Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant (Telford Plaza 1) (Telford Plaza 1)
Info:

2024-03-07 287 views
地址:茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期) (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓G53D號舖美味指數:8.5/10環境指數:7.5/10抵食指數:8.5/10台式滷水拼盤配地瓜米粉:有牛腱,雞翼,乾豆腐,糖心蛋,豬腩肉,樣樣滷水都好入味,而且份量多。地瓜米粉好幼身,口感特別。麻辣豬耳:味道比較辣,不食得辣建議不要點。鹽酥雞:正常水準,不過不失,可能炸得偏硬身。草莓香草蜜糖歐軟磚塊:有驚喜,首先個雪糕同個麵包磚好夾,加埋d cream 同蜜糖同草莓醬一齊食,很出色,少食甜品既我都讚不絕口。
地址:茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期) (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓G53D號舖

美味指數:8.5/10
環境指數:7.5/10
抵食指數:8.5/10

麻辣豬耳:味道比較辣,不食得辣建議不要點。

鹽酥雞:正常水準,不過不失,可能炸得偏硬身。

2024-01-16 497 views
我諗茶木對於大家嚟講都唔陌生,應該每個香港人都試過呢個台式美食我自己就特別鍾意食佢嘅台式肉燥雞扒飯肉燥好好味,調味啱啱好鹽酥雞勁脆,勁多汁另另外台式麻辣半斤半玉手宮拌麵牛筋真係好好味,手工拌麵嘅汁都唔錯,而且都比得幾多牛我所以嗰日都食得好開心咁今次就諗住試埋佢個泡芙食哇,點知原來咁好味喎,冰淇淋係奶茶味又唔會太甜又有台式嘅奶茶香,而且成個泡芙都好脆口咁另外嗌咗杯抹茶拿鐵叫咗少甜茶味好香賣相都不錯跟餐飲都幾抵,所以我都會下次經過會再買嚟食
我自己就特別鍾意食佢嘅台式肉燥雞扒飯
肉燥好好味,調味啱啱好鹽酥雞勁脆,勁多汁
2024-01-13 388 views
我們於12/1(五)約下午三點到達餐廳,餐廳環境優美舒服,客人不算十分多。用QR code落單,亦附上menu供客人看,非常貼心,圖文並茂。我們叫了一個下午茶及單點一個飯。❶茶香三文魚湯漬飯($98):三文魚好大條,肉好鮮嫰,附有脆脆米,木魚絲及蝦乾仔,茶壺🫖內的茶聞有茶味,飲落又冇乜,飯🍚好多,好食,大推👍🏻,以不用$100也可以吃飽飽❷三杯牛肉香蔥蛋餅拼福州魚丸紫菜湯($46):福州魚丸紫菜湯有2粒魚丸,湯有胡椒味,還挺重的,牛肉香蔥蛋餅已切開2份,內有牛肉,蛋,芝士片及青瓜片🥒,挺fresh。❸追加肉燥飯($20):肉燥比較少,飯🍚則較多❹追加(熱)阿寶最冧心動薑奶綠($10):有薑乾及玫瑰,內有寒天珍珠,透明細細的波波,挺有咬口,追加此特飲居然比其他特飲便宜🤣冬天喝就暖笠笠 茶木台灣菜式都幾精緻,侍應態度友善埋單要加一
我們叫了一個下午茶及單點一個飯。
❸追加肉燥飯($20):肉燥比較少,飯🍚則較多
茶木台灣菜式都幾精緻,侍應態度友善
埋單要加一

茶香三文魚湯漬飯
三杯牛肉香蔥蛋餅 拼福州魚丸紫菜湯
阿寶最冧心動薑奶綠
2024-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Tea)
茶香三文魚湯漬飯
阿寶最冧心動薑奶綠
2023-12-27 321 views
如果想食甜品,就會揀呢間台式餐廳順便食埋個飯鹽酥雞扒肉燥飯,肉燥好似有啲酸味,唔知點形容,鹽酥雞扒,外皮好脆,都Juicy台式麻辣半筋半肉手工拌麵,牛筋真係好好味,手工拌麵嘅醬汁都唔錯草莓香草蜜糖磚塊,好鍾意佢哋嘅蜜糖磚塊,每塊都搽滿蜜糖,又好香脆,加埋啲忌廉同埋雪糕真係好好味!
如果想食甜品
就會揀呢間台式餐廳
順便食埋個飯
2023-12-03 378 views
唔洗出境都可以經歷一次最「台」嘅色香味俱全掃街之旅❤️茶木聯乘台灣插畫師「食菇」的創作企劃「黑眼圈小隊 夜市大步走」。「黑眼圈小隊」來到以「歡樂遊園會篇」作主題的九龍灣德福廣場店,店內外都滿佈著「黑眼圈小隊」幸福玩樂的情節,而最重要的當然是要和門外套圈圈裝置打卡,加上美食,真係一次好正嘅 #偽台灣之旅 !我每次都必叫嘅TeaWood紅燒牛肉麵 配 自家製秘製辣牛油 ,辣牛油以獨門秘方包括大紅粉、指天椒粉及甘草粉等多種香料炮製辛辣牛油調製而成,加上入湯頭,真係食過必定返尋味!厚切牛肉,配上清甜的紅蘿蔔及白蘿蔔長時間炆燉,軟腍鮮嫩,入口即融,配上自家製麵條,入口煙韌,啖啖掛滿濃郁湯汁,所以係我嘅大愛❤️圓滾滾芋泥球 ,新鮮芋頭自家製作,加以鹹蛋黃、肉鬆炸至金黃,外脆內軟,一點都不油膩,而且好可愛嘅圓鼓鼓的外型,睇見到已經超治愈😍檸檬愛玉茶,「台灣直送」新鮮青桔仔 +Q彈愛玉,果香加上茶香,甜酸剛好,真係好滋味。經典嘅黑糖珍珠奶茶,黑糖熬煮的煙韌珍珠,茶香奶滑。‼️「黑眼圈小隊」這麼可愛,你一定也想把牠們帶回家。茶木特設印章換領計劃,即日起至12月8日期間,凡消費滿$50即可獲贈印章一個,儲齊指定

經典嘅黑糖珍珠奶茶,黑糖熬煮的煙韌珍珠,茶香奶滑。

‼️「黑眼圈小隊」這麼可愛,你一定也想把牠們帶回家。茶木特設印章換領計劃,即日起至12月8日期間,凡消費滿$50即可獲贈印章一個,儲齊指定數量印章即可加購換領多款期間限定「黑眼圈小隊」精品。❤️你都快啲去指定分店打咭,嘆美食啦!

#茶木 #teawood #台灣 #用一杯茶找尋另一個你
#茶飲新風貌 #eatmushroom #食菇插畫合作
#黑眼圈小隊 #夜市大步走 #插畫師聯乘創作企劃
2023-11-09 439 views
大約5點鐘去左九龍灣德福廣場既台式餐廳茶木,餐廳地點鄰近地鐵站,十分方便呢,我地去呢個時間冇咩人排隊,唔洗點等位,因為呢個時間去既話都係食tea,所以就叫左一個士多啤梨味蜜糖磚,2個人食都唔會太飽,夜晚仲可以食到晚餐士多啤梨蜜糖磚可以選擇即刻上或者後上,我地選擇左即刻上,味道我地覺得好好味,啲蜜糖甜甜地加埋啲多士同埋士多啤梨雪糕好match,啲多士唔會話整得太濃, 食落係脆脆地咁既,呢個蜜糖磚會再encore
士多啤梨蜜糖磚
士多啤梨蜜糖磚
2023-11-05 270 views
茶木是一家知名的餐廳,以提供美味的茶飲和多樣化的料理聞名。我最近到茶木用餐,對他們的菜單和品質印象深刻。首先,我點了草莓口香草蜜糖磚塊歐軟,這是一道令人垂涎的甜點。磚塊歐軟帶有香甜的草莓口味和濃郁的香草蜜糖,口感柔軟綿密。每一口都能品味到草莓和香草的風味,給人一種愉悅的甜蜜感受。接下來,我品嚐了他們的綜合水果茶。這杯茶清新爽口,搭配著各種新鮮水果,如蘋果、柳丁和葡萄等。水果的甜味與茶的香氣相互融合,充滿了自然的口感和豐富的層次感。這杯茶不僅解渴,還提供了營養和健康的元素。此外,鳳梨甜酸肉和台式烤香腸肉燥飯是我在茶木品嚐的兩道主菜。鳳梨甜酸肉帶有酸甜口感,肉質鮮嫩多汁,與鳳梨的清新風味完美搭配。台式烤香腸肉燥飯則是一道傳統的台灣美食,米飯搭配著香腸和肉燥,口感豐富且美味。這兩道菜都展現出茶木對料理的精湛技巧和獨特創意。總的來說,茶木提供了豐富多樣的菜單選擇,從甜點到主菜都能讓人滿足。他們的食物以新鮮的食材和獨特的口味組合著稱,給人留下了深刻的印象。如果你想品嚐美味的茶飲和料理,我推薦你去茶木嚐嚐草莓口香草蜜糖磚塊歐軟、綜合水果茶,以及鳳梨甜酸肉和台式烤香腸肉燥飯等美味佳餚。

2023-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-10-22 280 views
今日下午我們一行四人到九龍灣茶木午膳,第一個餐送上後,我向其中一個女服務員索取餐具遭拒絕。我明白每個餐送來時會附上餐具,但我們所點的食物是共同分享,所以需要額外餐具。最後我們只好向另服務員索取。用餐完畢後到櫃檯向同一個員工索取牙籤, 最初對方只給兩枝,我向她表示我們有四人,她不願意地多取出兩枝,其中一枝還掉到地上,但她竟然無動於衷,一點歉意也沒有😳。這家店舖食物還可以,價錢也不便宜,服務態度有待改善。
2023-09-23 374 views
2023.09.21 lunch今次主力係寫係衛生問題,為何咁樣都可以出俾客人,係咁易望下先拎俾客啦⋯⋯今日食呢個三文魚荼湯漬飯,一向都好味嘅! 係今次點解個茶壺咁污糟呢🙄😒 仲要係似乾咗好耐嘅污漬!太過份! 當場都費事搵人問,午飯時間又忙,檢查下咗內𥚃冇乜問題就算⋯⋯仲有呢一個都係咁,可唔可以整潔少少,唔好倒到一個盤都係湯呢😒🙄其實間唔中呢問題都出現,成日個盤都濕漉漉,都冇特別寫,但呢次,兩個食物都咁,都要出下聲!
2023.09.21 lunch

三文魚荼湯漬飯
麻辣半筋半腩手工拌麵
三文魚荼湯漬飯
2023-09-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100.5 (Lunch)
2023-09-14 338 views
舊同事過嚟九龍灣搵我食飯,有人建議食茶木,因為近地鐵站,落雨又唔怕濕身我哋2:30去到唔使等位,然後用QR code落單,而家已經係下午茶時段,但價錢都要$50或以上,而家連食下午茶都咁貴了我哋分別叫咗紅燒牛肉麵($76)、紅蔥醬燒豬軟骨麵($72)同三杯牛肉半手作麵拼福州魚丸紫菜湯($52)每人有一杯餐飲我叫咗紅蔥醬燒豬軟骨麵麵上面有雪菜同紅葱醬,食落好開胃,豬軟骨煮得好冧、麵質彈牙👍🏻如果只係當下午茶份量可以接受餐飲係凍紅豆薏米水,嘢飲唔會太甜,有少少薑味舖頭裝修寬敞、座位舒適同舊同事傾計傾左好耐,茶木好岩成為朋友聚腳之選
每人有一杯餐飲
我叫咗紅蔥醬燒豬軟骨麵

餐飲係凍紅豆薏米水,嘢飲唔會太甜,有少少薑味
舖頭裝修寬敞、座位舒適
同舊同事傾計傾左好耐,茶木好岩成為朋友聚腳之選
2023-09-14
$60 (Tea)
2023-08-13 247 views
今日唔係好肚餓,所以黎到茶木輕食,茶木都係一間我地經常去食嘅鋪頭,因為唔太貴,味道都OK我地今日叫左1️⃣烏魚子元貝手作麵💰118手作麵有咬口,入口煙靭,有麵粉香味❤️,另外醬汁係芝士奶油,份量好多,又濃郁,每條麵上面都有,加上一粒粒烏魚子同埋煎得啱啱好嘅帶子,好快食曬🤤🤤2️⃣冰淇淋🍦拼草莓🍓吉士可頌窩夫💰58冰淇淋係奶茶味,幾好味,唔會太甜又有台式奶茶香味。可頌窩夫我諗住係即刻整,但唔係,因為上臺係凍嘅,唔夠脆口,如果脆會更好🫣3️⃣凍臺式抹茶拿鐵💰19抹茶拿鐵好香抹茶味,同埋叫左少甜,所以茶香更濃,賣相都唔錯,跟餐叫幾抵❤️消費價錢:2人💰194,人均💰97結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:茶木·台式休閒餐廳餐廳地址:九龍灣偉業街33號德福廣場一期L1樓G53D號舖

我地今日叫左
1️⃣烏魚子元貝手作麵💰118

2️⃣冰淇淋🍦拼草莓🍓吉士可頌窩夫💰58

3️⃣凍臺式抹茶拿鐵💰19

消費價錢:2人💰194,人均💰97

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:茶木·台式休閒餐廳
餐廳地址:九龍灣偉業街33號德福廣場一期L1樓G53D號舖
咁啱經過九龍灣同朋友去左尼間食,叫左碗椒鹽雞扒肉燥飯,雞扒肉燥鮮嫩多汁,肉燥濃郁,每一口都充滿了美味。餐廳環境舒適,服務迅速友善。這道簡單卻美味的燥飯絕對是一個物超所值的選擇。如果你喜歡椒鹽味和滿足的飯餐,強烈推薦你到茶木試下這道令人難以忘懷的椒鹽雞扒肉燥飯。

2023-08-02 268 views
又到食午餐嘅時候,經過茶木見到午餐牌轉咗,係門口等咗十五分鐘就有位。松露塔塔醬雞絲微辣手工拌麵手工麵彈牙有口感,有少少微辣加上半隻糖心蛋,手工麵份量都好多,松露塔塔醬拌雞絲同青瓜絲,醬汁非常好味,仲有麻辣鴨血(台灣直送)拼素鴨,送餐飲揀咗紅豆薏仁水,可以去水腫,去濕,味道清甜。盬酥排骨肉燥飯排骨外皮炸得酥脆,肉味濃郁,肉質嫩滑多汁,配上半隻糖心蛋、青瓜粒同醃茶,肉燥肥瘦適中,肉燥撈飯認真一流,飲埋紅豆薏仁水,食完個餐都好飽。

松露塔塔醬雞絲微辣手工拌麵
,味道清甜。

盬酥排骨肉燥飯

• 盬酥排骨肉燥飯
  • 松露塔塔醬雞絲微辣手工伴麵
  • 紅豆薏米水
2023-07-26 132 views
茶木以前成日食,讀書嘅時候諗唔到食乜就會去食茶木了😆😆😆依間茶木裝潢同埋室內環境比一般嘅茶木典雅好多,好有驚喜🤩🤩佢嘅食物套餐同一般嘅茶木都唔同🤩今次叫咗三個餐,包括有茶香三文魚湯漬飯,田園糖心蛋藜麥飯。嗰啲午市餐係成個盤咁樣上,個賣相好吸引🤩田園糖心蛋藜麥飯,個糖心蛋好靚,半生熟,深黃色🤤🤤🤤茶香三文魚湯漬都好精緻😍😍俾咗個茶壺我哋,食嘅時候就將啲茶到落個飯度。珍珠奶茶啲珍珠係另外上嘅你可以決定放幾多成個配套好恬靜優雅,好適合放鬆,感受,台灣嗰種恬靜情懷☺️☺️☺️
茶木以前成日食,讀書嘅時候諗唔到食乜就會去食茶木了😆😆😆

依間茶木裝潢同埋室內環境比一般嘅茶木典雅好多,好有驚喜🤩🤩

佢嘅食物套餐同一般嘅茶木都唔同🤩

今次叫咗三個餐,包括有茶香三文魚湯漬飯,田園糖心蛋藜麥飯。

嗰啲午市餐係成個盤咁樣上,個賣相好吸引🤩
田園糖心蛋藜麥飯,個糖心蛋好靚,半生熟,深黃色🤤🤤🤤

茶香三文魚湯漬都好精緻😍😍
俾咗個茶壺我哋,食嘅時候就將啲茶到落個飯度。

珍珠奶茶啲珍珠係另外上嘅你可以決定放幾多

兩公婆點咗兩份下午茶餐,熱咖啡好快上枱,但惡夢開始啦!目測應該有廿位客人,每一個都係有嘢飲不過冇嘢食,如是者過咗半個鐘頭都係未上食物,但係啲員工玩手機嘅玩手機,吹水嘅繼續吹水,冇人發覺點解廚房冇餐出嚟嘅?到有客人吹單,亦冇員工講「究竟發生乜嘢事」,我最激氣係我想要一杯水,佢俾錯左隔離枱,之後收返嗰杯但我話其實係我要,佢立即馬上收咗隻杯。最後由落單開始計我嘅餐用咗45分鐘先上!本人第一次寫食評,居然係負評,只可以講,我餓死都唔會再去,究竟係咪我當黑,食飯啫,差啲激到心臟病發!