.📍Peko Peko Eatery 📍香港何文田勝利道1-3號地舖Caesar Salad🥗 (78hkd)入面有煙肉同Parmesan Cheese,生菜🥬好新鮮,上面嘅脆脆係芝士,食落勁香,加埋麵包糠增加口感,沙律醬比平時嘅酸少少🤏,作為starter好開胃🥰溫泉️蛋♨卡邦尼(98hkd)上面嘅溫泉蛋係超級療癒,蛋汁撈意粉一流,意粉好creamy但唔會好咸,比我想像中淡少少,主要靠煙肉去提味,意粉唔會煮得太淋,仲幾有咬口,回頭率極高👍🏻美國🇺🇸安格斯肉眼牛排12oz (338hkd)叫左medium,其實都唔會太生,唔會太多血水,肉嘅份量都幾大,兩個人share剛剛好,而且牛排有肥膏脂肪嘅部分特別香,肥瘦夾埋一齊食先最正,薯角外脆內軟,點黑椒汁絕配👍🏻#foodiblum西式
📍Peko Peko Eatery
📍香港何文田勝利道1-3號地舖

Caesar Salad🥗 (78hkd)
Caesar Salad

溫泉️蛋♨卡邦尼(98hkd)
溫泉️蛋卡邦尼

美國🇺🇸安格斯肉眼牛排12oz (338hkd)
美國安格斯肉眼牛排12oz

#foodiblum西式
2022-11-07
Caesar Salad
美國安格斯肉眼牛排12oz
2022-10-31 55 views
呢間Cafe裝修以木色為主調,感覺和諧清新,整體乾淨衛生,職員都非常友好有禮SPRING GARDEN 🥗 $118- 色彩繽紛,配料豐富,有巴馬火腿、桂花蜜瓜、蜜桃、無花果,份量都幾多- 新鮮爽脆嘅沙律菜配上香甜嘅蜜瓜🍈同蜜桃🍑非常清新- 配埋巴馬火腿同黑油醋汁好夾SEAFOOD CINDERELLA CARRIAGE 釀海鮮南瓜批🎃 $188- 賣相好吸引,採用日本南瓜,有多款海鮮,包括帶子,魷魚🦑,鮮蝦🦐,青口,大蜆,蟹棒肉…面頭仲有啲三文魚子- 南瓜好香甜,配合忌廉海鮮醬汁好香濃creamy- 海鮮全部都好新鮮,配埋鹹香脆卜卜嘅三文魚子口感豐富63 CARBONARA 63度溫泉蛋卡邦尼 $98- 溫泉蛋切開好流心,蛋香味濃郁- 醬汁好 creamy 好香濃,芝士同忌廉味好濃郁- 意粉軟硬適中,每條意粉都好掛汁心太軟配自家製雪糕🍨 $68- 心太軟雖然冇流心效果,不過好軟心而且有好香濃嘅朱古力味- 最值得欣賞係自家製玫瑰雪糕🌹每一啖都有好香嘅玫瑰香味,香滑得來又唔會好膩,有少少介乎雪糕同雪葩之間嘅感覺

SPRING GARDEN 🥗 $118
- 新鮮爽脆嘅沙律菜配上香甜嘅蜜瓜🍈同蜜桃🍑非常清新
- 配埋巴馬火腿同黑油醋汁好夾
Spring  Garden

- 南瓜好香甜,配合忌廉海鮮醬汁好香濃creamy
- 海鮮全部都好新鮮,配埋鹹香脆卜卜嘅三文魚子口感豐富

63 CARBONARA 63度溫泉蛋卡邦尼 $98
- 溫泉蛋切開好流心,蛋香味濃郁
- 醬汁好 creamy 好香濃,芝士同忌廉味好濃郁
- 意粉軟硬適中,每條意粉都好掛汁
63度溫泉蛋卡邦尼

心太軟配自家製雪糕🍨 $68
- 心太軟雖然冇流心效果,不過好軟心而且有好香濃嘅朱古力味

63度溫泉蛋卡邦尼
2022-10-31 31 views
今日黎到何文田既小清新Cafe Peko Peko🤍餐廳空間好大間用左木系裝修 簡約又舒服😌咁要盤就叫左個沙律開開胃先 同都想食下蔬菜健康下😳CAESAR 🥗-煙肉/巴馬臣芝士/羅馬生菜巴馬臣芝士非常脆口按碎佢混埋生菜更加爽口 好fresh喜歡☺️香煎西班牙豬胺🍽️啖啖肉好好味 唔會太肥😛同埋肉質都好爽口 一切更開 而且好入味力推!香脆廣島蠔🦪炸得好靚 我比100分 雖然外型唔似蠔 不過一咬開鮮味就出黎啦🤤回味~炸葫麻雞加埋芝麻好香口 同埋肉質嫩滑好邪惡啊 一舊一舊放入口好快成碟都冇左🤭

咁要盤就叫左個沙律開開胃先 同都想食下蔬菜健康下😳
CAESAR 🥗-煙肉/巴馬臣芝士/羅馬生菜

香煎西班牙豬胺🍽️

香脆廣島蠔🦪

炸葫麻雞

2022-10-27 33 views
位於勝利道嘅Peko Peko Eatery裝修走日系簡約路線用上好多木系傢俬俾人一種好溫暖嘅感覺菜式樣樣都好有心思食材配搭特別之餘攞盤仲要好靚Spring Garden ($118)材料有巴馬火腿、桂花蜜瓜、蜜桃🍑同埋無花果材料多之餘賣相仲要好色彩繽紛全部都好新鮮巴馬火腿仲卷到一朵朵玫瑰咁🌹配埋黑醋同橄欖油一齊食酸酸甜甜勁開胃白酒忌廉煮青口($78)個醬汁好Creamy帶有少少酒香仲有好多洋蔥🧅粒粒呢個醬汁配埋青口真係一流香煎西班牙🇪🇸豬胺($228)肉質唔會太硬身仲帶有少少脂肪食落勁香配菜仲有燒蓮藕、甘筍、燒粟米🌽同燒菇相當豐富而且調味剛剛好少少鹹香之餘仲帶有淡淡黑椒味飲品方面試左兩杯分別係柚子梳打🍹($38)飲落好清新,柚子味都好突出雜莓乳酪沙冰($44)飲得出落左大量雜莓🫐去整感覺好健康而且酸甜味做得好平衡呢度環境真係幾好又坐得好舒服座位同枱面又夠寬躺影相打卡都好靚真係值得一試👍🏻
位於勝利道嘅Peko Peko Eatery
裝修走日系簡約路線
用上好多木系傢俬
俾人一種好溫暖嘅感覺
菜式樣樣都好有心思
食材配搭特別之餘攞盤仲要好靚

Spring Garden ($118)
材料有巴馬火腿、桂花蜜瓜、蜜桃🍑同埋無花果
材料多之餘賣相仲要好色彩繽紛
全部都好新鮮
巴馬火腿仲卷到一朵朵玫瑰咁🌹
配埋黑醋同橄欖油一齊食
酸酸甜甜勁開胃

白酒忌廉煮青口($78)
個醬汁好Creamy帶有少少酒香
仲有好多洋蔥🧅粒粒
呢個醬汁配埋青口真係一流

香煎西班牙🇪🇸豬胺($228)
肉質唔會太硬身仲帶有少少脂肪食落勁香
配菜仲有燒蓮藕、甘筍、燒粟米🌽同燒菇
相當豐富
而且調味剛剛好
少少鹹香之餘仲帶有淡淡黑椒味

飲品方面試左兩杯
分別係柚子梳打🍹($38)
飲落好清新,柚子味都好突出
雜莓乳酪沙冰($44)
飲得出落左大量雜莓🫐去整
感覺好健康
而且酸甜味做得好平衡

呢度環境真係幾好又坐得好舒服
座位同枱面又夠寬躺
影相打卡都好靚
真係值得一試👍🏻

2022-10-27 25 views
🐥Peko Peko Eatery🐥<love strawberry tea set>好靚 好colourful😍用左醋做sauce唔知係咪有莓同無花果既加持個sauce好香莓味 啲士多啤梨,紅莓同無花果份量同質素都ok💰$88<鰻魚炒飯tea set>炒飯夠乾身 不過無乜鰻魚炸蝦外面用左類似米紙既野包住食落更加更加酥脆👍🏻蛋卷同和菓子無特別 但幾精緻💰$58_________________________總結: 不過不失 環境優美舒服回頭率 :🐥🐥🐥/5
🐥Peko Peko Eatery🐥

<love strawberry tea set>
好靚 好colourful😍
用左醋做sauce
唔知係咪有莓同無花果既加持
個sauce好香莓味
啲士多啤梨,紅莓同無花果份量同質素都ok
💰$88

不過不失
環境優美舒服

回頭率 :🐥🐥🐥/5
2022-10-24 63 views
Cafe走清新自然路線,白色牆身配木色檯凳,簡潔裝修環境舒適~ 枱面有束滿天星俾人打卡影相👍🏻Lunch set自由配搭,可以選擇兩款頭盤+一款主菜或者一款頭盤+兩款主菜~ 食物質素不錯,甜品飲品都值得叫👍🏻特別推介竹炭椰子latte,平時喺出面比較少見到~ 竹炭嘅香味加椰子嘅甜味,好飲🥹💖慢煮燴牛面頰,牛肉肉質未分軟𣺉及十分入味,送飲一流!焦糖燉蛋蛋糕,出奇地好味,口感似雪糕,出面天氣十分炎熱,正好拿來消暑!蛋糕面上有甜甜的焦糖,加上厚實既燉蛋香味,必試!🌟 可以OpenRice/電話訂座

慢煮燴牛面頰,牛肉肉質未分軟𣺉及十分入味,送飲一流!
🌟 可以OpenRice/電話訂座
慢煮燴牛面頰
2022-08-13
$90 (Lunch)
慢煮燴牛面頰
  • 焦糖燉蛋蛋糕
  • 竹炭椰子latte
第一次來訪既晚餐比我覺得餐廳環境,service 定係食品賣相同設計真係都有比我一種好有驚喜既方式去escape from reality。聽完店員講lunch menu 會係相對日式style d咁serve就令到我想再來感受下日間既氣氛同食物同晚上有咩分別添。dinner 中既咁食海膽烏冬個汁甜甜地,menu仲有田螺,而且無花果沙律仲好fresh, 色澤又望落夠sharp又醒神都全部係我同老公最岩口味既美食,而且價錢上都算稱得上係fine dining budget既享受。

• 無花果沙律
呢間日式Cafe既感覺真係好舒服❤️ 日式木系既裝修同埋暖和既燈光好有無印風既感覺🇯🇵 每張檯用左乾燥花做擺設💐 整體感覺好文青好舒服🌱 食物質素帶點Fusion既風格幾不錯🗺️ 適合黎個輕鬆既Dinner Date🥂⭐️ 香煎西班牙豬胺 🍖首先一讚擺盤好有心思顏色好Vibrant🌈 豬胺啖啖肉Juicy得黎唔會乾🐷 粟米蘆筍紅蘿蔔🥕各種蔬菜既甜味陪襯出來恰到好處💚⭐️ 63C 溫泉蛋卡邦尼 🍝經典Carbonara既配搭夠曬Creamy同香濃🍼 溫泉蛋既蛋汁提升左醬汁既層次🍳 幼滑得黎帶鮮味💛⭐️ 白酒忌廉煮青口 🐚青口都算新鮮飽滿有濃濃海水味🌊 白酒味淡淡的但有餘香🥂 雖然同Pasta一樣係Creamy Sauce 但有完全不一樣的風味🍝⭐️ 雜莓Smoothie 🍓雜莓既味道好清新 甜中帶酸唔會太重糖水感🍇 加上Yogurt感覺特別Fresh🍼 冰感之中也帶點幼滑的口感🍧

⭐️ 香煎西班牙豬胺 🍖

⭐️ 雜莓Smoothie 🍓
63C 溫泉蛋卡邦尼
雜莓Smoothie
2022-10-02 45 views
朋友約食飯,話想試試呢間西式餐廳,就約咗個時間試試。餐廳既環境簡約,啱晒同朋友聚餐傾計,食物款式同質素都好好,每一張檯仲有一樽花用作裝飾,🤩好有心意,感覺都好舒適。😍 ✨藍尾鱈魚西京燒($188)🐟烤過既魚柳搭配埋粟米🌽、蓮藕同埋菇🍄,底下鋪上芋泥。魚柳口感緊緻嫩滑,入口香滑鮮甜,蓮藕同粟米都好香脆,搭配埋芋泥一起食,味道更佳~ 😋 ✨白酒蒜香蜆肉義大利麵(($118)義大利麵爽口彈牙,蒜片用作裝飾之餘,亦都可以搭配鮮甜既蜆肉一起食,更添層次,白酒味香濃,幾正~ 😝 ✨粟米流心芝士波($62)🌽芝士波好特別,表面係香脆既脆脆,而內餡係香滑軟嫩既芝士,搭配埋粟米,層次分明,好食!😚 ✨Caesar Salad($78)爽脆新鮮既沙律菜表現正常,好特別係餐廳將芝士以片狀呈現,口感更佳脆,幾唔錯!😜 ✨飲品柚子疏打($34)薄荷菠蘿特飲($42)

✨藍尾鱈魚西京燒($188)🐟

✨白酒蒜香蜆肉義大利麵(($118)

✨粟米流心芝士波($62)🌽

✨Caesar Salad($78)

✨飲品
柚子疏打($34)
薄荷菠蘿特飲($42)
位於何文田的Peko Peko Eatery是一間由五星級酒店廚師開設的日式西餐廳, 主打西餐及日餐,每碟的擺盤也十分精美,當中招牌是的海膽三文魚子竹炭烏冬更是大受歡迎🥰 餐廳走日式簡潔風,而且晚上人流較少,啱晒同一班朋友座成晚嘆😇 😋✨🍝 海膽三文魚子竹炭烏冬 $158竹炭烏冬掛著濃郁的海膽醬,加上晶凝通透的三文魚子和鹹香的海膽,每啖都充滿海膽的鮮味,中意食海膽的朋友絕對不能錯過🥰 除此之外,烏冬入口軟冧中帶彈牙,口感也非常獨特,比起市面上同價位的烏冬做得更出色,性價比非高💯🤩🐑 香草煎羊架 $288羊架表面煎香,內裡肉汁豐富,食到羊的鮮味同時亦不會過羶,值得一試😋 配上不同的材料例如薯仔、蘆筍、粟米更加能帶出不同層次的味道,鍾意食羊的朋友絕對不可錯過🙊👍🍨 焦糖燉蛋蛋糕 配 自家製雪糕 $58蛋糕蛋味非常香滑濃郁,表面上更有一層薄薄的焦糖,入口即溶✨

🍝 海膽三文魚子竹炭烏冬 $158

🐑 香草煎羊架 $288

🍨 焦糖燉蛋蛋糕 配 自家製雪糕 $58
蛋糕蛋味非常香滑濃郁,表面上更有一層薄薄的焦糖,入口即溶✨
2022-09-27 41 views
星期一晚上,例牌不旺,餐廳裝修很舒適,枱距適中,旺角區餐廳,算很不錯。新開業不久,店員推介我們吃套餐,有折扣。二人餐大約$500,折扣後加$500有找。餐湯mushroom cappuccino有驚喜,salad是手工菜,蔬菜夠新鮮,醬汁分開上,我欣賞。自己加左個小食,忌廉粟米波,仲有main 係一個pasta同豬鞍扒,掛住食忘記拍照,份量可能較少,大食朋友請自己加小食,女仕應該🆗,總體評分有80。如果唔旺嘅日子,都適合傾計食飯。

餐湯mushroom cappuccino有驚喜,
salad是手工菜,蔬菜夠新鮮,醬汁分開上,我欣賞。
自己加左個小食,忌廉粟米波
,仲有main 係一個pasta同豬鞍扒,掛住食忘記拍照
2022-09-05
2022-09-26 38 views
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜過咗嚟何文田搵朋友食飯,介紹咗間唔錯的cafe😌餐廳每張枱都有花裝飾,感覺簡潔舒適☺️✅牛油香草焗田螺$108田螺擺盤吸引,用咗蒜香牛油汁帶出田螺香味🐚不過份量就唔算好多得6粒😢但隔離嘅薯蓉和蔬菜好好食,加翻分😌有蓮藕、蘿蔔、蘆筍、雞髀菇和粟米,蘆筍非常新鮮😍薯蓉係黑松露薯蓉,香味四溢💕✅海膽三文魚籽竹炭烏冬$158見到個賣相已經覺得非常吸引😍上面有海膽和三文魚籽,烏冬外型似意粉,但味道都係烏冬🤣會令我諗起墨魚汁意粉😂😂烏冬掛汁量多,口感好creamy✅慢煮日本雞胸拼鵝肝$218慢煮雞胸非常出色👍🏻👍🏻雞肉嫩滑唔會過熟,溫度掌握啱啱好☺️鵝肝煎得好香,配蘑菇燒汁幾唔錯😋🐻總結推薦試雞胸😍同埋呢度嘅蔬菜好好食👍🏻📍Peko Peko Eatery (勝利道) (何文田)何文田勝利道1-3號地舖
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜

✅牛油香草焗田螺$108

✅海膽三文魚籽竹炭烏冬$158

✅慢煮日本雞胸拼鵝肝$218

🐻總結
推薦試雞胸😍同埋呢度嘅蔬菜好好食👍🏻

📍Peko Peko Eatery (勝利道) (何文田)
何文田勝利道1-3號地舖
💞之前已經食過𝐏𝐄𝐊𝐎 𝐏𝐄𝐊𝐎嘅荃灣分店,覺得食物質素唔錯,今次就去咗佢地嘅何文田分店~ 依間分店同樣走🇯🇵日式簡潔風,環境氛圍好放鬆🧡好舒適,提供各式西日𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜式,配搭精美嘅擺盤❤️🌿𝐆𝐑𝐄𝐄𝐍𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 ($118): 4/5🌈 賣相色彩繽紛,好吸引好豐富嘅沙律🥗,有巴馬火腿🥓+桂花蜜瓜🍈+蜜桃🍑+無花果💜+新鮮沙律🥙🍅,配黑醋汁食🫗,味道酸酸哋,新鮮甜美嘅蔬果同鹹香嘅巴馬火腿,配搭得幾夾好開胃😆🥩𝐌𝐄𝐀𝐓🇪🇸香煎西班牙豬胺🐖($228): 4.5/5誠意十足嘅精美擺盤,上枱已經聞到好香,豬胺切開咗做三件🍴,方便進食,豬胺好厚肉,肥瘦幾均勻🤤,煎得香口❤️‍🔥,肉質嫩滑又多汁,好高質,配菜更有燒粟米🌽+蓮藕+蘿蔔🥕+ 蘆筍+紅菜頭💞,配搭清新,賣相吸晴(๑´ㅂ`๑)🍜 𝐔𝐃𝐎𝐍🧡海膽三文魚籽竹炭烏冬🖤($158): 4.3/5❣️超鍾意食佢哋嘅竹炭烏冬,口感彈牙爽口,而且好掛汁,配搭🐟鮮甜嘅三文魚籽同味道香濃嘅海膽💛,真係好正,好香,海膽醬汁好濃郁💯,同竹炭烏冬幾夾,食完好滿足\(●´ϖ`●)/📍 𝐏𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐞𝐤𝐨 𝐄𝐚𝐭𝐞𝐫𝐲 (何文田)🐰: 4.3/5

🌿𝐆𝐑𝐄𝐄𝐍
𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 ($118): 4/5

🥩𝐌𝐄𝐀𝐓
🇪🇸香煎西班牙豬胺🐖($228): 4.5/5

🍜 𝐔𝐃𝐎𝐍
🧡海膽三文魚籽竹炭烏冬🖤($158): 4.3/5

📍 𝐏𝐞𝐤𝐨 𝐏𝐞𝐤𝐨 𝐄𝐚𝐭𝐞𝐫𝐲 (何文田)
🐰: 4.3/5

#eatwithkeikei #pekopekoeatery
#sweetiedaily_homantin

2022-09-22 60 views
喺何文田睇完狗狗,揀間餐廳食嘢,見呢間餐廳係木系裝修設計,即刻入咗去,裏面寬躺舒適,乾花擺設配白色牆身,加上柔和燈光,唔錯嘅氣氛,令人覺得舒適又放鬆🌾-Spring Garden 揀咗呢個沙律,🈶️巴馬火腿、桂花蜜瓜、蜜桃、無花果,擺盤好靚,顏色配搭好吸引,非常清新-白酒忌廉煮青口忌廉汁味又香又滑,青口鮮味肉嫩,滋味非常,一隻接一隻,停唔到口😋-香煎西班牙豬胺擺盤伴碟好靚,豬鞍味道濃郁,脂肪比例剛好,油脂感唔會太重,肉質鬆軟,伴碟有六種材料,豐富口感-Matcha Latte 呢個熊仔拉花好靚-Yuze Soda呢杯就正常柚子梳打

-Spring Garden

2022-09-19
Matcha Latte
Yuze Soda
  • Spring  Garden
本身諗住去勝利道食魚湯烏冬行到去睇吓有啲咩新店開張發現到間小清新嘅日式西餐廳最後決定試吓—————————————————————餐廳用咗白色木系裝修而且空間感十足坐得好舒服總共叫咗四樣嘢 小食前菜主菜海鮮各一先來個前菜同小食牛油果裝滿清新嘅配料有蕃茄青瓜等爽口粒粒+沙律醬等襯托返擺頂既鮮蟹肉同粒粒咸鮮三文魚子再連同伴碟嘅杏仁片同松子一啖咬落去口感非常豐富😌遺憾係唔可以一啖食一個粟米流心芝士粒質感超得意面頭係香脆嘅炸漿包住軟糯嘅芝士咬落去就好似年糕咁但就有粟米而煙三文魚炒飯都好有驚喜飯粒均勻咁吸左日式醬油但唔會太咸飯入面除左有彈牙八爪魚仲有煙三文魚碎增添炒飯嘅味道🤤今次中島放棄主食揀左個南瓜批做主菜果然無揀錯😍日式小南瓜盅入面塞滿海鮮甜甜南瓜肉同鮮味十足嘅海鮮一甜一鮮 正到痺底層原來仲有「小驚喜」薯蓉 飽飽🤪—————————————————————⬘ 粟米流心芝士波 $62⬘ 蟹肉牛油果船 $80⬘ 煙三文魚海鮮炒飯 $118⬘ 釀海鮮南瓜批 $188
本身諗住去勝利道食魚湯烏冬
行到去睇吓有啲咩新店開張