2017-06-27 877 views
之前約咗朋友去科學館睇木乃伊展覽,因為平時唔係成日會出尖沙咀,所以都想搵啲有興趣嘅餐廳順便試埋~我好鍾意食喇沙既,吐司工房嘅喇沙都唔錯,但係有啲貴,加上係連鎖店黎,周圍都有得食;好時沙嗲就食過一次,所以想試吓唔同嘅餐廳,無意中發現吉利尼,原來喇沙都好出名,所以決定趁今次嘅機會試埋啦。其實位置唔難搵,餐廳都幾靚幾舒服,採取自然光都夠光猛。其實餐牌可以選擇嘅食物唔多,都係喇沙、海南雞飯、咖央多士之類。最後我決定要一碗肥牛喇沙,我朋友就叫咗海南雞飯。佢啲海南雞飯到先,不過見肉唔係好多,雞皮多過雞肉,好似麻麻哋..不過佢話都幾好味既,我食左一舊雞都幾嫩既。等左一陣我碗喇沙終於到啦!其實份量都偏小,不過牛肉都幾多,而牛肉就係平時打邊爐嗰啲肥牛,冇乜特別,配料有蛋同豆卜,其實大家都知食喇沙個靈魂就係湯底,湯底有啲辣味,椰香味重,湯唔會好「確」喉,而且味道濃郁得來又夠香,所以以呢個價錢來講都可以接受。$62一碗連凍飲,可以一戰~

• 叻沙
2017-05-17 681 views
新加坡吉利尼, 好像就只有港晶這裡的質素最穩定, 濃厚椰香少少辣的叻沙, 湯頭很好呷啊, 而碗中的米線和豆卜, 還有魚片等餸料也很掛湯入味。這裡的叻沙咖央孖寶, 是我路經尖東時完全不用煩惱的comfort food而一抺香甜的咖椰醬, 還有一片牛油, 烘至金黃色的咖椰多士, 多醬脆口。和港式油奶多一樣令人回味無窮的咖椰多, 兩者的滋味都各有千秋。

2017-03-16 1127 views
無骨海南雞飯,肉還算滑,但是味道較淡。飯,不夠香,可能油不夠,不夠熱。陪碟,可以多一點。"湯",太咸。咖椰吐司,香,酥,美味。奶茶,滑,濃,又可以選擇不同奶。薑茶,足料。總結: 小食,下午茶,輕食是不錯的。
無骨海南雞飯
2017-03-15
Type of Meal
Dinner
無骨海南雞飯
一次過滿足悠閒吃海南雞飯和喝咖啡的願望 南洋食物不一定要到星馬泰國家。尖沙咀最近開了南洋風十足的新加坡咖啡店。裡面的海南雞飯飯氣飄逸和咖啡香味濃郁,加上店裡裝潢新穎舒服,非常值得一試。 1. 位置:接近紅磡港鐵站 由紅磡港鐵站出發,只需要7分鐘路程。全途基本上室內,方便又快捷。 2. 環境:非常適合拍食物美圖 店內設計沒有太多裝飾,頗為樸素。但暖色系燈光柔和,非常適合拍吃貨照。餐牌有參考圖片,一看就明。食物飲品價錢也不太貴。 3. 食物品質 今次叫了海南雞飯,另附免費咖啡。飯的味道非常濃郁,不太油膩,同時也帶有淡淡的椰香。不過雞的分量不太多,看起來和分量比較多的油飯不太相稱。特別推介吉利尼咖啡。咖啡放在桌上已經飄出一陣陣濃濃的咖啡香。部長一向嫌咖啡太苦,所以不太喜歡喝咖啡。但今次的咖啡加了淡奶和少量的糖,喝上去也沒有過甜,口感也不太油膩,非常可口,值得一試。 4. 價錢 最後盛惠58元。在尖沙咀都可以喝品質這麼好的咖啡,還有吃香氣濃郁的雞飯,價錢都頗為合理。喜歡南洋風食物的你就不要錯過啦!

3. 食物品質 今次叫了海南雞飯,另附免費咖啡。

2017-03-12
  • 海南雞飯
今晚要上堂,要黎個quick dinner😝之前逢親睇演唱會都會黎呢度食晩餐,好耐都冇黎過喇! 我照舊叫左招牌喇沙米線,感覺上湯底冇以前咁濃味,吾知係米師傅加多左水呢😏材料芽菜魚片,蝦,蛋都算新鮮,講份量既話,女仔一定食得飽,男仔就吾敢講😂我朋友叫左海南雞飯,份量少左d,而醬料味道叫做OK既,2個人食$150左右,都可以接受啦

2016-12-14 1707 views
自從去完馬來西亞旅行之後, 一直念念不忘當地喇沙湯面, 回港後開始找尋食喇沙的地方.此店位於尖東, 星期日的下午人流不多, 是自助式, 當然要嘗試喇沙湯麵, 喇沙材料豐富有雞蛋/蝦/豆卜/芽菜及魚片, 先品嚐一啖湯, 整個湯麵的靈魂, 味道真是淡淡椰香帶點辣. 麵底有點像米線,口感適中. 配上一杯人手沖劑白咖啡, 味覺香濃略甜, 已經滿足了一整個下午

新加坡叻沙
$62 (Tea)
新加坡叻沙
2016-12-13 1092 views
經過尖東,見呢間專食新加坡野食既餐廳,就試下佢。坐得舒服既,以半自助形式,先自行到櫃檯點餐,後有waiter送餐。海南雞飯上檯,$62得4舊雞肉,貴到呢賣相比碟頭飯既感覺更差,都唔緊要,如果好食,我心服口服! 可惜肉質唔夠嫩滑,飯亦只是溫熱好後悔點錯餐套餐只包咖啡或茶,加左$4飲熱薏米水!反而朋友叫喇沙既湯底好好味,但只採用雪藏既細帶子作配菜,毫無誠意,唔值囉
海南雞飯上檯,$62得4舊雞肉,貴到呢
好後悔點錯餐
套餐只包咖啡或茶,加左$4飲熱薏米水!
2016-12-10
$70 (Tea)
2016-09-23 1896 views
A very nice hidden gem. Authentic Singaporean cuisine. Does a better job than its main competitor in the city. (Personal opinion)
  • Kaya Toast
  • Teh
  • Kopi
2016-09-18 1768 views
約左fd係紅磡開餐 同埋去過新加坡之後 都好掛住個到d野食 所以就去試下呢間新加坡菜既餐廳我地order 左肥牛喇沙同海南雞飯 薏米水同熱情果茶我係食肥牛喇沙講真 成個餐連飲品70 真心覺得份量好細我諗叫我食2碗我都食得落不過個喇沙好好食 湯底好濃 好重花生同椰汁味 而且唔太辣 最尾食到類似蝦米既味 d米線索晒d湯 真係好好食薏米水就無乜薏米味 有待改進我試食過朋友個油飯算唔錯 好香蒜蓉味 因為個陣係新加坡食完天天海南雞飯 就好難係香港食到甘惹味既油飯同埋呢到有張bar枱係有插頭 我覺得無野做可以係到用電腦hea下都唔錯

我地order 左肥牛喇沙同海南雞飯 薏米水同熱情果茶

薏米水就無乜薏米味 有待改進

我試食過朋友個油飯
算唔錯 好香蒜蓉味

2016-09-12
$65 (Lunch)
  • 叻沙
  • 海南雞飯
2016-09-03 1514 views
食過好多星馬菜,賣相都好一般,因為食材多,上碟個陣都會覺得係一堆野咁,可能味道係好既,但都會扣分(好啦,我承認係外貌協會會員😬呢間既賣相就差唔多啦,料多但唔會一堆野亂上碟,見到都開胃。簡單食個午餐:喇沙 味道幾好,足料,好香椰香,微辣,惹味。另一個試新野,米暹,um...個人唔喜歡,太甜,真係甜,如果係酸酸甜甜都好d,但係佢齋甜,不過用料一樣好足,只係我個人唔好正餐係甜品。壓軸有咖椰多士,烘底好均勻,金黃色,夾住一片牛油,裡面搽左椰醬,咬落少少脆,多多醬,多到咇出黎,好正,兩人食一份岩岩好,太多就好膩啦再飲杯熱薏米水,滑滑地,少少甜,軟淋淋薏米👍🏼餐廳細細間,座位都比較埋,不過整體乾淨。
喇沙 味道幾好,足料,好香椰香,微辣,惹味。
再飲杯熱薏米水,滑滑地,少少甜,軟淋淋薏米👍🏼
餐廳細細間,座位都比較埋,不過整體乾淨。
2016-02-04
$70 (Lunch)
2016-07-21 1854 views
第一次去,店子不大,7點半左右,客人不多,似cafe shop多過食店,感覺怪怪,全店得3個員工,有點手忙腳亂,想點餐都差不多等了5分鐘先有人招呼我~ 見到營業時間11-9,現在香港d租咁貴,唔通真係唔休做?Anyway 講番野食,點了個海南雞飯,水準不錯,油飯唔油,好入味,只略嫌d雞少咗d,6x蚊包飲品係尖東算ok啦,d海南雞極似好時果隻味,我有d懷疑佢地係咪同一批貨 Dinner set加14蚊有呢個咖椰多士,我就十分欣賞,必食~ 最后係餐飲,佢有多款選擇,我就選了普通奶茶,味道近似台式珍珠奶茶~ 總括來講,呢個價錢,佢算係尖東好時以外又一好選擇
2016-07-21
2016-07-18 1426 views
睇演唱會前要搵好野食絕對可以選擇呢間 不過好多人..一定要預早D時間黎食啊海南雞飯味道普通, 但勝在多雞肉同直接有埋吾同醬 方便調味自家娘惹醬腸粉好好食 d醬又甜又辣..仲有好多炸蒜,好香馬來米暹吾好睇佢好干..撈埋d醬真係一流..夠哂咸味哈哈..而且材料都好足啊, 一樣有埋炸蒜好想再食啊~~
睇演唱會前要搵好野食絕對可以選擇呢間

不過好多人..一定要預早D時間黎食啊
海南雞飯
味道普通, 但勝在多雞肉同直接有埋吾同醬 方便調味
自家娘惹醬腸粉
好好食
d醬又甜又辣..仲有好多炸蒜,好香
馬來米暹
吾好睇佢好干..撈埋d醬真係一流..夠哂咸味
哈哈..
而且材料都好足啊, 一樣有埋炸蒜
好想再食啊~~
2016-07-17 1051 views
海南雞飯,快餐店㴝講算可以接受啦。飯有飯香又有雞油味嘅,雞肉就普普通通冇咩特別。喇沙點咗兩碗,看上去好似好濃味,查實就冇咩味道。用嘅唔係正宗嘅麵條,而係用米線,裡面嘅雞蛋都係完全冇味道嘅👎🏻 由於太失望嘅關係,唔記得影相添😅香茅豬扒飯,即係豉油煎豬扒飯。總好過碗喇沙😅 由於冇咩驚喜,所以又唔記得影相😞薄荷Mocha,只能說唔係我杯茶,我唔Like,而且飲唔到薄荷味🙊雙檸紅茶,飲完都唔知飲咗啲咩,講完😂總結,係唔會再返轉頭🙈🙊!

雙檸紅茶,飲完都唔知飲咗啲咩,講完😂
總結,係唔會再返轉頭🙈🙊!
2016-06-11 1312 views
我哋之前食過叻沙覺得唔錯,呢度嘅海南雞飯係連骨嘅,感覺普普通通.仲食咗馬來米暹,配料有蝦,芽菜,豆卜,蔥,蛋,炸乾蔥,米暹醬同青檸就放咗晌側邊,食起嚟辣辣哋酸酸哋,都唔差嘅,不過佢係撈麵,加上濕料唔多,食落都幾dry,自己都係鍾意叻沙多啲.

$60 (Lunch)
2016-06-02 1189 views
轉左新工 突然今晚想食星馬菜一搵之下 估唔到就係公司樓下可以食到喇沙知道喇沙有分魚湯同蝦湯底勇敢一試下 好在係蝦湯底味道同之前沙巴食過嘅 非常相近 好地道啊‼️‼️不過 麵底改做米線 過份軟身 欠缺口感另外唔少得加錢試埋個咖椰多Umm..味道是正常 但夾住嘅厚厚嘅牛油 OVER左啲
轉左新工 突然今晚想食星馬菜
一搵之下 估唔到就係公司樓下可以食到喇沙