自吃過後就對其燒肉念念不忘,有空定必再約飯腳來烤烤點了個韓牛套餐HKD785份量豐富,足夠3至4人享用包括韓牛200g,豬排骨,豬腩肉,多春魚,大蝦,炑八護心肉,年糕,海鮮豆腐湯,芝士生蠔各款肉都好新鮮而且味道十足生蠔加入芝士更香更濃,蠔鮮甜肥美大蝦則新鮮,質感夠彈性,有口感,鮮甜,肉質很不錯,足見夠新鮮烤肉時味道香氣四溢濃烈,韓牛牛味濃烈,入口感覺油脂滿滿又適中矜貴的200g真不太滿足,確實太美味了再來食芝士生蠔加厚切豬腩肉肥肉中夾著瘦肉,口感豐膄,入口甘香而海鮮豆腐湯更是十分惹味辣勁十足,配料豐富,有海鮮,豆腐,脆肉瓜,令整個湯口感甚岀,味道香濃,好飲整體而言,以這個食物質素來說,定價十分合理,可說得上抵食,如果喜歡韓式甜品,不妨另外加HKD20配特色冰沫,美觀又令人賞心悅目,很不錯呢,值得再來!
自吃過後就對其燒肉念念不忘,有空定必再約飯腳來烤烤
點了個韓牛套餐HKD785

份量豐富,足夠3至4人享用

各款肉都好新鮮而且味道十足
生蠔加入芝士更香更濃,蠔鮮甜肥美
矜貴的200g真不太滿足,確實太美味了
再來食芝士生蠔加厚切豬腩肉

肥肉中夾著瘦肉,口感豐膄,入口甘香
而海鮮豆腐湯更是十分惹味

原本想去醬缸,點知佢星期日唔開。因為太想食醬油蟹,所以來左呢度食飯。個入口就係鵝頸橋,入口比較細,上一層樓梯轉左就到了。一入到去全部都係卡位,已經坐唔少人,如果2-4人都坐得好舒服。一來到待應已經好好招呼,好快上小菜,沙律,芝士粟米,蛋汁等等,又會推介野食。要讚揚一下紅色長髮的女服務員。又主動加配菜,又會教我點燒d牛肉。令人感到呢度服務超好。今日我地點左3樣食物:醬油蟹套餐$198 隻蟹都幾大 ,有好多蟹膏。D汁唔會好咸,我覺得整體來說算係好好食。因為只有我一個人食,所以食到好滿足。海帶湯就普通啦,趁熱飲都唔錯。韓牛貝身肉 $220韓牛果然唔同d, 好食好多啊,油份分佈比例好,色澤鮮紅,睇得出好新鮮。真心推介,好好吃啊!待應教我哋焼完之後點小小海鹽,就非常之好食了。PS 牛肉下面有好多洋蔥,朋友燒埋d洋蔥來吃,佢話好好食。炑八特製護心肉$128呢碟肉份量都算多,我平時食喜xx肉叫豬肉/牛肉份量都比呢度貴同少。呢度仲有伴碟蔬菜。肉質鮮美,又淋又夠味。又大份又好食,去邊度搵呀?芝士粟米好味,我encore 左!唯一唔鐘意的是泡菜唔夠辣,所以要求佢地俾d辣d ge 野我地。最後拎左辣粉!!

個入口就係鵝頸橋,入口比較細,上一層樓梯轉左就到了。
今日我地點左3樣食物:

醬油蟹套餐$198
韓牛貝身肉 $220
PS 牛肉下面有好多洋蔥,朋友燒埋d洋蔥來吃,佢話好好食。
炑八特製護心肉$128
芝士粟米好味,我encore 左!

唯一唔鐘意的是泡菜唔夠辣,所以要求佢地俾d辣d ge 野我地。最後拎左辣粉!! 食咩都加少少、好正。

2017-03-05
  • 韓牛貝身肉
  • 特製護心肉
幾乎每隔一段短時間 我都會與朋友到炑八吃韓燒 再加上炑八近期成為全港唯一與 韓國政府入口韓牛的餐廳 食物質素有保證 放工後, 與好友來到灣仔炑八開餐 灣仔這間分店, 我還是第一次來 佔地非常大, 感覺整齊乾淨 坐下後, 店員便送上泡菜、辣青瓜及沙律等前菜 開爐後會, 於爐邊加上芝士粟米及泡菜蛋漿 整個過程都非常快手 店員推介了最新推出的柑橘特飲給我們 柑橘特飲很好喝, 味道酸酸甜甜,柑橘味清新 邊吃燒肉邊喝特飲, 能中和韓燒的油膩感 這次我們試了最新推出的1++韓牛 套裝內包括了1++最高級別韓牛 鮮嫰度等同於日本的雪花牛 當中包括1++韓牛貝身肉及甕醃1++韓牛五花肉 – 另外,還有厚切上等鹽烤牛舌、真理牛助排 及人參蜂蜜芥末五花肉共五款肉類 這個餐肯定不會缺菜! 因為己附有沙律菜和包着烤肉的菜提供! 第一款是厚切上等鹽烤牛舌 由於牛舌加了黑椒海鹽調味後 燒烤時海鹽慢慢溶化並滲透至牛舌內 所以入口時牛香味道更濃、更突出 咬口十足, 而且牛舌脂香味重 不用沾上任何醬汁, 都已經相當美味 再來甕醃1++韓牛五花肉 廚師於五花肉表面劃上切
幾乎每隔一段短時間

我都會與朋友到炑八吃韓燒

再加上炑八近期成為全港唯一與

韓國政府入口韓牛的餐廳

食物質素有保證

放工後, 與好友來到灣仔炑八開餐

灣仔這間分店, 我還是第一次來

佔地非常大, 感覺整齊乾淨

坐下後, 店員便送上泡菜、辣青瓜及沙律等前菜

開爐後會, 於爐邊加上芝士粟米及泡菜蛋漿

整個過程都非常快手

店員推介了最新推出的柑橘特飲給我們

柑橘特飲很好喝, 味道酸酸甜甜,柑橘味清新

邊吃燒肉邊喝特飲, 能中和韓燒的油膩感
這次我們試了最新推出的1++韓牛

套裝內包括了1++最高級別韓牛

鮮嫰度等同於日本的雪花牛

當中包括1++韓牛貝身肉及甕醃1++韓牛五花肉 –

另外,還有厚切上等鹽烤牛舌、真理牛助排

及人參蜂蜜芥末五花肉共五款肉類

這個餐肯定不會缺菜!

因為己附有沙律菜和包着烤肉的菜提供!

第一款是厚切上等鹽烤牛舌

由於牛舌加了黑椒海鹽調味後

燒烤時海鹽慢慢溶化並滲透至牛舌內

所以入口時牛香味道更濃、更突出

咬口十足, 而且牛舌脂香味重

不用沾上任何醬汁, 都已經相當美味
再來甕醃1++韓牛五花肉

廚師於五花肉表面劃上切口,

再放於甕缸內, 配合自家醬汁醃製,

所以早就入了味, 味道香甜

加上五花肉脂肪較重, 脂香豐腴

除了肉汁豐富, 口感軟淋而有彈性

1++的韓牛貝身肉是我的心水推介

牛貝肉不但肉質嫰滑

放入咀內細嚼, 除了脂香味濃

更會有入口即滆的感覺

牛香味道餘韻極長, 超好吃

第四道菜就是真理牛助排

牛助排的脂肪分佈平均,

燒熟後剪成小塊, 會發現它的份量非常多,

外脆內軟的口感, 加上微微的焦香

以及豐腴的油香, 非常好吃

最後一道菜就是人參蜂蜜芥末五花肉

牛五花即牛胸腹肉

由胸肉沿特定肋骨的後緣

除去前胸肉而成

牛五花有較多筋肉脂肪以及表面脂肪

肉質較堅韌富彈性, 烤起來油香四溢

甜品首推冬日限定韓冰

白雪雪的外型, 極具冬天節日氣氛

冰沫帶有香濃奶香味道

與草莓漿的味道非常配合

香香甜甜的, 加上內層香滑的芝士蛋糕

令口感層次頓時豐富起來

炑八韓烤 MeokBang Korean BBQ & BAR

灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓

T: 2499 7577
2017-01-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-12-22 442 views
一個星期前先食完韓燒自助餐,今晚又食過。不過今次食既正好多,精緻好多。今晚食既韓燒真係韓味甚濃,入門口就見到部電視播韓國歌,上次去韓國食飯都係咁。入到去見到個SETTING都真係同上次去弦大食既一樣,圓型既爐上面,一邊係芝士粟米,另一邊係蛋漿。重點係無限加,不限時。食左3次芝士,真係好好味。韓式餐廳當然唔少得前菜,都係無限𣵚加。拍青瓜好好食呀,泡菜同芽菜都唔錯。叫左一個Winter Set – 牛肉海鮮套餐 (二人用) 呢個盛盤有特級牛肋骨、鹽醃1++韓牛五花肉、牛臉肉、牛骨、大八爪魚、大蝦、紫薯及芝士年糕睇見都流曬口水,真係好好食,,韓牛配埋炑八海鮮肉包飯醬,真係超正原來個醬係師傳自己調配,同平時買番黎既唔同,好好食同好鮮味。話說1++韓牛原來係A5和牛咁,唔怪得咁正。仲有一個韓牛牛胸大醬湯,我自己覺得辣左少少,但好濃味好正。一開始仲怕唔夠食,想試多D,仲加左幾個韓牛1++韓牛貝身肉真係無得彈,貴得好有道理,睇都覺得好正,入口即溶,好JUICY厚切上等鹽烤牛舌好彈牙甕醃1++韓牛五花肉唔知以為係豬肉,但真係食左先知係牛,五花肉真係第一次食,啖啖肉好正,三件都唔同口感甜品: 聖誕雪糕冰
食左3次芝士,真係好好味。

叫左一個Winter Set – 牛肉海鮮套餐 (二人用)

仲有一個韓牛牛胸大醬湯,我自己覺得辣左少少,但好濃味好正。
一開始仲怕唔夠食,想試多D,仲加左幾個韓牛
1++韓牛貝身肉

厚切上等鹽烤牛舌
好彈牙

甜品: 聖誕雪糕冰沫
呢個靚得黎又堅好食,個樣好應節,D棉棉冰係用奶自己打,配埋士多啤梨醬好好味,中間係雪糕,底係蛋糕,真係好有層次。食完咁多肉食呢一個甜品真係無得輸,一D 都唔濟。

全部食物都好有質素,真係樣樣都咁好食!!!服務真係一流,不停有職員講解係咩牛肉,點食,又係咁黎加芝士,真係好好!!! 仲好好座,要再黎
2016-12-12
  • 1++韓牛貝身肉
  • 聖誕雪糕冰沫
2016-12-22 1552 views
想起韓國,我會想起韓烤;想起韓烤,又令我想起炑八,兜兜轉轉還是覺得只有炑八才最接近正宗韓烤的味道,本想打算在聖誕假期裡找一天吃韓貨,但我的舌尖好像比我更心急如焚,加上近日得悉炑八推出了韓肉盛宴套餐,可一次過味嚐頂級的韓牛及五花腩可真滋味,那我立刻約會友人來到灣仔與銅鑼灣交界的炑八韓烤分店內大涮一番。 這家炑八韓烤併置在銅鑼灣時代廣場後面,步行8分鐘即達,是樓上舖。 臨近聖誕節推出多款聖誕套餐。 到達後侍應很快安排了座位給我們,因為時間尚早無須等位,坐下後侍應又快速地安排烤爐及在爐邊放上芝士碎, 蛋漿等,這一刻我流口水了,看著滋味卻在心頭! 韓烤前菜例牌的泡菜、芽菜、沙律菜等等,你懂的。 韓烤必需配合的蔬菜,可以在稍後吃韓牛及五花腩時包裹著一併吃下,或墊在烤架盛著,免得烹至過時,更有吸油功能。 這晚就是我們要點的韓肉套餐,合共五款韓牛及五花腩,款款都很吸引。 這時候侍應生給我這個膠套,原來是可把手機套在內保護,以免給油煙弄污,可真貼心呀!@#@ 先送來第一道厚切上等鹽烤牛舌,牛舌真的很厚喔! 吃牛舌簡單的在表面灑上鹽已很滋味。 這時我點了韓國Lotte

臨近聖誕節推出多款聖誕套餐。

韓烤前菜例牌的泡菜、芽菜、沙律菜等等,你懂的。

這時我點了韓國Lotte 汽水,伴吃韓烤才夠意思。

趁著厚切牛舌還未熟透,添上幾款調味預備迎接後續的韓牛。

雖然是厚切厚燒,但不會覺得韌難咀嚼,反而口感爽口,簡單的灑上鹽滲出濃郁的牛舌鮮味。

另一款人蔘蜂蜜芥末五花腩,通過後期加工絕不馬虎,人蔘蜂蜜是韓國著名食品來,我想加在五花腩內很有創意,成為韓烤的新派菜式,浸在人蔘蜂蜜內烤出來的味道帶些清甜,更滲出少許人蔘的中藥氣味,五花腩色澤、脂肪都很平均,烤出來的肉質幼嫩,十分好吃。

甕醃1++韓牛五花肉,這款是餐廳極力推介,單看未烤的五花肉顏色均勻亮澤,果然烤出來後,肉質軟綿綿般,幾乎有入口即溶的感覺。

真理牛肋排,又是一道令人忘懷的牛香味,色澤紅嫩,脂肪分怖又很平均,屬上等級的韓牛,牛身厚度適中,烤至7成熟已足夠,烤後可利用剪刀剪細來吃。

好像進了五星級吃牛肋排似的,牛肋排充滿肉汁滲出來,肉質彈牙嫩口,吃至不能停口呀!

最後奉上這款1++韓牛貝身肉,雖然已有7成飽,但我還是不能錯過每一道韓肉,這款韓牛貝身肉的脂肪比較細密,烤出來的肉質煙韌厚實,簡直是韓烤必點的極品。

二人居然能把所有韓牛及五花腩吃光光,唯獨剩下少許瓜菜,頓時感覺自己變了食肉獸,令願捨棄蔬菜也絕不能放過吃韓肉的那份滋味。

因聖誕節關係,炑八特意製了這款冬日限定聖誕蛋糕冰沫,嘩! 賣相很有意景,令我聯想起聖誕飄雪冬日浪漫景像。

內裡原來是夾心,融合了士多啤梨醬、芝士蛋糕及云呢拿雪糕,混合起來溶在口中挺特別呀!

更有解膩幫助消化之效,這晚來到炑八韓烤相當滿意及滿足,end call 也會值得的。

• 真理牛肋排
  • 甕醃1++韓牛五花肉
2016-12-22 831 views
身邊的朋友全部也拍拖了,當然不會正日慶祝,所以大家預早食韓燒慶~祝~聖~誕。又來到炑八,還是首推灣仔分店,我認為設施比較好。一入座已是例行的落泡菜蛋醬、粟米芝士,好美味。還有開胃的芝麻醬沙律,這個不能refill 架。我們4個女仔,就點了韓牛套餐$785 (for 3-4人)韓牛肩胛肉大八瓜魚韓國大蝦LA 牛骨特製護心肉厚切五花腩甕醃韓牛五花肉魷魚泡菜煎餅甕醃韓牛五花肉,第一次食「牛」五花肉,一條長長的五花肉,燒得金黃,七成熟,肉質有嚼勁夠juicy~魷魚泡菜煎餅,都幾薄唔會太厚太滯,個辣汁好花味,朋友說餅邊再煎脆點就完美。其他肉質、海鮮全放在兩層架韓牛肩胛肉大八爪魚韓國大蝦燒的時候已看到大蝦十分新鮮,加少少鹽調味就食得。韓牛肩胛肉,無論燒多久,肉質較為韌。大八爪魚會好易痴板,所以要加塊生菜墊底去燒就最好。我以相同方法燒蔬菜,果然仍然保持濕潤,不會乾爭爭。而大爪魚足鬚好大條,好有咬口,辣辣地但較鹹。LA 牛骨特製護心肉厚切五花腩好似粉刷咁厚的 厚切五花腩,最少一面燒5分鐘,再反另一面燒。肉質幾有嚼勁,經醃製更惹味,燒烤將多餘油脂迫走,所以整體沒有油膩的感覺。LA 牛骨較薄身易熟,質感薄

又來到炑八,還是首推灣仔分店,我認為設施比較好。
一入座已是例行的落泡菜蛋醬、粟米芝士,好美味。
還有開胃的芝麻醬沙律,這個不能refill 架。
沙律
我們4個女仔,就點了韓牛套餐$785 (for 3-4人)

大八瓜魚

LA 牛骨

魷魚泡菜煎餅
其他肉質、海鮮全放在兩層架

韓牛套餐$785
燒的時候已看到大蝦十分新鮮,加少少鹽調味就食得。
大蝦
韓牛肩胛肉,無論燒多久,肉質較為韌。
八爪魚
LA 牛骨

厚切五花腩
LA 牛骨較薄身易熟,質感薄及多肉汁,每人一塊好易share。
LA牛骨
護心肉,似牛柳條,但原來肉質幾腍身中帶嚼勁,幾juicy,不錯。
護心肉
聖誕蛋糕冰沫 $68
聖誕蛋糕冰沫  $68
聖誕才推出,表面白雪雪以雪地,再倒士多啤梨果醬在表面。是幼細軟綿的冰沫,下一層是幼滑重奶味的雲呢拿雪糕,底層是蛋糕,不過我覺得蛋糕質感頗硬,可有可無,哈哈!
大蝦
護心肉
聖誕蛋糕冰沫  $68
1K
冬天,一般人都偏愛吃打邊爐及燒烤,就是喜歡圍著火爐,暖笠笠的感覺,這次,我決定到灣仔的炑八吃韓燒,原因是它們推出了1++韓牛肩胛肉,而所謂1++就是鮮嫰程度可媲美日本的雪花牛。 約7時左右到達,人客沒有很多,坐下後,職員便為我們送上多款前菜,包括:泡菜、紫菜、辣青瓜及沙律,而烤爐上的芝士粟米及泡菜蛋漿是無限添食的。 當然,我們還點了最新推出的柑橘特飲來試試,味道酸酸甜甜的,帶有淡淡柑橘的清新香味,吃燒肉時喝一口柑橘就可以膩滯感覺褪掉。 厚切上等鹽烤牛舌 - 它的味道真的可以拿滿分,雖然一碟只有4塊,但全都是厚切的,而牛舌上的黑椒海鹽正好帶出牛舌的鮮味,口舌烤香後,口感非常有咬口,而且帶有濃郁的脂香味道,非常滋味。 甕醃1++韓牛五花肉 - 五花肉放在小甕缸來送上,感覺非常特別,而甕缸內放了兩條長長的牛五花肉,它的的脂肪含量不少,而廚師先把五花肉的兩面劃上深深的切口,再以自家醬汁醃製,所以非常入口,而牛五花肉肉質富有彈性,醬汁味道豐富,味道甜甜的,配合牛脂的味道,油香四溢。 1++韓牛貝身肉 - 鮮紅色的牛貝身肉,肉上呈現美美的雪花紋理,脂肪分佈平均,單單看樣子已經知道牛貝身肉新鮮嫰滑

1++韓牛貝身肉 - 鮮紅色的牛貝身肉,肉上呈現美美的雪花紋理,脂肪分佈平均,單單看樣子已經知道牛貝身肉新鮮嫰滑。牛貝身肉肉質嫰滑,一點都不粗糙,而且還帶點入口即滆的感覺,口感細膩,超級美味。
真理牛助排 - 牛助排的份量不少,大大件的超級肥美,將整件牛助排放在烤爐上燒,當聽到芝芝聲時,就可以剪成小塊享用,牛助排入口帶點焦香,外層微脆,而內層肉質軟腍,油香豐腴,有咬口,吃時加點鹽花,令味道更突出。
人參蜂蜜芥末五花肉 - 這個五花肉的的賣相有點像煙肉,脂肪量較多,但就是一層疊一層的,不會像一般韓式的五花腩,上層是厚厚的一層脂肪,透過烤爐的高溫,就可以將五花肉的油份迫出來,所以入口時不會有重重的油膩感,相反,個人認為這個五花肉口感挺煙韌,不過,人參蜂蜜芥末的味道側較淡。

甜品時間,當然要吃韓冰,這款聖誔蛋糕冰沫外型白雪雪,充滿聖誕節日氣氛。將草莓漿淋於冰沫吃,入口時既有奶香的味道,同時亦有草莓的甜味,而最特別的是內裏放了一層香濃的芝士蛋糕,芝士的香滑滑口感,令冰沫的口感層次變得更豐富。
2016-12-19
  • 1++韓牛貝身肉
2016-12-18 544 views
天氣轉涼,除左打邊爐之外,另一個好選擇一定係韓燒,呢晚想食韓牛,一於去炑八。 韓牛套餐 ($785)呢個韓牛套餐分量頗多,足夠4人享用 (唔好忘記仲有可以無限添加既爐邊蛋、芝士、蔬菜等),每人除開約200蚊,價錢OK。 爐邊泡菜蛋 爐邊粟米芝士爐邊兩種美食黎講,我較喜歡粟米芝士,甜甜地又滑溜;泡菜蛋都唔錯,雖然泡菜味唔太突出,不過有蛋香。 甕醃1++韓牛五花肉咁多款韓牛,最鍾意係呢個五花肉,肥瘦適中,好有牛肉味,而且非常juicy,一邊食D肉汁一邊響口腔內爆發,正斗。 韓牛肩胛肉 LA牛骨 厚切五花腩 特製護心肉其他烤肉都高質,尤其係護心肉,肉質腍,而且調味好,一啖一塊好美味;五花腩既肥肉夠爽口,包埋生菜同麵豉醬食更佳。 韓國大蝦除左肉肉同肉之外,套餐亦有海鮮。呢個大蝦好抵讚,因為除頭尾之外,中間既蝦殼已經除去,直接燒香即可食用。蝦頭有膏,蝦身鮮甜,唔錯。 大八爪魚用韓式辣醬醃過,帶微辣,口感彈牙爽口,好快就被KO。 魷魚泡菜煎餅煎餅煎得香,中間有魷魚粒,雖說係泡菜,但唔辣,而係偏酸,小朋友都食到。 聖誕蛋糕冰沫 ($68)泡冰之下係雪糕、蛋糕同鮮果,非常豐富,不單造型一流,而

韓牛套餐 ($785)

爐邊泡菜蛋

爐邊粟米芝士

大八爪魚

用韓式辣醬醃過,帶微辣,口感彈牙爽口,好快就被KO。

魷魚泡菜煎餅

聖誕蛋糕冰沫 ($68)

泡冰之下係雪糕、蛋糕同鮮果,非常豐富,不單造型一流,而且甜甜既士多啤梨味好清新,非常喜歡,記得只限12月有得食!
2016-12-16 274 views
同左個同事黎太子食炑八,第一次食!感覺幾好~環境又夠大又闊落!店員態度都不錯。我地係menu點左d野食之後,店員就幫我地起鑪,鑪旁邊有2條坑!一邊原來係放栗米芝士!一邊放泡菜蛋漿!鑪既熱力令到坑入面既芝士and蛋漿整熟!仲有好多碟細細份既韓式前菜!仲係無限refill~超正呀。叫左碟牛肋排,肉質細緻!肉汁濃厚~唔使燒太耐就已經食得,配埋個自家製韓式醃醬,更惹味~厚切牛舌,大大塊勁厚!店員話係人氣產品好多人都會叫,熟透後!都唔會覺得乾身~反而有種莫明奇妙既爽既口感,加上dd檸檬汁~更加鮮味。貝身肉,店員說只要輕輕一燒2邊,剛熟透就可以食得,我就將生菜加埋d生蒜粒包住塊貝身肉食!真係勁柔嫩~有入口溶既感覺。生菜既鮮又係加分呢。人參蜂蜜芥末五花肉,薄薄地好易燒,燒到差不多時用刀剪開成條狀。食起上黎仲更加方便~有陣陣既人參香滲出黎~very good!!食埋個聖誕新推出既甜品聖誕蛋糕冰沫!呢款甜品完完全全令到呢餐有超完美既句號!!因為真係勁爆好食,初時黎到見到白雪雪無乜期待。點知一試上口就不得之了!d冰沫打到超薄,入口唔會凍到牙到實埋,好有蛋白沫個種感覺超輕身~加上下層有d士多啤梨果肉帶點酸甜
食埋個聖誕新推出既甜品聖誕蛋糕冰沫!呢款甜品完完全全令到呢餐有超完美既句號!!因為真係勁爆好食,初時黎到見到白雪雪無乜期待。點知一試上口就不得之了!d冰沫打到超薄,入口唔會凍到牙到實埋,好有蛋白沫個種感覺超輕身~加上下層有d士多啤梨果肉帶點酸甜~真係將剛才食個d肉過份既油膩一掃而清!個冰最底部份係蛋糕底~好新奇!!但真係好好味~        真心推介比大家!!
2016-12-16 242 views
韓國牛肉一向被推許為神級牛肉,其肉質和香味絕對是關鍵所在,要吃出其原汁原味,韓燒當然是最佳食法。早前從友人處得知,本地薑《炑八韓烤》最近推出咗全新韓牛套餐,據說個 Set 陣容好鼎盛,除了有韓牛肩胛肉、甕醃1++韓牛五花肉外,還有特製護心肉、厚切五花腩、大八爪魚、韓國大蝦、牛骨和魷魚泡菜煎餅。另外客人亦可以散點屬1++級數的韓牛貝身肉、牛舌、牛肋排等。兩口子向來都是韓燒粉絲,可惜老公近排忙到甩轆,未能抽空去韓國走一轉,就一於去吃頓韓燒,邊食邊沉醉於濃濃的韓風之中。由於這天要去灣仔上課,所以就特意揀了位於堅拿道西的《炑八》分店。舖面地方雖然唔算好大,但裝潢亮麗,走摩登型格路線,舒適卡位、紅藍梳化座墊、新式韓燒抽煙筒,再配以紅磚牆身,簡約中帶現代感。坐下後,店員迅即送上前菜、洋蔥、生菜和沙律,前菜款式唔多,只有醃漬青瓜、辣泡菜、大豆芽和蘿蔔片;不過以闊口銀碗盛載的胡麻醬沙律就分量十足,沙律菜清新爽脆、車厘茄甜美多汁,配上惹味香濃的胡麻醬,醒神開胃。趁侍應在爐邊坑位注入泡菜、蛋漿和粟米芝士,立刻打開餐牌細看,有冬季套餐、豬、牛、海鮮、傳統韓食、湯、飯麵等。店員見我倆拿著 Menu 左揭右翻,
侍應在爐邊坑位注入泡菜、蛋漿和粟米芝士,立刻打開餐牌細看,有冬季套餐、豬、牛、海鮮、傳統韓食、湯、飯麵等。店員見我倆拿著 Menu 左揭右翻,心大心細,提議我們不如一試餐廳新推出的韓牛,尤其是1++韓牛貝身肉,集柔軟與爽脆口感於一身。既然店員力推,就一於選幾款烤肉,再加兩客韓牛試試。
先來的人參蜂蜜芥末五花肉 ($98),分量不多,一客只得四件,但肥瘦適當,賣相吸引。五花肉端上來後,店員挺細心,會主動提供桌邊服務,幫忙燒烤,實在非常貼心。成品烤熟後,馬上一試,肉味果然不俗,雖然芥末和蜜糖味並不明顯,但入口脂香滿溢,配合自家製的辣味麵豉醬,叫人吃得滋味。
接著出場的厚切上等鹽烤牛舌 ($108),端上來時已切成方塊狀,外形十分厚身,而且面頭更灑上黑椒和海鹽。立刻放在爐上兩邊烤香,肉質沒平日吃開嘅牛舌咁爽身,口感比較軟腍,但非常幼嫩,且不帶臊味,不用蘸醬已經非常滋味。
緊接的真理牛肋排 ($188),價錢雖然唔算便宜,但分量亦絕不欺場。據店員稱,廚師已經用香蒜同韓國醬料將牛肋排醃過,燒香後,肉味既濃郁又帶嚼勁,入口油香四溢,而且十分 Juicy,喜歡吃燒肉又愛牛的朋友,絕對不可錯過。
壓軸是兩款韓牛,先介紹這客甕醃1++韓牛五花肉 ($148),牛五花即牛胸腹肉,由胸肉沿特定肋骨的後緣,除去前胸肉,以自家醬汁醃拌,再放在甕裡送上桌。挾起一看,五花肉又長又厚身,而且兩面都劃上好深嘅切口。燒至剛熟後,立即剪開一試,油香雖然沒日本和牛咁重,但肉質帶咬勁,頗耐嚼,喜歡吃牛肉的朋友,相信對這客韓牛不會感到失望。
至於另一款1++韓牛貝身肉 ($220),脂肪分布明顯比較平均,放在鐵板上烤至約 7 成熟,表面微帶焦脆,肉味非常濃郁,入口油香四射,完全不需要蘸任何醬汁提味。記得別忘了吃爐邊的粟米芝士和烤蛋,尤其是烤熟的蛋,外層像多士般焦脆,內裡鬆化帶軟,而且蛋香中滲出泡菜味道。
飲品方面,店裡的選擇都好豐富,除了有不少以水果炮製的梳打外,還有真露、罐裝韓國飲料及啤酒等供應。沒試老公點的凍奶茶 ($25),而我就揀咗杯菠蘿梳打 ($32),梳打入口非常冰涼清爽,而且甜度不高,加上杯底兩大片菠蘿,既飲得又食得,啱曬我。
甜品時間,當然要揀番客韓式冰沫,在店員推介下,選了這款冬季期間限定的聖誕蛋糕冰沫 ($68)。冰沫面頭放了一顆嬌豔欲滴的士多啤梨,牛奶冰刨得很幼細,像雨粉,而入面就放咗件蛋糕、雲呢嗱雪糕同草莓粒;將所有材料和冰沫混在一起吃,入口香甜冰涼,為完美一餐作結。
1K
2016-12-16 157 views
喺香港都好多韓燒可以選擇,但係炑八都算係我首選,貪佢分店夠多,住嘅地方有,番工嘅地方都有。平時番工食佢地嘅下午茶,真係好鬼死抵~五十蚊左右有個餐。晚市都有同唔同朋友食過,雖然望落樣樣唔平,但份量都頗多,除開每人都係2百零3百蚊就食到唔錯嘅肉。因為去完韓國番黎,個人番左黎,但個心仲喺韓國所以近排都係好落力地搵韓國野食,早幾日喺尖沙咀中伏,所以琴晚食番比較穩陣嘅炑八。因為收工都已經比較夜,所以淨番比較少客人,職員都比較專注serve我地。見到有幾款套餐,咁我都唔太想煩,所以直接點左韓牛套餐(3-4人)~基本上同大部分嘅韓燒一樣,都店員都係即時送上小菜,倒上爐邊蛋、芝士粟米、沙律等等,都係可以refill的~我同朋友都好鐘意呢度嘅泡菜唔太酸唔太辣又帶少少甜~飲品方面我地點左菊花梳打 $32 同埋荔枝梳打 $32(特飲加$6可以無限添加)如果睇過我寫烤雞食評,我都唔止一次講過,好多韓國野嘅飲品都係好cap水,明明都係梳打、色素,點解要收人八十幾九十蚊杯?人地又係連鎖,你又係連鎖,飲品定價我只係接受到三四十蚊杯頂盡。食韓燒點菊茶梳打幾唔錯,清清熱氣,而且造型幾搞笑。韓牛套餐 $785(3-4人)

因為去完韓國番黎,個人番左黎,但個心仲喺韓國

我同朋友都好鐘意呢度嘅泡菜
唔太酸唔太辣又帶少少甜~
泡菜

食韓燒點菊茶梳打幾唔錯,清清熱氣,而且造型幾搞笑。
韓牛套餐 $785(3-4人)

雖然話係3至4人,但4個人都食唔哂,如果多人啲可以再單點少少野食,相信都夠~
韓牛套餐
呢個套餐包括:韓牛肩胛肉、八爪魚、大蝦、LA牛骨、護心肉、厚切五花腩、甕醃1++韓牛五花肉、泡菜煎餅
(套餐加$20埋聖誕蛋糕冰沫)

喺韓國冇食到韓牛,只係食左兩餐燒肉,都有少少可惜,所以點呢set都當小少彌補心靈,因為佢地都話係韓國直送。
韓牛套餐
4隻蝦都幾大隻,爽口。肉方面個人比較鐘意護心肉同五花腩,同韓國食到嘅一樣,五花腩明明見到成大舊肥膏都唔覺得肥;護心肉好好淋好嫩

八爪魚真係幾大隻
不過都幾容易燒濃,注意。個人就略嫌八爪魚醃得太重口味,雖然唔明點解八爪魚烤起上黎都仲係咁爽口、唔老。

都掛住韓國嘅八爪魚了。
大八爪魚
甕醃1++韓牛五花肉 都覺得唔錯,而且好大條,肉味濃郁!燒嘅時候都長到逼住剪開~
泡菜煎餅

喺韓國食左唔少蔥餅,先醒起冇食到泡菜餅…呢個泡菜餅都煎得唔錯,唔會好厚,而且都幾香口,不過微酸,沾上附上嘅醬汁會好啲,不錯食,但大家都飽到唔多食得落了。
泡菜煎餅
不論食韓燒定日式燒肉,到最後都會想食冰或者雪糕,畢竟食左咁多熱氣野。

炑八最方便就係一站式可以食埋韓冰,而且套餐都係加廿蚊,食得過。

12月係食緊呢款~
聖誕蛋糕冰沫
呢個冰都幾誇張,以咁嘅價錢,口感豐富。除左牛奶冰,中間有雲呢拿雪糕,下面仲有舊芝士蛋糕

其實成個冰都唔錯,唔會過甜,食完燒肉有得食埋個冰真係幾加分。

不過,我個人認為裡面果舊芝士蛋糕唔掂!
整體黎講,炑八雖然係連鎖野,但質素真係唔錯,水準都幾穩定,服務亦都唔錯,店員都keep住留意,洗唔洗添小菜、芝士果啲~

食得好滿足!

臨走見到12月生日嘅人有優惠,訂位咪問聲囉,我地冇人12月生日享用唔到~
泡菜
  • 護心肉
  • 厚切五花腩
2016-12-15 148 views
自從韓劇在香港流行以後, 我們對韓國的各種各樣都產生了興趣.  今日約好朋友吃人氣韓式晚餐, 我們在灣仔區, 於是選去"炑八韓烤",  這餐廳是連鎖店, 食物款式多, 食材質素給我們信心.  餐廳在一樓, 面積頗大, 地方闊落,  燈光, 裝飾和環境都很好.    雖然主打韓燒食品, 通風系统做得相當好, 沒有油煙味, 真不錯.座位是分區設計, 有 4 人梳化卡座, 有供大伙人聚餐的 8 ~ 10 人長枱及自成一角的圓枱.餐廳內不停播送韓國流行音樂 !!店員送來彩色餐牌,  有韓燒, 套餐, 飲品特別介紹鎮店食品 "炑八韓牛迎寒冬" 强調牛肉質素有保証,我們决定今個晚餐.........重点吃牛吧 !!  点了 韓牛套餐, 套餐包韓式前菜四款, 枱上備有自助開水, 我們也叫來兩杯熱飲:熱菊花蜜,和 濟州柚子蜜.正是天氣乾燥特選最佳飲品.開始燒烤前, 店員送來透明膠袋, 通知我們可以把手機放入內, 可避免弄污.年青的店員有效率地送上前菜, 醬油,前菜有酸白蘿蔔, 酸瓜泡菜,  大豆, 爽口份量多, 配少許芝麻油, 又香又惹味!  添開胃! 更有蔬菜蕃茄沙律, 擺滿檯,  甚豐富.  店員
座位是分區設計, 有 4 人梳化卡座,
有供大伙人聚餐的 8 ~ 10 人長枱
及自成一角的圓枱.
餐廳內不停播送韓國流行音樂 !!

店員送來彩色餐牌,  有韓燒, 套餐, 飲品
特別介紹鎮店食品 "炑八韓牛迎寒冬" 强調牛肉質素有保証,

枱上備有自助開水, 我們也叫來兩杯熱飲:

熱菊花蜜,和 濟州柚子蜜.
正是天氣乾燥特選最佳飲品.
年青的店員有效率地送上前菜, 醬油,

更有蔬菜蕃茄沙律, 擺滿檯,  甚豐富.  店員話各式泡菜, 可以不停免費加添.
主菜用西式  tea set  架上枱, 好美!

上層是至愛海鮮和 韓牛肩胛肉.

下層是, LA牛骨, 護心肉, 厚切豬腩肉,
 店員替我們起火了, 先在火爐的圍邊, 放芝士和粟米, 另一邊放入蛋槳,  新方法爐邊燒的芝士粟米, 或蛋槳, 大家可隨時吃不同食品, 各式其式.  而且不停免費加添.
芝士粟米熱罷, 可拉的芝士, 特邪惡 !
肉類包含韓牛肩胛肉, LA牛骨, 護心肉, 厚切豬腩肉, 甕醃韓牛五花肉, 食物質素高, 肉質顏色很鮮明, 選用新鮮食材,

LA牛骨:           醃製不錯, 肉質煙韌美味, 骨細肉多.

韓牛肩胛肉:   肉質嫩, 油脂分佈好, 牛味濃厚, 優質口感, 要讚.

特製護心肉:   牛味濃, 肉質鮮明, 好吃.

甕醃韓牛五花肉: 伴有南瓜和大蔥. 五花腩調味很好, 並加有芝麻, 燒後更香口.
店員很友善, 還教我們燒烤方法, 和控制燒肉的時間, 真貼心. 使那些烤肉效果更完美.   特別是她教我們用生菜包着

牛肉一起吃, 更爽口 !!
厚切豬腩肉:  大大塊,  醃製得好味, 肥瘦均衡, 是優質豚肉, 肥而不膩, 香香的油花, 肉厚而多汁.
店員很好, 有經驗的幫我們把大塊肉剪開.
燒得極香口,  入口不覺油膩,  我們一塊一塊吃清了.
海鮮有: 大蝦,  大八爪魚  .
大蝦, 新鮮夠大隻, 肉質鮮香不錯, 彈牙和爽口, 味道鮮美.
八爪魚大大隻, 店員替我們剪成小塊, 肉質彈牙, 爽爽的十分好吃.
燒肉及海鮮各有特色, 大家也可以夾生菜同泡菜同食, 好滋味!

用木板上枱的還有煎香了的 魷魚泡菜煎餅, 好像 Pizza, 很薄很香脆, 好味. 只是魷魚味不夠濃.
套餐加聖誕蛋糕甜品冰沬, 只加 $20-   極抵食 !
這冰沫甜品上枱極美. 吃罷 BBQ 來個冰涼甜品, 滿意了. 正中有新鮮士多啤梨, 內裡有蛋糕及細細粒士多啤梨 , 混合冰沫一起入口, 再加些士多啤梨醬, 口感充滿了士多啤梨味, 真滿意 !
總括, 此店食物好味, 份量大又抵食.  座位寬落, 店員很友善, 會幫客人燒烤或提点燒烤時間, 很細心, 要讚.

食材好也符合經濟原則, 真窩心  !!
  本月份是我生日, 剛看見有優惠, 我必要再來.
  • 韓牛套餐
2016-12-13 219 views
韓國菜呢兩年係香港開得重多過日式菜,連我公司樓下都開左幾間韓國野。今天中午要同新同事食Welcome Lunch,所以就去左食韓國野,排左成15分鐘左右先有得入座。呢度有幾款韓式小食係可以任食,我地7個人應該前後食左N碟小食,同埋起麻食左9碟以上的泡菜。鐵板泡菜炒豬肉飯,豬肉份量唔算太多,但係味道幾好,整體味道唔會太辣。泡菜份量都好多,岩哂我。粟米有牛油煮過,所以令到飯面好香牛油味,味道唔錯。豬肉如果大塊少少或者份量多少少會比較好送飯。藍天使梳打,少少柑桔味,好淡,冇咩甜味或者酸味,得少少梳打味,Fail

鐵板泡菜炒豬肉飯
藍天使梳打
2016-12-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
鐵板泡菜炒豬肉飯
2016-11-26 423 views
该店的3-4人餐和2人餐的分量竟然是一样的,两人餐4只虾,4人餐还是4只虾。价格却贵了一倍。要经理过来做个解释却一直在跟我们客户抢着说话,差点吵起来提醒后面的消费者,用餐需谨慎。第一次体验在hk吃饭被坑的感觉⋯⋯为了店的人气,希望该店能重新定一下套餐的用量。不要欺骗消费者,更不要给国际友人留下不好的印象~
2016-11-26 299 views
800元的烤肉四人套餐,和双人套餐分量完全一样,三个人吃都不够,与当日经理询问也态度恶劣。肉质真的只是一般水准,比起以前下降很多。价格还很贵,以后绝对不会再来了。