2021-09-07 20 views
旺角買完波鞋,行行下街落大雨,亂入左一間台式餐廳,估心唔到有啲驚喜,叫咗二人套餐$248🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️💖花雕醉雞🐔好有酒香!雞肉嫩滑!肥瘦適中!香芒沙拉鳳尾蝦🦐剛剛炸好,脆卜卜!好似食緊迷你版日式天婦羅🍤一碟有六隻蝦,都幾足料!涼伴茄子🍆蒸茄子比較健康!個汁都好早濃!台式滷肉飯自從無得去旅行🧳,一直都好掛住台式滷肉飯,終於食到好感動,回憶返曬黎擔仔麵🍜米粉之中最鍾意食就係台灣新竹米粉,佢又幼又滑,最有口感,撈埋啲肉燥,絕對冇得彈👄台灣野當然唔少得台式珍珠奶茶🧋大滿足!台灣美食之夜🥰

花雕醉雞🐔
好有酒香!雞肉嫩滑!肥瘦適中!

香芒沙拉鳳尾蝦🦐

涼伴茄子🍆
蒸茄子比較健康!個汁都好早濃!

台式滷肉飯

擔仔麵🍜

台灣野當然唔少得台式珍珠奶茶🧋

大滿足!台灣美食之夜🥰

• 美味醉雞
2021-09-04 14 views
喺通菜街搵食嘅時候發現咗依間台式餐廳 我哋叫咗個二人餐飲品-紅柚玉露+芝麻奶茶加珍珠佢哋採用嘅係細珍珠 食落好煙韌怪味雞這個怪味雞是凍食的 醬汁味濃、惹味得嚟帶少少辣 👍🏻👍🏻 啲雞肉就好滑好嫩仲要唔多肥膏🤩🤩腐皮蚵卷脆腐皮入面包住好多蚵仔 入口就全口充滿蚵仔味、好juicy 而外層腐皮炸得超級香脆👏🏻👏🏻五味山珍麻油好香。有雲耳、豆腐、青瓜、蘿蔔同寒天 我第一次食寒天依樣食材 估唔到食落幾爽口、幾有口感👍🏻好好食嘅前菜是日甜品 擂沙湯丸食依個擂沙湯丸嘅時候好感動 因為擺入口係暖笠笠嘅 口入面充滿咗好香濃嘅芝麻餡料味道😍😍😍依間台式餐廳係賣啖啖台灣家常菜味道 好食又暖胃😎😎😎
喺通菜街搵食嘅時候發現咗依間台式餐廳 我哋叫咗個二人餐

是日甜品 擂沙湯丸

依間台式餐廳係賣啖啖台灣家常菜味道 好食又暖胃😎😎😎
  • 五味山珍
  • 怪味雞
旺角一向多台灣菜,今日行過見到呢間西門町有啲滿坐,一於同BB試試佢。我哋叫咗一個二人套餐,$248有三款小食同兩個主食,兩杯飲品,非常之抵食,啱晒情侶。三款小食叫咗五味山珍、紅燒牛肉、鹽酥雞。五味山珍係五樣涼拌素食,有青瓜絲、木耳絲、甘荀絲、素火腿、大菜絲,口感豐富,上面灑咗芝麻同麻油,清爽開胃。紅燒牛肉有7大舊,唔好睇佢黑炆炆,其實炆咗好耐,肉汁軟淋入味,一咬就化,正啊!鹽酥雞好正宗,炸粉好香脆夠薄,肯定係新鮮即炸,咬落去又有咸香又鬆脆又有肉汁,同台灣隻味一模一樣。主食就一個肉燥飯,一個擔擔麵。主食雖然係細size,但其實啱啱好,肉燥飯超多肉燥,每啖都有餸,擔擔麵個炸醬有啲似肉燥飯嘅肉燥,不過個肉唔肥,咸度適中,其實餸咩都好食,所以都無咩所謂。呢到性價比一流,全部野都大大份,好值得一試!
旺角一向多台灣菜,

三款小食叫咗五味山珍、紅燒牛肉、鹽酥雞。

一咬就化,正啊!

主食就一個肉燥飯,一個擔擔麵。
2021-07-13
  • 鹽酥雞
  • 珍珠奶茶
  • 五味山珍
2021-09-01 30 views
今日在旺角探朋友,然後順便吃埋個late Lunch 才回家….記得之前在一日三餐附近有間台灣餐廳,今日就去試試😀 「西門町台灣麵食」門口都很台式,店內也一樣而且坐位也很寬躺,感覺舒適☺️花蓮鹽水雞配擔擔麵,雞件肉質鮮嫩又不太肥,調味適中,擔擔麵味道香濃,肉燥併花生帶少許辣…跟餐的油麥菜也加入肉燥炒,惹味!涼伴仿鮑雞絲麵,有雞絲,青瓜絲,火腿絲,仿鮑魚絲等,份量不少,醬汁似麻醬,香口惹味🤤腐皮蚵卷,即叫即炸,外皮脆口,餡料超多尤其蚵仔🦪👍🏻

跟餐的油麥菜也加入肉燥炒,惹味!

腐皮蚵卷,即叫即炸,外皮脆口,餡料超多尤其蚵仔🦪👍🏻
  • 腐皮蚵卷
2021-08-26 28 views
女人街內有幾間好出名排哂出長龍既店,但未至於要排隊去食,咁岩見到附近呢間唔係好起眼既店就入左去。2人套餐 $248🥢北投怪味雞🥢改左個嚇人既名但又好想試,勁多蒜頭辣椒仲加左薑粒既醬,怪味係指又甜又酸又辣2種味覺於一身,,一點都不怪,似泰式風味。佢個醬好岩我好正,仲拎左黎蘸菜。比左雞腿位置我地,雞皮有少少厚,不過好嫩滑。🥢香芒沙拉鳳尾蝦🥢主要係要試佢個特色醬,平時食沙津醬會有D膩,不過佢加左芒果味fresh哂成件事,炸蝦就唔係話好特別,勝在炸得乾爽香脆。🥢肉燥飯(細)🥢淨係食肉燥飯都滿足,做肉燥應有既粒粒口感又唔多肥肉,拌飯勁香口,另外佢個飯粒粒分明唔會勁濕,唔似得出面D飯勁淋。🥢擔擔麵(細)🥢我覺得佢做擔擔麵分店有得諗,好食專門店!先講佢個湯底就好似濃縮花生醬加左上湯,保留幼滑口感同充滿花生味,而且無我討厭既花生碎,其次係佢個麵條有嚼口,軟硬拿挰得好好,其實佢個麵都唔少,不過佢用左個細碗,不易拌勻。🥢台式燙青菜🥢生菜拌肉燥就唔多介紹。🥢手抄黑糖珍珠奶茶🥢 & 🥢香芋雪霜🥢包兩杯台式飲品

2人套餐 $248

🥢北投怪味雞🥢
比左雞腿位置我地,雞皮有少少厚,不過好嫩滑。

🥢香芒沙拉鳳尾蝦🥢

🥢肉燥飯(細)🥢

🥢擔擔麵(細)🥢

🥢台式燙青菜🥢
生菜拌肉燥就唔多介紹。

🥢手抄黑糖珍珠奶茶🥢 & 🥢香芋雪霜🥢
包兩杯台式飲品
2021-08-26 22 views
門口裝修好似台灣既紅樓7點左右就差唔多坐滿了同男朋友2個人食 揀左叫2人套餐美味醉雞入味 份量正常雞肉唔會「孩」鹽酥雞好岀色 炸得好香口 有隔油 唔會油淋淋 亦都唔會軟咗一忽唔厚粉 外皮仲加左啲調味粉五味山珍第一次食 想像唔到係啲咩黎 於是問下老闆✌🏻✌🏻有青瓜 素翅 木耳絲 素札肉 紅蘿蔔絲切成幼絲 之後再加啲麻油撈成👍🏻👍🏻好有鹽水雞既感覺😍😍😍好開胃肉臊飯 肉臊較濃味 同其他滷肉飯不同 肉臊亦多 絕對夠撈勻一碗飯擔擔麵同肉臊飯既肉臊一樣好香既花生醬味但湯較少 好快俾麵吸晒好似食撈麵咁😂😂不過好彩係粗麵條 所以都唔會變糊雷沙湯丸熱辣辣 濃香芝麻餡 正
門口裝修好似台灣既紅樓

雷沙湯丸
熱辣辣 濃香芝麻餡 正
2021-08-22
2021-08-25 17 views
今次係第二次幫襯呢間位於旺角女人街既一間唔起眼既小店,我本身對於香港開既台灣餐廳冇咩好大興趣,一黎貴二黎味道都差不多!講真好食既餐廳周圍都係,但令我記得住呢間西門町,係因為餐廳態度好好,食物唔差之餘仲要唔算貴!餐廳主要有兩個叔叔負責鋪面,佢哋會不時咁問吓客人啱唔啱胃口,而我完全唔會覺得煩,因為佢地好有禮貌! 台式擔擔麵 ($45)呢個擔擔面好香花生味,有好輕鬆既辣味,都幾開胃!面質唔會好淋,湯汁好濃稠,份量一個人食應該都幾飽!鹽酥雞($63)鹽酥雞都幾大份,我同朋友一上菜都超驚訝,炸粉好薄,唔會好似有啲餐廳炸空心鹽酥雞,而且雞好入味啦好軟稔,我哋一致都覺得好食!五味山珍 ($50)呢個係侍應叔叔介紹嘅小菜,主要係啲蘿蔔、青瓜絲、竹筍等等嘅蔬菜煮成,非常之清爽開胃,涼涼地夏天食一流!士林小香腸($32)台灣好傳統餐廳嘅小菜,我都非常鍾意食!但冇諗過佢擺盤都非常可愛好有心機!Drinks🦄蝶豆花荔枝風情($32)🍋柑桔檸檬紅茶($24)兩杯飲品都超大杯,跟餐有優惠,唔記得加幾多錢啦! 我雖然覺得有少少甜,但係夏天食飯冇杯凍野真係頂唔順!

台式擔擔架

台式擔擔麵 ($45)

鹽酥雞

鹽酥雞($63)

五味山珍

五味山珍 ($50)

士林小香腸

士林小香腸($32)

Drinks
🦄蝶豆花荔枝風情($32)
🍋柑桔檸檬紅茶($24)

2021-08-23
Tea
台式擔擔架
士林小香腸
2021-08-19 14 views
在旺角通菜街一處,有一間門口好古早味有特色既台灣野, 英文叫Seam Eett, 好特別入面好舒服下, 好多座位, 而且好溫馨~兩個人唔洗唸, 梗係簡個二人套餐👀醉雞: 酒味濃郁入味, 雞味鮮美, 而且好滑👀香芒沙拉鳳尾蝦: 超級新奇既醬汁, 酸酸甜甜加陣陣芒果香, 蝦炸得超級脆, 點埋個醬真係一流👀 醬燒茄子:凍食好特別, 醬汁好香口, 茄子凍食口感更好👀肉燥飯 擔擔麵: 肉燥好多, 麵條好彈牙, 兩個份量剛好~ 👀套餐飲品香芋奶茶: 係童年時代飲開既香芋味, 超級喜歡!芒果紅茶: 友人好鐘意飲芒果既產物, 佢都話芒果香好重, 同紅茶一齊飲, 有助消化~所有食物份量都頗多, 十分實惠, 而且水準一流, 唔會因為大件左而唔好食, 值得再食😋😋😋

入面好舒服下, 好多座位, 而且好溫馨~

兩個人唔洗唸, 梗係簡個二人套餐

👀醉雞: 酒味濃郁入味, 雞味鮮美, 而且好滑

👀 醬燒茄子:凍食好特別, 醬汁好香口, 茄子凍食口感更好

👀套餐飲品
香芋奶茶: 係童年時代飲開既香芋味, 超級喜歡!

2021-08-19 14 views
今日係旺角做完野,朋友想食台灣食物,就帶左佢黎食依間台式食店。我地入到餐廳坐低,侍應就用熱水浸住啲餐具比我地👍🏻👍🏻,餐牌食物有好多種類,我地揀左花蓮鹽水雞餐配荔枝綠茶,同埋香辣牛筋麵配香芋奶茶。花蓮鹽水雞配肉臊飯和台式燙時蔬,鹽水雞大大件,有6大舊,肉質嫩,咸咸地,皮都滑,肉臊飯朋友都話啲肉臊好好食,夠香,撈飯一流,台式燙時蔬都有肉臊,好下飯,荔枝綠茶比較甜,但荔枝味都好濃。香辣牛筋麵配香芋奶茶,鐘意食牛筋既必叫,雖然佢餐單有兩個小辣椒,但其實唔算辣,有5-6舊大大條牛筋,煮到淋得黎又有咬口,仲入到味,麵唔會淋,正正常常,香芋奶茶都好濃,又唔會太甜,唔錯👍🏻

荔枝綠茶比較甜,但荔枝味都好濃。

香芋奶茶都好濃,又唔會太甜,唔錯👍🏻
2021-08-18 311 views
今日上完training約左朋友係旺角食飯,去左勁多餐廳既通菜街,我同佢都幾中意食台灣菜,見呢間選擇多而且價錢合理決定試下😊我地叫左個二人餐,揀少好多野唔駛煩😂 成檯都係野食😍⭐北投怪味雞想睇下點樣怪味法😂但其實一啲都唔怪,個醬汁有啲似口水雞但係再酸啲既版本,好開胃惹味😋 (如果啲雞再滑啲就仲正😁)❤️鹽酥雞份量好多😮炸粉夠薄,非常香脆唔油膩,裡面雞肉超級嫰滑juicy!🤤❤️台式燙青菜菜加左適量油份去煮,顏色翠綠,爽口~面頭加左啲肉燥無咁單調😊❤️肉燥飯(細)肉燥偏瘦但好入味好好食!😋 味道偏甜多過鹹,食落完全唔覺得膩白飯粒粒分明,口感煙韌😋❤️擔擔麵(細)辣度預設左係小辣,湯底好香花生味,麵條彈牙,簡單但出色!🤤⭐熱珍珠奶茶足料,珍珠煙韌,不過唔記得叫少甜所以偏甜左啲啲~❤️熱檸檬柚子同樣足料,檸檬既酸味平衡左柚子蜜既甜味,perfect!👏❤️甜品 (擂沙湯丸)芝麻流心餡好香😋 唔會太甜,湯圓皮煙韌兼好香黃豆粉味👍整個二人餐食物水準都屬於中上程度,好滿足🤗🤗

我地叫左個二人餐,揀少好多野唔駛煩😂
成檯都係野食😍

⭐北投怪味雞

想睇下點樣怪味法😂
(如果啲雞再滑啲就仲正😁)

❤️鹽酥雞

份量好多😮
炸粉夠薄,非常香脆唔油膩,裡面雞肉超級嫰滑juicy!🤤

❤️台式燙青菜
台式燙青菜

菜加左適量油份去煮,顏色翠綠,爽口~
面頭加左啲肉燥無咁單調😊

❤️肉燥飯(細)
肉燥飯

肉燥偏瘦但好入味好好食!😋
味道偏甜多過鹹,食落完全唔覺得膩
白飯粒粒分明,口感煙韌😋

❤️擔擔麵(細)

擔擔麵

辣度預設左係小辣,湯底好香花生味,麵條彈牙,簡單但出色!🤤

⭐熱珍珠奶茶

足料,珍珠煙韌,不過唔記得叫少甜所以偏甜左啲啲~

❤️熱檸檬柚子

同樣足料,檸檬既酸味平衡左柚子蜜既甜味,perfect!👏

❤️甜品 (擂沙湯丸)
擂沙湯丸

芝麻流心餡好香😋 唔會太甜,湯圓皮煙韌兼好香黃豆粉味👍

整個二人餐食物水準都屬於中上程度,好滿足🤗🤗
2021-08-18
台式燙青菜
肉燥飯
擂沙湯丸
  • 珍珠奶茶
  • 肉臊飯(細)
  • 甜品
  • 怪味雞
  • 擂沙湯圓
2021-08-17 132 views
早排網上見到好多有關佢嘅評論,所以就忍唔住去試左🤪。餐廳位於旺角通菜街,其有別於一般台灣餐廳,價錢可能屬於中位價嘅台灣菜,但味道相對比較正宗地道。-✨二人套餐 $248[A-D選項 每樣揀一項、台式飲品兩杯、台式甜品]🤍美味醉雞🤍鹽酥雞🤍酸辣拌粉皮🤍肉臊飯🤍擔擔麵🤍茉莉綠茶 🤍蜜桃玉露🤍雷沙湯丸-🤍醉雞[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼️醉雞一嚟到嗰陣,都未放上枱我已經聞到好大陣酒味😳😳,超香!!!份量都唔少咖,應該都有半隻雞咁上下。咬每一啖都有滿滿紹興酒味,好入味😍成個口充滿酒香😍,而且雞肉十分嫩滑,肉質有彈性👍🏻。必食🥰-🤍 鹽酥雞[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼️外層炸得好香脆,調味重口味好正😚,重口味得黎唔係過鹹,而係胡椒味肉桂香味重🥰。同埋每件都好大件(已經大到唔係用一粒粒去形容🤣),而且份量巨多😂😂,每件都好juicy,會爆汁,食到一兩件外層皮與雞之間仲有小小煙靭感😍😍正!-🤍酸辣拌粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️粉皮煙韌,口感彈牙。混入酸辣醬汁,好開胃。-🤍擂沙湯丸⭐️⭐️⭐️⭐️適當最尾諗住走嘅時候,店員同我哋講先知道原來仲有個送嘅甜品,不過佢每日唔同,擂沙湯圓係啱啱新鮮整好,食落去超級熱,外皮個層糯米皮好薄,入面好濃黑芝麻蓉
✨二人套餐 $248
[A-D選項 每樣揀一項、台式飲品兩杯、台式甜品
🤍美味醉雞
🤍 鹽酥雞
[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼️
🤍酸辣拌粉皮
⭐️⭐️⭐️⭐️
粉皮煙韌,口感彈牙。混入酸辣醬汁,好開胃。
🤍擂沙湯丸
⭐️⭐️⭐️⭐️
適當最尾諗住走嘅時候,店員同我哋講先知道原來仲有個送嘅甜品,不過佢每日唔同,擂沙湯圓係啱啱新鮮整好,食落去超級熱,外皮個層糯米皮好薄,入面好濃黑芝麻蓉,成粒盛滿黃豆粉。
環境:7/10
服務:9/10
好味指數:8/10
回頭率:7.5/10
酸辣拌粉皮
2021-08-15
酸辣拌粉皮
2021-08-15 20 views
《西門町二人餐🇹🇼》———————————————-#西門町台灣麵食 💕-旺角通菜街好多好嘢食,今次就嚟呢間台式菜食二人餐,包咗三餸兩主食,仲包兩杯飲品,只係$200幾蚊,都幾抵食😆-脆皮蚵卷外面嘅腐皮煎得香脆,入面就爆哂餡料,即叫即整熱辣辣🦪 另外皮蛋蝦米榨菜肉鬆豆腐都幾特別,豆腐好滑!紅燒牛肉係半筋半肉,啲牛筋炆得尤其軟淋,一啲都唔韌🐮配落肉燥飯同擔擔麵一齊食,啱啱好~-飲品就揀咗荔枝玉露🍃,清香有咬口,另一杯香芋珍珠奶茶🧋,芋香突出,奶味香濃。最後甜品仲有兩粒擂沙湯丸,甜而不膩,畫上完美嘅句號~-⭐ 參考價錢︰二人套餐: $248🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$120
《西門町二人餐🇹🇼》
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$120
2021-08-12
2021-08-12 16 views
旺角女人街一向好多野食選擇,今日特別想食台灣野,,就喺網上search到呢間台式餐廳,佢門口都幾靚,有古色古香嘅紅燈籠,入到去睇睇餐牌,都幾多選擇,見2人餐都幾抵食,雖然係餐,但都可以自己選擇菜式。紅燒牛肉,鹵得非常入味,肉質又唔太淋又唔太韌,啱啱好,佢肉同肉之間嘅根好分明,d根食落好煙韌,好好味。鹽酥雞,炸得個皮好鬆脆,一d都唔油膩,而且咬落好juicy,d雞肉仲好嫩滑。台式燙青菜,上面有好多肉燥喺上面,夾埋d菜食好惹味。肉燥飯,真係勁多肉燥,d肉燥一d都冇肥膏,好香醬油味,真係撈飯一流。擔擔麵,呢個麵都有勁多肉燥喺上面,個湯底好香麻醬香味,d麵質都好煙韌,唔錯。香芋珍珠奶茶,唔會太甜,好香芋頭香味,加埋d煙韌珍珠,正。芒果玉露珍珠,呢杯好重芒果味,玉露同珍珠煙煙韌韌,都幾好飲。

台式燙青菜,上面有好多肉燥喺上面,夾埋d菜食好惹味。

香芋珍珠奶茶,唔會太甜,好香芋頭香味,加埋d煙韌珍珠,正。

2021-08-11 16 views
最近經常和友人周圍搵台灣菜食,大概是無得飛去台灣足足兩年了!為了生活得到平衡,真係要平日用食物麻醉自己!今次搵到係旺角通菜街的「西門町」,真的不得不介紹番!先是由舖頭裝潢非常心思!木色系加上中式燈籠,讓人有身置於九份的感覺!座位寬敞!一入餐廳侍應好禮貌去介紹菜式!最後因選擇太多,都係揀兩人套餐,不用煩😅正值炎熱的春夏季節,氣溫高容易食慾低迷,這時候食涼拌茄子最適合不過,配上爽口的醬汁,非常開胃!冷盤不要停,再來多一碟——醉雞🐓雞很嫩滑,帶帶陣陣酒香味😋香芒沙律鳳尾蝦外皮酥脆,蝦肉鮮嫩,加上沙律醬!絕配!肉燥飯和擔仔面 (印象中好似第一次食,原來係新竹米線)都很台式!份外令人想念台灣的美食!珍珠奶茶 和蜜桃紅茶都有水準!套餐仲有甜品!係擂沙湯圓!仲要即叫即整,熱烘烘,好美味😋

冷盤不要停,再來多一碟——醉雞🐓雞很嫩滑,帶帶陣陣酒香味😋

香芒沙律鳳尾蝦
外皮酥脆,蝦肉鮮嫩,加上沙律醬!絕配!

珍珠奶茶 和蜜桃紅茶都有水準!

套餐仲有甜品!係擂沙湯圓!仲要即叫即整,熱烘烘,好美味😋
2021-08-06 217 views
旺角好食地道台灣菜同朋友去完潮流特區買完野,之後去通菜街搵嘢食,嗰度有好多餐廳小店。見到呢間台灣菜裝修幾得意就試下🙈全部都熱辣辣,回頭率up環境裝修中式古典木系風格,餐廳座位舒適,也有卡位~另收加一服務費,每人最低消費$15二人套餐$248 包兩杯台式飲品#醉雞食雞有雞味,肉質嫩滑,淡淡酒味#鳳尾蝦 跟甜甜的芒果沙律醬味道很搭,細細的吉列炸蝦外脆內嫩,很香不錯#涼拌茄子茄子好淋,份量比想像多,酸酸甜甜的醬料充滿中式味道,像用了甜豉油#肉操飯肉操很香甜很足料,惹味得來不會肥膩,送飯一流#擔擔麵配合肉操和花生醬,少少辣很惹味。不像平時吃的四川擔擔麵很多湯,有點像撈麵。他的台灣麵很入味好吃又彈牙,個碗細細,但其實份量不少#雷沙湯丸台式甜品,外層包着綠豆粉,裡面是暖暖的芝麻餡料,不會太甜而且不會痴牙#香芋雪香香芋奶昔,香濃芋頭味#紅柚玉露柚子汁配甜甜的椰果服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
旺角好食地道台灣菜

見到呢間台灣菜裝修幾得意就試下🙈全部都熱辣辣,回頭率up

環境裝修中式古典木系風格,
餐廳座位舒適,也有卡位~另收加一服務費,每人最低消費$15

二人套餐$248 包兩杯台式飲品

#醉雞

食雞有雞味,肉質嫩滑,淡淡酒味

#鳳尾蝦

#涼拌茄子

#肉操飯

肉操很香甜很足料,惹味得來不會肥膩,送飯一流

#擔擔麵

#雷沙湯丸

#香芋雪香

香芋奶昔,香濃芋頭味

#紅柚玉露

柚子汁配甜甜的椰果