

當中光顧得最多的,就一定是潮州打令檔。

蝦乾春菜豆醬雞球煲($268)
欖角梅膏骨($238)

雲腿玉枕白菜($198)

其實潮州菜都可以見功夫及心思,原以為是以煮至軟身的津白包裹著豬肉條,但細心一看,卻是加入了金華火腿、蝦膠及蘿蔔,難怪味道複雜,澆上薄薄一層玻璃芡,除了令菜色多了一份滑溜外,更有些少保溫作用,真是色香味俱全。
豆醬蟲草花撈凍魚飯($138)

大抵喜歡潮州菜的朋友,沒有不識魚飯的,今次起肉後撈均蟲草花、萵筍及普寧豆醬,色彩豐富,口感層次分明,這個改良版我喜歡。
糖醋煎麵($168)

把潮州伊麵用上湯先行燴過再煎,表面脆口,而內裡軟綿,個人覺得可以再香口一些。
享用時又可以加入陳醋及砂糖,甜酸夾雜的感覺真美妙。
冰花綠豆清心丸($46/位)

壓軸當然要來碗名物清心丸,綠豆煮得夠淋,homemade清心丸是誠意之作,咬落QQ感,相當對板。

其實凱悅軒午間仲有任食點心,星期一至五大約$300位(茶芥$25起,加一另計),只要客人在網上預約時間(相關連結),而在1200點結賬,便可享7折優惠,就算係星期六、日或公眾假期,都有8折,實在相當抵食。