2022-07-17 1382 views
朝頭早 落嚟食早餐 都仲係好似 未瞓醒嘅狀態🤣食完要快啲返上房補眠 男朋友揀咗個all day breakfast 🍳 我揀咗個三文魚乳酪🧀️貝果 喺古代貝果會攞嚟送俾產後嘅婦女 之後先演變成外國嘅常見食物 貝果之前都見到好多friend都有post過喺限時動態度 所以我都試下先就咁食個包嘅話 就會覺得佢又乾又硬 我將啲乳酪整咗落個包度 再夾埋啲煙熏三文魚同埋啲蔬菜 🥬超級好食 😋不過就嘥咗啲時間先完成 男朋友係當時食完坐喺度等我 嗰陣時我仲整緊個包 哈哈 佢話佢嘅包唔熱 所以覺得爭咁啲
朝頭早 落嚟食早餐 都仲係好似 未瞓醒嘅狀態🤣
食完要快啲返上房補眠

Breakfast
2022-06-06 2370 views
星期六,我和家人四個一齊到灣仔六國酒店嘅西餐廳🍴(Le Menu)午膳,是半自助餐而且是四個用膳一個免費(餐廳嘅promotion )。半自助餐是一個主菜加沙律和咖啡☕️奶茶🥤任食和任飲。我們order左一個日式原條鰻魚飯定食,鰻魚都有水準不過不是日本珍珠米而是普通泰國米。另一個是扒西冷牛扒配賓利是牛油,牛扒order左是五成,都是一般而且沒有什麼肉汁。我太太order左香煎斧頭豬排🥩配黑糖菠蘿汁,豬排調味不錯,不過豬排比較乾同柴。我則order左娘惹咖哩羊配烤薄餅及薑黃飯,咖哩羊沒有羊膻味而且都算滑,咖哩味道亦不錯,不過薑黃飯沒有什麼味,烤薄餅就不過不失。至於沙律亦是一般嘅沙律菜而且選擇都有大約十款,沙律醬亦有五至六種,算是不錯而且食物材料亦新鮮。最後每人送一件精美蛋糕,都幾味美。不過值得一讚嘅係服務很好👍,由於在用餐過程中,發生了一段小插曲,我囝仔剛攞完沙律🥗返回座位,而waitress 亦在此時攞飲品給後面枱嘅客人,不小心將酒從托盤掉落地下而且濺濕我囝仔嘅衣服和鞋,餐廳主管立即到來道歉同聽取我們嘅意見,沒有再在我們枱後上餐。而且亦免費送給我們一杯飲品,不是飲品嘅價值而是餐廳有此誠意
香煎斧頭豬扒配黑糖菠蘿汁
娘惹咖哩羊配烤薄餅及薑黃飯
日式原條鰻魚飯定食
扒西冷牛扒配賓利士牛油
精美蛋糕
不過值得一讚嘅係服務很好👍,由於在用餐過程中,發生了一段小插曲,我囝仔剛攞完沙律🥗返回座位,而waitress 亦在此時攞飲品給後面枱嘅客人,不小心將酒從托盤掉落地下而且濺濕我囝仔嘅衣服和鞋,餐廳主管立即到來道歉同聽取我們嘅意見,沒有再在我們枱後上餐。而且亦免費送給我們一杯飲品,不是飲品嘅價值而是餐廳有此誠意,是值得欣賞。餐廳環境亦比較舒適,如果三五知己一起用餐,可以很輕鬆自在。
2022-06-04
$200 (Lunch)
2022-06-03 1740 views
上網見到社交平台 賣廣告呢間野好吸引既自助餐,打電話訂枱話要全數比錢先有七折,去到全部係畫點心紙,飲品只有橙汁同蘋果汁,未試過食放題咁少選擇。折實都要三百幾蚊一位,刺身都叫正常,所有卷物紫菜淋曬,燒物直頭好似道具咁,最好笑食完問佢拎返張單,原來佢個電郵叫我比個個銀碼係錯既,收多左四百蚊。奉勸各位千祈唔好去食浪費quota

2022-05-30
$350 (Lunch)
三層架下午茶,鹹點唔錯但甜品較弱經過六國酒店門口先至知道有呢個品魅下午茶。$268 for 2,要加一,3-5pm,可以早少少入去飲定自助餐茶。全場得我哋一台客,仲有兩個男人飲杯酒好快就離開,所以我哋包咗場!店員都好休閒,但該做嘅服務都做得齊,成個場地嘅氣氛都好休閒慵懶XD第一層同最尾嗰層嘅鹹點唔錯,尤其第一層係最值錢,帶子煎得恰當,蝦同牛肉都不錯吃。炸雞同咖喱角出現喺三層下午茶,雖然睇落頹頹地,但其實係好飽足。海鮮酥盒入面有蜆、青口、魷魚,意外地豐富。中間嘅甜品就麻麻哋,醬料太甜,餅底過硬或者軟,達唔到脆嘅效果。志在有地方靜靜地渡過下午,輕輕鬆鬆傾吓計係唔錯嘅,不過就唔好期待超版嘅食物水準。
三層架下午茶,鹹點唔錯但甜品較弱

品魅下午茶

$150 (Tea)
2022-05-24 3894 views
這一餐是Staycation套票已包,早已知道不是自助早餐,而是一份早餐定食,但想不到挺有質素,是意料之外。位置:正是粵軒的對面,共用一個大堂。環境:正方形的佈局,面積大約可容納三十張枱,一邊是落地玻璃窗,景觀是鄰近的政府大樓和馬路,另一邊是充滿日式風格的酒瓶佈置,感覺像是日式餐廳多於西餐廳,整體雅緻闊落!早餐:咖啡或茶或澄汁 (無限添飲)波蛋🥚 "賓尼的" $148(原價)這是我選擇的早餐,很難得有酒店會有egg Benedict提供,通常不是炒蛋就是煎蛋🍳。除了兩個賓尼迪蛋外,還配有沙律菜🥬和牛油果🥑。雖然兩個蛋的流水程度不同,但蛋白凝固,蛋黃是流心狀態,火候拿捏已挺好,配火腿🥩和麵包🍞,吃得很滋味!熱脆窩夫🧇配煎蛋、煙肉🥓及牛油果🥑 $148(原價)這一份是媽媽自己點,兩塊四分之一的窩夫🧇、煎蛋、幾條鹹香煙肉🥓、牛油果🥑、沙律菜和牛油果,相當豐盛。窩夫🧇脆口,不點蜜糖都好吃,是煙肉🥓有點過鹹,其他都不錯,賣相吸引,而且絕對吃得飽。

位置:正是粵軒的對面,共用一個大堂。

環境:正方形的佈局,面積大約可容納三十張枱,
一邊是落地玻璃窗,景觀是鄰近的政府大樓和馬路,

早餐:
咖啡或茶或澄汁 (無限添飲)

波蛋🥚 "賓尼的" $148(原價)

雖然兩個蛋的流水程度不同,

熱脆窩夫🧇配煎蛋、煙肉🥓及牛油果🥑 $148(原價)
2022-05-19
$150 (Breakfast)
2022-04-24 1237 views
早餐set 有幾款選擇,咖啡和茶任飲。其實staycation 嘅早餐大多以自助餐形式供應。我和先生各選一款,感覺一啲都唔馬虎。仲做得唔錯,幾好味。其實單點都唔算好貴, 抵過出面啲cafe.
2022-04-11 1173 views
心癢癢想吃甜品,為了食窩夫放題,今日來到六國酒店嘅<La Menu>,食個下午茶,relax一下。呢度嘅下午茶放題,食物選擇唔算好多,共有三張食物order紙。至於價格,成人hk$188 /位,小童hk$138 /位,另有加一服務費。餐廳供應數款韓式小食,個人覺得韓式炸雞最為美味,外脆內嫩,其次仲有韓式嘅煎蛋薄餅,韓式年糕同埋韓式豬頸肉,味道都唔錯。至於甜品,最好食嘅當然係雪糕窩夫,無論雪糕同埋上面嘅配料,都可以自由選擇,質素吾錯。另外仲有數款甜品,不會過甜,作為下午茶,算是不錯。整體來講,六國酒店嘅位置非常方便,價錢唔貴,又坐得舒服,間唔使嚟個下午茶,實在係一個唔錯嘅選擇。

另外仲有數款甜品,不會過甜,作為下午茶,算是不錯。

$200 (Tea)
今次嘅食評想分享一個staycation嘅自助晚餐,package包括一晚住宿加三餐,以大約千幾蚊嘅價錢嚟講,性價比算高,整體食物水準高於預期。由於疫情關係,晚市自助餐安排於客房內享用,以點餐紙嘅方式下單,食足四個鐘。職員服務態度好、有禮貌,上菜速度都快、冇乜漏單除左點餐紙上面嘅68款美食同無限量供應汽水、果汁(橙汁同蘋果汁),仲有龍蝦同威靈頓牛柳一份。每份食物嘅份量都係細細碟,建議第一輪每樣都可以叫一至兩份試吓先,好食先喺下一輪再叫過_➤打頭陣嘅係冷盤,有沙律、刺身壽司同日式涼菜🥗🍣 沙律味道正常,魚生壽司都算新鮮,冇雪藏味,整體冇乜特別。比較推介柚子海蜇同帶子裙邊,作為前菜,幾開胃➤主菜威靈頓牛柳🥩 熟度剛好,食落幾嫩,有肉汁,但外面層酥皮就爭啲,偏淋唔夠鬆脆。龍蝦🦞 味道一般,有啲乾爭爭➤比較推介天婦羅同串燒類🍤送上房都仲好夠熱,亦唔似係一早整好加熱。天婦羅炸粉唔會太厚,外面仲脆卜卜,唔會覺得好油膩。尤其必食蝦同軟殼蟹天婦羅。串燒亦唔會燒到好柴好乾,食落仲幾有肉汁,但就冇乜特別調味。帆立貝,豬頸肉同雞翼串燒幾有水準,值得一試➤甜品方面🍰 反而有啲失望,其中本身好期待嘅‘3.6牛乳

_
冷盤

威靈頓牛柳  龍蝦雲丹燒

串燒
天婦羅

甜品方面🍰 反而有啲失望,其中本身好期待嘅‘3.6牛乳櫻花布丁’食落只有椰汁味,仲好死甜,而柚子芝士蛋糕同白桃忌廉卷就一般,可以試吓
心太軟

💰抵食指數:★★★☆☆
😋推薦指數:★★★★☆

📍六國酒店
香港灣仔告士打道72號

kkday 六國酒店「瀛」春接福4小時晚市放題 x 炸雞窩夫下午茶 (包雙人住宿) $1871
2022-02-14
Dinner
Celebration
Valentine's Day
威靈頓牛柳  龍蝦雲丹燒
串燒
天婦羅
價錢:$1372(價錢會因節日或時間浮動)(已包放題、晚餐主菜【龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳】及早餐) 服務(4.5🌟/5)食物(4🌟/5)房間(3.5/5) 🔶️我地早咗一個鐘到(2點30check in),Reception 就幫我地寄存d袋先。大該差唔多夠鐘,我地就坐咗係前枱旁邊沙發。 有位職員就主動拿番d袋同房卡俾我地。同時坐係到介紹入住詳情。講真我去5星酒店都冇咁好服務🤣😅。 🔶️房間都大,浴缸就傳統款(水深比較淺)。🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️🔸️4小時晚市放題時間:晚上6點地點:Le Menu (先落大堂,再坐電梯上1樓) 我地一坐低,服務員就上前問我地飲咩。飲品種類比較少只有果汁和汽水。當日包了兩杯白酒。加完果汁後,服務員就介紹今日食物、上菜嘅時間、教我地如何落單等。上菜非常快(大約5分鐘),而且冇錯漏。第一round ,刺身會放係乾冰上,再插入幼竹枝係旁邊。 👍俾我地打下卡。 食物款類眾多,所以推薦一d 我地再叫嘅食物。 🔸️任叫必食:刺身(甜蝦👍、八爪魚、帶子)熱盆(啤酒燴羊、法式焗田螺酥盒)串燒(青口、牛舌👍、燒菠蘿)天婦羅👍:炸衣好薄、好脆(炸蠔 、炸軟殼蟹) 不用試❌️甜品
價錢:$1372(價錢會因節日或時間浮動)
(已包放題、晚餐主菜【龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳】及早餐)

服務(4.5🌟/5)
食物(4🌟/5)
房間(3.5/5)

🔶️房間都大,浴缸就傳統款(水深比較淺)。

4小時晚市放題
時間:晚上6點
地點:Le Menu (先落大堂,再坐電梯上1樓)

🔸️任叫必食:
刺身(甜蝦👍、八爪魚、帶子)
熱盆(啤酒燴羊、法式焗田螺酥盒)
串燒(青口、牛舌👍、燒菠蘿)
天婦羅👍:炸衣好薄、好脆(炸蠔 、炸軟殼蟹)

不用試❌️甜品
龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳

🔸️主菜:龍蝦雲丹燒威靈頓牛柳
一人一半龍蝦。 芝士龍蝦充滿蝦膏🥰,蝦肉好鮮味,食落甜甜鹹鹹。龍蝦真係好好食,我朋友俾埋另外一半我食。哈哈!威靈頓牛柳有點可惜,比較乾身🥲

🔸️火焰雪山蛋糕+生日蛋糕
侍應推出一架有聖誕樹號車到你枱前。佢問我想要多d酒定少d酒🤣。因為佢見我兩杯白酒都冇飲。我地當然話少d。
烈酒於雪山蛋糕上方淋下,同時打開火槍。蛋糕足夠二人食用,好似食梗酒味嘅雪糕蛋糕。

🔶️早餐(有5款)
飲品自助咖啡茶

全日早餐

1.熱脆窩夫配煎蛋,煙肉及牛油果👍
啱啱熱烘完,非常脆口,係有誠意之作。因為冇提供牛油,所以就直接問侍應生拿。再加d牛油d糖🤣,正。

2.全日早餐
正正常常
2022-02-20 900 views
今次 search 到一個環境舒適兼食物多樣化的地方吃日式放題~“Le Menu”,電話預早問餐廳拿菜單,職員即whatsapp 給你,而且告知預早三天付款有七折及三送一優惠。餐廳位於酒店內,環境十分優靜寬敞,更可自行任選三小時時段,不像一般放題规定何時入座,可選擇比較少人時段。魚生第一輪會用精緻擺盤奉人,打卡甚佳。魚生新鮮厚切,大推螺片及鮮蝦,質素勝一般放題。👍🏻😋前菜小食十分精徵,份量小小,可選多種。串燒種類繁多,即叫即炸,當中以牛肉、菠蘿、翠玉瓜可口。👍🏻😉最特別的是包了主菜,威靈頓牛扒及芝士焗蝦,令人十分滿足!可惜天婦羅比較失色 🙄甜品細細件,味道一般啦!😅今次體驗十分不錯,當中大讚餐廳職員服務態度,由電話訂位、一入餐廳友善地問你想坐哪張枱、一坐下即給你橙汁、每次迅速收碟,值得一讚。

最特別的是包了主菜,威靈頓牛扒及芝士焗蝦,令人十分滿足!

可惜天婦羅比較失色 🙄

甜品細細件,味道一般啦!😅

2022-02-19
$342 (Lunch)
  • 刺身
2022-01-27 2752 views
最近,灣仔六國酒店有 Staycation package promotion! 預訂粵饌「味」力 住宿優惠可享一晚高級客房住宿及  $1,080 粵軒中菜廳消費額;餐飲消費額適用於早市時段10:00–12:00; 晚市時段18:00-22:00 之單點大菜牌。中西餐廳都用得!(優惠至 2022/2/28)住客可以優惠價升級客房 或 加購各種餐飲禮遇:-1)加 $165 升級客房至精選豪華客房2)加 $110 (每位客人) 可享用早餐套餐3)加 $230 (每位客人) 可享用點心下午茶放題4)加 $143 (每位客人) 可享用冬日韓風 X 窩夫甜品下午茶放題<粵軒> 點人心放題 10:00am 開始西餐廳 <Le Menu> 比較適合我 schedule 食早餐!落地玻璃窗,景觀是告士打道,環境雅緻闊落!早餐包括:咖啡或茶 (無限添飲)餐廳額外送一杯果汁給食客早餐蘋果汁入口酸甜清爽!熱檸檬茶檸檬含有檸檬天然果酸,檸檬酸被人體消化後,變成鹼性,有益健康!紅茶提神解膩!Egg Benedict 波蛋 "賓尼的" $148 (酒店住客餐飲禮遇優惠 +$110)

中西餐廳都用得!(優惠至 2022/2/28)

住客可以優惠價升級客房 或 加購各種餐飲禮遇:-
1)加 $165 升級客房至精選豪華客房
2)加 $110 (每位客人) 可享用早餐套餐
3)加 $230 (每位客人) 可享用點心下午茶放題

<粵軒> 點人心放題 10:00am 開始

落地玻璃窗,景觀是告士打道,環境雅緻闊落!
早餐包括:咖啡或茶 (無限添飲)
餐廳額外送一杯果汁給食客
早餐
蘋果汁
入口酸甜清爽!

蘋果汁
熱檸檬茶

熱檸檬茶
賓尼迪蛋既可保持蛋白凝固,蛋黃依然是流心!火候拿捏準繩!

英式鬆餅包質密度高!沙律菜配柚子醋及牛油果,清新健康!

作為早餐很適合呢!

波蛋 "賓尼的"
賓尼迪蛋既可保持蛋白凝固,蛋黃依然是流心!火候拿捏準繩
2022-01-24
$110 (Breakfast)
波蛋 "賓尼的"
做放題餐廳,食物都用來貨,差別不會太大,味蕾難以突破。作為經營者,便要再花點心思,重新策劃顧客享餚流程(Tasting Procedure),以求達至愉悅快樂目標。六國酒店的le menu,媲美教材式的服務設計,深值同行好好學習。六國酒店已有多年歷史,恕我孤陋寡聞,只知中菜廳存在,而從不知內裡還有一間西餐廳,看來甚是低調。首次來臨,車可泊於酒店後街錶位。餐廳中等規模,約一百個座位,裝修像fine dining。 鄰近政府法院及稅務大樓,生意應當不錯,但為何要轉營放題餐廳呢?乘扶手電梯進門,幾位身穿整齊英式套裝之中年男侍者,優雅地迎接我們就座,溫柔地介紹放題食物,點餐次序,建議先來些魚生壽司、然後緊接送上主菜「龍蝦羊扒威靈頓牛柳」、最後便可再點選熱食及甜品。幾位男侍者,我形容為紆尊降貴。於酒店及餐飲界,外型討好且具備十多年服務年資的中上主任經理職級,薪金連同花紅成本動輒每月要$25000以上。我好奇:六國這麼細小的西餐廳,收入如何能供養四名高級職工呢 ?看著他們,彷彿就如十幾萬現金場內不停奔走;另一奇怪是:此幾位男侍者,勤奮上進,願意承擔一般侍工作如接待、出餐、收碟、清檯等下欄責任,應是

幾位男侍者,我形容為紆尊降貴。於酒店及餐飲界,外型討好且具備十多年服務年資的中上主任經理職級,薪金連同花紅成本動輒每月要$25000以上。我好奇:六國這麼細小的西餐廳,收入如何能供養四名高級職工呢 ?看著他們,彷彿就如十幾萬現金場內不停奔走;另一奇怪是:此幾位男侍者,勤奮上進,願意承擔一般侍工作如接待、出餐、收碟、清檯等下欄責任,應是管理層日夜鞭策他們凡事親恭,要以身作則吧。

首個高潮位是乾冰迷霧日式刺身。我肚子淺窄,刺身只敢每款點取兩件。男侍者半帶戲言笑說:咁少呀?!雖然選擇只得數款,但都是日常款式:三文魚、希靈魚、吞拿魚、螺片、甜蝦、八瓜魚。刺身寧吃新鮮貨,去一些款式少但流轉快的日本餐廳,總優於去那些選擇多但去貨慢而出現雪死翻雪的殘貨餐廳吧。

男侍者從廚房捧出一盤日式圓盆來。廚師悉心佈置,先放上碎冰平底,再插入幼竹支伴碟,最後整齊擺放刺身。廚房更懂魔術幻法知曉如何束縛賓客的心,特意使用乾冰,營造若隱若現迷霧仙境效果,如真如假,先聲奪人,提升賓客愉悅快感。刺身質素頗高,尤其甜蝦鮮甜粉嫩,原隻大件連頭尾,中段去殼奉上。
龍蝦羊扒威靈頓牛柳

主菜【龍蝦羊扒威靈頓牛柳】,份量亦大。男侍者竟仿效高級食肆,向我們簡介菜式做法。他們有欣賞食物的心,才會誠心作出如此行徑。他說這龍蝦是以松露醬加上芝士焗制,難怪味道如此獨特,橙色粒狀蝦膏爆滿。進食時,先以刀叉拉出肉身,爽口彈牙,再以刀刮起上半身蝦膏慢慢享受,確實高質。

威靈頓牛柳我會形容是這餐單的重點。自己未曾品嚐,不懂正確技巧做法。只片面知曉處理程序非常複雜的,廚師要先制酥皮,再將麵皮以鵝肝醬包裹著醃製牛柳條,放進焗爐烤至金黃色,但內裡牛柳卻要求五成熟透度,肉質要紅嫩狀態。市場上現今已出現不少急凍半制成品簡化工序。

這件威靈頓,外皮涇渭分明,很大可能是外購吧。吃前先中間切開,觀察肉質,可惜略見枯乾。再切成八格,酥皮與牛柳即告分離,自己以刀叉硬串回一起,輕沾醬汁,口內品嚐,獨特口感,帶有酥皮麵粉之烤香味道,同時亦有牛柳慢煮之肉味。抱歉地,要再說我不懂如何正常食用,怕遭塌了這美妙菜式。

羊架質素頗高,尺寸大件,不像由普通凍肉店供應之微型貨色。廚師的制作方法簡單直接,把原條羊架以濃厚粗鹽黑椒香葉均勻塗抹,再烤至半熟狀態。賓客點選後才按客人數量切骨奉上,外表之皮層焦香,內裡肉質保留羊隻獨有幼嫩口感,但進食時千萬不要單獨只吃外層部分,因為醃料確實落得太重手了。

第二個高潮點:日式清酒煮龍蝦鉗。吃畢主菜後,男侍者突然拿出一道龍蝦鉗,說笑道:「係咪奇怪無咗隻鉗呢?呢份係用日式清酒煮嘅,請試吓呀!」。團隊熱誠地額外創造出一蝦兩味食法來,更令人驚豔是懂得制造高潮,不直接標明於菜單之中,而突然奉上,讓人興奮。煮法以慢火浸透,先將龍蝦殼破開,讓高湯滲入蝦肉內。或許因剛才食物較鹹,又或浸煮時間不足,顯得蝦鉗味道額外清新淡然。

由於肚子已是非常飽滿,串燒及甜品,只敢點取少量輕嚐。串燒要等待十分鐘時間,上桌時溫度灼熱,證明是即點即燒質素。味道是食物本來味道,沒額外添加醃料,是佐酒良伴。甜品糕餅系列,估計外來貨源,沒有太大特別過人之處。
火焰雪山蛋糕

第三個高潮點:贈送小禮物包及即席火焰雪山蛋糕。接近尾聲時,又走來個雙高潮。先是男侍者派發每檯一份聖誕小禮品包,雖只是些零食小玩意,但也叫人喜出望外。吃自助餐竟能有禮品拿回家,相信還是頭一回吧。

接著男侍者隆重地推出一輛聖誕彩帶佈置的小餐車到桌前,壓軸甜品【火焰雪山蛋糕】,即席淋上烈酒於蛋糕頂端,以打火槍讓焰火燃燒。瞬間,原來雪白無瑕的蛋白漿變成焦糖啡色坑洞。蛋糕為迷你版本,足夠二人食用,底部朱古力雪糕,外層蛋白入口溶化,帶點烈酒餘韻,非常美妙,這種個人式服務簡直值回票價。

總括而言,日常我們外出進餐,賓客滿足度會隨時間不斷下降,le menus團隊像深明此理,刻意在享餚流程中加入高潮元素,讓賓客樂而忘返。
2021-12-20 933 views
聖誕節去食大餐,記得要訂位呀!六國酒店Le Menu 推出閃爍聖誕瀛風放題x龍蝦雲丹燒·威靈頓牛柳,12月18日起仲有升級主菜,每位加配煎羊扒、北海道帶子,每枱奉送火焰雪山乙份無限供應果汁及汽水,每位贈送指定白酒乙杯放題形式,只需要坐著不停地吃,太適合我了!大隻又多膏的波士頓龍蝦,肉爽鮮甜,加上吸引的雲丹燒,鮮甜度升級美味。威靈頓牛柳肉味濃郁,入口幼嫩,而酥皮又夠酥脆,喜歡吃牛的朋友吃得津津有味。7款精選刺身,肥美新鮮,包括三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、甜蝦、八爪魚。 當然,也有壽司卷物啦﹗推介芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚茸海苔飯。大量前菜沙律,這裡只是一部份,藜麥水牛芝士沙律、日式柚子鮮蝦沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、柚子海蜇、帶子裙邊、日式黑醋蕃茄等等,清新開胃。 串燒類應該是即點即做的,上桌時仍是熱騰騰的啊﹗ 11款串燒備有海鮮、肉類、蔬菜,朋友覺得西冷牛粒、牛舌不錯,我就喜歡雞翼、菠蘿、粟米,若果再燒得香口一點會更惹味。 日式小吃及煮物,有鱆魚小丸子、大阪燒、沖繩黑糖滷牛肋條、豚肉大根煮等等,我推介滑溜的日式茶碗蒸及酒粕三文魚頭味噌湯。2款熱湯,聽說泡菜豆腐湯不錯,但我實在太飽,
聖誕節去食大餐,記得要訂位呀!

無限供應果汁及汽水,每位贈送指定白酒乙杯

放題形式,只需要坐著不停地吃,太適合我了!

當然,也有壽司卷物啦﹗推介芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚茸海苔飯。

2款熱湯,聽說泡菜豆腐湯不錯,但我實在太飽,錯過了……

天婦羅嘛,粉漿薄脆不油膩,蝦、軟殼蟹、南瓜是必食的,還有吉列炸蠔。

正當清理好口腔,預備食甜品,經理突然為每位食客奉上麵豉燜焗龍蝦鉗,原來是這晚的廚師精選啊﹗

最後,甜品是不容錯過的,有白玉紅豆抹茶凍、柚子芝士蛋糕、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布甸、星空幻彩啫喱、檸檬撻。
2021-12-18
Tasting Event
2021-12-18 687 views
又到聖誕、又到聖誕!諗到去邊慶祝未?六國酒店內的西餐廳(Le Menu)在12月推出「閃爍聖誕瀛風放題」- 多款美食、任叫任點,更可由晚上6點食到10點,足有四個鐘頭可以慢慢嘆,唔洗食到趕頭趕命。可愛的雪人、聖誕裝飾是小朋友的至愛。由12月18日至明年1月2日,優惠晚市放題更會自動升級主菜,除了原有的龍蝦雲丹燒及威靈頓牛柳外,更另外添加了嫩滑不羶的煎羊扒、鮮甜的煎北海道帶子及艷麗的火焰雪山甜品乙份(2位起)。而每四位同行,更享有一位免費優惠,注意不適用於12月24日至26日及31日這些日子。(每日只限首20名顧客)而每位18歲或以上人仕,更會贈送指定白酒乙杯。除了主菜外,更有多款日式美食(A至F六張點菜紙),任點任叫;如湊夠人數,便可以像我們般一次過掃餐牌,每樣兩件,大滿足!先由清新的沙律開始,總共有五款,包括:藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄及粟米蛋蟹籽沙律;我就較喜愛黑醋蕃茄,酸酸甜甜、很是開胃;其次是紅菜頭南瓜,健康又有益。刺身有七款,包括:三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、甜蝦及八爪魚,俱鮮甜可口,尤其喜歡當中的油甘魚及甜蝦。日式涼菜計有
可愛的雪人、聖誕裝飾是小朋友的至愛。
而每位18歲或以上人仕,更會贈送指定白酒乙杯。

日式涼菜計有柚子海蜇、帶子裙邊、中華沙律、青瓜粒味付螺肉、日式凍豆腐配胡麻醬及鮮茄泡菜冷麵,這幾款就比較普通,有空位不妨考慮一下。
壽司/卷物,飯始終容易飽肚,只叫了其中八款,包括:三文魚、牛油果醬熟蝦、玉子燒、烏賊、醬汁蟹棒、灸燒三文魚配羅勒醬、蒜香燒牛肉和芥辣八爪魚軍艦,水準就一般,不過不失啦。
熱湯有泡菜豆腐湯及雜菜湯兩款選擇,雜菜湯味道酸甜很是開胃,唔錯。
之後的日式小吃,有鱆魚小丸子、海鮮秋葵大阪燒、吉列炸蠔及日式木魚花豆腐,新鮮出爐,要訣是快吃,凍咗就失真啦。
天婦羅有蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇及南瓜,不知是否即叫即炸,咬落酥脆香口,忍不住每様吃了一件,之後再加單。
串燒種類最多,總共有11款:帆立貝、青口、西冷牛粒、豚肉、雞翼、牛舌、雞軟骨、野菜、鮮冬菇、燒菠蘿及燒多春魚,每款也有一定水準,尤其喜歡鮮香的帆立貝、爽甜的粟米及脆香雞翼,亦是可一吃再吃的菜式。
食到咁上下,輪到煮物就選了其中幾味,包括:酒粕三文魚頭味噌湯、牛肉溫泉蛋芝麻醬油湯、沖繩黑糖滷牛肋條、日式叉燒烏冬及明太子三文魚炒飯。
還是快點轉入甜品環節吧,全部品種也是迷你版本,每様叫一件也不會太多,那就一於叫齊佢;包括:柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星空幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁及白玉紅豆抹茶凍,六款也不錯,最喜歡當中的柚子蛋糕、酥脆的檸檬撻及香滑的櫻花布丁。
飽吃一頓後,當然要飲返杯伯爵茶解解膩啦。
坐足四個鐘,見了很久沒見的友人們,邊吃邊聊,的確是賞心樂事。

Le Menu
地址: 灣仔告士打道72號六國酒店1樓
電話: 28663808
2021-12-03
Dining Offer
Tasting Event, Coupon
  • 甜品
  • 羊架
  • 龍蝦雲丹燒
  • 北海道帶子
2021.12.03😊【酒店級數 經濟價錢放題】食在灣仔就到聖誕 想到今年去哪兒吃聖誕大餐未?!想要豐盛豪華 銀包都要付擔得起😳曾被譽為全港最抵食自助餐的老牌酒店六國今個節日一改以往自助餐形式 變成任點任食的放題不但在疫情下讓客人食得放心 而且坐定定就有酒店級的享受😈特別一提 你無睇錯晚市放題是1800-2200 4小時任食食完休息會又再戰 無限量供應 最緊要食到滿載而歸而且每日首20名顧客可享每4位同行1位免費(12月24日至26日及31日除外)不要以為放題都是「是是但但 隨隨便便」來到六國 你絕對不會失望12月17日前 客人均會獲贈雲丹燒及威靈頓牛柳😋而12月18日後更加送出煎羊扒及煎帶子還有久遺了的火焰雪山呢單是以上數款 已經是值回票價 物超所值日式冷盤前菜的選擇豐富:日式凍豆腐配芝麻醬、柚子海蜇、帶子裙邊、中華沙律、青瓜粒味付螺肉、鮮茄泡菜冷麵小巧的一碟 先打開味雷大門🥒除此以外 沙律是健康人士最愛 款式亦有不少選擇藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄、粟米蛋蟹子沙律相信大家食放題 其中一項主攻想必也是刺身及壽司類吧 「通通都給我們來一份」🍣刺身:
2021.12.03😊
【酒店級數 經濟價錢放題】食在灣仔

就到聖誕 想到今年去哪兒吃聖誕大餐未?!
想要豐盛豪華 銀包都要付擔得起😳
曾被譽為全港最抵食自助餐的老牌酒店六國
今個節日一改以往自助餐形式 變成任點任食的放題
不但在疫情下讓客人食得放心 而且坐定定就有酒店級的享受😈
特別一提 你無睇錯晚市放題是1800-2200 4小時任食
食完休息會又再戰 無限量供應 最緊要食到滿載而歸

不要以為放題都是「是是但但 隨隨便便」
來到六國 你絕對不會失望

12月17日前 客人均會獲贈雲丹燒及威靈頓牛柳😋
而12月18日後更加送出煎羊扒及煎帶子
火焰雪山

還有久遺了的火焰雪山呢
單是以上數款 已經是值回票價 物超所值

小巧的一碟 先打開味雷大門🥒
除此以外 沙律是健康人士最愛 款式亦有不少選擇
藜麥水牛芝士沙律、烤紅菜頭南瓜沙律、
日式柚子鮮蝦沙律、日式黑醋蕃茄、粟米蛋蟹子沙律

相信大家食放題 其中一項主攻想必也是刺身壽司類吧 「通通都給我們來一份」🍣

刺身:三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚、榮螺片、 甜蝦、八爪魚

壽司/卷物:三文魚、牛油果醬熟蝦、醬汁蟹棒、北海道帶子、烏賊、炙燒三文魚配羅勒醬、蒜香燒牛肉、玉子燒、芥辣八爪魚軍艦、吞拿魚蓉海苔飯、花之戀手捲

刺身的擺盤不但精美 用料新鮮、鮮甜
可以豪食刺身真的很爽
不過即叫即做的吞拿魚蓉海苔飯及花之戀手捲亦是不錯選擇

食過「生冷食物」感覺不錯
原來酒店的熱食更有驚喜🍢

首選推介串燒:帆立貝、青口、西冷牛粒、豬頸肉、雞翼、牛舌、蝦、野菜、粟米、燒菠蘿、燒多春魚
當中以西冷牛粒及燒菠蘿最叫人喜愛 可以encore
前者外表微焦肉質軟嫩 後者則鮮甜多汁

另外還有大人小孩都喜愛的日式小吃及天婦羅類
日式小吃:鱆魚小丸子、海鮮秋葵大阪燒、吉列炸蠔、日式木魚花豆腐🐙
天婦羅:蝦、軟殼蟹、金菇、芋頭、鮮冬菇、南瓜

如果吃過以上 大胃王或長輩們尚未滿足

不仿一試煮物:日式咖哩雞、日式茶碗蒸、日式香菇煮物、豚肉大根煮、酒粕三文魚頭味噌湯、牛肉溫泉蛋芝麻醬油湯、沖繩黑糖滷牛肋條

及飯/麵類:醬油素雞拉麵、日式叉燒烏冬、明太子三文魚炒飯
特別一讚日式咖哩雞 調味剛好 真想來碗米飯😽
而客人亦不用擔心太飽肚 飯麵類都是小小一碗
就可以留返位置試其他美食了
甜品

放題當然少不了「甜品放題
甜品:柚子芝士蛋糕、檸檬撻、星光幻彩啫喱、白桃忌廉卷、3.6牛乳櫻花布丁、白玉紅豆抹茶凍
一系列都充滿少女心 在坐的甜魔們每樣都點了

更贈送白酒乙杯
相信大家都能夠跟家人友人食返夠本
大快朵頤 盡享口福

【閃爍冬日瀛風放題
味道: 4/5;環境: 4.5/5;服務: 4.5/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

Le Menu 💌
灣仔告士打道72號六國酒店1樓