2022-10-05 1075 views
同高太本身唸住食泰國野,本來已經訂好位,不過泰國餐廳既outdoor area 無開😅😅我地即刻變陣✌️✌️行落去搵下條街有咩好食😁😁係牆上面有好多人既簽名,睇返簽名既日子,有啲仲大過我,依啲真係歷史悠久食串燒之前,食返啲前菜先✌️✌️有我好鐘意食既明太子沙律其他開胃小食都幾好食,魷魚漬都無店員所講甘咸😅😅送酒幾唔錯其他串燒質素都幾好果個燒粟米燒得幾香,店員服務都幾殷勤,聽佢哋講野應該有啲日本口音添成餐飯整體都唔錯

食串燒之前,食返啲前菜先✌️✌️有我好鐘意食既明太子沙律
其他開胃小食都幾好食,魷魚漬都無店員所講甘咸😅😅送酒幾唔錯

其他串燒質素都幾好
成餐飯整體都唔錯
呢間嘢我哋成日都嚟,但係自從疫情之後就好似未嚟過,突然之間好想食串燒,於是就約咗我個酒肉朋友一齊去。 一去到,我哋當然就叫咗一杯啤酒,凍冰冰涼透心 ($7X)。 呢間嘢最好食嘅,我一定會推介明太子沙律!佢啲明太子咬落去粒粒卜卜趣,好過癮。我每次都掛住佢,不過唔平㗎,好似要$7X。 我哋又嗌咗辣腸,牛舌,雞泡魚乾,三文魚飯團,同埋雞翼。全部都好好味,雞泡魚乾送酒就一流。 之後叫咗一支清酒,好抵,三百幾蚊。再嗌多咗幾個小食(燒年糕),但掛住食都冇影相,淨係影咗枝豆。臨尾,我哋都嗌咗一jar啤酒,好圓滿咁結束。 每位$815。

一去到,我哋當然就叫咗一杯啤酒,凍冰冰涼透心 ($7X)。

每位$815。
  • 明太子沙律
🇭🇰 • 🍢 SKEWER2021最後2日啦~等我介紹一間由幾位姨姨們主理既日式居酒屋。呢間小店主打日式串燒,調味唔會過多,叫埋酒絕配呀🤩👍🏻呢度既串燒一份兩串,屬於中高既價位。根據經驗,我地唔肚餓就人均$250,肚餓就人均大約$400-$500🤣今次肚餓就叫左雞腎($48)、雞翼($54)、雞脾軟骨($46)x2、燒粟米($42)、燒薯仔($40)、燒牛脷($78)、燒豬頸肉串($58)、燒雞泡魚乾($78)、香草燒羊仔排($135)、金菇牛肉卷($78);飲品就叫左烏龍凍茶($30)、可樂($28) [👦🏻💬熱綠茶或熱水$10/杯]。✍🏻整體黎講串燒都係好食既,唔係係咁落孜然粉/調味粉個d。搵幾樣黎講下先:▫️燒薯仔係燒成個美國薯仔🥔,燒完擺一大舊牛油🧈等佢慢慢溶,好邪惡但好好食🥲▫️燒粟米等得比較耐,但燒完係一粒粒軟軟地好甜既粟米,又係推介👍🏻▫️雞腎、雞軟骨同豬頸肉都係好食,無補充🤣▫️雞翼係雞全翼,用錫紙包住雞翼尖比我地可以用手食,不過今次燒到乾左d🤏🏻▫️香草燒羊仔排叫左七成熟,雖然無血水但感覺都係太生,下次叫八成熟先🤔不過羊仔排用香草燒得幾香口,一d都唔羶。▫️金菇肥牛卷熱到辣口,正
🇭🇰 • 🍢 SKEWER

燒薯仔

燒粟米

▫️雞腎、雞軟骨同豬頸肉都係好食,無補充🤣
燒雞腎&燒雞軟骨

燒豬頸肉

香草燒羊仔排

▫️金菇肥牛卷熱到辣口,正呀喂🤣
金菇牛肉卷

▫️燒牛脷同燒雞泡魚乾就不過不失啦。
燒雞泡魚乾

總括黎講,呢間係我最鍾意既串燒店👍🏻🔥

純燒鳥 (尖沙咀)
📍尖沙咀山林道33號A地下
燒薯仔
燒粟米
燒雞腎&燒雞軟骨
燒豬頸肉
香草燒羊仔排
金菇牛肉卷
2021-11-25 809 views
疫情下未能出外旅遊,每次想靜靜的吃點日式串燒都會來《純燒鳥》~店面不大,但日式的裝潢在柔和的燈光下還是會有點温暖的感覺。整間店是由幾位大媽負責招待和煮食,雖然沒有深夜食堂的老闆那樣暖心般的治癒,但食物質素也是不錯的。燒雞肉、燒雞軟骨、燒牛肉、燒牛舌、燒菇、燒薯仔和燒多春魚一口氣點了,和朋友就着啤酒和清酒,在融和舒服的氣氛下,就這樣談笑着在熱辣辣的串燒中過了一晚。最後一定要食埋燒飯團(那晚也叫了烏冬來頂肚😅)雖然燒飯團叫完也要等一陣子才會預備好,但飯團焦香的味道下吃到外脆內軟的感覺,值得期待;燒牛舌也是每次必點的菜式,水準之作。

店面不大,但日式的裝潢在柔和的燈光下還是會有點温暖的感覺。

燒雞肉
燒牛肉
雞肉葱串
燒雞軟骨
燒薯仔和多春魚
烏冬
2021-11-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
燒雞肉
燒牛肉
雞肉葱串
燒薯仔和多春魚
  • 燒飯團
2021-06-25 1334 views
本身想book另一間點知full house , search 下附近有冇類似嘅日式串燒店,(因為我真係好喜歡食串燒),終於見佢裝修夠傳統,就會一會佢! Book 左7:00 都預咗朋友例遲😅結果差唔多7:45先到😥😥😥其實我6:45 已經入左去坐。避免尷尬,我等到7:15 先叫左杯🍋特飲(有別於出面現成開一支俾你倒,呢度自己調製 我覺得不錯,因為唔想飲啤酒🍻)再等到7:30真係唔掂喎,唯有叫住小小俾自己食先,好彩野食到左一陣佢就出現,連大媽都睇唔過眼話「重未黎呀?」😓我先叫左我自己想食嘅:1/銀杏2/紫蘇雞(有炭燒味,雞肉juicy ) 3/雞軟骨4/燒鰻魚飯團🍙😋😋5/燒牛肉串(唸唸下好似冇出現喎)到朋友黎到先叫左杯啤酒🍻x2, 再叫佢想叫嘅1/雞翼(夠juicy)2/唔知咩大腸(我冇食到🤪,因為我唔食內臟3/牛舌(燶邊)4/餃子🥟(有肉汁,好香甜,脆卜卜外皮包住)5/明太子沙律(比較咸)6/燒日本年糕(我好鍾意食啲有咬口嘅,內軟外脆)全部即叫即燒,熱辣辣好好味!叫下叫下埋單成九百幾蚊! 有氣氛👍🏻👍🏻多謝大豪客😂大媽姨姨服務都好好,朋友好肯定話姨姨係日本人(打扮似又溫柔)不過直接

我先叫左我自己想食嘅:
1/銀杏
2/紫蘇雞(有炭燒味,雞肉juicy )
3/雞軟骨
4/燒鰻魚飯團🍙😋😋
5/燒牛肉串(唸唸下好似冇出現喎)

到朋友黎到先叫左杯啤酒🍻x2, 再叫佢想叫嘅
1/雞翼(夠juicy)
2/唔知咩大腸(我冇食到🤪,因為我唔食內臟
3/牛舌(燶邊)
4/餃子🥟(有肉汁,好香甜,脆卜卜外皮包住)
5/明太子沙律(比較咸)
6/燒日本年糕(我好鍾意食啲有咬口嘅,內軟外脆)

全部即叫即燒,熱辣辣好好味!
叫下叫下埋單成九百幾蚊! 有氣氛👍🏻👍🏻
多謝大豪客😂

大媽姨姨服務都好好,朋友好肯定話姨姨係日本人(打扮似又溫柔)不過直接問左都唔係~

銀杏/紫蘇雞/雞軟骨
燒鰻魚飯團
餃子🥟
檸檬特飲
2020-07-04 1798 views
自從無意之中發現了依間串燒店,每隔幾個月諗起要食串燒,一定要嚟依間!雖然每次價錢不斷提升,有好多貼紙貼上本來的價錢上因為依度嘅串燒,係炭火燒,不似出面D用電爐燒,無咗炭火燒嘅焦香味我哋首選係燒牛脷,每一次都要encore, 因為每次都燒得火路剛好,選用牛脷心,淋滑有少少燶邊另外,一定要叫燒飯團,因為要等至少二十分鐘以上,慢工出細貨,成個飯團,燒到好似飯焦一樣脆,可揀三文魚或明太子檸檬什飲雖然好貴成$50,不過飲得出真材實料,有檸檬肉粒,我個杯就係左手邊走冰!如果大家唔飲啤酒可以試吓!

燒牛脷

另外,一定要叫燒飯團,因為要等至少二十分鐘

2020-06-12
Celebration
Anniversary
  • 燒飯團
  • 燒年糕
一家三口滿心歡喜去是這間燒鳥店,店舖不大,只有四五個大媽在工作。起初覺得食物尚可,環境很有日式居酒屋味道,不過當我們等了1小時45分鐘之後,尚有七款食物未到😪其他比較遲來的客人已經食飽了,於是決定不再等下去要求結帳,但店方未有表示抱歉,還清楚說出有什麼菜式未送上,真的不明白明知道客人已經等了差不多兩小時,還不送上食物😡結帳是我們自己計算的相差$120,不知道他們怎麼計算,而且還要說已經收平了我們三毫子😱😱😱因為已經晚上10時多,我們趕着回家,不再和他們理論,付款離去。這家店以後不會再光顧,冇禮貌兼唔老實😡😡😡
這家店以後不會再光顧,冇禮貌兼唔老實😡😡😡

2018-03-31 2955 views
大媽巧作全店由大媽運作,環境獨特,帶有濃濃的日台式復古佈置,一進門被那圍爐枱吸引,並放著大量日本漫畫,像告訴你是年青的居洒屋,食物在大媽、復古、年青....訉息下交互伴著送上。先來一碟小笌菜,油膩膩發亮的芽菜,十分好味,成功把胃打開了。先上枱的是硬豆腐,加上䓤及薑,配上硬身豆腐,好味!薄切燒牛舌,考功夫之作,雖有舌渣,但味道很搶,屬必點之選。燒銀杏,一般之作。第二輪上菜為重點好味,燒中蝦,燒原隻中蝦,居然蝦頭燒乾但蝦身很爽並帶有原身汁,必㸃之選。燒雞全翼,遠遠已嗅到燒出來的香味,燒出來剛熟,咬一口使咀𥚃嚐著鮮味的肉汁,味覺及嗅覺同時雙享受,亦是一定要㸃。冬菇則普通,但看到小心思,冬菇桱是分開上。第三輪先上焼粟米,小小的粟米帶有點燒焦的味道,粟米不乾且有濃汁,要㸃。另一特式,肉餅,自家製肉餅混著少少雞軟骨,由另一大媽巧作出來,一定要試。燒洋䓤是很考功夫,洋蔥上碟沒有散開,既燒焦也有洋蔥汁,控制時間及火喉要好。燒野菜好味,略嫌多油。是次吃得開心,人均$320,用錢換來的。當然有著各串燒店的同一問題,離開時頭髮及衣物略帶燒烤味,會有下次的!
大媽巧作
2018-03-31
  • 燒牛脷
2017-12-10 2886 views
星期六,朋友介紹,電話訂座。 小店尚算寬敞,環境舒適,店內有日式小店風情,店長員工全女班。食物質素不錯,十分新鮮、即叫即燒,有料飯團和燒年糕值得一試,外脆內軟,朋友大力推介,本人也十分喜歡,店長細心提醒要趁熱食,冷烏冬夠彈牙,十分正宗,燒牛舌爽口,份糧適中, 免治雞肉串内有脆脆軟骨,十分有𡁻口,燒河豚乾鮮甜帶魚香,燒雞翼皮脆,係心水推介之一。此店係用心嘅家庭小店。服務不算熱情,十分隨意,價錢十分合理。

• 燒鰻魚飯團
  • 冷烏冬
  • 燒雞翼
2017-11-29 2132 views
閒日嚟呢間小小居酒屋,全場都冇乜人主要係食串燒嘅,串燒要兩串起咁嗌,有啲唔方便。燒青椒仔上面有啲木魚碎,加埋一齊食口感唔錯。雞泡魚乾燒得乾身,香味十足。Wasabi雞肉串,雞肉嫩滑,wasabi都幾勁,釀菇係豬肉嚟嘅,普普通通。燒雞翼好大隻😮冇特別落咩汁汁醬醬,就咁少少鹽。鯖魚standard野粟米我覺得同平時嗰啲唔同🤔呢條特別細粒特別密,都幾甜嘅。炒菜主要係用椰菜,有少量洋蔥同菇,麻油雖然香但好似重手左啲。燒年糕一般,早啲睇左其他食評先就嗌燒飯團啦🤧感覺一般,味道唔係特別出色,嗌多jar啤酒埋單要八百😶從牆身嘅塗鴉可見此店已經有廿幾年歷史,雖然我唔知呢度有咩過人之處,但咁多年都做得住總有理由。
閒日嚟呢間小小居酒屋,全場都冇乜人

主要係食串燒嘅,串燒要兩串起咁嗌,有啲唔方便。

燒雞翼好大隻😮冇特別落咩汁汁醬醬,就咁少少鹽。

鯖魚standard野

粟米我覺得同平時嗰啲唔同🤔呢條特別細粒特別密,都幾甜嘅。

燒年糕一般,早啲睇左其他食評先就嗌燒飯團啦🤧

2017-11-14 1690 views
放工同同事又揾串燒屋,見到黎間裝修好特別諗住去下... 嗰晚都有四五台客食物質素中上,價錢都可以,雖然我地4個人食左$3xxx😂但最搞笑係佢哋啲人喺度成日係咁行嚟行去,得返我哋最後嗰台客嘅時候(大概十點幾),佢哋行過嚟收晒我哋啲嘢,企定定望住我地,黑晒我哋面,趕我地走。😡😡😡😡嘢食點都好我都唔會再去, 嗰度明明寫住收一點。我哋一停止冇嗌嘢食即係10點幾嗰陣,最緊要我哋又唔係食得少野 ....佢俾我哋坐落去嘅話一定唔止3000幾囉咁就唔好話一點先收工,如果唔係我好多選擇囉
食物質素中上,價錢都可以,雖然我地4個人食左$3xxx😂
咁就唔好話一點先收工,如果唔係我好多選擇囉
2017-10-31 1382 views
呢間餐廳都係係一個好偶然嘅機會之下發現。話說要搵地方同朋友食飯,完全冇頭緒,因為尖沙咀實在太多人,又唔想去啲好逼夾嘅地方,最後就揀咗呢條街呢間餐廳。串燒店響呢條街入邊其實都有幾間,最唔起眼可以話係純燒鳥,滿面細細,又沉色,一唔留神就好容易錯過。入到去餐廳地方唔大,一種好熟悉嘅感覺佢嘅佈局同尖東廣場樓下嗰間串燒店有九成相似,再傾落計原來呢純燒鳥已經有26定28年歷史,喺香港呢個日新月異嘅城市,真係相當難得。當日叫左個新鮮沙律,我見到姐姐係我落單之後先至慢慢洗慢慢切,用今日嘅準則來講真係等左好耐,但係菜係新鮮嘅係好食既,就覺得等待都係值得。或者呢個就係生活態度,香港人真係要放鬆D。既然沙律都係咁,串燒當然都係即叫即燒。要等,無得急係呢度既態度。講番食物,呢度嘅串燒同出邊唔同,就係每款都係兩串,除非都有寫明,如果唔係價錢都係包括兩串,突然覺得抵食左令我對串燒一向偏貴既感覺改觀。當晚叫了燒梅子飯糰,每次吃串燒都會叫,飯糰烤得表面很香脆,帶有仙貝那種米香,真的好好吃。燒蝦,件頭都大隻,我無份吃但我有份搣殼,殼不會沾著肉,證明都新鮮,當然不能和新鮮貨比。同伴說味道還是不錯的。燒魷魚,嫩嫩的不會韌,

令我對串燒一向偏貴既感覺改觀。

燒魷魚,嫩嫩的不會韌,份量兩人分享剛剛好。

燒豆腐,是炸過的豆腐再燒,保持豆腐的豆香,唯一concern是炸豆腐比較油,但入面又好多汁,配上薑蔥無甘寒,而且有四件非常飽肚。

當晚仲飲了一枝750 SAKE,串燒加Sake真係絕配!呢間燒鳥店水準不錯,我一定會再幫襯。

2017-09-03 1087 views
小小嘅一間店舖, 感覺像日本風情的居酒屋, 有溫暖嘅感覺,適合飲酒傾偈, 氣氛輕鬆溫和。店內有大量嘅清酒選擇, 食物上菜速度適中, 味道也非常有水準。雞泡魚乾送酒一流燒三文魚都好好食

雞泡魚乾送酒一流

燒三文魚都好好食

2017-05-17 1043 views
我已經去過呢間食串燒好幾次啦,每次都保留到水準! D 員工好好人,好似返屋企食飯。 呢間食店雖然係做串燒主打,但係一D油煙味都無,呢個抵讚。 另外,D清酒賣得吾貴可以試下。總括嚟講,呢間野好有日本feel,野食好味好平穩,價錢公道,值得推介。
2017-03-24
Type of Meal
Dinner
燒搞椒仔
呢個吾記得個名
燒雞肝
燒飯團
  • 燒雞肝,豬大腸,燒雞翼
2016-09-05 3982 views
純燒鳥,位於尖沙咀山林道,店子裝潢簡約面積不大,有點古早風情.每次到訪,除了燒物,必定消耗幾瓶清酒,有時候一大支慢慢添飲,價格相較廉宜.是次跟女性朋友兩人飯聚,可能服務食物氣氛幾項條件如常輕鬆舒服,加上心情大好,居然不知不覺吃下很多東西,胃口較往時勵害..我們首先來個{燒銀杏},伴獺祭純米大吟釀.銀杏不能多吃,淺嚐幾粒,細細品味那微弱苦澀..呷口甘甜米酒,把悶熱暑氣全消.{燒雞翼}同様是雪雞,用心慢慢焼烤,跟粗疏烹製,效果可相差很遠;這𥚃雞翼外脆內軟烤得焦香全冇雪味,很好.{燒豆腐}將豆腐炸過再燒,面舖以薑蓉和蔥粒,雖不比凍豆腐清新,可是味道質感更見層次.{燒牛舌}兩串,每串三大片,亳不吝嗇,味道時間掌握恰好;於我而言有點肥美,畢竟牛舌並非我喜愛食材.{燒魷魚}原隻魷魚燒烤,可唧以檸檬汁,天然美味;可能呎吋有奌大,而我們人比較小,於是頗為吃力.{大蔥雞肉串}雞肉醬油調味適當,跟大葱是絕配,一向如是.{牛肉卷}以肥牛包裹露荀煎烤,掃以醬油,簡單美味,

燒銀杏,獺祭純米大吟釀
我們首先來個{燒銀杏},伴獺祭純米大吟釀.

{燒雞翼}

燒豆腐
{燒豆腐}

{燒牛舌}

燒魷魚
{燒魷魚}

大蔥雞肉串
{大蔥雞肉串}

雞肉醬油調味適當,跟大葱是絕配,一向如是.
牛肉卷
{牛肉卷}

以肥牛包裹露荀煎烤,掃以醬油,簡單美味,絕對是名物.
燒年糕
{燒年糕}

以紫菜包裹日本年糕烘烤,外脆內煙韌,有嚼勁.
燒梅子飯糰
{燒梅子飯糰}
每次必吃之選,飯糰毫不鬆散,內𥚃梅子的酸味,襯以表面的焦香,給人很溫暖感覺.

喜歡此店食物簡單直接,毫不造作的味道,儼如日本媽媽手藝.
純燒鳥,雖不至於日劇"深夜食堂"般充滿故事性,然而更人性化非戲劇化,絕對是一間令人感覺溫暖的小店.
燒銀杏,獺祭純米大吟釀
燒梅子飯糰