2018-09-29 259 views
周末中下午都會去尖叫嘴逛街,尤於我非常愛韓國的泡菜又不想弄的一身油油的因爲燒烤!於是選擇在中下午去韓國餐廳吃飯❤️❤️這家韓國料理應該是我蠻喜歡的一家餐廳, 午餐比下午茶稍微貴了一點!但是有附小菜跟清湯飲料要加錢+$6第一次點的是雞扒蛋包飯雞肉挺嫩的,上面淋了一些像teriyaki 的醬,沙拉在旁邊,而雞肉包住了飯☺️ 6.5/10 吃完對女生來說還挺飽的💪🏻第二次去點了牛肉蓋飯說真的份量比上次的多!牛肉是用肥牛制作,中間是顆半熟的蛋,所以你可以選擇,弄破蛋再攪拌到飯裡,或是直接生吃那雞蛋!7/10 因爲份量多,又是這價錢,真的是很值得推薦試試☝️☝️加點了個紫菜壽司,覺得一般般!還是韓式的粉絲好吃些❤️❤️❤️❤️

第一次點的是雞扒蛋包飯
雞扒蛋包飯

第二次去點了
牛肉蓋飯

2018-09-22 231 views
趁開學期間,炑八做左學生優惠全單6折,咁抵食梗係要黎試下啦😋😋打電話去好多間都滿哂,好彩呢到安排到位比我地咋👍🏻👍🏻黎到職員介紹左個韓牛3-4人餐,話應該夠我地5個人食,黎到有勁大份,好吸引🤤🤤我見周圍一連幾枱都係食呢個餐,有折食勁抵呀🙆🏻‍♀️個餐有韓牛,豬五花肉,雞肉,仲有龍蝦同大蝦添d 肉全部都好好食,最鐘意個2.7吋牛肋骨 同韓牛西冷。 個韓牛雞蛋燒好新奇,幾好味。兩款牛舌,我覺得厚既好食d我地食到意猶未盡,再加左件豬腩肉,個擺盤有豬仔樣,呢舊薯仔都係豬型,好有心思❤️另外要讚下呢間鋪既店員,今次好多人主動黎加前菜,加蛋同芝士,唔會叫極都唔refill,抵讚👍🏻

打電話去好多間都滿哂,好彩呢到安排到位比我地咋👍🏻👍🏻

我見周圍一連幾枱都係食呢個餐,有折食勁抵呀🙆🏻‍♀️

個餐有韓牛,豬五花肉,雞肉,仲有龍蝦同大蝦添

d 肉全部都好好食,最鐘意個2.7吋牛肋骨 同韓牛西冷。

個韓牛雞蛋燒好新奇,幾好味。

兩款牛舌,我覺得厚既好食d

2018-09-20
琴晚同朋友5個人,打電話訂左兩隻醬油蟹🦀🦀訂左7點半,去到門口勁多人塞住晒係門口,訂左都仲要等四個字先入到去!我地五個人一共叫左 三至四人套餐x1 ; 炒粉絲x1 ; 荔枝soda x5 ; 醬油蟹 x2,因為有朋友生日,佢仲額外送多左個海帶湯,一碟肉 同埋 一隻杯.. 一共食左每人$488 係有啲貴但又幾滿足不過,係服務方面,啲 waitress 個個都唔應人啦,應完唔做啦,叫左幾次,無一次幫倒我地手,叫佢拎啲前菜黎又話遲啲先好似我地貪心想要好多好多啦拎支匙羹 叫完無反應。最後幫倒我地手嘅就只有啲Manager 級嘅人
琴晚同朋友5個人,打電話訂左兩隻醬油蟹🦀🦀
一共食左每人$488 係有啲貴但又幾滿足

不過,係服務方面
三至四人套餐
2018-09-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
三至四人套餐
2018-09-10 184 views
韓國食物呢排越嚟越受歡迎 韓式粉絲更加係我嘅最愛😛 所以一個人嘅時候都會特登揀呢間餐廳食㗎🤭我叫咗個特級泡菜五花肉韓式粉絲 佢配埋兩款前菜 有芽菜仔同泡菜 同一碗海帶湯😋 呢個餐要$57 份量都幾夠 泡菜味道比較重 但都係正常嘅 主菜上嘅蛋都係半生熟嘅 幾好味🤤 泡菜五花肉好惹味 配粉絲真係好夾👍🏻 配飯就會平啲 $54 lunchtime 冇加一服務費佢仲有好多野食嘅 好似有雞扒蛋包飯啦 烤牛肉半熟蛋蓋飯等等 不過最吸引我嘅都係特級泡菜五花肉韓式粉絲😋⭐️

2018-09-05 211 views
最排見到網上面有廣告話炑八所有分店都有優惠,每枱只要有最少一位學生就有「全單6折」嘅優惠😳,所以就即刻約埋幾個一齊去食,今次揀左尖沙嘴,因為方便我😂。佢地有兩個全牛餐,而我地叫左原價800幾嘅「牛套餐」,有牛胸肉、牛叻條、牛舌、牛五花腩,等等,佢個啲薄切嘅牛肉片全部燒幾下再食,超正,有啲入口即溶嘅感覺。牛舌都好正,一來厚切,二來爽口。我地仲叫左個「豬五花腩」韓燒必備,厚切,而且已經幫你切左一半先,放便之後自己剪,五花腩燒到佢脆卜卜就至正🤤。加上佢啲爐邊蛋同芝士,我地都唔知添左幾多次。

加上佢啲爐邊蛋同芝士,我地都唔知添左幾多次。
2018-08-24 276 views
成日聽人講,年紀大左就無甘喜歡食肉,我吾敢講自己仲未老,但我仍好喜歡食肉!今日同朋友一行6人來到飯聚,坐左餐應最角位,一邊梳化,另一邊圓櫈,感覺圓櫈有點低格調,不過可能闊度問題,吾能夠做到兩邊梳化!牛同雞都很好吃。醬油蟹係我第一次試,我覺得好腥,但我一向怕腥,所以不能作準,朋友話好食,另一個就話好好食!醬油蟹跟一個蟹飯,都只係$198,算抵吃!八爪魚冷面,個面係成餅攪吾開,賣相都不覺很好看!可能我都係較愛吃暖既野,芝士炒年糕很不錯!

牛同雞都很好吃。

Other Info. : 由於坐在餐廳角位,好難叫都侍應,佢地亦都好忙,有時應左又吾記得,所以無論叫加蛋醬,前茶,換爐甚至落單,都要叫好幾次。
2018-08-23
2018-08-10 385 views
炑八假日都有下午茶餐,所以好多時都係我同朋友瞓夠後既brunch定期都會更換餐牌,今日去到先知無左牛骨雪濃湯前菜+湯,朋友唔食泡菜,我可以獨享,呢度既泡菜唔係好辣,好好味湯就忘記左影,平時個湯好好飲,但今日好似水咁炑八牛肋骨煲配紫菜飯呢個必叫,個汁撈飯好正,白蘿白或紅蘿白都好淋好甜,而家牛肋骨超入味又淋,真係好好味韓式牛骨清湯配紫菜飯以前牛骨雪濃湯個湯底會帶有牛肉味,但呢個就只係清湯帶有啲葱味,真係有一大舊牛骨,啲肉都淋,但呢個餐就無咁吸引了茶餐就免費配飲品青檸檬梳打,出面飲既會加左糖漿,但呢度無,好似我咁唔鍾意甜就啱晒柚子梳打,朋友話好甜,一定啦,呢度好重本咁落好多柚子蜜

定期都會更換餐牌,今日去到先知無左牛骨雪濃湯

湯就忘記左影,平時個湯好好飲,但今日好似水咁

炑八牛肋骨煲
炑八牛肋骨煲配紫菜飯

韓式牛骨清湯

韓式牛骨清湯配紫菜飯

茶餐就免費配飲品
柚子梳打,朋友話好甜,一定啦,呢度好重本咁落好多柚子蜜
2018-07-29
$70 (Tea)
炑八牛肋骨煲
韓式牛骨清湯
2018-08-09 288 views
係中午時間在尖沙咀,想食個坐得輕鬆嘅韓國餐,竟然比我在金馬倫道搵到搵到間樓上店叫(炑八韓烤),上到去坐低,看看餐牌,雖説中午但款式也很多飲品也是採用一些特飲,還可以使用便宜的價錢多吃小食喜歡坐卡位的或揼揼轉圍住一齊也可以有多款前菜提供,還可以補充一杯美味的藍天使梳打水,極能解名品大醬湯配紫菜飯,除了一般的豆腐蔬菜愛還有多隻蜆仔及牛肉,泡菜湯底配唔使起來10分好,辣味不會太重,紫菜飯再加少許湯一起吃10分滋味如喜愛中午燒烤的也可,這確是個令人可坐得舒服的韓國餐廳
上到去坐低,看看餐牌,雖説中午但款式也很多
飲品也是採用一些特飲,還可以使用便宜的價錢多吃小食
喜歡坐卡位的或揼揼轉圍住一齊也可以
有多款前菜提供,還可以補充
藍天使梳打
一杯美味的藍天使梳打水,極能解
名品大醬湯配紫菜飯
如喜愛中午燒烤的也可,這確是個令人可坐得舒服的韓國餐廳
$50 (Lunch)
名品大醬湯配紫菜飯
2018-08-07 218 views
用左app book枱, 有折, 更加抵食! 準時5:30去到門口, 坐低之後聽到疑似經理叫個同事處理左我地幾班客先, 感覺已經好貼心, 加分!!一坐低已經幫我地開爐, 加芝士同泡菜蛋, 落完單就上埋前菜4小碟, 有薯仔, 泡菜, 芽菜, 同羅白, 一直都覺得炑八抵食在前菜同芝士泡菜蛋係任食!!!係無限量供應!!!!呢間分店仲要超級貼心, 見你食晒就會幫你refill, 完全唔會黑面!!今次一行3人, 叫左1碟特級牛肋肉, 1碟護心肉, 1個海鮮煎餅, 同半份炸雞, 埋單都係$310, 連埋任食既前菜, 真係抵到爛!牛肋肉(原價$218)同護心肉(原價$128)都無影相, 份量都幾多, 似乎用app有折都無將貨就價比少左份量, 而2款肉都好好味海鮮煎餅(原價$88), 真係好大份, 超多料, 煎得好香脆, 個人將d芝士放左上去食, 更加正!炸雞半份(原價$88), 要左甜辣炸雞, 同其他有d唔同就係佢淨係將d汁淋上去, 而下面就有超級多粗薯條, 炸雞既粉漿有d厚, 不過炸粉唔硬, 都ok, 而薯條加埋個汁真係好食, 因為粗薯條哈哈哈!!總括黎講, 折埋都只係$310, 本身已經無咩好c

總括黎講, 折埋都只係$310, 本身已經無咩好comment, 但服務真係太好, 店員都面帶笑容, 有問必答, 而且好主動幫我地refill, 無因為我地有折而黑口黑面,食物又做得好好,抵讚呀
前菜
海鮮煎餅
炸雞
前菜
海鮮煎餅
炸雞
2018-08-03 386 views
直街聖鬪士遠赴尖沙咀陳師拉擺大壽,設宴在炑八嘆韓烤。其實一早心裡有數點什麼菜色,眾伙伴一行十幾個可以叫多多不同種類佳餚呢。預訂左每人半隻醬油蟹,我就經常都食,有部份伙伴從來未品嚐過,真係忍真地試試啊。招牌護心肉必食唔少得,還有高檔牛肉都一樣唔少得。海鮮一試無妨,都係雪藏貨,要做好心理準備。再次我最早到場,唯有邊飲邊等,自酙自飲。食韓燒梗係配韓國燒酒啦,靚女全智賢跟我撐檯腳,冰凍原味真露飲勝﹗預備好三色調味調,岩鹽、烤醬、豉油,等待大家的到來。大豆芽,我最愛的前菜小碟,鮮甜爽脆多汁索索聲。泡菜,微辣爽甜,其實我都非常喜歡,但這有點咸啊,配飯或生菜包會舒服很多。胡麻醬雜菜沙律,平凡普通不太感興趣,室溫試兩口算數,我要食肉啊。醬油蟹,原來有朋友仔唔食蟹架?為何不一早講呢?我蝕底一點食埋去啦。這批質素似乎有別於以往食開的。呎碼細一點,蟹身細一點,蟹拑蟹腳幼一點,蟹肉少一點,蟹身長又窄,身材苗條。最先當然處理蟹蓋上兇湧的蟹膏,挖出來鋪在白飯上,等一等。唧埋蟹身深橙色蟹膏連半透明蟹肉同樣鋪在白飯上,最後淋上海鮮醬汁跟白飯撈得透徹均勻,禮成﹗立即起勁開動,連理進擊停不了手,大大啖一二三四五六七轉眼消

最先當然處理蟹蓋上兇湧的蟹膏,挖出來鋪在白飯上,等一等。唧埋蟹身深橙色蟹膏連半透明蟹肉同樣鋪在白飯上,最後淋上海鮮醬汁跟白飯撈得透徹均勻,禮成﹗立即起勁開動,連理進擊停不了手,大大啖一二三四五六七轉眼消滅,一粒飯都無得剩呢。

飽滿嚥韌的珍珠飯、黏黏濕潤甘甜無敵的蟹膏、嫩滑多汁鮮味軟綿的蟹肉、精華所在的海鮮醬油,誰能阻我品嚐如此美食?見神殺神、見佛殺佛,天堂的味道。突發奇想,不如來個蟹膏蟹肉生菜包。叫做試過,唔好浪費,都係撈飯算啦。

水冷麵,呷兩口湯底,甜不辣散發雪梨果香,挑開麵團再一束束啜入品嚐,清涼舒服,微酸微甜開開胃胃,彈彈韌韌的麵條夾著青瓜蘿蔔齊齊食,格外暢快。

護心肉,必食的招牌靚肉。肥美彈滑,十分有趙頭而不失肉汁,濃濃豬甜味,可口醒神。霜降牛小排,靚靚的油花烤得微溶乳化,嫩嫩濕潤,牛味濃郁吸引,那有不好吃的理由。牛肋骨肉,牛小排食其油香,牛肋肉食其肉香,牛味最濃,牛甜味極至,鬆軟彈嫩好好味。

大白鱔,整件大大塊出場非常震憾,要用猛火煮理。厚厚鱔肉要耐心燒烤,先烤脆鱔皮再迫出油脂。兩面已烤得金黃,顏色亮麗平均就可以剪開進入最後階段。再烤得鱔皮更脆散發焦香,鱔脂溶化滲入每條鱔肉纖維中,一咬爆汁,肥美爽彈不得了,無雖添加任何調味已經好食到暈得一陣陣。

芝士生蠔,眼測已知道是日本蠔,只屬中等身材,不那麼肥美,有蠔味而帶點腥,不太接受到。牛臉肉,又一名物,不過唔係面珠登。鬆化的質地,不屬彈滑類型,清爽牛肉味,中規中矩。

豬皮,要比大白鱔更花時時更花心機去燒烤。轉眼十幾廿十分鐘過去,終於差不多完成可以食喇。燒得乾爽香脆金黃,還保有微弱膠彈感覺,豬肉甜少少的豬羶味,食其香脆還可以。

厚切五花腩,跟煙肉一樣膠彈滑溜有序,黏黏的又嚥嚥韌韌,燒過的脂肪特別甘香可口。厚切能鎖住更多肉汁,食落更鬆化肥美。來個肥肉生菜包真係超級邪到無朋友,夾埋我最愛的大芽豆、泡菜、烤肉醬,果真如虎添翼呀﹗

所有烤肉變為生菜包都非常好味可口不能自拔,難怪韓國美女個個樣靚身材正,還裝備雙殺人長腿啦 ﹗
真露原味
牛肋骨肉
  • 大白鱔
  • 厚切五花腩
2018-07-30 154 views
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀夏日炎炎,韓燒黎講,其實已經唔應節😳但最近炑八出咗呢個乾冰套餐😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀希望可以反其道而行😎主打清涼冰爽,都幾盞鬼⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所以就同L小姐去咗試試!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣「炑八」一詞既韓文發音為「meokbang」,寫法為「먹방」,「먹방」即是吃貨的意思,係韓國本地人流行的俚語。而炑八韓烤既經營理念,就係希望大家到炑八的顧客可以一齊暢飲,享受愉快時光😝😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣而今個夏天,炑八特意推出夏日乾冰套餐,以乾冰營造夢幻氣氛外,更可一次過品嘗到優質海鮮及肉類⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣夢幻冰夏鰻魚套餐(3-4人餐)💲768💭燒烤拼盤有鰻魚,厚切牛舌💭特選豬五花,大蝦,LA骨及護心肉💭當中最愛,當然喺新鮮烤鰻魚🤤💭除了油脂迸發外,肉質更彈牙😍💭豬五花記住要煎得香脆后😳💭再配合生菜食,先唔油膩💭大蝦蝦膏鮮甜,肉質好爽,但要注意燒法💭我就喜歡蝦頭同蝦肉分開煎💭因為蝦頭需要較長時間烤
#fridayla_tst
夏日炎炎,
韓燒黎講,其實已經唔應節😳
但最近炑八出咗呢個乾冰套餐😝
希望可以反其道而行😎
主打清涼冰爽,都幾盞鬼
所以就同L小姐去咗試試!⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
*️⃣夢幻冰夏鰻魚套餐(3-4人餐)💲768
💭燒烤拼盤有鰻魚,厚切牛舌
💭特選豬五花,大蝦,LA骨及護心肉
💭當中最愛,當然喺新鮮烤鰻魚🤤
💭除了油脂迸發外,肉質更彈牙😍
💭豬五花記住要煎得香脆后😳
💭再配合生菜食,先唔油膩
💭大蝦蝦膏鮮甜,肉質好爽,但要注意燒法
💭我就喜歡蝦頭同蝦肉分開煎
💭因為蝦頭需要較長時間烤
💭咁就唔怕蝦肉會煎得老😎😎
💭記住佢地既配菜喺無限任添架
💭泡菜超推薦,唔會發酸😍
💭另外有乾冰八爪魚冷麵及芝士蛋卷
💭芝士粟米一樣喺無限任添😝
💭個冷麵面質喺偏淋個隻,係正宗韓國口味🤤
💭個梨塊好清甜,好啱夏天食🤤
2⃣柚子冰茶💲88
💭整體有清香柚子味🤤
💭有一榨四人分,所以都幾抵飲
3⃣西瓜冰沫💲68
💭超大杯,選用咗韓國西瓜
💭內裡喺西瓜粒,韓式年糕同碎冰
💭西瓜都幾清甜😎
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #炑八韓烤 #炑八 #HelloSummerLetsGather #MeokbangSummer #Koreancuisine
#Koreanbarbecue
2018-07-26 5223 views
雖然近來不時食韓國嘢,但韓燒似乎好耐無食喇,立時有少少癮起嘅感覺,於是約埋親友食番餐。地點由我決定,為咗唔好令佢哋失望,梗喺搵間食過知質素嘅穩陣啲啦,加上就大家方便往返,最好喺尖沙咀區嘞,結果,就揀咗太興廣場嘅「炑八韓烤」,翻查番,原來小弟對上一次幫襯「炑八」已經喺3年前嘅事,唔睇又唔覺添。餐廳佔二樓整層,雖然無刻意走個圈,但從門口往內一望,地方頗大,枱與枱之間都幾有距離感,感覺闊落,有4人圓枱,亦有2人、4人卡位,更有可組合成嘅大長枱,人多人少嚟都可以圍爐共聚。而抽油煙喺採用上抽式,效果還算不俗,至少食完都唔會覺得一頭「煙」周身燒烤味。醃蘿蔔、韓式泡菜、大豆芽、薯仔(免費)食韓國嘢一大特色就喺前菜,餐都未點店員就先送上4款前菜,等你邊食邊諗吓叫咩烤肉。幾款前菜都各有個性,做得好食,而蘿蔔片最得小弟歡心,因為以酸醋醃漬,清爽酸香,除淨食,更可以用嚟夾烤肉,平衡一下油膩最好不過;泡菜亦都出色,爽脆,辣度輕盈,啱我唔食太辣嘅客人。最正嘅喺,所有前菜都歡迎無限添加,實在大方。香橙西柚油醋沙律(免費)「炑八」嘅另一特別就喺有免費沙律,唔喺一碟仔,而喺一大碗呀,慷慨萬分,其實,就算你話已計入成本
醃蘿蔔、韓式泡菜、大豆芽、薯仔(免費)

醃蘿蔔、韓式泡菜、大豆芽、薯仔
香橙西柚油醋沙律(免費)

「炑八」嘅另一特別就喺有免費沙律,唔喺一碟仔,而喺一大碗呀,慷慨萬分,其實,就算你話已計入成本在內,讓客人都感覺好好多。沙律菜好爽脆,香橙及西柚味道酸香,真喺好適合夏天享用。唯挑剔位喺落醋太多,有啲嗆喉嘅感覺。
香橙西柚油醋沙律
揭開餐牌,選擇非常之多,為方便客人選擇,已經分門別類顯示清楚,由牛肉、韓牛拼盤、豬肉、雞肉、海鮮,到野菜籃,有圖有價錢,清晰不過。
此外,其他韓食,如醬油蟹、韓式煎餅、炸雞、湯類、飯類、麵類……等等,亦一應俱全,唔使怕淨喺得烤肉咁寡。
最後兩版喺甜品、飲品及酒水類,雖然,韓國餐廳一般都會擺支大凍水晌枱客人自斟自飲,但食韓燒,就如食BBQ,點可以唔飲啲汽水或梳打嚟解吓熱氣呀!
魔法梳打 $36

有咩魔法?其實喺蝶荳花梳打,當倒入附上嘅檸檬汁,就會由藍色漸漸變為如魔幻般嘅紫色,煞是好睇。蝶荳花本身喺無乜味,故見杯內仲有數片檸檬,整體飲落冰涼清爽。
魔法梳打
魔法梳打
菠蘿梳打 $36

食住韓燒點可以唔飲住啲冰凍嘢飲點得,多款梳打中,小弟較鍾情菠蘿多啲啫。其實喺梳打水加入菠蘿糖漿同罐頭菠蘿粒嘅成品,唔會抱有過多期望,都喺但求一刻涼快就已足夠。
菠蘿梳打
正值炎夏,店家乘勢推出咗新嘅套餐,亦喺店員嘅極力推介。揀咗「夏日奇幻燒烤套餐」,賣$588,包咗6款肉類及海鮮,仲有一客冷麵,話就話二人餐,但加埋啲前菜、沙律,之後,再叫多客甜品,3個人食都無問題

正所謂工欲善其事,必先利其器,所以,晌枱上就會搵到即棄圍裙,最有心思喺裝住圍裙個袋,原來喺俾人袋手機
,同晚可以避免衣衫及手機被濺到油污。
此外,鋼鉗、鉸剪、海鹽、大醬(辣豆瓣醬)、生菜……等韓燒開餐必需品,亦都一一備妥。
海鹽、大醬

生菜籃
爐邊蛋 / 芝士粟米

晌食前菜、沙律期間,店員已靜悄悄為我哋預備好爐邊烤泡菜蛋及芝士粟米,睇見都好吸引,其實,呢兩樣都唔喺咩新鮮事喇,不過,依然覺得好食。前者,烤蛋啱啱好,口感軟綿綿,底部有啲焦脆,蛋香中有啲泡菜味;後者,待芝士溶得七七八八就可以食,芝士拉出一絲絲嘅效果,而粟米又清甜。
爐邊蛋 / 芝士粟米
爐邊蛋
爐邊蛋
爐邊芝士粟米
爐邊芝士粟米
喺時候講番啲烤肉嘞,一整份燒烤拼盤以長木盒呈上,仲放少少乾冰晌一角營造霧幻,實在好有效果。而拼盤包括厚切五花腩、春川辣雞肉、霜降牛小排、厚切牛舌、大蝦及紅魚扒,肉類嘅色澤紅潤,海鮮就有光澤,極度吸引
夏日奇幻燒烤套餐
厚切五花腩

「厚切」唔喺浪得虛名,件五花腩成吋厚,又長又大件,由於喺豬肉,需要燒熟啲,所以,燒嘅時間梗要耐啲。一路燒,就散發陣陣油香。淨食就一定要叫番句膽固醇萬歲,始終有超過一半喺脂肪,但確喺油香四射。所以,跟手就搵啲生菜、大豆芽、泡菜,加點大醬包住食,感覺無咁膩之外,味道嘅層次又豐富啲
春川辣雞肉

五花腩就食其原汁原味,呢道春川辣雞肉就經辣粉醃過,而且,醃得入味,燒過後,就仲更加惹味,肉質亦都嫩滑。唯落鹽重手咗少少,味道有啲偏鹹,所以,更加需要搵啲生菜包住食嚟「溝淡」番少許。
霜降牛小排

「霜降」真喺無花無假,睇睇外觀,啲牛小排嘅油花多而平均分佈,由於薄薄一片,輕輕辣兩辣兩面就得,入口充滿油香,卻又唔喺好油膩咋喎,口感鬆軟到不得了,極具質素嘅牛小排。
厚切牛舌

佢哋叫得厚切,認真無欺場,繼件五花腩,呢件牛舌厚到成件扒咁。再者,小弟就喜歡牛舌喺厚切,因為較有咬口,薄切就變得另一番風味。燒過嘅牛舌再剪開細件,一口一件,沾丁點海鹽,食落吊起牛舌獨有嘅「羶味」,口感又柔韌,正呀喂。
大蝦

上文都講明呢個喺二人餐,但唔知點解唯獨大蝦嘅數量喺單數,不過,唔緊要,3個人夠分就得喇。啲蝦好新鮮,燒之前啲色澤好有光澤,燒後蝦肉十分爽彈,沾點海鹽就更能突出到蝦肉嘅鮮甜味。
紅魚扒

比較少聽到嘅魚種,但老實講,小弟對魚嘅知識亦好淺薄。捉錯時間,應該燒完五花腩後就烤魚扒,因為五花腩滲出嘅油份用嚟烤魚就最好。幸好,手勢搭夠,不過,都一件煎得靚仔,另一件就少煙甩皮甩骨。紅魚扒肉質幾嫩滑,而魚味亦幾濃郁,確喺一款唔錯嘅魚種。
乾冰八爪魚冷麵

「乾冰」只喺營造效果,實際個水冷麵都有加入少少冰塊,故此,食完韓燒,再嚟呢道水冷麵,真喺極有消「暑」作用。麵條本身幾有韌性,除有幾片八爪魚之外,仲有酸蘿蔔片、青瓜、雞蛋,份量十足,3-4人分享就啱啱好
乾冰八爪魚冷麵
個套餐本身無包甜品,但我仲記上次幫襯嘅時候,試過其「炑八豆粉紅豆冰沫」,大碗抵食,既可以甜點作結,又可以再降降溫。但晌枱角見到,原來有一款夏日限定冰沫「西瓜冰沫」,賣相吸引,材料豐富,啱晒「些牙」啦。怪唔之得,餐廳內掛滿晒西瓜彩旗啦!
西瓜冰沫 $68

跟相一樣,成個西瓜咁上,而且,堆到滿一滿成座山咁,夠晒霸氣。西瓜冰沫比我想像中好好喎,尤其食完烤肉,再食西瓜粒、雲呢嗱雪糕及底下嘅牛奶冰沫(綿綿冰),完全令個人清新番晒,暑氣全消。我見介紹話冰沫內有韓式小年糕,幾驚真喺有,覺得有啲古怪咁囉,最後喺無嘅,而且,就連瓜殼內嘅果肉都被我哋刮光刮淨食晒添
西瓜冰沫
食埋個甜品,就為今餐劃上滿足又稱心嘅句號。事隔3年多,再嚟都無令人失望,食材嘅質素毋庸,定價亦都合理,而且,店員嘅招呼幾到位,喺碗水冷麵太早上。對比起上次嚟,進步不少,令人刮「炑」相看。
醃蘿蔔、韓式泡菜、大豆芽、薯仔
夏日奇幻燒烤套餐
西瓜冰沫
Boyfriend and I haven't had Korean  BBQ in a while so we decide to come to MeokBang Korean BBQ as we've been here a few times before and we always find interesting sets that are reasonably priced. And what do you know? New dinner sets.They now have a series of summer dinner sets. As there was two of us, we chose the set for two that cost $588. Menu is in English and Chinese. This includes a series of meat for BBQ and a bowl of cold noodles.As always, appetizers are provided.There was a salad wit

There was a salad with a citrus salad dressing.  That was different as I'm always used to sesame dressing with so many other places. I did like the citrus addition. It was sharp yet quite good.

They also provided lettuce for wrapping the grilled meat.

Small little appetizers were provided and kimchi eggs and cheesy corn was added to the sides of the grill. All are refillable. My favorite has got to be the cheesy corn.

The set included the following meat for BBQ: thick sliced pork belly, Chuncheon chicken, chunk tail flap, thick sliced ox tongue, 3 Korean prawns , two pieces of Korean groupa fillet, a shitake mushroom and two thicker sized enoki mushrooms and a long rosemary branch. The set arrived with some dry ice.

The meat quality was pretty good. The chicken was pretty spicy but it was pretty moist. I did like that they used a thick slice of ox tongue as well so it was not tough as we always seem to end up over grilling it.

The set also came with a bowl of Korean cold noodles that were topped with octopus.  The octopus was pretty good. Soft and not rubbery hard like I had was a bit worried about. The noodles were ok though. It appeared they didn't really separate the strands properly so it was hard to break apart. It didn't have enough taste of pears that I love about this noodle. It wasn't very refreshing so this wasn't that great for me.

We added a dessert as we love their bingsu here but we wanted to try something off their new menu. A  watermelon snow ice ($68). This was fun! It came out in with some dry ice as well so it was billowing in smoke. The watermelon was a small Korean watermelon and super sweet. Chunks of watermelon was piled on top of a vanilla ice cream. Inside was some chewy mochi balls. Oddly, it felt healthy as you are basically eating watermelon. There was still a lot of watermelon that we continually scraped inside after we finished the ice cream.

It seems this place is always offering different menu sets that are always a fairly decent price. Quality was good and service was quick. We always seem to come back.
2018-07-13
2018-07-20 188 views
辛苦得來志在食👅 放工梗係要食下好嘢放鬆下!! 我地去左尖沙咀炑八韓烤, Order左個夏日奇幻燒烤套餐(2人餐, 價錢: $588)前菜已經好豐富, 仲有個沙律等你開胃一下👅乾冰八爪魚冷麵, 份量都好大, 侍應姐姐建議我哋可以用附上嘅芥末, 同埋另外一個酸酸地嘅汁or 醋去食冷麵, 食落感覺好清新, 酸酸的, 幾得意!再嚟當然係重點嘅烤肉拼盤, 有勁厚肉嘅豬五花, 雞肉, 霜降牛, 牛舌, 魚同埋蝦!! 勁豐富, 兩個女仔真係食唔晒🙈 鐵板邊仲放咗蛋同埋芝士!! 正!! 之後再嘆埋西瓜冰沬, 見到都透心涼, 好爽😝
前菜已經好豐富, 仲有個沙律等你開胃一下👅
2018-07-17
2018-07-19 173 views
踏入夏天,完全沒有出外旅行的衝勁,但又掛念韓國的韓燒、炸雞的美食,為了減低去旅行的慾望,決定尖沙咀吃個韓國燒烤。除了環境增加了一點夏日的氣氛外,餐牌上也多了夏日套餐。我們點了夢幻冰夏鰻魚套餐,有厚切牛舌、特選豬五花、大蝦、LA骨、護心肉。先來韓式前菜,有沙律、蘿蔔、泡菜等,爐邊少不了芝士粟米及泡菜蛋厚切牛舌肉質嫰滑,件件厚切,味道不錯,大蝦鮮甜爽口。特選豬五花油脂分佈比較平均,薄薄一片吃起來也不覺油膩,包生菜吃更滋味。LA骨肉味濃,鰻魚肉質鮮美,個人喜歡煎耐一點,口感更香脆可口。芝士蛋卷芝士味不算太重,但整個味道滿清新,簡單的配料也不需加醬汁已相當美味。乾冰八爪魚冷麵冰感十足,清爽的青瓜加煙韌的冷麵,口感更豐富,個人喜歡加上醋及芥末醬,整碗味道更為特別。大熱天,點了一份西瓜冰沫,西瓜清甜,吃完牛奶雪糕更透心涼。柚子冰茶,燒完肉再來一杯,很消暑誰說烤肉一定要配啤酒

除了環境增加了一點夏日的氣氛外,餐牌上也多了夏日套餐。

厚切牛舌肉質嫰滑,件件厚切,味道不錯,大蝦鮮甜爽口。

特選豬五花

芝士蛋卷

乾冰八爪魚冷麵

大熱天,點了一份西瓜冰沫,西瓜清甜,吃完牛奶雪糕更透心涼。

柚子冰茶,燒完肉再來一杯,很消暑
誰說烤肉一定要配啤酒