2016-04-03 2555 views
經朋友介紹,今晚同朋友去左萬發海鮮菜館食小菜,叫左胡椒豬肚湯、石頭窩飯、椒鹽鮮魷同雪裡紅石頭芥蘭 胡椒豬肚湯好大碗,豬肚湯料多,充滿胡椒味又唔會太辣 石頭窩飯未上枱已經聞到陣陣香味,味道有點像生炒糯米飯,只是改用白米,鹹度適中椒鹽鮮魷每次食小菜必叫,粉漿唔會太厚,好熱氣但好好味! 雪裡紅石頭芥蘭比個名吸引到,其實係爆香芥蘭後加上雪裡紅(應該是面頭類似紫菜的菜),配搭新穎,好食!
胡椒豬肚湯

好大碗,豬肚湯料多,充滿胡椒味又唔會太辣
石頭窩飯

椒鹽鮮魷

每次食小菜必叫,粉漿唔會太厚,好熱氣但好好味!
雪裡紅石頭芥蘭

2016-01-19 2162 views
去完嘉年華會,星期六又要方面泊車,又要食得有特色,所以走左去萬發食小菜。我一向都食d 自己煮唔到既野,好似魚腸,牛骨髓,田雞粥。不過,可能眼闊肚窄,而碟碟菜都大到爆炸,所以夾左兩下,都食唔落。其實傳統的小菜真係好難食到,焗魚腸,仲要有油炸鬼在內一齊焗,這些先至係終於原著。而牛骨髓炒3鮮,條條骨髓都好大條,完全冇咩腥咩,加埋鮮魷炒,其實都係幾match 既。而亞田雞粥一到,我真係嚇一跳,$48/碗,不過個碗大過隻窩。好味既野,食唔哂,結果又係益晒今日返工既同事。

牛骨髓炒3鮮
蜜椒牛柳粒
田雞粥
焗魚腸
2016-01-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
牛骨髓炒3鮮
蜜椒牛柳粒
田雞粥
焗魚腸
2016-01-17 1282 views
happy friday,專竹木竹|雞油炒豆苗|豆苗鮮嫩,配上雞油快炒,色澤油綠綠!啖啖都散發著雞油香氣!大正!|薯仔牛柳粒|呢一道可謂萬發必食之一,單睇菜名可能你會以為係通薯你炒牛柳粒,但實情師傳個功架作於,薯仔嘅煮法上!泡油後嘅薯仔,外脆而內軟,完全唔比牛柳粒失色,甚至比佢更引人入勝! |風沙雞(全隻)|另一道入食之二,就係風・沙・雞! 外脆內嫩,肉質相當油潤,完全唔會乾!表面的炸蒜更加係點睛之筆,香味悠長!|荔芋油鴨煲|個人偏愛,點了個荔芋油鴨煲,芋頭太算太粉,但味道還算有8分,芋頭汁用來撈飯,一流!
happy friday,專竹木竹

|雞油炒豆苗|

|薯仔牛柳粒|

|風沙雞(全隻)|

|荔芋油鴨煲|

2015-12-09 933 views
就算同男朋友兩個食飯,我都鐘意食小菜,尤其是萬發,次次食完都好滿足~豉椒鱔 : 我怕魚有骨既都要食,用黎送飯一流魚腸焗蛋 : 有d餐廳會做到d魚腸唔乾,但萬發次次食都好好食蝦子柚皮 : 好少地方有得食,男朋友至愛雖然環境就麻麻地,但我都仲好鐘意黎呢度食飯~

豉椒鱔 : 我怕魚有骨既都要食,用黎送飯一流

蝦子柚皮 : 好少地方有得食,男朋友至愛

雖然環境就麻麻地,但我都仲好鐘意黎呢度食飯~
豉椒鱔
魚腸焗蛋
蝦子柚皮
2015-12-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
豉椒鱔
魚腸焗蛋
蝦子柚皮
2015-10-05 1194 views
我從來不寫任何食評,但今次實在忍無可忍要比大家知道這間食店服務態度如何超級低劣!之前也來過,也不至於這麼差。今晩一入到店内,所有伙計隻眼望到我,只當你完完全全透明,不問不聞,要再三追問有冇位,才晦氣地答等陣啦,心裡已滾滾哋! 到有位,—直没茶, 沒餐具都算,不停揮手叫伙計點菜是難過登天的事情!!不停揮手加上不停走來走去找人理我們都已20分鐘有多,真喺嬲到你飛起,最後啊姐你自己寫啦,點知枱号又搞錯,起菜亂七八糟,又要花力氣同他們理論。今晚叫咗薯仔牛柳粒, 椒鹽九肚魚, 蒜茸西蘭花和蠔仔粥, 整體食物質素也可維持水平,味道可以, 但今次的薯仔牛柳粒無上幾次那麼美味, 牛肉煮得有點過火。不過, 一句講哂, 這種服務態度實在不要得, 你唔想爆血管的話,請不要到這間店,它似著生意好,就可以不可一世的態度,非常差!!!:@

2015-10-05 995 views
兩條麻甩佬,其實真係要搵個麻甩d既地方食野,就lai到萬發,其實都食左好多次,每次都叫返個幾個菜,不過佢盞鬼抵死位係,佢真係次次都比返咁上下質素您,永冇走樣,我地叫左三個,分別係金沙骨,薯仔牛柳粒同通菜煲,金沙骨炒得幾香,唔會太油,可能佢有張紙索減左,菜就普通,勝在夠熱!不過佢個薯牛粒就真係正,蓿仔炸左一次先,再炒,薯仔有哂d牛味,而牛肉就唔會太un,好出色,多兩支大啤,夠吹成晚,真係男人勝地!
2015-07-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 薯仔牛柳粒
2015-05-15 2397 views
阿哥知我哋會去美荷樓,熱烈推介「萬發海鮮菜館」。心諗有冇咁堅呀,佢咁嘴刁都話「真係好好味」?!! 結果,呢句嘢我哋唔知喺食嘅時候講咗幾多次。. 夜晚6:50去到,全店已爆滿 (幾大間的)!阿姐叫我哋坐出面等吓先,5分鐘後再就有人帶我哋去對面街樓上唐樓嘅分館。入去嘅時候已有7成滿,點埋菜之後,全爆,好彩早咗嚟!下次宜預先訂位,或早少少到!. ▼ 薯仔牛柳粒 ($88) ▼ 初初齋睇名覺得好普通,亦想像唔到會有幾好食,但見食評個個力推,又冇理由唔一試。一上枱心諗:死喇咁大碟,又係飽肚薯仔,仲有兩味餸未嚟,會唔會食唔晒㗎…? .然後發現一切擔心都係多餘,因為第一口薯仔已驚為天人。外層脆卜卜似薯片,內軟而又充滿勁濃郁嘅牛油味,從未試過口感如此有趣嘅薯仔!牛柳,明顯係真材實料,唔係俾梳打粉破壞晒肌理嘅朋友。然後,個汁先係精髓,有黑椒味但又甜甜地,好似係蜜糖/焦糖,完美地包住每粒薯仔同牛柳!好美味啊~~(心心眼飛上了天花板)!!!非試不可!..▼ 蠔仔粥 ($40/碗) ▼ 兩個人,千祈唔好嗌一“窩”,一“碗”好夠食,每人分到 4小碗左右。足料多蠔仔,芹菜、冬菜、肉碎唔會同你慳,最開心係有好多咸香
▼ 薯仔牛柳粒 ($88) ▼
天花板)!!!非試不可!
▼ 蠔仔粥 ($40/碗) ▼
兩個人,千祈唔好嗌一“窩”,一“碗”好夠食,每人分到 4小碗左右。足料多蠔仔,芹菜、冬菜、肉碎唔會同你慳,最開心係有好多咸香方魚塊,吊晒啲鮮味出嚟。
▼ 秘製胡椒蝦 ($138) ▼
呢度話明係海鮮菜館,點都要試一試海鮮。人人都話新加坡嘅胡椒蟹好食,唔知用嚟整蝦又會係點嘅味呢?
啲蝦用石窩裝住,上枱時冒煙ing兼香氣四溢,胡椒連洋蔥、青椒等一齊煮,想唔香都幾難。蝦應該有10隻或以上,完全吸晒胡椒味,是好味的但肉質只屬OK,有小部份彈牙新鮮,其他普通。下次會試其他。
▼ 環境服務 ▼
環境,非常適合一班麻甩佬圍埋啤一啤食好嘢再講女友是非的格局,因為我哋隔離就有一枱xddd。點菜記得一take過叫晒,後加單要等勁耐的,因為實在太多人太多單!另,搵個貌似醒啲嘅阿姐落單,幾時都有著數。
2015-03-28 2596 views
前兩日預早訂左今晚4位六點半,地鐵站A出口行去都吾洗8分鐘;去到未算多人!座低後大家睇下有咩好食,個個話無所謂~最後由我發板,好彩小弟做足功課睇下巴打C打有咩推介者!叫左個蠔仔粥~好大鍋…每人都分到3碗!又好味又多料呢個薯仔牛柳粒…黎到個樣已好吸引-一食個個都贊好味!!!好味不是牛柳粒而是薯仔粒~個朋友仲問可吾可以淨叫薯仔粒😅,最後緊係一粒薯仔粒都無得淨啦…淨返只有幾粒牛柳粒石頭芥蘭又幾特別,聽聞得呢間萬發用石頭鍋~味道好合大家胃口…無得淨😂豉椒炒聖子~$35隻大聖子!黎到比我預期細…每人一舊仔一啖食曬-個豉椒汁偏辣~個個朋友又話好辣!不過我覺得辣得黎好正😙風沙雞半隻,個肶位外脆內嫩~每次食小炒-椒鹽鮮魷是必食之選…黎到個樣好吸引炸到金黃色又大件!不過食落有d失望太多粉4個人食左6款野,每人都吾洗$150-抵!味道又好味!等我諗定下次黎食咩先!

叫左個蠔仔粥~好大鍋…每人都分到3碗!又好味又多料

雪裡紅石頭芥蘭片

豉椒炒聖子

風沙雞

風沙雞半隻,個肶位外脆內嫩~

2015-03-27
雪裡紅石頭芥蘭片
豉椒炒聖子
2015-03-02 2153 views
之前去過大角咀的萬發,唔覺有乜特別出色。但係石硤尾呢間好唔同,室外內環境雖然一般,仲有d簡陋,但勝在餸菜好味,氣氛熱鬧,侍應快手快腳但不亂。食客開懷歡笑,有傾有講,真係一個唱飲唱食好地方。先講環境,枱同枱都好緊密架,但我地坐近走廊又無大影響。一門之隔近厠所有堆枱似係可食煙位,室內仲有幾條低陣要彎腰穿過,小心撞頭。厠所男一格,女兩格,女的比較迫,肥人入去關門有點難度。d 餸都算大碟,我地6個大人去食,食左以下呢幾味,個人最鐘意係石頭鍋糯米飯,味道軟硬適中,仲有飯焦我最愛,正!其次鐘意薯仔牛柳粒,牛柳熟左d, 但薯仔真係好正,外有點脆及濃濃野味汁,內裡軟滑,真係為左個薯仔要叫呢味! 魷魚好新鮮,唔會過熟,唔會好厚粉,味道剛好,又熱辣辣上枱,好味!呢條魚過斤半,但都蒸得好滑,蔥又夠多,但個人鐘意多d 鼓油同咸番少少。魚皮唔係我favour, 但都食左舊試下,我麻麻地,又唔彈牙又唔滑又無味,d質感好怪。我都係覺得蝦乾同勝瓜好味d, 有好多蝦乾。以呢間高水準飯店,呢味我覺佢一般,粉實了少少,個汁太結,如用鮮菠蘿更正。豬油渣炒西洋菜,菜無根,炒得唔算多油,但豬油渣炸得唔夠乾身,咬落去有咬豬糕咁唔夠

石頭鍋糯米飯

蒸過斤半海魚

勝瓜浸魚皮

咕嚕肉

豬油渣炒西洋菜,菜無根,炒得唔算多油,但豬油渣炸得唔夠乾身,咬落去有咬豬糕咁唔夠脆。
豬油渣炒西洋菜

整體來講都好味,大件抵食,上菜速度極快!
2015-02-28
石頭鍋糯米飯
蒸過斤半海魚
2015-02-24 1860 views
約咗班讀書時期嘅好朋友食飯, 成班仔仔通常離唔開食大排檔  之前都食過深水埗萬發, 一條街入面就有好幾個舖位, 唔知有無關連嘅呢?   book枱時間就只有6點7點8點... 得整數無半數, 店員都幫我book住7點先 醬燒大鱔球$138 (3.5/5)見到餐牌有鱔食, 當然唔會放過啦!!炸到好脆! 有啲蜜汁係面感覺唔會太乾身, 味道真係唔錯, 連淨返係碟上面嘅脆脆都食曬, 都但肉質較淋, 如果用白鱔, 口感彈牙啲會更好金牌風沙雞半隻$100 (2.5/5)係我嘅角度嚟講風沙雞應該有炸蒜, 葱同埋辣椒, 可口惹味, 而呢度只係普通炸子雞加大量的炸蒜, 但雞係炸之前風乾得夠, 令皮炸得好脆之餘, 脂肪同肉分開一層層, 當炸子雞食都ok!薯仔牛柳粒$88(4.5/5)一個家常小菜都成為各食家推介菜式, 咁出名梗係要點啦!!味道好似薯片味pizza, 哈, 玩分子料理?   薯仔邊位炸得好脆, 中間好軟身, 每粒都有啲黑椒同辣椒粒濃味得黎, 味道唔會好咸, 牛肉無被蘇打粉過份醃制唔錯! 而且好有鑊氣 汽水 $10/支因為朋友都要揸車, 每次飯局我地都做返小朋友嗌汽水 蠔仔粥$6
約咗班讀書時期嘅好朋友食飯, 成班仔仔通常離唔開食大排檔

醬燒大鱔球$138 (3.5/5)
見到餐牌有鱔食, 當然唔會放過啦!!
金牌風沙雞半隻$100 (2.5/5)
金牌風沙雞
薯仔牛柳粒$88(4.5/5)
一個家常小菜都成為各食家推介菜式, 咁出名梗係要點啦!!
味道好似薯片味pizza, 哈, 玩分子料理?
汽水 $10/支
因為朋友都要揸車, 每次飯局我地都做返小朋友嗌汽水
汽水
蠔仔粥$68 (3/5)
都好抵食68蚊咁大鑊, 又足料, 蠔仔粥裏面有啲蝦米乾, 好脆身味道好豐富, 蠔仔都好大粒已經急不及待想食喇!!!
蠔仔粥
芝士西蘭花 $58 (2/5)
朋友仔推介嘅菜式! 餐牌都好似無, 焗得幾金黃色, 芝士份量好多, 如果咸返少少就更加好味!
芝士西蘭花
芝士西蘭花
金沙蝦$138(1/5)
蝦肉認真唔新鮮, 蝦頭位置有啲發霉, 食落唔夠鹹蛋黃味
做了一次大嘥鬼

石硤尾耀東街3-5號地下
記得book枱!! 2386 6118
2015-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-02-17 1282 views
請讓我由最喜愛或十四同人之選來先講吧! 我最愛是薑蔥屈蠔, 韓式熱煱中有七八隻肥大型美國桶蠔, 一來肥美已知, 它的醬油味和沒有過份走油使到蠔依然保持軟冧冧, 但有口感的菜。另一個亦是用韓式熱煱上菜的梅菜炒芥蘭, 要先dou亂來吃更好, 不過梅菜更有點像韓國紫菜。蕃茜豆腐魚頭湯, 魚頭是魚雲, 有肉又有骨, 豆腐好滑, 啖湯可以降火。大家都講薯仔牛肉非常好, 正方形的薯仔有炸過, 帶黑椒味, 好容易入口被消化了。紅燒乳鴿, 從炸脆皮可以同其他馳名店比較, 平時好少食, 不評了。風沙雞的肉仲好滑, ok啊! 黃金蝦,好得啊! 因為咸蛋黃未有過份出油, 酥炸就系真相。炒鵝腸用新鮮貨, 好! 蝦籽柚皮, 好少有得食! 感覺有點似蒸冬瓜。炒蟹味道剛好, 有殼食物, 一齊食此終麻煩d。唂嚕肉和扖豆苗亦是受歡迎的菜。

Other Info. : 到了他們的樓上私家大廳, 上菜仍然極快, 約一小時, 我們全將食物消化了。 餐後感之重點是: 沒有口乾, 味精吾會太多吧!
2015-02-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2014-11-18 2069 views
萬發有三間店舗; J先生話試食過九江街分店, 始終覺得耀東街最好味每年總要光顧此店數次!J先生話想飲ASAHI啤酒; 我就飲 ZERO 薯仔牛柳粒薯仔,牛柳粒; 外層有一層焦糖; 食到甜甜味道又有微辣 (黑胡椒)薯仔外脆內軟; 牛柳外香肉腍! 好好味石頭鍋飯有少少飯焦, 肉粒, 蝦, 米夠香海鮮什菜煲 配料多, 湯底又鮮甜兩個人分量, 食不完!萬發 總結: 值得一試!
萬發

每年總要光顧此店數次!
J先生話想飲ASAHI啤酒; 我就飲 ZERO
薯仔外脆內軟; 牛柳外香肉腍! 好好味
石頭鍋飯
有少少飯焦, 肉粒, 蝦, 米夠香
海鮮什菜煲
海鮮什菜煲
配料多, 湯底又鮮甜

兩個人分量, 食不完!

萬發 總結: 值得一試!

2014-08-04
2014-09-30 2166 views
石硤尾有不少隱匿於屋邨街市﹑橫街窄巷的室內大排檔,萬發算是其中一間。睇地圖,耀東街好像離地鐵站很遙遠,但其實由A或者B出口走過去,不過是十分鐘左右。朋友從澳門過來指定要吃,於是一行六人過來,不過今晚的萬發好像有點失準。來萬發,薯仔牛柳粒是必點的。牛肉和薯仔上都裏了一層焦糖,甜甜脆脆的,對於我這種很迷戀鹹中帶甜口味的人來說,真的是超級美味。不過今晚的糖漿有點厚,雖然還是很好吃,不過略甜了點,而且不夠脆。黃金魷魚,就是用鹹蛋黃漿裹著魷魚炸,香口惹味。不過今晚的菜好像口感都偏濕重,像這種用鹹蛋黃漿做的菜,不乾身就不好吃了啫啫通菜,感覺就是普通的炒通菜然後用石頭鍋上而已,石頭也不熱,沒什麼風味。石頭飯,本來是想點糯米飯的,但可能還沒到秋冬,所以沒有糯米飯,只有普通的石頭飯,裡面有少量的蝦仁﹑蟹柳粒,有點油,還算可以。炒蟶子,這裡的炒蟶子分兩種價錢:大的每隻$35,小的就$95一碟。我們選了少的,自然就是殼比較多,不過肉也不少,還算抵食。風沙雞,賣相不太好,不過外皮還算脆,肉質也不乾,合格。萬發在區內很有名,但總的來說今晚的菜都口感偏濕重,感覺是太趕了,處理得不夠火候。希望這次只是偶爾失準,下次
風沙雞,賣相不太好,不過外皮還算脆,肉質也不乾,合格。
萬發在區內很有名,但總的來說今晚的菜都口感偏濕重,感覺是太趕了,處理得不夠火候。希望這次只是偶爾失準,下次還會給機會試一次。
2014-09-27
2014-09-25 1590 views
芥蘭同一種腌菜一齊炒, 配搭幾特別, 用石鍋上好夠火侯甜薯仔牛肉, 牛肉腌得入味唔UN, 薯仔炸過甜甜地好好味咕嚕肉, 粉皮太厚, 不推薦石鍋飯好油又冇特別風沙雞, 皮脆, 不過不失小炒, OK啦唔好叫
芥蘭同一種腌菜一齊炒, 配搭幾特別, 用石鍋上好夠火侯
甜薯仔牛肉, 牛肉腌得入味唔UN, 薯仔炸過甜甜地好好味
咕嚕肉, 粉皮太厚, 不推薦
石鍋飯好油又冇特別
風沙雞, 皮脆, 不過不失
小炒, OK啦
唔好叫
  • 薯仔牛柳粒
臨近中秋節,一家12人去左石硤尾萬發海鮮菜館食。喺石硤尾地鐵站出之後,行大約5-10分鐘就到。因為之前訂左位,唔洗等就可以入座!其中有幾道餸真係一食令人難忘!值得大力推介!其中一樣最好味既,係圖中既蟶子,足足有成隻手掌咁大隻,非常好味又好特別!另外,蒜蓉扇貝都唔錯,蒜蓉味道好香,唯一值得改善既係隻扇貝好難整出黎,癡得太實個殼!最值得一試既,一定係上圖既薯仔牛柳粒。就咁睇路可能冇乜特別,但一試就令人上癮!薯仔脆脆地,好入味,甚至有一種薯片/薯條好香既味道!而牛柳粒亦都好香,好林。味道剛剛好,唔會太鹹!我地12人食左好多道菜,都只係大約1500蚊,算係幾抵,因為味道真的很好!
臨近中秋節,一家12人去左石硤尾萬發海鮮菜館食。
喺石硤尾地鐵站出之後,行大約5-10分鐘就到。
因為之前訂左位,唔洗等就可以入座!

其中有幾道餸真係一食令人難忘!值得大力推介!
薯仔脆脆地,好入味,甚至有一種薯片/薯條好香既味道!
而牛柳粒亦都好香,好林。味道剛剛好,唔會太鹹!

2014-09-07