2020-06-28 994 views
我姊是哈日族,每年到日本旅行4、5次,今年受COVID-19疫情影響,各國都實施travel restrictions,所有外遊取消!在香港,我家吃中菜比較多!今晚帶媽媽吃日本料理,千両圓方店,生意一直很好!疫情期間也要等位!點了:#日本松葉蟹迷你壽司飯,賣相接近100分,但量真心少!性價比低!#牛油果軟殼蟹卷,不錯!#炙燒黑椒特大帶子壽司,好吃,共點了8件!#炙燒左口魚壽司,也點了8件!#汁煮三文魚鮫,好吃!以下的一般:#稻庭手打烏冬#牛肉豆腐鍋#廣島蠔野菜味噌鍋#味醂魚乾#申燒豚肉#串燒甘薯性價比低的店

在香港,我家吃中菜比較多!

點了:
#牛油果軟殼蟹卷,不錯!
#炙燒黑椒特大帶子壽司,好吃,共點了8件!
#炙燒左口魚壽司,也點了8件!
#汁煮三文魚鮫,好吃!

以下的一般:
#串燒甘薯

性價比低的店
2020-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-08-30 1927 views
千兩~從一開業至今也是壽司「快餐」首選。一般而言,我總會點上最愛的炙燒黑椒三文魚和炙燒左口魚裙邊壽司。這次點了比較多各式各樣的,一試水準。安康魚干,像是海鮮界的鵝肝。不過這個千兩出品的⋯⋯真的很一般,不是好的質素,點一次就好了。壽司是一貫的好吃。生蠔也不錯,算是同類生蠔的中等價錢和質素~生魚片尚算不錯,不過我和友人一致認為在千兩還是點壽司比較適合,因為其實它的醋飯做得很不錯。這個好吃!個人感覺時令魚比其他的要新鮮好吃!接著到熟食了,其實我很少吃熟食,但整體感覺不錯。最喜歡的是那個奶油三文魚,很濃厚特別最後來了一個小時後最愛的南瓜雪糕,一頓晚餐就完美的結束了~整體來講,千兩的食物水準真的頗高,值得一直再次到訪。不過個人選擇而言,我還是會只點壽司,不然就是試一些時令魚或其他特色的小菜吧!

壽司是一貫的好吃。

生蠔也不錯,算是同類生蠔的中等價錢和質素~

這個好吃!個人感覺時令魚比其他的要新鮮好吃!

最後來了一個小時後最愛的南瓜雪糕,一頓晚餐就完美的結束了~

Type of Meal
Dinner
2017-05-26 1329 views
係elements想食平d 真係好似無乜可能咁🙈 無得揀之下就試下千兩啦!唔好以為千兩無人排隊所以我先揀佢,我揀佢正正就係因為多人排隊(其他餐廳都空LL),咁先係信心保證😂Lunch set大概$150一個,我就叫左個火炙三色飯。份量十分足夠,刺身都有好多,不過我略嫌佢燒得太老😣 火炙最吸引之處,就係燒到一半生一半熟,入口即溶,火炙既情況要掌握得好好先可以做到呢個效果,不過今次就有d失準喇。另外個刺身飯都唔錯,除左刺身夠多之外,我鐘意佢個飯mix埋青瓜同蟹籽,好fresh 而且口感好豐富☺️

Type of Meal
Lunch
其實我一向都對生嘅食物唔係特別着迷,朋友好鍾意食嘅拖羅我都唔識欣賞,我只鍾意海膽同甜蝦 最近成日嘈住我朋友話好耐冇食過海膽,於是今晚就去咗食日本野啦,仲要係試想食好耐嘅千両叫完之後好快就嚟到,因為就嚟我嘅主角海膽BB好鮮甜紫菜仲係脆架帶子好新鮮,食落淡淡都係肉好味道所有野黎到唔使一陣就已經比我同朋友食晒🙈🙈以前一直唔明點解壽司嘅價錢可以有咁大差別,食完先知原來貴價壽司嘅質素真係高好多放落口完全係感覺到佢鮮味即使唔落豉油❣️❣️可惜真係貴左少少🙈

叫完之後好快就嚟到,因為就嚟我嘅主角海膽BB
好鮮甜紫菜仲係脆架
帶子好新鮮,食落淡淡都係肉
好味道
2016-11-18 2156 views
星期五off下午,就同老公拍拍拖食壽司,elements 呢間千両嘅lunch set比其他分店貴,最平都要$14x, 但就用比較貴價的食材,每個餐有帶子吞拉等。我諗主要係配合返成個商場價格吧!遲來的鳥兒唔駛等位,但迴轉枱就排到非常擠迫,隻手伸長啲都掂到隔離。雖然價格不算平,但魚生總算新鮮(好評亦主要考慮這個因素),份量亦足夠。食完好滿足。

2016-11-18
$165 (Lunch)
  • 魚生
2016-10-20 1781 views
平時食開元氣,今次有機會可以試下其集團中高一級的千兩。- 吉列廣島蠔 在食壽司之前都點了炸廣島蠔,面層香脆可口,薄薄的吉列粉漿包裹著肥美廣島蠔,廣島蠔肉身幾厚,咬下去帶鮮甜味美,連醬汁也不用沾已經好好味。- 終於到壽司了,點了大拖羅及中拖羅壽司 ,其外表光澤新鮮,魚油味頗香,入口有點即溶感覺。油甘魚壽司是我的至愛,光澤十足的油甘魚,魚油豐富,入口魚脂甘香味濃郁。 和牛壽司灸至半熟,食落軟腍,油份特出。灸左口魚壽司同樣地在灸後,油份被迫出來,所以入口有點即溶感且十分香。八爪魚壽司,這個不太特別,幸好肉質不韌。海膽壽司鮮味十足,且份幾多,簡直鮮甜味美。總括來說,壽司魚塊十分新鮮,油份充足,抵食~~
平時食開元氣,今次有機會可以試下其集團中高一級的千兩。
- 吉列廣島蠔
總括來說,壽司魚塊十分新鮮,油份充足,抵食~~
2016-07-27 2094 views
這次來到了圓方的千丙食午飯,這家店的門店裝修得幾好,坐得尚算舒服這次試了一些回轉的食物跟牛肉豆腐鍋這家店的三文魚刺身肉身夠滑,而且夠新鮮,沒有腥味,但食落去有點淡口,個人認為這只勉勉強強達到了所謂的"高級壽司"的門檻,三十幾蚊一碟覺得有點不值,以這個價位比它更好食還大有店在這碟饅魚壽司賣相不錯,味道也挺好,肉身夠滑,饅魚味也不錯,值得一試這碟青瓜小食加左D疑似納豆的東西,食落去覺得咸咸的,而且青瓜口感太硬,有點難吃...整體來說,這家店的回轉真心貴....最後講埋個牛肉豆腐鍋,我地最初打算一人一鍋叫兩個,但係個侍應話碟野好大煲,有兩個人份量,所以我地就改叫左一煲。但黎到才發現煲野的份量少到一個人都唔夠食,88蚊叫一鍋感覺有點被騙的感覺(BTW,D豆腐夠滑幾好食,而牛肉果Part就麻麻地,不夠彈牙)總括而言,這家店的定價太貴了,假如所以食物都打7折的話就會比較合理,以現在這種定價,這種份量,這種食物質素而言,門面裝修得再好也沒用,不推薦.....
這次試了一些回轉的食物跟牛肉豆腐鍋

三文魚刺身
饅魚壽司
青瓜小食
整體來說,這家店的回轉真心貴....
牛肉豆腐鍋

饅魚壽司
2016-07-07 1835 views
中午食得晏不太餓,晚飯也不想吃太多, 又想食壽司便來了千両,位處Elements當然多人等啦。 星期二的晚上,8點半到,也等了超過半小時。三文魚刺身算係新鮮既,不過油脂分布唔多,睇落去一般食落去都一般。北海道海膽壽司終於搵到冇紫菜包住既海膽,新鮮夠creamy好好味墨魚鬚壽司墨魚冇乜味不過口感滑又彈牙。山葵八爪魚壽司八爪魚味道較淡但入口鮮味,滲出一點點鹹可以接受。唔記得咩魚,冇乜鮮味但都唔腥,如果可以我會簡食刺身。西柚梳打灜風梨酒賣相靚好少女feel~冇乜酒味,味道幾好西柚加荔枝估唔到又幾夾。食物整體感覺中規中矩,可以接受亦沒有驚喜,上菜速度也算快但有甩漏,得一個店員反應算快且友善,其他對餐牌唔熟悉,服務一般。價錢講真唔係平一個人唔係好餓都食左成200幾蚊, 不過係Elements食晚飯,坐得舒服而又唔會好貴都係得千両!
三文魚刺身
算係新鮮既,不過油脂分布唔多,睇落去一般食落去都一般。
北海道海膽壽司
終於搵到冇紫菜包住既海膽,新鮮夠creamy好好味
墨魚鬚壽司
墨魚冇乜味不過口感滑又彈牙。
山葵八爪魚壽司
八爪魚味道較淡但入口鮮味,滲出一點點鹹可以接受。
唔記得咩魚,冇乜鮮味但都唔腥,如果可以我會簡食刺身
西柚梳打灜風梨酒

2016-05-15 1804 views
千兩~一向都唔叉慨~~但就好少食晏就~~ E+整到好靚~~~D菜單~~ 三文魚腩 一入口~果陣慨三文魚油係個口腔入面爆發~~正爆~~~ 火燒黑椒帶子~我就覺得一般野~~帶子甜慨 !朋友反而覺得好好 普通三文魚~之前食左個魚腩再食反E個~會發現好大分別~E個冇咁油~肉質會比較有咬口~都好食慨~ 個蛋就普通野~冇咩特別~千兩果2個字都整得唔好~有少少唔開心 E個不得烏~! 睇個賣相真係好好~~~不過其實係食唔飽我囉~~~ 有隻虾啦 2舊三文魚 帶子一隻 仲有2舊唔知咩魚~~ 晏就餐D刺身反而冇好食~~好怪~~~ 個竹筒飯~幾好食~~唔係太痴同太多醋味~~~ 下次都係唔叫餐~~散叫個質量仲好~~同比較貴~~~~
千兩~一向都唔叉慨~~但就好少食晏就~~
E+整到好靚~~~D菜單~~

火燒黑椒帶子~我就覺得一般野~~帶子甜慨
!朋友反而覺得好好
普通三文魚~之前食左個魚腩再食反E個~會發現好大分別~
E個冇咁油~肉質會比較有咬口~都好食慨~

E個不得烏~!

睇個賣相真係好好~~~不過其實係食唔飽我囉~~~

有隻虾啦 2舊三文魚 帶子一隻 仲有2舊唔知咩魚~~

晏就餐D刺身反而冇好食~~好怪~~~

個竹筒飯~幾好食~~唔係太痴同太多醋味~~~

下次都係唔叫餐~~散叫個質量仲好~~同比較貴~~~~
2016-04-28
$130 (Lunch)
  • 三文魚腩
2016-04-19 1119 views
出面等20分鐘入面點完餐等多半個鐘本來以為午餐時間以為佢地好忙所以要等咁耐直至隔離枱出左我地order 嘅E餐我問侍應十分鐘唔夠 就出左個唔係好新鮮的壽司拼盤然後再上埋刺身沙律其實如果唔係生日優惠我地今日已經要駛六百幾蚊咁既服務咁既質素 咁既價錢 真係好令人反胃亦無以前高質素魚生壽司原條活魚刺身壽司拼盤好似三蚊壽司飯握得唔好已成正方形切功?雖然舊魚厚身除大蝦同蔥吞拿魚腩軍艦好食完全係禽晚切完今日循環再用的睇相已經見到顏色唔新鮮如果唔係為左就我個朋友就完全一定唔會再係到食下次都係散叫為主好彩海鮮沙律維持到高質素下次食沙律就算帶子都係唔係好新鮮有少少腥海鮮太卷亦都唔錯本來以前一千蚊兩個人食係好正常既事但係變成今日既質素1000蚊實在俾多左佢我亦都唔會再叫貴價野想自我降呢其實好容易今日終於領悟到附上一隻濕的匙羹
出面等20分鐘入面點完餐等多半個鐘

想自我降呢其實好容易
今日終於領悟到
附上一隻濕的匙羹
2016-01-29 1163 views
聽講呢間喺升級版噶元氣壽司,咁應該啲壽司會更加高le啲啦,於是我就抱著呢種心態郭嚟食sushi啦食完之後覺得真係比元氣壽司好食超級無敵多吖三文魚壽司,首先三文魚喺厚切噶,口感非常嫩滑,而且三文魚好新鮮,非常有海鮮噶香味,但係又唔會好腥渦我好鐘意食噶牛肉壽司吖,唔知佢究竟喺點整,點解可以令到牛肉會無騷味呢?而且牛肉都係超大塊,肉質好嫩不過蝦肉壽司就麻麻啦,口感一般,而且感覺蝦唔夠新鮮腐皮壽司入面仲有薑絲同埋芝麻,口感好獨特
食完之後覺得真係比元氣壽司好食超級無敵多吖
不過蝦肉壽司就麻麻啦,口感一般,而且感覺蝦唔夠新鮮
腐皮壽司入面仲有薑絲同埋芝麻,口感好獨特
2016-01-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$238 (Lunch)
2016-01-10 877 views
在剛過去的2015年聖誕節,我跟E先生選擇了在家裡跟至親來一個簡簡單單的鱈場蟹刺身壽司派對。外賣壽司刺身盛,以Citibank信用卡或會員卡提早預訂可享八五折優惠。三款刺身壽司盛足夠4-6人份量,原價$1760,折扣後$1496,非常划算!特上刺身聖誕盛 原價$590 八五折$501.5赤海蝦x4,油甘魚x4,三文魚x8,海膽x1板,中吞拿魚腩x4,鰹魚x4,帆立貝x3,共27件。其中以中吞拿魚腩香甜軟腍,油甘魚脂味濃溢,帆立貝鮮甜軟滑,質素佳最為美味!其次海膽亦甘香濃郁,赤海蝦爽口鮮甜,相當不俗。美中不足是師傅切鰹魚時出現失誤,影響了質感味道。鱈場蟹聖誕盛盒 原價$580 八五折$493份量不少的鱈場蟹,肉質結實,味道清甜可口,蟹味濃郁,醮上醋汁已經足夠滋味,不錯!極上壽司聖誕盛 原價$590 八五折$501.5中吞拿魚腩x3,帆立貝x4,吞拿魚x3,油甘魚x3,三文魚x4,槍魷魚x3,炙燒三文魚x3,赤海蝦x4,炙燒鰻魚x3,三文魚子x3,蟹子沙律x4,辣味三文魚x3,共40件。壽司的質素比刺身遜色,可能是為了切合派對用途,壽司亦著重飽肚為主,每件壽司的米飯份量比平常堂食時多至少一
特上刺身聖誕盛 原價$590 八五折$501.5

鱈場蟹聖誕盛盒 原價$580 八五折$493
極上壽司聖誕盛 原價$590 八五折$501.5

壽司的質素比刺身遜色,可能是為了切合派對用途,壽司亦著重飽肚為主,每件壽司的米飯份量比平常堂食時多至少一半,幸好握得仍有水準。以呑拿魚最為鮮甜味濃,其次炙燒鰻魚肉質富彈性,再加上醬汁亦夠滋味。缺點是中吞拿魚腩筋位明顯,影響口感。

雖然我們覺得這次的刺身壽司盛質素尚有點不足,但整體仍屬滿意,不失為不俗的聖誕派對選擇。
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Celebration
Christmas
2015-04-20 2110 views
筋子壽司very juicy and fresh~~~!!!bouncy roe火灸左口魚壽司有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...今次燒得啱啱好赤睦this fish is very good, 食落肉豐腴very 肥美very fresh好滑非常適合薄切配酸汁加葱今次waitress 好肯定咁講唔可以加薑蓉冇預到條魚咁豐腴仲有再加$40用魚骨煮兩碗湯好滑Salad was very freshSauce 酸酸地Lovely!!!!鯖魚壽司食落有咬口又肥美經常翻食呵呵
筋子壽司
very juicy and fresh~~~!!!
bouncy roe

火灸左口魚壽司
有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐
燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
燒得唔够耐就外熱内冷...
今次燒得啱啱好

仲有再加$40用魚骨煮兩碗湯
好滑
Salad was very fresh
Sauce 酸酸地
Lovely!!!!
鯖魚壽司
食落有咬口
又肥美
經常翻食
呵呵
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-04-04 1768 views
我們是這兒的常客, 喜歡這裡易泊車, 人不算多, 我們又特別喜歡這兒的三文魚鮫。三文魚刺身保持一貫的水準, 味道新鮮。三文魚鮫我們每次都點兩客呢! 三文魚鮫香脆肉嫩, 十分美味!點了甜品, 綠茶雪糕, 配上煙韌的糯米皮, 可口!

三文魚刺身保持一貫的水準, 味道新鮮。
點了甜品, 綠茶雪糕, 配上煙韌的糯米皮, 可口!
2015-02-20
2015-03-02 2063 views
筋子壽司very juicy and fresh~~~!!!this fish is very good, 食落肉好實very 豐腴very 肥美very freshnot as nice as IFC'snot as 肥美;p有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...今次燒得啱啱好they have so many seasonal fishesI love itsoft shell crab was very crispyquite nice紫菜唔脆
筋子壽司
very juicy and fresh~~~!!!
this fish is very good, 食落肉好實
very 豐腴
very 肥美
very fresh
not as nice as IFC's
not as 肥美;p
有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐
燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
燒得唔够耐就外熱内冷...
今次燒得啱啱好

I love it