2024-03-31 618 views
《 😍京都食堂📍》———————————————————🫶🏻 價錢合理的一間日式餐廳🥰 份量、質素、性價比都不錯———————————————————主食---👉🏻 鐵板紐西蘭肉眼扒【$128】(全日加配:漬物、野菜沙律、味噌湯、白飯)👉🏻 三色丼(三文魚、蟹籽、油甘魚) 【$138】---主打既鐵板餐大大塊肉,唔柴口,配埋椒麻汁,香香辣辣好夠惹味!建議加套餐,豐富好多!而三色丼既魚生好新鮮肥美,仲有柚子蘿蔔赤醋飯,胃口大開!———————————————————卷物---👉🏻 火炙芝士鰻魚卷【$32】---鰻魚冇骨,配埋火炙芝士同燒汁好夾!———————————————————甜品---👉🏻 紅豆今川燒 (2件) 【$24】👉🏻 雪糕球 (綠茶味) 【$18】---紅豆今川燒有驚喜到!外脆內軟,內餡超多綿密紅豆甜入心!———————————————————🔴 總評:9/10---💰 性價比:4.5/5📸 賣相:4.5/5🏞 環境衛生:4/5👩🏻‍🍳 服務態度:4/5 ———————————————————♐️ 餐廳地點:———————#京都食堂#康城 #康城美食 ~~~#香港美食 #食
《 😍京都食堂📍》
🫶🏻 價錢合理的一間日式餐廳
🥰 份量、質素、性價比都不錯
主食
👉🏻 鐵板紐西蘭肉眼扒【$128】
(全日加配:漬物、野菜沙律、味噌湯、白飯)
👉🏻 三色丼(三文魚、蟹籽、油甘魚) 【$138】
---
主打既鐵板餐大大塊肉,唔柴口,
配埋椒麻汁,香香辣辣好夠惹味!
建議加套餐,豐富好多!
而三色丼既魚生好新鮮肥美,
仲有柚子蘿蔔赤醋飯,胃口大開!
卷物
👉🏻 火炙芝士鰻魚卷【$32】
---
鰻魚冇骨,配埋火炙芝士同燒汁好夾!
甜品
👉🏻 紅豆今川燒 (2件) 【$24】
👉🏻 雪糕球 (綠茶味) 【$18】
---
紅豆今川燒有驚喜到!
外脆內軟,內餡超多綿密紅豆甜入心!
🔴 總評:9/10
#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食
#hkfood #foodhk
#hkeat #hkrestaurant
#hkfoodblog #hkigfood
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
2024-03-30
Type of Meal
Dinner
4 day(s) ago 0 views
康城商場好似好多餐廳,但係真係冇乜邊幾間好食…呢間京都食堂都唔例外…小朋友各自叫咗個兒童餐,係呢餐飯最正常最好食嘅!個粉紅卷甜甜地幾好食,個烏冬都正常。但係咁樣都成$78…值得一讚係本身我哋想將個大福轉做泡芙,但係最後尾都係上返大福俾我哋。同佢哋講之後佢哋另外送咗兩件泡芙俾我哋。姐姐叫咗個芝士吉列豬扒石鍋飯,熱辣辣上枱,都有飯焦。但係個吉列豬扒皮肉分離,又韌…都食晒老公叫咗個鐵板牛扒,賣相唔錯,但係味道同埋牛扒質地好一般…到我嗰個簡直係終極失望…日本餐廳…角切刺身飯應該係穩陣嘅,但係難食到食咗一半就拜拜啦…有帆立貝,但係冇三文魚…好多希靈魚同埋啲好韌嘅魚…個飯又唔好食…應該短時間之內都唔會再幫襯…仲有佢掛喺近溜冰場嗰邊啲布料,全部都發晒霉…有啲反胃

兒童餐  烏冬
兒童餐

芝士吉列豬扒石鍋飯

老公叫咗個鐵板牛扒,賣相唔錯,但係味道同埋牛扒質地好一般…
鐵板牛扒

角切刺身飯

應該短時間之內都唔會再幫襯…

仲有佢掛喺近溜冰場嗰邊啲布料,全部都發晒霉…有啲反胃
兒童餐  烏冬
兒童餐
假日嘅康城,周圍都擠滿人,食肆一位難求,求其去咗間響溜冰場隔離嘅《京都食堂》,見佢門口好hard sell鐵板扒,仲以為唔差得去邊,結果係伏到一個點,質素仲差過連鎖快餐店!🍴吉列多春魚 $36⭐️好普通嘅多春魚一客只得4條,上枱夠熱辣辣,不過炸漿較厚較硬,口感唔多ok兼唔抵食。🍴鐵板紐西蘭肉眼扒 $128x2 + 芝士 $12⭐️估唔到180g嘅肉眼扒薄成咁,叫5成熟上到枱竟然變咗8、9成熟,幸好肉質唔韌,不過個燒汁實在太甜太難食,好彩仲有個芝士醬補鑊,起碼cover到個甜味,至於薯條,唔熱兼硬不知所謂。二人共消費:$335

🍴吉列多春魚 $36⭐️

🍴鐵板紐西蘭肉眼扒 $128x2 + 芝士 $12⭐️

二人共消費:$335
2024-05-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$168 (Lunch)
2024-05-29 0 views
#日式料理# #日式庭院# #餐厅推荐# #美食打卡# #料理# #吃货日常# #好吃#星期天外出食飯 知道啦,這是鐵板牛扒 西冷扒味道還可以,可是肉眼好像在吃湯渣,真的不行!店內嘅服務出奇的好!我們帶了小朋友 坐下,他就為我們準備兒童餐具 而且在飯餐中不停為我們添水埋單$400左右,星期天吃一般般吧!餐廳的位置蠻不錯的,因為可以望到溜冰場!環境⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️服務⭐️⭐️⭐️
#日式料理[话题]# #日式庭院[话题]# #餐厅推荐[话题]# #美食打卡[话题]# #料理[话题]# #吃货日常[话题]# #好吃[话题]#

埋單$400左右,星期天吃一般般吧!
餐廳的位置蠻不錯的,因為可以望到溜冰場!

環境⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️
服務⭐️⭐️⭐️
2024-05-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-05-11 80 views
去不了京都,那就去 京都食堂 😳🫣[坐得蠻舒服,旁邊底下是溜冰場⛸️][還有追蹤送雪糕🤭🍨💚]———🫧伊比利黑豚肉眼拼雞扒 $108 山椒汁有四川麻辣的那種麻和香😳很開胃,我薯條也是沾這個醬吃 hehe 豬和雞也蠻不錯、肉多也嫩,旁邊還有兩根蔬菜😂一點小酸菜、薯條、蒜蓉超脆包🫧芝士薯條$32 醬沒有很多🙂‍↕️🫧蟹盛石鍋飯$118看起來很開心的三重蟹蟹蟹石鍋飯,比想像中迷你,所以那些蟹家族看起來蠻多。拌著飯吃是不錯吃🦀追蹤送冰淇淋🍦!有抹茶🍵和紅豆🫘兩種口味選擇✌🏿
去不了京都,那就去 京都食堂 😳🫣
[坐得蠻舒服,旁邊底下是溜冰場⛸️]
[還有追蹤送雪糕🤭🍨💚]
———
🫧伊比利黑豚肉眼拼雞扒 $108

🫧芝士薯條$32
醬沒有很多🙂‍↕️

🫧蟹盛石鍋飯$118

追蹤送冰淇淋🍦!有抹茶🍵和紅豆🫘兩種口味選擇✌🏿
2024-05-02 65 views
1. 鐵板紐西蘭肉眼扒 (180g) $128肉眼扒上枱熱辣辣滋滋聲,扒底下有6條粗既扭紋薯條,餐廳非常細心會燒汁另上,令到薯條冇俾醬汁整到腍曬,同時冇因為啲蒸氣搞到肉眼扒太熟;肉眼扒大約7成熟,好香牛味,而且比出面嘅鐵板牛扒厚身,肉質正常,完全唔韌,而燒汁同牛扒好夾,吊起到牛味,令味道更有變化。🌟評分: 7/102. 鐵板煎霜降一口牛 $68入面有洋蔥同埋啲菇吸收晒成個醬汁,啲菇係呢個小食嘅精華,非常之啱餸飯一齊食,牛肉非常之腍,呢隻腍係自然係腍唔係用鬆肉粉個隻,牛味更加濃,食落有肉汁好惹味。🌟評分: 8/103. 三色丼 - 三文魚·蟹籽·油甘魚 $138三文魚非常之厚切,而且係近魚腩既部位,所以非常肥美,味道非常鮮甜;油甘魚亦都係厚切,口感鮮嫩,完全唔腥,而且又冇筋;蟹籽份量好多,每一啖都食到蟹籽嘅爽脆,令到啲飯增加左口感。🌟評分: 8/104. 明太子海苔飯 $18上面有好大啖明太子,配上海苔飯,食落鹹鹹香香,帶少少辣嘅後勁,飯粒粒分明。 🌟評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7.5/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 8/10 📍京都食堂 (將軍澳)

1. 鐵板紐西蘭肉眼扒 (180g) $128

❤️ 味道: 7.5/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 8/10

📍京都食堂 (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓319號舖

#hkoverfood_將軍澳
2024-04-29 73 views
康城新店,主打平民鐵板燒,鋪頭座落於The LOHAS,即係康城站B出口上扶手電梯,一出果層就係三樓,行到商場最尾的溜冰場隔離就係。行係遠左少少,不過勝在室內環境勁大,坐得好舒服。黎開康城玩可以試下~依家康城好多人,商場好多專賣小朋友野既鋪頭,都可以話係當地特色了。唔知係咪因為咁,所以鋪頭都好重視食物賣相,色香味俱全先吸引到細路仔,家長先肯做回頭客鐵板紐西蘭牛柳 148鐵板紐西蘭肉眼扒 128鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒 108(配定食再+28)好食!佢地的鐵板唔係茶餐廳果種黑色鐵板,溫度我覺得無扒房果D鐵板咁高,咁做會安全啲,賣相都會好睇啲,影出黎色系亦夾番間鋪。牛肉嫩得黎有牛肉鮮味,本身個餐有薯條,女仔的話唔洗叫set都夠食,男仔都要加個set,有飯有湯有沙律。我自己食到最尾係差少少食唔哂個set既兩個牛餐各有千秋,有驚喜既係拼扒餐,好靚。好少先賣相咁好既雜扒鐵板。==============================蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯 108賣相又係非常好,不過石鍋好似唔太熱,無乜飯焦。我覺得係因為要就番呢個區太多小朋友,所以控制左溫度,一陣小朋友摸到個鍋,可大可小。係貼心既安

鐵板紐西蘭牛柳 148

鐵板紐西蘭肉眼扒 128

鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒 108

(配定食再+28)
蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯 108

安格斯牛肩肉烏冬 78

試埋淡口味少少既烏冬,係呢間餐廳黎講算係比較平價既選擇,但仍然有水準,烏冬好彈牙,顯然係高級貨黎。牛肉都好好味。如果唔想係鐵板餐度食安格斯(鐵板安格斯要200蚊),用呢個烏冬餐黎試下靚牛都係好選擇。
2024-04-27
Dining Offer
Tasting Event
  • 鐵板紐西蘭牛柳
2024-04-24 77 views
晚餐去食,坐滿人,我地叫左個三色丼同個鐵板扒。其實佢啲嘢食係ok,價錢亦ok,但最衰鐵板類等到2046都未到。強烈建議如果真係要去,可以叫丼飯,快好多。唔知係咪有order先開始燒鐵板,定還是佢廚房極缺人,我諗佢地真係要搞搞佢,一係請多啲人,一係執吓個流程,如果唔係我諗佢執得快過山一。
2024-04-17 80 views
試試新野食去左the LOHAS試吓新餐廳,今次係午市套餐價錢定位,大約係$7x-$12x我哋揀咗拖羅蓉溫泉蛋丼$82 ,蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯$108,2個都係套餐,套餐包咗一個細沙律,麵豉湯,一款飲品,我哋揀咗提子梳打同蜜瓜梳打,係size細罐啲啫拖羅蓉溫泉蛋丼都只係$82 ,價錢都幾吸引,份量都幾足料!估佢唔到蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯都有超過半條鰻魚,好足料!個底仲有啲飯焦,好香好味!我哋仲嗌咗個小食,芝士蝦春卷$32 有3條,正正常常不過不失
試試新野食

去左the LOHAS試吓新餐廳,今次係午市套餐
價錢定位,大約係$7x-$12x

芝士蝦春卷
蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯
拖羅蓉溫泉蛋丼
芝士蝦春卷
蒲燒鰻魚泡菜石鍋飯
拖羅蓉溫泉蛋丼
2024-04-10 97 views
旅行後遺症當然要去下日式餐廳😍知道屋企附近開左 當然要試試~🇯🇵三色丼 $138整體份量足夠 配有三文魚、油甘魚、蟹籽油脂比例岩岩好 簡直想食多幾塊~蟹籽亦足夠撈勻成碗珍珠米日本嘅味道返晒嚟😍🥩鐵板美國安格斯肉眼排$188肉眼不得了🤤可以自行選擇燒汁/辣汁七成熟依然保持到肉質嘅柔嫩口感肉眼亦有香濃嘅牛香味側邊配有薯條及蔬菜伴碟 ~鹽燒鯖魚 $58非常有驚喜‼️呢個價錢好抵食 成條魚好厚肉鯖魚經過烹調及燒烤 魚皮燒到外脆內軟味道足夠 加埋檸檬汁一流
旅行後遺症當然要去下日式餐廳😍
知道屋企附近開左 當然要試試~

🇯🇵三色丼 $138
整體份量足夠 配有三文魚、油甘魚、蟹籽
油脂比例岩岩好 簡直想食多幾塊~
蟹籽亦足夠撈勻成碗珍珠米
日本嘅味道返晒嚟😍

🥩鐵板美國安格斯肉眼排$188
肉眼不得了🤤
可以自行選擇燒汁/辣汁
七成熟依然保持到肉質嘅柔嫩口感
肉眼亦有香濃嘅牛香味
側邊配有薯條及蔬菜伴碟 ~

鹽燒鯖魚 $58
非常有驚喜‼️
呢個價錢好抵食 成條魚好厚肉
鯖魚經過烹調及燒烤 魚皮燒到外脆內軟
味道足夠 加埋檸檬汁一流
🍳🍱🥢日系鐵板扒餐/小食吾錯☑️安格斯牛肩肉烏冬 -$78烏冬彈牙,牛肩肉唔會過熟,都算多塊。☑️鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒-$108選咗日式山椒燒汁,呢個汁幾好味,雞扒皮煎得幾脆,但肉幾嫩,豬扒都吾錯吾會韌。配菜有薯條、椰菜絲同埋一塊蒜蓉包。整體呢個係最好食嘅。🆗蟹盛石鍋飯-$118呢個石鍋飯新鮮滾熱辣,上菜時咋咋聲,可惜調味一般,冇咩味,雖然好足料,有好多蟹肉蟹籽,但係都係就咁擺上面,我反而自己落咗少少豉油同七味粉會好食啲。另外裏面嘅飯好濕,如果可以乾身啲就好。☑️芝士蝦春卷(3條) -$36春卷係長春卷,炸得香脆,上面有芝士醬,都幾好食。☑️吉列多春魚(4條) -$36多春魚都炸得好靚,唔會苦,炸粉唔會好厚,但係幾脆口,配咗個燒汁加蛋黃醬。服務整體幾好,但係上菜好慢,要等差唔多半個鐘頭先有得食,另外遇到小插曲,食到中途突然停電,燈同冷氣都冇晒,埋單都只可以俾現金。
🍳🍱🥢
日系鐵板扒餐/小食吾錯

☑️安格斯牛肩肉烏冬 -$78
烏冬彈牙,牛肩肉唔會過熟,都算多塊。
安格斯牛肩肉烏冬

☑️鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒-$108
鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒

🆗蟹盛石鍋飯-$118
蟹盛石鍋飯

☑️芝士蝦春卷(3條) -$36
春卷係長春卷,炸得香脆,上面有芝士醬,都幾好食。
芝士蝦春卷(3條)

☑️吉列多春魚(4條) -$36
吉列多春魚(4條)

2024-04-01
Type of Meal
Lunch
安格斯牛肩肉烏冬
鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒
芝士蝦春卷(3條)
吉列多春魚(4條)
2024-04-04 123 views
康城新開嘅日式鐵板扒餐廳,幾吸引咁,仲有刺身,鍋飯、烏冬、卷物選擇,好豐富🥩鐵板美國安格斯肉眼扒 200g上枱嘅鐵板超級熱,自己淋汁好鬼正,汁有日式燒汁同日式山椒燒汁,我兩個都有試,覺得山椒燒汁好食啲,辣辣地好惹味,肉眼扒係薄身,肉味好濃,有啲咬口,配菜有薯條,可以加錢轉做套餐,跟白飯、沙律、湯🍗鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒黑豚肉眼比較厚身,但又幾淋,雞扒煎得好香,呢個配搭都幾好🍣火炙芝士吉列炸蝦卷卷物都做得唔錯,炸蝦好脆,火炙芝士燒過好香,幾好食

🥩鐵板美國安格斯肉眼扒 200g

🍗鐵板伊比利黑豚肉眼拼雞扒
黑豚肉眼比較厚身,但又幾淋,雞扒煎得好香,呢個配搭都幾好

🍣火炙芝士吉列炸蝦卷
卷物都做得唔錯,炸蝦好脆,火炙芝士燒過好香,幾好食
2024-04-03 111 views
康城新開日式洋食鐵板餐廳以前The LOHAS康城商場居酒屋「山一」的位置新開了一間日式洋食鐵板餐廳「京都食堂」,餐廳座位不少,我們平日晚上去也座無虛席,可能大家和我們一樣喜愛嘗鮮。餐廳主打日式鐵板扒餐及多款式的日式丼飯、烏冬和石鍋飯。 各式鐵板牛扒會以五成熟上枱,而豬扒則設定為九成熟。食客可以依照自己的喜好在鐵板上加熱,配上日式燒汁或日式山椒燒汁。這是我第一次食日式鐵板餐,我叫了鐵板紐西蘭肉眼扒(180g) $128,配上日式山椒燒汁,並+$28 加配漬物、野菜沙律、味噌湯及白飯。上餐時店員給予了我圍裙,以免弄汚衣服。個人覺得肉眼扒比Menu的相片及預期中薄,不過肉質很嫩。淋上日式山椒燒汁後,覺得多了一份中式料理的感覺,因為山椒的味道有點像四川花椒。牛扒及醬汁配飯一流, 白飯用上日本珍珠米,很好食。而附上的牛油蒜蓉包很香,牛油蒜蓉味道濃郁,可惜稍微腍了一點點。我們還叫了三色丼 $138,包括三文魚、蟹籽、油甘魚,份量十足,魚生新鮮,丼飯用上醋飯十分有誠意。加州卷(3件) $25及日式煎餃子(4件) $28正常發揮,價錢相宜。精打細算的我們用了100分MTR積分換了一份芝士蝦春卷,原價
康城新開日式洋食鐵板餐廳

個人覺得肉眼扒比Menu的相片及預期中薄,不過肉質很嫩。

精打細算的我們用了100分MTR積分換了一份芝士蝦春卷,原價是 $36一客有三條,根據我的記憶,好像成為他們的會員也會送一份芝士蝦春卷。(請大家向餐廳查詢,我怕我記錯
)春卷即叫即炸,外皮十分脆,淋上濃郁的車打芝士醬,個人覺得配沙律醬會更夾。

最後當然要吃甜品,整個晚餐才算完滿。紅豆今川燒(2件) $24,其實就是車輪餅,車輪餅上碟時熱辣辣,外皮脆脆的,紅豆餡綿密帶少許顆粒,灑上糖霜,整體是好食的,唯獨其中一件焗得焦了少少,不過無傷大雅。
看到有推廣牌寫讚好社交平台會送一客雪糕,雪糕數量是按like/follow 人數計算而不是按每枱計,
我們選擇了抹茶味同紅豆味各一,兩款都好味。

京都食堂
將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓319號舖
2024-04-01 84 views
平日3點幾成間鋪得4枱客 叫完嘢食等40分鐘都未有嘢食😅 石鍋飯成舊水得嗰半碗飯多啲 鐵板牛扒個鐵板完全冇鐵板嘅感覺 似係佢整熟左塊牛扒再擺上去 味道中規中矩 肚餓唔好黎食 等到天光都未有嘢食 飲茶都飲到飽 極度失望
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2024-03-26 153 views
招牌菜"生薑野菌牛肉石鍋飯",嗷嗷好吃啊!石鍋裡的牛肉肥瘦適中,搭配新鮮的野菌和香氣四溢的生薑,一碗石鍋飯下肚,整個人都被溫暖的味道包圍了。這種滿足感真是讓人無法抗拒,咕嚕咕嚕地就吃了一大碗!"鐵板伊比利黑豚拼雞扒",這個組合真是巧妙!伊比利黑豚肉的香氣和雞扒的鮮嫩口感完美結合,每一口都讓人陶醉其中。更厲害的是,他們會在你面前現炒,所以每一口都保持了最佳的熱度和鮮味,真是吃到眉飛色舞。最後,我還點了"雞扒烏冬",這個組合也是讓我驚艷不已。雞扒煎得酥脆,口感很有層次感,搭配上烏冬的彈牙口感,真是絕配!湯汁的味道也很濃郁,讓整道菜更加美味可口。