2015-02-13 670 views
所謂粟米天婦羅,其實就是有一塊很薄的炸薯餅,但面是一些粟米,這個漢堡是MOS BURGER期間限定的推銷食物,整體來說都算是不錯。跟以前一樣,食品都是即叫即製,雖然要等,但品質有一定保證。麵包有煎或烘過,進食時有脆卜卜的感覺,麵包亦會熱辣辣,其他配料的份量亦算足夠,不論是漢堡扒,還是醬汁也不會太少,不會有一種比人"搵笨"的感覺。在味道方面,照燒汁,沙律醬本身是天生一對,加上甜粟米令味道更為豐富。唯一美中不足,就是那塊粟米天婦羅不夠脆,連麵包底也比它還要脆,沒有"天婦羅"的感覺,略為失色,但整體還是不俗,可以一試。
2015-02-12
2015-01-31 703 views
遲來了的食評,呢期太忙而家先得閒執返電話 d 相寫食評所以一口氣寫好多。本身今日同同事諗住行街買聖誕禮物,因為太大雨逼住一定要行商場。今日人實在太多,行過 mos 一見到有人走即刻閃去坐低食左先。我唔係太經常食 mos,印象中好似食過 4 次,呢間分店係第一次,只可以話 ok 啦。先講一下可能人太多唔夠人手抹檯同執野,我地等咗好耐先有人幫我地 clean up。野食方面我叫咗磨菇芝士漢堡,個包一上手基本上啲磨菇碎已經喺個底度漏晒出去 ,塊芝士好凍,塊漢堡扒只係暖,如果成個包再熱一啲就好喇。同事叫咗 wasabi 炸雞,佢都話唔夠熱,味道 ok。雞片夠熱好好食,薯條都係凍的,我最鍾意食咖! 好失望。兩個人食咗 $108,下次應該唔會再食。兩個人埋單 $108 ok 啦。

,塊芝士好凍,塊漢堡扒只係暖,如果成個包再熱一啲就好喇。
同事叫咗 wasabi 炸雞,佢都話唔夠熱,味道 ok。
雞片夠熱好好食,薯條都係凍的,我最鍾意食咖! 好失望。
兩個人食咗 $108,下次應該唔會再食。

兩個人埋單 $108 ok 啦。
2014-12-19
2014-12-07 1131 views
記得求學時期,常與三名好姊妹到將軍奧的摩斯漢堡店午膳。那時,總是有聊不完的話題,停不了的笑聲。自從畢業後,將軍澳的店亦停業了。相隔的,已是三年後的再會。期間經過多次都沒有進內,是因為在旺角有太多選擇。今天,終於再嚐一嚐這個當年的美味。心血來潮,就跟呀肥走入店內,找到位再出去點餐。付了款後,會遞上一個有響鬧功能的黑色方形電子裝置。第一次見這樣的東西是在韓劇中,想不到原來是這麼普及。當你點好的餐點已準備好的時候,它就會響起,提醒你可以出去領取或是等店員把食物送上。原本想著出去拿的,怎知店員姨姨人太好啦,一會兒就送上來。幫呀肥點了一個和牛特級漢堡($29),包是很熱很熱的!漢堡扒雖然厚度一般,但熱辣辣這點大加分。加上漢堡扒有肉汁,又鮮嫩!呀肥都覺得不錯。我自己就點了吉列蝦漢堡($26)。蝦堡一如概往的好!內裡炸蝦餅超級熱,好新鮮滾熱辣。蝦堡多年後吃,還是一樣好吃, 而且沒有偷工減料。蝦堡是有一隻隻蝦在內裡,而且炸得香脆,加上醬汁及新鮮的椰菜絲,味道一流!要注意的是, 吃得時候,會燙口!另外加了一份厚切薯條(+$23)及摩斯雞塊(+$23)。一心期待的厚切薯條,怎知大失水準!太失望了,薯條好稔
記得求學時期,常與三名好姊妹到將軍奧的摩斯漢堡店午膳。
那時,總是有聊不完的話題,停不了的笑聲。
自從畢業後,將軍澳的店亦停業了。
相隔的,已是三年後的再會。
期間經過多次都沒有進內,是因為在旺角有太多選擇。
今天,終於再嚐一嚐這個當年的美味。
心血來潮,就跟呀肥走入店內,找到位再出去點餐。
付了款後,會遞上一個有響鬧功能的黑色方形電子裝置。
第一次見這樣的東西是在韓劇中,想不到原來是這麼普及。
當你點好的餐點已準備好的時候,它就會響起,
提醒你可以出去領取或是等店員把食物送上。
原本想著出去拿的,怎知店員姨姨人太好啦,一會兒就送上來。
和牛特級漢堡
幫呀肥點了一個和牛特級漢堡($29),包是很熱很熱的!
漢堡扒雖然厚度一般,但熱辣辣這點大加分。
加上漢堡扒有肉汁,又鮮嫩!呀肥都覺得不錯。
吉列蝦漢堡
我自己就點了吉列蝦漢堡($26)
蝦堡一如概往的好!
內裡炸蝦餅超級熱,好新鮮滾熱辣。
蝦堡多年後吃,還是一樣好吃, 而且沒有偷工減料。
蝦堡是有一隻隻蝦在內裡,而且炸得香脆,
加上醬汁及新鮮的椰菜絲,味道一流!
要注意的是, 吃得時候,會燙口!
另外加了一份厚切薯條(+$23)及摩斯雞塊(+$23)
一心期待的厚切薯條,怎知大失水準!
太失望了,薯條好稔…而且不熱,是暖的…應該擺了一段時間 。
炸雞塊
不過,摩斯雞塊就有驚喜!我是第一次吃到,之前未試過加薯條以外的食物。
應該是即炸的,咬一口之後,雞塊內裡的肉會冒煙!肉質亦彈牙!
非常值得推介!
抺茶鮮奶(+$5)
是必點的!一來自已是抺茶愛好者,
另這裡的抺鮮奶很配在吃了煎炸的食物後解油膩。
不過忘記了要少冰,店員用冰量是沒有在客氣!

令人懷念的一餐,雖然地方不用了,身邊的人不同了,
但吃到從前的味道,是一種幸福。
雖然是間連鎖快餐店,但對於我來說,卻是滿滿的回憶。
我想往後的日子,都應多來嚐一嚐當年那味道。
2014-11-08
$55.5 (Lunch)
和牛特級漢堡
吉列蝦漢堡
炸雞塊
2014-11-14 758 views
今日早左放,但個肚就好似已經叫緊我去食D野喎,考慮到夜少少仲要番屋企食飯既關係,所以就去左MOS Burger食少少野就算喇。今次叫左依個雞肉漢堡餐配埋一杯凍抹茶鮮奶。坐低禁下手機等左差唔多10分鐘左右,店員就拎個餐比我LU。一開始當然急不及待地咁試個雞堡先,岩岩炸好既雞扒,食落非常之嫩口,又夠熱,不過覺得佢個肉汁唔夠多,不過配埋夠哂爽脆既椰菜絲、烘過既軟包,夾埋一齊當然好食!之後就我最愛既粗薯條,夠哂熱之外,口感都比出面既唔同,雖然薯味唔算太重,點著茄汁咁食都係唔錯嫁之後就係依個凍抹茶鮮奶,我自己都幾鍾意既,雖然D冰整到個抹茶鮮奶個味好淡,比起熱既抹茶鮮奶唔夠濃味,不過都唔錯嫁,凍凍地咁,當係清下個口D味都唔錯。
坐低禁下手機等左差唔多10分鐘左右,店員就拎個餐比我LU。
2014-10-19 1083 views
 慶祝8週年推出一連4日的$12魷魚漢堡, 超想試三點鐘比較易找位置, 但付款人龍卻不短, 聽到大多食客都試這個! 一個照燒牛肉漢堡($24)配薯條汽水($10), 2個魷魚漢堡薯條一向好味, 不過覺得漢堡好貴, 牛肉漢堡付廿四元都貴了少許, 魷魚漢堡則不值廿四元!裡面好多墨魚粒, 但一點味道也沒有, 口感好粉不彈牙, 話需試食價, 但你叫我以後怎會有意欲以正價去品嘗?
 慶祝8週年推出一連4日的$12魷魚漢堡, 超想試
2014-10-18
2014-10-09 1513 views
剛回到港都還沒吃午餐就直奔過來拿相機了,沒辦法啊它不在身邊很不習慣啊,雖然有另一台可以用,但始終不是我的啊拿完後順道吃個快餐,填飽肚子就好點了個炸蝦堡,本想配冰抹茶就好但不點小吃的話,要算原價耶,這樣更貴啊我選了芥末口味的醬來配蝦堡....某程度可以說是服務生向我推薦的炸得香酥而不膩的蝦餅,吃到不少爽爽脆脆的蝦子在裡頭啊只是麵包很大,吃起來很狼狽啊...而且個子好少吃不飽我啊另外的冰抹茶飲料及抹茶雪糕,兩樣都是抹茶耶吃得超爽,但雪糕的質感很冰又沙沙的,而飲料都還不錯價格高一點就是一點啦品質也真的會比較好
剛回到港都還沒吃午餐就直奔過來拿相機了,沒辦法啊
它不在身邊很不習慣啊,雖然有另一台可以用,但始終不是我的啊
拿完後順道吃個快餐,填飽肚子就好

點了個炸蝦堡,本想配冰抹茶就好
但不點小吃的話,要算原價耶,這樣更貴啊

炸得香酥而不膩的蝦餅,吃到不少爽爽脆脆的蝦子在裡頭啊
只是麵包很大,吃起來很狼狽啊...而且個子好少吃不飽我啊
另外的冰抹茶飲料及抹茶雪糕,兩樣都是抹茶耶
吃得超爽,但雪糕的質感很冰又沙沙的,而飲料都還不錯
價格高一點就是一點啦
品質也真的會比較好

2014-09-30 982 views
Mos Burger己經都在香港好耐好耐,所以不用飛去日本才吃得到。印象一直都唔差留在腦海,而今日都因為假日有空去試試新款煙黑椒牛肉法國麵包 - 黃芥醬加埋煙牛肉,都幾夾,好味。黃芥醬,黑椒味唔重。至於牛肉就岩岩好,夠JUICY! 夠味道。法飽非常鬆軟,值得一試!和牛特級漢堡  - 牛肉漢堡幾味,包一如既往的香軟,夠熱,蔬菜都好新鮮,塊牛都算JUICY同大塊既跟餐大厚切薯條&南瓜薯餅 - 薯條就一般啦,有D失準;南瓜薯餅就唔差既,雖然炸到少少燶。都好夠南瓜味!抹茶鮮奶特飲  - 抹茶味幾濃,不過不失。但食完之後就有少少濟既感覺...咁就又一餐 其實有D貴!!
印象一直都唔差留在腦海,而今日都因為假日有空去試試新款
法飽非常鬆軟,值得一試!
咁就又一餐 其實有D貴!!
2014-09-25 699 views
今次嘅漢堡包非常之美味,真係一個唔錯嘅漢堡扒漢堡包,鮮嫩鮮甜又有彈性嘅漢堡扒,充滿肉香,紅撲撲嘅蕃茄同淺綠色嘅生菜非常爽甜,去走了漢堡扒嘅肥膩,係一個好好嘅配搭。加上金黃香脆美味嘅薯條,整體嘅感覺非常之好。
2014-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-09-25 770 views
They have special promotion for fish burger..I try it...taste really good and fresh ....but after I ordered the food , the give me a beeper..something like I saw in taiwan foodcourt...but I am confused should I wait at the seat or I should go out to pick up...becasue on top the beeper sticker it said both way...and after few mins...the beeper have signal ..so I went out to pick up my food...but the staff said his colleague is trying to find where I sit and deliver to me...asked me to go back to seat and wait...this is so stupid...

I don't understand why they using it in this way...I went to city super foodcount and they been using the same beeper thing ....but that one can show you clearly where should you pcik up the food....

I think mos burger should just do it in totally self service....just like the way I saw the restaurant using it in taiwan or korea. When I having the burger...the ppl seat next to my table also asked should they go out to pick up or just wait...I think they should improve the operation mode to advoid the confusion.
2014-08-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
久不久會想念,那記憶中的下北沢初遇。Mos Burger多年前進駐香港,從此不用飛日本才吃得到。美好的印象一直留在腦海,所以每逢有新包都會去試。煙黑椒牛肉法國麵包 $30 - 黃芥醬配煙牛肉是重點,好味。黑椒味不重。法飽非常鬆軟,正!和牛特級漢堡 $29 - 牛肉漢堡好味,包一如既往的香軟,蔬菜新鮮。跟餐大厚切薯條&南瓜薯餅 +$23/$21- 薯條好淋,有點失準;個人一向喜歡南瓜薯餅,雖然炸得比較燶。抹茶鮮奶特飲 跟餐+$8 - 抹茶味較淡,少失望。
久不久會想念,那記憶中的下北沢初遇。

美好的印象一直留在腦海,所以每逢有新包都會去試。
抹茶鮮奶特飲 跟餐+$8 - 抹茶味較淡,少失望。

2014-09-13
$50 (Tea)
  • 煙黑椒牛肉法國麵包
  • 和牛特級漢堡
2014-06-08 1372 views
星期六,去旺角買野,順便食個下午茶。星期六日既MOS BURGER同其他地方一樣,都係無TEA SET既,不過,LUNCH SET都有LUNCH SET既好處,就係多D野食同多D款。同行既友人都係MOS BURGER既FANS,所以我地好快決定好食咩。我叫左摩斯芝士漢堡(下),配摩斯雞塊套餐,飲冰凍抹茶鮮奶。摩斯芝士漢堡:茄味濃郁,食落有肉醬意粉果D肉醬,正到不得了!摩斯雞塊:彈牙,有雞味,唔點醬都己經好好食,點左更惹味!冰凍抹茶鮮奶:濃淡恰宜,完全唔似快餐店質素,次次必叫!會有下次。
我叫左摩斯芝士漢堡(下),配摩斯雞塊套餐,飲冰凍抹茶鮮奶。

摩斯雞塊:彈牙,有雞味,唔點醬都己經好好食,點左更惹味!

冰凍抹茶鮮奶:濃淡恰宜,完全唔似快餐店質素,次次必叫!

會有下次。
2014-05-24
今日約左粉絲黎個下午茶傾下心事~佢提議黎呢到食下熱氣野~!我當然支持 la!!一黎到d枱椅擺放得三尖八角,好有獨立自我的風格~我地就揀左個大柱位黎坐,去買野食先~見到d相張張都好堅~件件都好大件~啱晒我胃口(d相...)~~我點左佢個招牌牛肉漢堡,加個沙律同杯青檸蒻蒟,粉絲就點左個雜菜飯漢堡招牌牛肉漢堡 - 見到實辦就知道又上當了~乜都細返少少之餘,,覺得牛肉扒感覺好乾身,冇乜肉汁,幸好有蕃茄漿同鮮茄d汁搭救,可能我唔應該諗太多~難免令我出現少少貨不對辦的感覺~沙律 -菜果都算新鮮~爽口冇黃葉~!麻漿沙律都應該唔會有太大的出入...除左份量,青檸蒻蒟 - 飲入口感覺就好似溝唔夠魚膠粉的青檸味啫喱咁,浠溜溜,水唔水啫喱唔啫喱,同我預期中相差太大~我冇諗過會係咁~麻麻地~!雜菜飯漢堡 - 炸起左的雜菜夾喺壓實煎過的兩舊飯中間,睇落感覺已經好油膩,凍左食感覺更濃~!噢~喺呢到我地一邊食一邊傾計~不知不覺都坐左好耐~服務員好好都冇過黎打擾我地~由於傾計傾到冇水飲~所以今日到此為止~!如果有添水服務就好la!

Other Info. : 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...行遠一D!
2014-03-26
$70 (Tea)
2014-04-06 1539 views
繼續星期六早餐 - 去年我每隔一段時間去MOS BURGER食早餐, 因為有10送一 (=91折左右). 但由今年2月已取消, 加上沒有真正凍檸茶 (有檸檬片, 現變咗雀巢檸茶), 失望之下, 少去了.吞拿魚包: 貴了, 本想食熱狗, 但由$23加至$24. 其他較大餐由$26加至$27. 惟有食吞拿魚包, 包包依然是熱加上番茄+生菜, FRESH! 但吞拿魚加少了沙律醬, 冇咁好食.熱檸茶: 凍TWINING茶只配檸檬才得, 之前飲MOS 的TWINING奶茶和咖啡, 完全唔得 (前者沒有茶味, 後者只得咖啡香, 不知是否奶精問題?). 沒有了真正凍檸茶只有選熱檸茶. 都覺差了一皮.  但係$22蚊早上在旺角有免費WIFI(朗豪坊)又任坐, 想點呢?
吞拿魚包

2014-04-05
$22 (Breakfast)
2014-03-16 1317 views
星期六的旺角,非必要都不會踏足。是日因辦事上某些阻礙,被迫在旺角逗留,見未吃午餐,最後選了連鎖快餐避開吃貴價遊客餐。熱狗各要了辣跟不辣的。麵包烘過外層微脆,熱狗腸熱辣辣及juicy, 茄汁洋蔥芥辣要不要只要order 時説明即可。另一個想吃mos burger 的原因是它的凍檸茶頗好喝。怎料到原來已經不再出售???明明有熱檸水可點,即是有檸檬⋯⋯失望得很的情況下點了凍抹茶,不好喝就是了,太多抹茶粉太嗆囗。凍檸茶會回歸嗎?

凍檸茶會回歸嗎?
2014-03-01 1496 views
唔想成日幫襯麥記,所以返學前去mos burger買個鰻魚米堡,其實同鰻魚飯糰無乜分別,只係多左d生菜。米堡size同我個拳頭差唔多大,一睇就知會唔飽,佢貴過豬柳蛋3倍,但我食豬柳蛋會飽,可能係多肉同脂肪掛。個米堡味道唔錯,因鰻魚同汁都係現成買,飯唔會太乾,偶然食一次都幾好。
TakeAway