2023-07-06 283 views
因公司樓下!基本上每日一杯咖啡必需!久不久會叫一個all in one bagel. 但此店經常出品是掟死人的bagel. 曾在其它分店吃過、也不至於這麼硬。圓方分店最好吃,最柔軟。因此我當時忍不住問店員。她指出如新鮮的即只在雪櫃存放1-2日,新鮮的翻熱後也很柔軟。但存放久了翻熱了过很硬。她告訴我如遇到這情況可向店員更換。可惜今日在鰂魚涌此間分店要求更換,店員便說已係新鮮開的。一大早付了幾十元攞了一件硬到發癲的的麵包那真可影響影響一日的心情
硬到吃不下的bagel
2023-07-06
2019-05-20 1401 views
間唔中會去Starbucks 食lunch, 依間位於鰂魚涌站C 出口嘅Starbucks 好方便👍🏻-✌🏻個人每人叫個三文治/批, 再share 一個甜品, 又夠飽又滿足~~-最鐘意食菠菜芝士批藍莓芝士蛋糕亦係signature手調飲品質素唔錯, 近期愛上飲Chocolate Black Tea ❤️-當日店員似乎唔太熟手, 我前面幾個客人都係講完要咩食物, 店員好似聽唔明咁唔知有樣咁嘅食物, 搞左一大輪😅-整體黎講, 食物同服務都中規中矩👌🏻-
最鐘意食菠菜芝士批
藍莓芝士蛋糕亦係signature
整體黎講, 食物同服務都中規中矩👌🏻
2019-04-28 391 views
正巧當天要去鰂魚涌上堂,來到附近Starbucks 吃早餐和喝杯咖啡提醒。最近有點心煩,晚上都睡不好,於是特意點了一杯特濃咖啡鮮奶抹茶用來醒神。一拿上手就發現非常之熱,要拿紙杯套才能輕鬆拿住。飲下去發現果然夠晒咖啡味香濃,抹茶微澀回甘順滑。點點滋味在心頭,一邊上堂一邊喝,才能夠集中精神,不去想最近的煩心事。另外點了一個牛角包,要求烘熱。發現牛油味香濃,不算很大個但夠鬆軟,酥皮層次分明,不過性價比卻不大高,一個要價$18。
一拿上手就發現非常之熱,要拿紙杯套才能輕鬆拿住。

飲下去發現果然夠晒咖啡味香濃,抹茶微澀回甘順滑。

2019-04-25
$53 (Breakfast)
2018-11-22 334 views
呢間鋪頭,多數13:00左右就無乜人。如果有人既話,多數都係傾佢地既業務野。因為呢度樓上係有間保險公司,所以會比較多聚會。不過呢度既店員好奇怪,有時可以好好禮貌,有時可以好差。近排去幫襯,佢地都係無咩笑容之餘,仲要呼喝式甘,問你想要咩,好似阻住佢休息甘。其實黎買野,唔係想受氣,只係想飲杯咖啡,舒緩下緊張既生活姐。今日見到一位外籍既女士,唔知係呢位同士講得太快,定係店員聽唔明,叫左果位女士講左好次,先知道要咩,落單。奇怪既一間鋪頭。
呢間鋪頭,多數13:00左右就無乜人。
如果有人既話,多數都係傾佢地既業務野。
因為呢度樓上係有間保險公司,所以會比較多聚會。
不過呢度既店員好奇怪,有時可以好好禮貌,有時可以好差。
奇怪既一間鋪頭。
TakeAway
$55 (Lunch)
2018-05-09 351 views
“Midnight Mocha Frappe”「 黑魅朱古力咖啡星冰樂」評分:5.5/10.無意中發現有兩杯免費飲品 Reward 梗係要用嚟試吓最新嘅frappucino 遺憾嘅系呢杯真係一啲都唔好飲。朱古力落咗好重粉,有啲似個隻特濃朱古力奶嘅味... 我諗好唔好飲就見仁見智啦,但我覺得比起正常個杯 Java chip frappe 呢杯要嚟得假好多
“Midnight Mocha Frappe”
「 黑魅朱古力咖啡星冰樂」
評分:5.5/10.

黑魅朱古力咖啡星冰樂
見有 STARBUCKS COUPON (FREE DRINK),不如去食野兼換埋月餅都好喎!食物黎講,媽媽對 STARBUCKS 的 CAKE 尤其鍾愛,細細件好精緻又唔太甜;而我就鍾情它的芝士菠菜撻!去到就近一間,咦,仲有芝士菠菜撻喎 (未必間間都有),於是問媽媽想食咩,媽媽睇中左開心果紅莓蛋糕,OK,再用券換埋 GREEN TEA LATTE,等左一陣就開餐。熱辣辣的芝士菠菜撻,點唔點茄汁都好好食,芝士早已與菠菜混和,個撻皮有清香牛油味,口感豐富。呷一口甘香的抹茶,真係偷得浮生半日閒!至於件開心果紅莓蛋糕,賣相一流之餘食落唔太甜,蛋糕質地夠輕軟。咁岩今天是七夕,食完過對面球場行左個圈,因為有七夕嘉年華舉行。行行下好似落雨,於是就和媽媽設上樓玩月餅,呀唔係,應該係玩月餅盒燈籠先岩!我覺得今年 STARBUCKS 的月餅盒設計幾靚,而且仲可以變成投影燈添!設計上都好 USER FRIENDLY,拆盒換上預先準備的燈連電池底板,開啟掣後就可以投射兔仔,星星,或星巴克字樣出來。名副其實有得食又有得玩!月餅成長條形,一盒 6 個,有 3 款味道 (每個味道有 2 個月餅),分別係:奶皇,伯

月餅成長條形,一盒 6 個,有 3 款味道 (每個味道有 2 個月餅),分別係:奶皇,伯爵茶,咖啡焦糖流心!三款都唔太甜,比之前出過的純咖啡味 (有點苦澀) 更好食。最驚喜反而係伯爵茶味,香滑馥郁,好 ELEGANT。

STARBUCKS 今年月餅禮盒,整體上味覺,視覺,成個造型的感覺都好好!
開心果紅莓蛋糕
芝士菠菜撻+Green Tea Latte
moon cake box set
奶皇月餅,咖啡焦糖流心月餅
伯爵茶月餅
2017-08-28
$31 (Tea)
開心果紅莓蛋糕
芝士菠菜撻+Green Tea Latte
moon cake box set
奶皇月餅,咖啡焦糖流心月餅
伯爵茶月餅
  • 菠菜芝士撻
話說今日老細請飲咖啡,望一望個Menu就決定試新野飲咗第一啖之後就覺得完全中晒伏係勁勁勁極度甜,甜到好恐佈飲落去嗰刻完全好似飲緊糖漿唔知係咪因為本人習慣飲野都冇加糖,呢杯野真係甜到飲唔到唯一特別嘅地方係焦糖味好重,忌廉好幼滑同埋面頭有爆谷and 蝴蝶圈。下次我都係飲返啲調製咖啡或茶之類好D
話說今日老細請飲咖啡,望一望個Menu就決定試新野
Pop'zel  Coffee
飲咗第一啖之後就覺得完全中晒伏
係勁勁勁極度甜,甜到好恐佈
飲落去嗰刻完全好似飲緊糖漿
唔知係咪因為本人習慣飲野都冇加糖,呢杯野真係甜到飲唔到

下次我都係飲返啲調製咖啡或茶之類好D
2017-05-11
Type of Meal
Tea
2015-09-25 795 views
趁著初秋微涼有新品推出當然要試一試!雙重黑白朱古力咖啡即是mocha, 你又會有甚麼期望?黑朱古力、白朱古力味道會多一點但又未算是濃一點,配襯在特濃咖啡廣告裏說甚麼「完美融合黑朱古力的甘濃風味與白朱古力的細膩甜香」,大鑊, 為甚麼我喝不出來 ...... 怎麼喝也覺得就是mocha一杯失敗的我!
趁著初秋微涼
有新品推出當然要試一試!
雙重黑白朱古力咖啡
即是mocha, 你又會有甚麼期望?
黑朱古力、白朱古力
味道會多一點但又未算是濃一點,
配襯在特濃咖啡
失敗的我!

$43 (Tea)
2015-03-07 400 views
準備去上課,預早時間來先吃個早餐~ 芝士火腿牛角包 加熱左,溫度夠熱,外面鬆脆穌皮,裡面又軟又熱嘅芝士口感豐富,雖然塊火腿普通左啲,不過賣28蚊算係咁啦! Grande Non-fat no whip Mocha 我的例牌飲品~每次都會自己另加朱古力粉,因為覺得個mocha朱古力味唔夠!Any way I enjoy a breakfast to start up my day in this way!
Cheese and Ham Crossiant + Mocha
準備去上課,
預早時間來先吃個早餐~

芝士火腿牛角包

加熱左,溫度夠熱,外面鬆脆穌皮,
裡面又軟又熱嘅芝士口感豐富,
雖然塊火腿普通左啲,不過賣28蚊算係咁啦!

Grande Non-fat no whip Mocha

我的例牌飲品~
每次都會自己另加朱古力粉,
因為覺得個mocha朱古力味唔夠!

2015-03-06
$67 (Breakfast)
2013-05-20 178 views
呢間Starbucks高枱比其他分店多,唔知是否因位於商廈,等D職員放Lunch落來買杯啡/包企係到食完就走得,唔需要hea得耐呢?不過反而空間感大了,型了點。沙化位只漸幾張,我今日就揀咗個近出口的沙化位,靜靜的幾舒服。無花果榛子士干餅 Fig & Hazelnut Scone ($16)不嬲對士干餅都麻麻,因為覺得一舊粉,材料不過是麵粉、鹽、糖、發粉、牛油(或固體植物油)、牛奶(或忌廉)、雞蛋,但如果製作時整得唔好會又乾又硬,不過Starbcuks出品的Scone普遍都OK好食,雖然Scone好肥,不過今次新款用了幾款乾果有無花果,杏脯同西梅,即時覺得食完冇咁多罪惡感..哈。而表面灑上香脆榛子果仁粒,有多D脆口口感,係幾好食,只是覺得無花果乾好少,只有一舊咋。南瓜火雞批 Pumpkin & Turkey Pie ($23)還以為火雞肉會實,點知竟然係肉質嫰滑,真係估佢唔到,相信因為係用上拆絲火雞肉所以唔實,都幾好味,烤焗過南瓜粒好鮮甜,份量也多,呢個批真心覺得好食。

2013-05-19
$83 (Lunch)
  • 無花果榛子士干餅
  • 南瓜火雞批
2012-10-30 91 views
這家開業僅數月的 Starbucks 成了周末的鐵膽,要立即灌杯 drip coffee 補充咖啡因又得,或許時間充裕一點的話,坐下來慢慢歎個靚早餐亦得,得咗。在臉書上發現 Starbucks 的「優惠券」, 凡購買中杯或以上的 海鹽焦糖朱古力咖啡 Salted Caramel Mocha,可以半價購買 ≪Expresso≫ 記事簿 (其實是影集)(原價 $128),有TK、杜汶澤、文念中和 Wing Shya 等 4 位藝人和攝影師的作品,隨書還附送手調飲品贈券,還有書簽啊,真是非常之抵。而每售出一本 ≪Expresso≫, Starbucks 便會捐出 $50 支持香港藝術中心,作推動其「藝術高級文憑」教育課程之用。有得像又可以做善事,更是抵上加抵。之不過,雖然我杯海鹽焦糖朱古力咖啡 (中杯 $36) 已經要了少甜,Partner 還貼心地問我要不要少 cream (當然要啦!),但結果出來仍然一如所料,是非常之甜。星記飲品太甜的問題早已為不少人詬病,但是大家一邊喊怕肥,一邊仍是樂此不疲地喝,真奇怪。就算層 cream 和拖肥果仁糖漿之上真的洒了幾顆海鹽上去,有丁點鹹味緩衝一下,這

Expresso
之不過,雖然我杯海鹽焦糖朱古力咖啡 (中杯 $36) 已經要了少甜,Partner 還貼心地問我要不要少 cream (當然要啦!),但結果出來仍然一如所料,是非常之甜。星記飲品太甜的問題早已為不少人詬病,但是大家一邊喊怕肥,一邊仍是樂此不疲地喝,真奇怪。就算層 cream 和拖肥果仁糖漿之上真的洒了幾顆海鹽上去,有丁點鹹味緩衝一下,這杯東西依然甜的教我吃不消了。
還要了個滑蛋蕃茄烘包 Scrambled Egg & Tomato Bagel($20),經過極速加熱之後個 bagel 軟腍腍,沒有了 bagel 應有的煙煙韌韌的質感。裡面的炒蛋尚算 creamy, 蕃茄卻得很少。
Breakfast menu
相信很多人來 Starbucks 都是想「租」個地方坐,這家分店應該可以滿足大家,就算是周末,這裡都有大把位坐,而且也有向著落地玻璃的座位;前題是要你不介意望到酒店和「大酒店」囉。
Expresso
Breakfast menu
(Non-member)
2012-05-30 45 views
我平時去 Starbucks 都會叫 extra hazelnut latte,因為本人比較喜歡甜。第一次去這間Starbucks,可能不是去慣的分店原因,服務員弄了個extra hot latte 給我。回到公司時發現咖啡完全不甜後,我再次回到該分店換回,服務員只是把甜漿加入我的咖啡,而沒有再弄過一杯。而且再次給我的時候,咖啡仍然非常苦澀,完全沒有任何榛子的味道。再次向店員說出我覺得仍不夠甜,店員也只是再次把我的杯子取回直接把甜漿加入,沒有再弄過一杯。最後我再嚐咖啡時只是一杯普通hazelnut latte 的甜度,由於店員好像覺得非常煩厭,我也不便再提出要求。本人大約下午兩時多去的,而咖啡店客人也不多。服務員沒有向我作任何道歉,我覺得是次的經歷非常不快。

2012-05-30
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2012-05-09 49 views
3.5.2012在這一區工作已經一年了, 看著在這一個地帶由零starbucks到現在開了第二間starbucks, 心中不得不佩服starbucks的雄心壯志. 這一間星巴克的前身是一間超市. 現在超市縮細了, 讓出一些地方給星巴克, 因此美心快餐, 美心西餅和星巴克就可站在同一直線上了. 就這麼一看, 不期然感受到集團的霸氣.這日心情低落, 於是決定在午飯時間到新開的星巴克買一杯熱鮮奶綠茶令自己開心一點. 星巴克的門口是自動門, 在我印象中, 很少星巴克是用自動門的, 這是可能由於這間星巴克的門前有幾級樓梯的原故吧. 這天雖然只是開業第二天, 但已經人頭湧湧, 坐無虛席, 收銀前也見人龍, 真意想不到. 這裡除了有常見的梳化位和矮檯位, 也有高檯和高櫈位. 不過可能太多客人了, 我見到有不少食客剩下的垃圾也沒有店員去收拾. 買了一杯tall size 熱鮮奶綠茶($29), 打開蓋一看, 就見到一層綠色的奶泡, 但泡泡層比我想像中少. 飲了一口, 有很濃濃的鮮奶味, 很滑, 但甜了一點. 之後再飲, 就飲到綠茶味了, 綠茶味很香又滑, 但帶點苦澀味. 我明白綠茶味是應該有少少苦澀味
3.5.2012

高檯和高櫈
買了一杯tall size 熱鮮奶綠茶($29), 打開蓋一看, 就見到一層綠色的奶泡, 但泡泡層比我想像中少. 飲了一口, 有很濃濃的鮮奶味, 很滑, 但甜了一點. 之後再飲, 就飲到綠茶味了, 綠茶味很香又滑, 但帶點苦澀味. 我明白綠茶味是應該有少少苦澀味, 但這杯的苦澀味卻比較重了一些.
熱鮮奶綠茶
哈, 從此以後去星巴克就近了一點了. Yeah!
從店裡望出來
看看咖啡店牆上的畫, 會發現有些特別效果
Other Info. : 這間星巴克的地台高了一點, 而有些貼近落地玻璃的位置都是高檯和高櫈位, 雖然店方在玻璃上已加了一些遮掩, 但如果是著短裙的女士仍不太方便的. 各位著短裙的女士就要注意了!
2012-05-03
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$29 (Other)
從店裡望出來
高檯和高櫈