2014-01-28 700 views
🌞在晴朗的一天正是我放假的時候,相約了友人去尖沙咀行街。當我出門差不多到巴士站的時候電話便響起來,心知不妙因友人係遲到大王所以巴士也沒上先聽電話。果然他才剛剛起床😱要遲多一小時多才可出到來😑。所以去附近的郎豪坊走走看一下有什麼好吃的,當走到10樓時看見一間好像不錯的餐聽(正是這一家)再看一下門口的餐牌,下午茶有我喜歡的甜品重要價錢也不太貴便走入去試下也可以打發時間。一入去其實也沒有多小客人正在用餐,最多只有4-5枱左右。我只自坐在一角服務員很快給我餐牌,我再一看便要了一個朱古力凍火山加熱咖啡。大約等了三分鐘便先送上咖啡口味也剛好因為我不太喜歡太酸的,咖啡杯外型也十分十分討好☺️。再多等6-7分鐘我的甜品也送上了😱😱想不到下午🍵的份量也不小下面的多士加上上面的朱古力雪糕😍😍😘😘重有唔小士多啤梨藍莓芒果😋😋,連我係男士都覺得十分吸引,我想女士一見可能會有點失控😜。我花了差不多十五分鐘才可以把它消滅😁味道算是不錯水果不太酸但多士有一點乾整體算不錯的了。👍因為約了友人好快結帳便離開了,有幾會下次要去試下晚餐😏😏

因為約了友人好快結帳便離開了,有幾會下次要去試下晚餐😏😏
$60 (Tea)
早前11月,各大商場紛紛以聖誕裝飾吸引人流,大約11月中,我出開旺角順道走到朗豪坊,竟然尚未有任何聖誕裝飾!  作為 Hello Kitty 迷的我不知幾期待今年是否又以 Hello Kitty 聖誕裝飾? 當時,在朗豪坊 4 樓有個廣告牌,才得知 10 樓開了一間新日式西餐廳 Ishiyaki+Cafe!走上去看一看環境如何及供應什麼食物!  一問店員之下,原來 Ishiyaki+Cafe 11月頭開張! 好了,12月有個星期日出去旺角 Shopping,順道走到朗豪坊,今次終於有 Sanrio 公仔聖誕裝飾!完全滿足我! 況且,有空可嘆番個下午茶!  一於幫襯 Ishiyaki+Cafe!一走入餐廳,已見到不少得意公仔!  令我即時添上童真!  這裡簡潔光猛的裝潢,配合一些得意公仔!增添趣味!餐廳內到處可見花心思的佈置!  品嚐美食之餘,也有視覺享受!我發覺店內這班年輕的店員們缺乏應有的幹勁!給人感覺較為怠慢!  希望餐廳 run 順之後會布改善吧!明太子煙肉焗薯皮 $32混合明太子、煙肉等配料,份外誘人!明太子帶微辣,而煙肉則滲出鹹香!的確滋味在心頭!薯仔很粉

況且,有空可嘆番個下午茶!
 令我即時添上童真!
 品嚐美食之餘,也有視覺享受!
 希望餐廳 run 順之後會布改善吧!

明太子煙肉焗薯皮 $32

混合明太子、煙肉等配料,份外誘人!明太子帶微辣,而煙肉則滲出鹹香!的確滋味在心頭!薯仔很粉連薯皮很香脆可口!

新鮮爽脆的沙律菜配上柚子醋,酸香醒胃!
 作為下午茶是不錯的選擇!
明太子煙肉焗薯皮
混合明太子、煙肉等配料,份外誘人實在滋味!
芒果凍火山 $48 (下午茶)
為什麼附上刀叉之餘,又有一個鉗子那麼多餐具?

由上至下,外至內形容一下!最頂是芒果雪糕,並由好幾塊刮空的多士,疊成一個寶盒!原來內有乾坤!
 內裡充滿烘至金黃的小金磚多士!鬆脆可口!令人無法抗拒!
 表面淋上芒果醬,以芒果、藍莓、士多啤梨作點綴,顏色層次更分明!
 把平平無奇的芒果雪糕配多士即時生動起來!果然有創意!可見甜品師傅也花上不少心思與功夫!
芒果凍火山
內裡充滿烘至金黃的小金磚多士!
最頂是芒果雪糕,並由好幾塊刮空的多士,疊成一個寶盒!
熱洛神花白桃果醋 +$6
透明的杯子透出紅粉迷人的洛神花!非常美觀!討人歡喜!
 還有粒粒白桃果肉,
 絕對欺客!無花無假!入口酸甜有致!中和豐富下午茶帶來的飽膩!來得正好!
熱洛神花白桃果醋
這份下午茶真令我食得好滿足又飽肚!

$94.6 (Tea)
明太子煙肉焗薯皮
2014-01-21 834 views
日前約了友人到朗豪坊吃午餐正當我們由最高層向下找尋美食期間看到這間門口十分吸引的cafe(餐廳!?)內有很多公仔@_@而且還在播NaNa的演唱會DVD身為Fans的我當然要入去食番餐xd講返正題我們點了A餐、J餐下單不夠三分鐘已經上了前菜知餐荼(可能這些食物都比較簡單吧)主菜到後我們立刻品嘗先來是泡菜的石燒飯一吃下去覺得有點咸但配上餐荼還算可以然後十多分鐘後壽司餐才到雖然壽司十分精美(10件)但朋友比較大食覺得不夠吃...然而餐後可以再加甜品(好像是布甸??)但我們都認為不合適所以沒有加點xd
日前約了友人到朗豪坊吃午餐
正當我們由最高層向下找尋美食期間
看到這間門口十分吸引的cafe(餐廳!?)
內有很多公仔@_@
而且還在播NaNa的演唱會DVD
身為Fans的我當然要入去食番餐xd

講返正題
我們點了A餐、J餐
下單不夠三分鐘已經上了前菜知餐荼
(可能這些食物都比較簡單吧)

主菜到後我們立刻品嘗
先來是泡菜的石燒飯
一吃下去覺得有點咸
但配上餐荼還算可以

然後十多分鐘後壽司餐才到
雖然壽司十分精美(10件)
但朋友比較大食覺得不夠吃...

然而餐後可以再加甜品(好像是布甸??)
但我們都認為不合適所以沒有加點xd
2014-01-10
$80 (Lunch)
  • 壽司
  • 石燒飯
一直也沒有時間評這間餐廳 2014-01-06 Our 66 Months通常他負責安排活動 而我就安排食飯地點晚上活動是吃飯 然後一起看帥哥 <<救火英雄>>上過openrice睇,發現朗豪坊開了一間新店Ishiyaki+Cafe,而且看到店內的相片很吸引,看到門面的擺設 有毛毛 有草泥馬 還有我最愛的喬巴所以決定就是你Ishiyaki+Cafe大概等候左10分鍾就有位,侍應生安排左店內的一張二人枱一坐低… 覺得自己完全冇空間感,與旁邊的二人枱 大約相距8~10cm左右所以自己要求坐外面靠窗位置雖然要坐門口,而且是沒有椅背的圓椅但總好過完全冇自己空間。食飯至少應該有合適的空間感。看看餐牌,最終點了二人餐..比較化算首先吃野菜沙律( 有栗米、車厘茄)配上黑醋、好開胃!隔左一段時間後,上菜速度開始極之快。二人枱空間擺得滿滿的…之後小食單骨香草雞翼一般不過不失,美觀搭夠~用一個炸爐籃盛載住再黎是我最期待的鰻魚飯見到就好興趣 (沙!沙!)聲~應該都有200度熱力既石鍋飯好正好正!!!!放落口中~~並唔係我想像中既味道成個飯好乾~飯粒又好硬~好失望...最後食左
一直也沒有時間評這間餐廳 2014-01-06
Our 66 Months

通常他負責安排活動 而我就安排食飯地點
晚上活動是吃飯 然後一起看帥哥 <<救火英雄>>
上過openrice睇,
發現朗豪坊開了一間新店Ishiyaki+Cafe,
而且看到店內的相片很吸引,
看到門面的擺設
有毛毛 有草泥馬 還有我最愛的喬巴
所以決定就是你Ishiyaki+Cafe

大概等候左10分鍾就有位,侍應生安排左店內的一張二人枱
一坐低… 覺得自己完全冇空間感,
與旁邊的二人枱 大約相距8~10cm左右
所以自己要求坐外面靠窗位置
雖然要坐門口,而且是沒有椅背的圓椅
但總好過完全冇自己空間。

食飯至少應該有合適的空間感。

看看餐牌,最終點了二人餐..比較化算
首先吃野菜沙律( 有栗米、車厘茄)
配上黑醋、好開胃!
隔左一段時間後,上菜速度開始極之快。
二人枱空間擺得滿滿的…

之後小食單骨香草雞翼
一般不過不失,美觀搭夠~
用一個炸爐籃盛載住
再黎是我最期待的鰻魚飯

見到就好興趣 (沙!沙!)聲~
應該都有200度熱力既石鍋飯

好正好正!!!!放落口中~~
並唔係我想
像中既味道

成個飯好乾

~飯粒又好硬~好失望...
最後食左一半都冇....
而飲品就Order 朱古力沙冰.
原先係Mix埋Coffee.
但因為我同男友都唔係咖啡之人

所以就要求左走咖啡^^
Overall, Final Dessert 係最
好味!!!!!!!!!!!!!

可能主菜(飯方面)都不是太合我口味,
反而甜品
岩啲!
我下次都會去~ 不過都只係同朋友傾下計~食下甜品
2014-01-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Dessert!!!!
2014-01-12 559 views
dinner set for two (125 per person) food: starter salad ( 6/10)小食 雞中翼 (9/10)not oily with bones removed inside 主食 三文魚蟹子炒飯 (7/10)not quite hot when served, a bit spicy, would recommend others order cheese salmon with seafood rice more than this one (just by appearance, when being served on the nearby table) 芝士焗豬扒飯 (7.5/10)safe choice with cheese but fried pork surface not crispy already, pork got good texture though 甜品green tea red bean pudding (8.5/10)not deadly sweet with nice light green tea f

food:
starter salad ( 6/10)
小食 雞中翼 (9/10)
主食
三文魚蟹子炒飯 (7/10)
芝士焗豬扒飯 (7.5/10)
甜品
not deadly sweet with nice light green tea flavor
Hokkaido milk pudding (8.5/10)
sweeter with heavy milk flavor
drinks:
hot apple vinegar (8/10)

all in all, very full for two persons! can consider eat with three!
早幾日同朋友係朗豪坊諗緊食咩好諗住睇下有咩下午茶好食行過十樓見到呢間ishyaki+cafe見到環境設計做得唔錯而且下午茶黎講,價錢算平同朋友相討之後決定入去食入到去係一位肥肥地既四眼男侍應招呼我地同佢講完幾位之後,佢用極度差劣既態度話「得啦!係出面等下先!」  一聽到已經想走,但係朋友們都話由佢,食野姐好!我忍!坐低左開始諗下食咩好 我地叫左烤雞卷、肉醬意粉同黑白金磚多士食物味道尚可,賣相都唔錯,加埋1四十蚊到個餐又有野飲算幾平  餐飲嗌左3杯果醋,呢個真係幾得,出面都比較少見到,我自己就對洛神花個杯比較大興趣講完食物,就梗係講下服務態度講起就  一路食就一路見到頭先門口位侍應點對啲客,態度差,有時仲扮聽唔到,我唔知我有冇誤會人啦。我見到有幾位侍應有時候都會聚一起聊天,當然嗰位侍應都係入面。算啦,大人不記小人過,食野姐。不過我對呢間餐廳有個疑問,就係,佢地係咪有請專業收銀員?因為我地大約坐左個幾鐘,上述該名侍應只離開過收銀機1-2次,但係佢企係收銀機前係用手機。唉,學華仔講,「今時今日,咁既服務態度,點得嫁?」
早幾日同朋友係朗豪坊諗緊食咩好
諗住睇下有咩下午茶好食
行過十樓見到呢間ishyaki+cafe
見到環境設計做得唔錯
而且下午茶黎講,價錢算平
同朋友相討之後決定入去食
入到去係一位肥肥地既四眼男侍應招呼我地
同佢講完幾位之後,佢用極度差劣既態度話
「得啦!係出面等下先!」

一聽到已經想走,但係朋友們都話由佢,食野姐
好!我忍!
坐低左開始諗下食咩好
我地叫左
烤雞卷、肉醬意粉同黑白金磚多士
食物味道尚可,賣相都唔錯,
加埋1四十蚊到個餐又有野飲算幾平

餐飲嗌左3杯果醋,呢個真係幾得,
出面都比較少見到,我自己就對洛神花個杯比較大興趣
講完食物,就梗係講下服務態度
講起就

一路食就一路見到頭先門口位侍應點對啲客,
佢地係咪有請專業收銀員
唉,學華仔講,「今時今日,咁既服務態度,點得嫁?」

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2014-01-08 195 views
適逢逛街,看見有新餐廳,打算一試。點了lunch set,有沙律,正餐和飲品。沙律不錯正餐點了泡菜豚肉石鍋飯,因為個人來說真的很喜歡韓國菜。石鍋飯來了,辣醬是分開上的,可隨喜好加入。平時在韓式餐廳,我通常會加入一匙辣醬,辣度剛剛好。可惜在這店卻很令我失望原因是過辣了。即使不加辣醬,已非常辣,辣到標眼水面都紅曬。 可能一早已加入辣醬去炒飯。望下隔離枱也點了泡菜飯的食客都食到面都紅曬係咁咳。希望店方可改善。。。
沙律不錯
$68 (Lunch)
2014-01-02 210 views
由尖沙咀轉到旺角食飯!揾左好耐, 終於比我揾到間新野想試 - Ishiyaki+Cafeopenrice見到d食評都唔錯, 雖然full book!不過我地6點幾就到, 仲有好多位!!後面個area仲係未有人架, 所以d公仔仲可以放係枱度, 好多公仔呀 我地3個人, 最後叫左個2人set dinner ($208, 未計加一)+ 個燒3文魚頭前菜 - 沙律 (佢地食左2野之後發現有蟲蟲)拎走左之後冇換番碟比我地 =o=跟餐野飲 - 熱洛神花白桃果醋好香洛神花味, 仲有粒粒白桃果肉眼見差唔多枱枱都有佢, 所以小食選擇左 - 香草單骨雞亦真係好好樣呀!!!! 好似個d 餃子雞亦咁!超推介!主菜1 - 蒲燒鰻魚石燒飯就咁食就一般, 如果加埋佢隨飯跟既個碟辣醬汁, 撈埋落d飯度!咁就好好味喇, 好香口 主菜2 - 西冷牛肉意粉呢個反而冇咩特別, 正常意粉, 味道o另外叫 - 燒三文魚頭估唔到咁大份!!! 熱辣辣, 好香, 入面d肉又好滑!朋友話好想食, 佢食得好滿足最後跟set仲有2個甜品, 我地要左2個布甸左 : 牛乳布甸, 右: 紅豆綠茶布甸紅豆綠茶布甸是我的, 綠茶味很重!!!好喜歡,
由尖沙咀轉到旺角食飯!
不過我地6點幾就到, 仲有好多位!!

前菜 - 沙律 (佢地食左2野之後發現有蟲蟲)
拎走左之後冇換番碟比我地 =o=
跟餐野飲 - 熱洛神花白桃果醋
好香洛神花味, 仲有粒粒白桃果肉
香草單骨雞亦
眼見差唔多枱枱都有佢, 所以小食選擇左 - 香草單骨雞亦
真係好好樣呀!!!! 好似個d 餃子雞亦咁!
超推介!
蒲燒鰻魚石燒飯
主菜1 - 蒲燒鰻魚石燒飯
咁就好好味喇, 好香口
西冷牛肉意粉
主菜2 - 西冷牛肉意粉
呢個反而冇咩特別, 正常意粉, 味道o
燒三文魚頭
另外叫 - 燒三文魚頭
估唔到咁大份!!! 熱辣辣, 好香, 入面d肉又好滑!
朋友話好想食, 佢食得好滿足
最後跟set仲有2個甜品, 我地要左2個布甸
左 : 牛乳布甸, 右: 紅豆綠茶布甸
紅豆綠茶布甸是我的, 綠茶味很重!!!好喜歡, 綠茶同紅豆真係最夾!
2個人請1個都係每人$135
真係好抵食!(其實係佢2個比較細食)
2013-12-19
香草單骨雞亦
是咁的,忘了很多天的帖子,今天終於交到f與k小姐手上。路過朗豪坊就上到十樓試坐坐這咖啡店的感覺,裝修不錯,洋溢田園與溫馨之跳躍應。晚上的套餐算便宜,我們三人決定叫一個套餐share. 先來一個沙律。沙律是加了日式沙律醋,有別麻醬沙律的膩滯感。再來是鰻魚飯,熱辣辣的鍋上充滿飯香,賣相吸引,可惜那條鰻魚是非常差劣,不單只有魚腥味,更是十分瘦弱,不知是否遭受廚房的玩弄或處理不當,真的好難落口,是次這鍋的吸引力下降至負一百。再來是炸天婦羅,附上很大碗的天婦羅汁,可是我一片也沒吃,看著朋友吃了數片,口味應該正常可接受。之後是焗三文魚海鮮飯,面頭是白汁,把帶子蝦三文魚排好,旁邊是洋蔥青椒等,令我意外是炒飯底!這給我很大的驚喜,味道不錯,我再番兩三轉,飯量很少,大食女生不夠吃。之後甜品點了紅豆綠茶有布甸,味道不太甜,有綠茶香, 不錯,另一個是北海道3.6牛乳布甸,比較甜但味道清新,推介。埋單每人七十左右,聊天相聚好地方。

埋單每人七十左右,聊天相聚好地方。
  • 布甸
2013-12-16 432 views
近期發現到在朗豪坊內有一間Ishiyaki+Cafe,很受歡迎似的,食評不斷出現之外,連雜誌訪問都有。看過相片後覺得餐廳格局很適合年青人,而且消費平均都是一百元,所以今晚和妹妹進餐的地點就去了這裡。事前已經訂不到枱了(訂枱位已滿),我以為年青人好少早食飯啦,諗著早去早有得食,我們六點三到達,但我錯了,這時候已經有勁多年青人在等位中...唯有拿個籌邊等邊逛,最終等了25分鐘,呼~一坐下就點餐,不是被趕著,而店員亦沒有提出還枱時間,實際是我們在門外已經熟讀餐牌了。主打有兩款二人餐,一個是西式,一個是日式,日式那個大部份是含魚生食物,雖然妹妹好想吃,但顧及我是不吃生,所以齊齊食西式。食物都需要等待一段時間,便望望四周的環境,看到放有不少可愛的擺設,也擺了不少個受廣大人士喜歡的動畫的毛公仔,環境方面的確是幾討好,充滿活潑感覺。而參考過之前的食評,有寫過店內的毛公仔可以拿回來身邊拍照或抱著,但我發現店方沒有任何標明,而我不肯定是否,還是看看就好。座位間是非常擠迫,與隔離枱只相隔一個手掌位,並不是傾計的好地方;梳化座位經常走位,起身/坐下那道力就推得開它了,需要小心一些。餐廳中間放有一個高卡枱,有

餐廳中間放有一個高卡枱,有八個座位,因為高所以份外顯眼,吃相都給附近人士看透了...椅子用上酒吧那種矮背座,坐得耐都應該不會舒服去哪兒。
跟餐免費飲品有三種皆是果醋,非常吸引我呢。妹妹選擇了熱茉莉花蘋果醋,初初她覺得好酸,但飲到一半之後就話已經適應到了。我選擇我喜歡的熱洛神花白桃果醋,飲料內有兩棵洛神花,甜甜的,軟軟的,非常好吃。酸度不是輕,但對我來說反而是甜了少少,加入半杯暖水後味道就剛剛好了。
熱洛神花白桃果醋
突然間,食物以極速上枱,因為枱子好細,而盛載食物的餐具則很大,我們都要快快吃。

野菜沙律的份量,如果給我的話一個人也得完,沙律菜加入甜粟米粒和車里茄,用料新鮮,配上黑醋,開胃﹗
野菜沙律
我們最期待是浦燒饅魚石鍋飯,飯和餸都推到滿滿的,加上賣相,感覺非常不錯。因為得知石鍋這玩兒要趁快將飯畢出來,以免全部飯都成飯焦﹗我先分發一人一半饅魚件,原來底下有饅魚汁,加入露荀和紅蘿蔔絲撈起後,急急忙忙將汁飯分為兩份,可是最終有不少飯都變焦,將飯焦一片一片刮出來,都是極乾極硬,完全不好吃。

飯粒本來都頗乾身,經石鍋再三熱過後,就算有汁吃入口都覺得好乾,而吃著吃著發覺飯量真的有好多。另外那片薄薄的饅魚實在腥得要命,以這個價錢我當然不期求有什麼靚貨,但至少不想食腥魚...
好彩不是點兩個石鍋飯,而是一飯一意粉,否則今餐將會評為喊臉了。可選擇的意粉類只有兩個,反而沒期望又得到希望,這個蒜香露荀牛柳粒炒意粉很好味,最喜歡是意粉,充斥著蒜蓉的香味,不用額外加什麼汁都已經是好入得口的質素。雖然牛柳粒也用了蒜蓉爆香,可是淪為配角,味道很淡之外,肉質較韌,其他配菜相比之下比牛柳更為突出呢。
蒜香露荀牛柳粒炒意粉
很多食肆近來都出現單骨雞翼,將雞中翼一分為二再炸香,方便進食。不過這味香草單骨雞中翼的模樣又不一樣呢,是將雞中翼拆剩一條骨,保留,全隻肉和皮就捲為球型後再炸熟,出來的形狀似一支棒棒糖。

炸雞翼好少可會遇到不好食,這個雞翼汁多肉嫩,味道好似KFC炸雞。不過特別的是這個會爆汁﹗我們吃第一隻的時候,一咬下,雞球內的汁就發射出來了﹗幸好我們都是底頭進食,只是射到碟面...所以食的時候要小心,小心將汁射到隔離位...XD
香草單骨雞中翼
甜品方面我們都要了特式布甸,用上小玻璃杯盛載,加上又紅又綠,很討好的外觀。布甸雪得好夠凍,我吃的紅豆抹茶布甸,伴以原味麻糬,布甸質感又滑又軟,抹茶的味道輕輕地在口腔徘徊,很清新,連同紅豆粒一齊食都不會覺得太甜,好正呢﹗
紅豆抹茶布甸
紅豆豆腐布甸就配抹茶麻糬,小試一口豆腐布甸,的確有著豆腐味道,這個會較甜,我估計是下了煉奶去製作吧。
店員只有三位,加經理一位,看到他們全程忙得不可開交,女店員的服務和態度都好少少,唯一的男店員多數做派籌和收銀,見他好喜歡站在收銀處聊女同事傾計,而女同事又沒推卻就一齊傾咯,他們沒有留意坐在他們旁邊的我們的水杯是需要加水及收碟之類...最後同他說收錢,他和女同事傾傾下又忘記了,幫了其他枱埋單...

飯後,我和妹妹都覺得食物方面沒有意想中那樣驚喜,我們都認為不用專程過來食飯,如果人在附近都可以來試一試。自己就較喜歡今餐的飲品和甜品,說到是CAFE,果然是專業在這方面的食材了吧。
2013-12-14
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$114.4 (Dinner)
野菜沙律
蒜香露荀牛柳粒炒意粉
香草單骨雞中翼
紅豆抹茶布甸
2013-12-11 134 views
呢間餐廳近期都幾有名氣,於是去試下。朋友六點八開始等,等到七點二先有位。有兩個套餐,一個刺身餐 一個熟食,揀左熟食餐:普普通通的沙律菜雞翼味道唔算特出,但勝在得單骨,食得好方便 鰻魚飯足料,但個飯冇乜味,要加個辣醬先好味啲。鰻魚味道一般而且啲骨好多好長 大蝦意粉好乾身,好辣,啲蝦唔夠新鮮。 餐飲係果醋,幾好飲,酸啲更好。 套餐好就好在有埋甜品,牛奶布甸好濃嘅鮮奶咩,綠茶布甸啲綠茶味唔夠重。整體來講,環境幾好但食物味道一般。
呢間餐廳近期都幾有名氣,於是去試下。
朋友六點八開始等,等到七點二先有位。
有兩個套餐,一個刺身餐 一個熟食,揀左熟食餐:
普普通通的沙律菜

雞翼味道唔算特出,但勝在得單骨,食得好方便

大蝦意粉好乾身,好辣,啲蝦唔夠新鮮。

餐飲係果醋,幾好飲,酸啲更好。

整體來講,環境幾好但食物味道一般。
2013-12-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2013-12-09 98 views
下午有近三個小時不知可以做甚麼,想找點吃的但旺角可以選的地方實在想不到。來朗豪坊碰碰運氣,由地下上到十二樓,沒一間稱心的。從最高往下走,看到這家新開的cafe,門面光潔,價錢相宜,姑且一試。點了兩個tea set,石頭窩飯份量剛好,炒飯底,附上的醬汁對我來說太辣了,只下了一點。飯從第一口到最後一口都能夠維持著燙口的溫度,不錯。肉醬意粉無甚特別,份量大,朗豪坊這個價錢,可謂十分抵食。跟餐的咖啡,夠香,咖啡杯頗熟口面。這裏的餐具都帶點特色。加錢要了甜品,豆腐奶涷比預期出色,上面沾上綠茶粉的我猜是糯米粒的東西,加上紅豆和奶涷同吃,非常配合,好吃。綠茶奶涷亦不錯。結帳每人六十,這個質素和價錢,難以置信可在朗豪坊內找到,很高興以後在旺角可以多一個選擇。
肉醬意粉無甚特別,份量大,朗豪坊這個價錢,可謂十分抵食。
跟餐的咖啡,夠香,咖啡杯頗熟口面。這裏的餐具都帶點特色。
2013-11-23
$60 (Tea)
  • 豆腐奶涷
2013-12-06 69 views
星期六放工行咗好耐都唔知食乜,見到新開咗間日式cafe,就行入去試下;我叫咗個魚生飯 68蚊set份量唔算好多,魚生就更加講唔上多。老公叫咗一個tea set,諗住食少少嘢算,所以就叫咗個芒果咩多士,一嚟到,嚇咗一跳!咁大份嘅!不過砌到好鬼靚。鍾意影相嘅我,係唔會放過,^_^味道都幾特別,試下都幾好~40幾蚊嚟食tea都幾抵,不過我個魚生飯...其實係我自己揀得唔啱,唔應該嚟cage食魚生飯事關臨走見到隔離枱個咖哩吉豬飯好似幾正咁XDDD
份量唔算好多,魚生就更加講唔上多。

味道都幾特別,試下都幾好~40幾蚊

嚟食tea都幾抵,不過我個魚生飯...
其實係我自己揀得唔啱,唔應該嚟cage食魚生飯
事關臨走見到隔離枱個咖哩吉豬飯好似幾正咁XDDD
$70 (Lunch)
2013-12-06 62 views
昨天約左朋友去旺角朗豪坊傾嘢,先到先等,我們傾嘢想尹間靜靜地的地方,本來想去頂樓的餐廳,人少少,靜靜地,當我一跟搭電梯去的時候,發現有間新餐廳開左,叫Ishiyaki + Cafe,其實我吾知點讀,還掂都未去過,即管去睇下,去到門口,感覺很奇怪,時間是下午4點幾,點解咁多學生,我入去我鐘於明啦,原來放左很得意可愛的毛公仔,有D人攞住毛公仔影相,還掂都來到,不如就叫朋友來試試,我們都是想有個地方傾下講啫。入到去,坐低,感覺很舒服,人都年青左,打開餐牌,估吾到都有禁多野食,有沙律、小食、炒意粉,石燒飯,連壽司都有,選擇不少啊﹗不久朋友到左,我問服務員有什麼介紹,他說依家4點幾,可食下午茶餐,三十幾四十蚊,抵食,OK啦,兩條友無所謂,他又推介我飲什麼菓醋,是但啦,反正都無飲過,我們叫了兩個下午茶餐,我要了一個是燒雞卷配沙律,由於我朋友是女仔,叫了一個芒菓火山的甜品,我見都幾特別,也叫了一個試試,另加了兩杯菓醋。不久食物到了,燒雞卷我覺得只是一般,餅皮卷住饀料,食落味道都是一般,我朋友的火山到了,好大的甜品,之前都未食過,有面包,藍梅,芒果、CREAM,加起來好靚,食落去味道也相當不錯,好味,

不久食物到了,燒雞卷我覺得只是一般,餅皮卷住饀料,食落味道都是一般,我朋友的火山到了,好大的甜品,之前都未食過,有面包,藍梅,芒果、CREAM,加起來好靚,食落去味道也相當不錯,好味,由於份量很大,我覺得兩個人食無問題。兩杯菓醋味道酸酸甜甜,都幾特別﹗我朋友想食壽司,我之後也叫了一個壽司拼,賣相都幾靚仔,食落去,都好新鮮。

我們在這個餐廳坐左個半鐘,整體感覺不錯,勝價比高,的確是一個傾講閒談的好地方,可惜位置差D。

2013-11-26
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
  • 芒果凍火山,菓醋
前兩周走了一圈英式公主風今次就換上日系森林的主題第二次和X雜誌合作是為朗豪坊新開出的咖啡店Isuyami進行拍攝餐廳的格調溫馨 主打的是石燒飯但也有多款輕怡的小食和飲品等小夥伴們都到齊了 就來看看今日的菜式牛肉山賊燒石燒飯山賊燒 指的是主要用胡椒大蒜等食材烹調加熱火山石碗至200度因而一上桌 就滋滋作響 撲鼻的香氣這也是我重點的推薦哦牛肉薄切 配上洋蔥絲甜甜的而飯粒軟 吸飽了汁 邊層又有點焦香 很是滋味最主要是石窩飯的分量並不大 還有空位可以裝下其他小食lo~而這次還有旅遊達人Anna一起做訪問有鏡頭經驗豐富的她相伴一早的緊張感也很快消逝謝謝你的熱心 滿滿的正能量!!而她推薦的就是果醋飲品酸酸甜甜的好滋味 開胃也怡人接著是豹紋女神Yvonne她真人真的超級瘦!!每次對著她吃飯我就覺得好有壓力 熱量都轉移去了哪裡??Yvone推薦的是日式豆腐沙律有芝麻醬調味 豆腐的質地滑溜整款沙律清新又滋味然後是四號Chok神 Saii會說日文的眼鏡男生各位小夥伴不要尖叫 名草都是有主的 Hiahia他推薦的是蒲燒鰻魚石頭飯原條鰻魚呈上 光是賣相就好吸引配上新鮮的蘆筍 蘿蔔絲 冬菇片秘制醬汁調味 表現不
前兩周走了一圈英式公主風
因而一上桌 就滋滋作響 撲鼻的香氣
這也是我重點的推薦哦
牛肉薄切 配上洋蔥絲甜甜的
而飯粒軟 吸飽了汁 邊層又有點焦香 很是滋味
最主要是石窩飯的分量並不大 還有空位可以裝下其他小食lo~
而這次還有旅遊達人Anna一起做訪問
有鏡頭經驗豐富的她相伴
一早的緊張感也很快消逝
謝謝你的熱心 滿滿的正能量!!
而她推薦的就是果醋飲品
就是醬汁比較濃稠 稍有甜膩
而好吃的吐司…大夥可以看稍後的延伸閱讀
但整體來說 這裡的位置方便
最主要是餐廳環境實在太惹人愛
相信我 不論是女朋友 還是小朋友 都會抱著這些毛絨玩具不捨得走的…
男生們 還等什麽呢?
這個週末 來一場森林系的清新約會吧

更多訪問的詳情 請看我的Blog吧