純用蔬菜料理,不用植物肉,純蔬菜手工製作。手工出色,菜式特別,佛堂齋菜式,容易給素食新手進食,食咗好多年齋菜嘅朋友仔都未試過嘅菜式,極具特色,口味容易於接受。餐廳努力推崇素食和環保概念😘用心製作極度推介的餐廳,性價比很高!上次來食午餐,聽到其他食客高度讚揚。廚師非常非常非常極之有善心!未試過嘅朋友請抽時間嚟試,依啲餐廳買少見少⋯⋯有家的味道,受大眾歡迎!全部都係手工菜,最欣賞紫菜腐皮卷和炸三角豆卜!
純用蔬菜料理,不用植物肉,純蔬菜手工製作。
用心製作
  • 素蟹炒淮山
  • 咕嚕𤠣頭菇
  • 紫菜腐皮卷
  • 黃耳刺身
  • 炸三角豆卜馅料(芋頭泥)
2023-07-05 2001 views
有時想食簡單些,又想唔到食咩,我會去家味蔬食。每天有3餸1湯的午餐供應,接地氣費用$55/餐,用料新鮮,天天不同款式,去到餐廳坐下便上餐。我最欣賞是飯的安排,每天供應不同類型的糙米飯的,減低升糖指數,令我放下對食飯的戒心。例如﹕10穀米飯、紅曲米飯、紫薯飯、紅薯飯、姜黃飯、三色藜麥飯、七谷米飯等。餐廳每天有三道菜供應,詳情可以留意餐廳FB專頁。餐廳所有菜色以清淡無味精為主,但吃到食材原味道。每天也有湯水供應,有時會因應天氣時節改為甜品,剛過去的夏至便供應綠豆洋薏米臭草甜湯消暑十分貼心。有機會也想試晚餐私房菜,到時向大家報告一下。

有機會也想試晚餐私房菜,到時向大家報告一下。
2023-05-05 1434 views
一行十人預訂今晚私房菜,店主問要不要跟FB 照片的菜式?我心思思又想食FB的菜式但覺得當天食材唔知食咩??還是食新鮮食材吧!每個餸都有特式,對未食過的味道,未見過的食材、邊食邊估用咩食材、用什麼方法煮....大家本來唔係好熟,但估得好開心,交換好多煮嘢食經驗、歷史,最後當然要店主開估!😆她分享好多煮素食的方法,亦希望大家在家中可以煮到她的菜式,推廣素食,多一歺素食,世界會更美好!👏👏👏多謝你的堅持!💪💪💪

2023-05-05
這家素食餐廳我平均一周會去一次,這次中午點了他們的午餐菜單$55,菜單天天不同,2/3的午餐包括蓮藕眉豆花生花豆湯、姜黃飯和三道菜式。整個用餐過程非常愉快,菜品的味道清淡又好吃,非常適合健康飲食。蓮藕眉豆花生花豆湯味道非常鮮美,有濃郁的花生香味,同時也有蓮藕和花豆的清香,喝起來非常舒服。這道湯也很適合搭配其他菜品一起食用,非常開胃。接下來是主食姜黃飯,這道飯菜的味道也非常好,姜黃的香味很濃,米飯也很鬆軟,整體味道清淡又不失美味。三道菜式中我最喜歡的是煎腐皮素卷和煎豆包,這兩道菜品都非常好吃,味道鮮美,口感也很好。焗香草蕃茄和福建椰菜花也非常不錯,但是與煎腐皮素卷和煎豆包相比,略顯平淡。整個餐廳的菜品都很清淡,但是味道卻非常好,尤其是湯和煎腐皮素卷和煎豆包,讓我非常滿意。此外,這家餐廳老闆還經常做公益,捐款支持土耳其地震災區,真的是非常值得支持的一家素食餐廳。如果你對健康飲食有需求,這家餐廳非常值得一試!

朋友介紹咗間工廈素食私房菜。我哋先預訂咗二人份量嘅蛋奶素餐,菜式由廚師發辦。人均$1xx-2xx,根據食材、菜式而定。老闆娘以時令食材入饌,無添加任何味精,可以食到新鮮食材原汁原味。🔸涼拌海茸海茸口感爽脆,配上醬汁酸辣開胃。🔸竹笙羹竹笙加上冬菇、猴頭菇,令湯羹味道鮮甜帶清香。🔸焗大啡菇大啡菇加上椰菜絲、薯蓉、芝士,焗得金黃吸引。入口飽滿多汁,味道層次豐富。🔸炸金菇炸粉夠薄,口感酥脆唔油膩,仲有啲台式鹽酥嘅風味。🔸茭白荀口感爽脆,仲帶有荀類獨有香味。加上些少炸過嘅金菇,確實有啲似節瓜莆。🔸煎餃子 餃子以薯仔、沙葛、紅蘿蔔做餡料,味道清甜。📍家味蔬食 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖

🔸涼拌海茸
海茸口感爽脆,配上醬汁酸辣開胃。

🔸竹笙羹
竹笙加上冬菇、猴頭菇,令湯羹味道鮮甜帶清香。

🔸焗大啡菇

🔸炸金菇
炸粉夠薄,口感酥脆唔油膩,仲有啲台式鹽酥嘅風味。

🔸茭白荀

🔸煎餃子
餃子以薯仔、沙葛、紅蘿蔔做餡料,味道清甜。

📍家味蔬食 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖
2022-05-11 1043 views
趁媽媽放假,專登book咗齋菜私房菜!如果大家想食,記住要book位,老闆娘先準備到即日新鮮食材,真係夠晒誠意!前菜蘆筍配堅果,老闆娘話蘆筍係即日採購,所以食落好新鮮,完全冇臭青味,同埋老闆娘好有心機,蘆筍外層都批走晒,識落唔會有渣!醬汁都好特別,係五穀粉、芝麻、花生整,最特別係加埋檸檬汁,所以食落好清新!足料養生湯有各種菇類同栗子腰果,好足料,蘇湯都可以好足味,好清甜!酥炸豆腐私房菜嘅好處就係,即叫即做,炸豆腐外脆內軟,炸皮唔會太厚!醬汁老闆娘話係特製,鹹酸甜嘅味道,但係又好清新!個人覺得配前菜嘅芝麻醬食都好夾!醬燒杏鮑菇主菜係好吸引嘅杏飽菇,相對比較濃味,醬汁帶有黑椒味!杏鮑菇都係我齋菜裏面好鍾意嘅一道菜,因為口感好好,醬燒又保持到濕潤!筊白筍我無食過嘅蔬菜,食落有啲似蘿蔔,但又口感偏爽,好清甜!珍菇酸菜冬粉粉量好足夠!當中最特別,係老闆娘重新整過平時嘅酸齋,重新滷過,所以唔會食味精嘅味道!收費:$200/位$250/位(包煲湯、甜品)今次預約冇特別揀食乜嘢,但係每一道都好有驚喜,大家可以放心交俾老闆娘發板!

前菜

足料養生湯
有各種菇類同栗子腰果,好足料,蘇湯都可以好足味,好清甜!

酥炸豆腐

醬燒杏鮑菇

筊白筍
我無食過嘅蔬菜,食落有啲似蘿蔔,但又口感偏爽,好清甜!

珍菇酸菜冬粉

收費:
$200/位
$250/位(包煲湯、甜品

2022-05-07 634 views
近年,越嚟越多人認同素食對健康同環保嘅重要性,所以街上嘅素店越開越多,不過同葷食餐廳相比,仍然係少數嘅另類之選。最近就從網上得知觀塘新開咗素菜館,店舖主打素食私房菜,餐單由廚師發辦,客人於上菜前一刻先會知道菜式嘅真面目,讓人非常期待。店面裝修得好雅致,簡潔舒服,入到去好有家居 feel,令人感覺放鬆。入座後,店主隨即為我倆送上本草飲,飲品以麥冬、魚腥草、桔梗、魚針草、甘草、艾葉、紫蘇葉及菊花等調製,喝起來帶點微甜,味道很天然。食物方面,先嚟一客前菜涼拌金針菇,金針菇爽滑鮮嫩,咬下韌中帶脆,中間還夾雜了不少薑絲和芝麻粒,加上特調嘅醬汁,入口微酸微辣,十分開胃。接著是每人一碗南瓜湯,湯身熱辣辣,濃稠香滑,內有黑胡椒及南瓜碎粒,非常足料,入口更帶陣陣椰香,味道一流。跟住係一道脆炸茄子,形狀驟看有點似咕嚕肉,入口外脆內嫩,完全沒有半點油炸的肥膩感,味道酸酸甜甜,非常可口。三杯猴頭菇配雜穀飯,猴頭菇含有多種氨基酸,能助消化,味道很鮮,加上每件都索滿了麻油、醬油及台灣烏醋精華,入口濃郁惹味,以雜穀飯伴吃,健康又有營。之後係一客五彩時蔬,時蔬用料豐富,用上紫椰菜、紅蘿蔔、黃芽白及芹菜等炮製,入口清新
之後係一客五彩時蔬,時蔬用料豐富,用上紫椰菜、紅蘿蔔、黃芽白及芹菜等炮製,入口清新爽脆,不油不膩。
主食係三絲炒米粉,米粉炒得好香口,乾爽又彈牙,內有自家製素魚片、冬菇絲、椰菜、紅蘿蔔絲及脆炸花生粒等,食落口感好豐富,香味撲鼻!
壓尾嘅甜品係雪蓮子日本淮山糖水,雪蓮子口感軟糯帶嚼勁、能養心通脈;日本淮山質地細嫩、主治脾胃虛弱,加上明目嘅杞子同煲,入口唔會過甜,清心滋潤。
呢餐食得好滿意,清爽又無負擔,加上店主很熱情好客,非常樂意同我哋分享佢嘅素食心得,令我哋學到好多嘢,得益不少!

2022-05-07 538 views
🥗 #觀塘 #家味蔬食今日lunch跟同事去咗一間位於觀塘工廈嘅隱世私房菜😳 呢度嘅佈置令人好舒適,位置闊躺,真係仿如喺屋企一樣😙呢度要預先訂座先可以嚟食嘅,老闆娘會問咗大家有冇咩唔食先,冇嘅話佢就會發揮佢嘅創意同廚藝,嚟個素食omakase,當然有咩要求都可以預先講定👍🏻🍲 冬瓜湯首先有個好足料嘅胡椒冬瓜湯😆🍍 涼拌鳳梨雲耳頭盤係一個涼伴鳳梨雲耳,雲耳索晒甜甜嘅菠蘿汁,好正😋🍛 台式香椿素肉燥飯個飯撈咗少少紅米,健康加分👍🏻 個飯似一個三餸飯,有炒菜同粉絲、絲瓜素肉餅,同埋老闆娘主打嘅台式香香椿素肉燥,佢鹹鹹香香,有香香嘅菇味😋🍜 酸辣伴米線伴米線都有以上嘅素肉,仲有花生、青瓜絲、芽菜,啲芽菜好粗好甜😳 個伴米線其實唔算辣,而且份量十足,我同同事完全食唔晒🙈🍆 茄子盒呢個饟茄子盒好好味😋 入面饟咗紅蘿蔔、白蘿蔔、瓜、馬蹄等等,表面炸得香脆,讚~
🥗 #觀塘 #家味蔬食

🍲 冬瓜湯
首先有個好足料嘅胡椒冬瓜湯😆

🍍 涼拌鳳梨雲耳
頭盤係一個涼伴鳳梨雲耳,雲耳索晒甜甜嘅菠蘿汁,好正😋

🍛 台式香椿素肉燥飯

🍜 酸辣伴米線

🍆 茄子盒
2022-05-06
Lunch
2022-05-04 287 views
今次跟食素嘅朋友嚟到依間素食私房菜,喺觀塘食私房菜,仲要係素食,都真係第一次,估唔到都有驚喜😋😋店舖裝修設計簡約,有少少家的感覺。由於係私房菜,當日供應嘅菜式,好多都係餐廳當日買到嘅好材料,不時不食,時令嘅食材,就特別新鮮好味啦😎😎涼拌海帶腐皮份量好多😁😁味道調校得好好!少少辣,好惹味,而且口感非常豐富👍🏼👍🏼另外兩款小食,都唔錯,尤其是係五香豆干,老闆話可以訂購,買一盒返屋企㗎。豆干味道又係調校得好好,好香,又唔會太咸或者太乾,好食又有營養👍🏼👍🏼重點要推介吓依碗麵喺佢哋特登揀嘅健康台灣麵比較幼身,口感彈牙,又真係幾好食喎😋😋配埋一啲素丸子,我食到有牛蒡,幾特別。店員話嚟緊午市都會供應,下次喺附近做嘢,都可以黎食晏~refresh一下🤓🤓

涼拌海帶腐皮

重點要推介吓依碗麵
喺佢哋特登揀嘅健康台灣麵
2022-05-01 1030 views
呢間係工廠🏭大廈入面嘅隱世私房素菜餐廳🍴好有驚喜🤩,環境同食物都有家嘅味道🤤,食材新鮮健康,菜式新穎,可以自訂菜式又可以😌廚師👩‍🍳發板,師傅好着重溝通好🥰貼心,係好滿足嘅一餐!呢度地方唔算好大,裝修🥰簡潔清新☘️,有在家用膳嘅舒適感☺️,多幾個人嘅話可以包場,私隱度十足👍。醬油漬翠玉瓜絲十分之😋入味,腍得來又有啲爽口,🤏少少辣辣🌶地好開胃🤤。牛油果🥑沙律🥗分量十足🤩,牛油果🥑又腍又滑又香🤤,沙律菜好😍新鮮清爽,仲配咗蘋果同埋黑橄欖🫒,配埋油醋汁味道幾😋豐富。🥚蛋卷整得好有心機🥰,上面有啲沙律醬🤤同果仁碎,入口味道清新有🥚蛋香😋。🎃南瓜湯🥣好幼滑,南瓜味濃郁🤤,而且加入咗五穀粉🌾同埋菇🍄粉令到個味道更加有層次感😋。特色有味飯🍚調味得宜,飯粒軟糯,入面有多種豆🫘同埋菇🍄,好味又健康😋。🔥紅燒茄子🍆幾惹味,茄子🍆蒸得好透好腍,唔會好似一般嘅🔥紅燒茄子🍆咁油膩,同埋啱啱個特色有味飯🍚一齊食一流呀🤤!黑椒扒鮮🐵猴頭菇,猴頭菇🍄鮮味得來又腍又滑又香🥰,而且吸收晒啲黑椒汁好惹味😋!柚子蜜🍯雪耳桃膠糖水好有驚喜🤩,第一次食到咁腍咁嫩滑嘅雪耳🥰,原來係用咗壓力將雪耳煲煮成呢種有少少🤏黏口近似花膠嘅口感😍,

柚子蜜🍯雪耳桃膠糖水好有驚喜🤩,第一次食到咁腍咁嫩滑嘅雪耳🥰,原來係用咗壓力將雪耳煲煮成呢種有少少🤏黏口近似花膠嘅口感😍,加上軟腍桃膠同埋清甜嘅柚子蜜🍯,味道清新好好味😋!
Dinner
今日陪位素食同事喺觀塘工廈入面試咗間隱世素菜小館。估唔到觀塘的工廈真係乜都有!小小一間餐廳同觀塘嘅繁忙街道真係極大對比,餐廳非常舒適。老闆娘亦都好熱心介紹午餐素菜選擇。最後我哋揀咗一個飯一個粉。飯餸未到,先飲個茶,再飲碗湯。估唔到唔係普通嘅茶,係草本養生茶包,仲係由中西醫團隊同教授研發益生。鍾意飲嘅朋友仲可以買包返屋企慢慢沖。😋午飯三餸配例湯 💰50蚊三個餸每日都唔同,可以留意家味蔬食嘅社交平台。今日係腐皮(唔係蛋嚟㗎)菇同菜。今日嘅跟餐例湯係海帶湯,非常足料而且味道非常香濃。📌提提你:觀塘工業區5份以上免費送餐,對於夏天怕熱嘅我哋非常方便😂但自取送養生茶包亦都非常吸引🤣😋酸辣薯粉配涼拌菜 💰60蚊酸辣薯粉真心推介!薯粉咬口得黎唔會實得得,加埋個健康蔬菜湯底真係啱啱好!個湯係可以揀辣度,怕太辣嘅朋友可以揀小辣😀翡翠香菇丸同黑椒貢丸都好彈牙。個涼拌菜係海茸,見識少嘅我真係第一次食,非常非常爽口,如果唔係咁飽可以叫一包涼菜,大嘅都係80蚊(仲有其他嘢揀可以雙拼),細嘅就50蚊。呢度嘅性價比非常之高,係有驚喜嘅新潮素菜,唔會好似傳統嗰啲素菜咁油。唔食素嘅朋友都絕對值得嚟試一次😋最緊要係見到老
小小一間餐廳同觀塘嘅繁忙街道真係極大對比,餐廳非常舒適。

飯餸未到,先飲個茶,再飲碗湯。
午飯三餸配例湯
😋午飯三餸配例湯 💰50蚊
海帶湯
酸辣薯粉配涼拌菜
😋酸辣薯粉配涼拌菜 💰60蚊
涼拌菜(海茸)
呢度嘅性價比非常之高,係有驚喜嘅新潮素菜,唔會好似傳統嗰啲素菜咁油。唔食素嘅朋友都絕對值得嚟試一次😋最緊要係見到老闆娘對素菜嘅熱誠!

家味蔬食
🔺 https://s.openrice.com/QrbS0SomB00~uO7p6Aw
🔺 觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖
🔺 電話: 6826 7833
2022-04-28
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
午飯三餸配例湯
海帶湯
酸辣薯粉配涼拌菜
涼拌菜(海茸)
  • 午飯三送配例湯
2022-04-26 432 views
無情嘅疫症持續幾年,尤其係今次第五波,對於大部份香港人黎講,身心靈都覺得好疲倦。係晚市重開之際,朋友帶我上呢度食一餐素食私房菜,希望可以洗滌一下心靈店內面積唔大,顏色佈置舒服,晚市私房菜每位價錢由$180至$2XX,三日前預約,好等老闆娘預備食材; 而午市就有套餐供應老闆娘相當好客,請咗我地飲草本茶,小葉紅茶糖及餅乾,味道都幾唔錯,尤其係海苔餅乾,好香海苔味,好快我地就食晒。想買D返屋企都可以,全部台灣純素出品今晚嘅素餐由前菜五香蜜汁豆乾揭幕一口一粒,香甜蜜汁味好惹人胃口時令湯水有冬瓜薏米腐竹雪耳湯,清熱袪濕,加入白胡椒增加香味,味道比想像中濃味,素湯都唔一定係淡味嘅!呢客烤南瓜選用日本南瓜,材料已優勝,加入牛油及黑椒香烤入口香甜綿感,食到牛油及黑椒香味,簡單食材但令人會一舊接一舊。素菜炸物出場啦,就係呢碟蜜汁炸脆"鱔",外觀上無論顏色及形狀真係好似"鱔"條主角係香菇乾,菇味較新鮮嘅會仲香D,浸軟後剪成長條,沾上炸漿再炸,淋上酸甜汁,每條都披上光澤透明外衣,好好味,好有驚喜。XO醬炒家鄉蘿蔔糕係茶樓就食得多,但素食版嘅就第一次食,用金菇代替瑤柱,味道都相當近似,香辣惹味; 蘿蔔糕切成一

想買D返屋企都可以,全部台灣純素出品

今晚嘅素餐由前菜五香蜜汁豆乾揭幕

一口一粒,香甜蜜汁味好惹人胃口

呢客烤南瓜選用日本南瓜,材料已優勝,加入牛油及黑椒香烤

XO醬炒家鄉蘿蔔糕係茶樓就食得多,但素食版嘅就第一次食,用金菇代替瑤柱,味道都相當近似,香辣惹味; 蘿蔔糕切成一口狀,無其他材料,食到蘿蔔香甜味,醬同食材好夾。

加入薑片令到呢碟小棠菜炒黃耳,有薑嘅香味,小棠菜切成小段,容易入口; 黃耳口感爽脆之餘具有膠質,有提高體質預防疾病的嘅作用,呢期好岩食!

呢客由老闆娘自家製嘅煎餃,外皮煎得香脆唔油膩,內裏餡料剁得相當幼細,有新鮮猴頭菇,蘿蔔,高麗菜,沙葛,豐富咗唔同口感

點埋香醋,趁熱食啦喂.................

從老闆娘言談間知道,佢開呢間舖嘅目的係想推廣素食,讓人食得健康一點。所以經佢處理食物,無論係烹調方式或食材選擇都食得出佢嘅心思,每碟都係即煮,除咗感受到食物嘅熱度,仲感受到佢對素食嘅尊重。
Dinner
餐廳:家味蔬食 (觀塘)地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖素食文化真係好值得被推廣同跟從,畢竟當我哋食得愈素,對身體、動物、生態環境同環保就愈多益處,其實為地球出一分力可以喺咁簡單🌍家味蔬食嘅老闆同樣喺一個致力推廣素食、希望每個人都健康啲、減輕全球暖化問題嘅一個人,佢最想大家都重視環保♻️,令更多人關注素食文化同開始食素嘅習慣💪呢間素食餐廳位於觀塘成業工業大廈5樓,行入去環境唔大,得5張枱,不過私隱度就幾高,包場就最正😎。佢哋中午主打3餸1湯嘅$50素食套餐,而晚市就主要做私房菜,所以一定要預先訂位📞。私房菜按人頭收費,因應食材價格每人$180-$250不等,可以享用1款前菜3個餸、1個湯、1個主食同甜品,前後共6-7道菜,客人提供咩要求都會盡量滿足,例如全素/蛋奶素/想食乜/唔想食乜咁,甚至叫老闆Omakase自由發揮都仲得😆晚市開返即刻嚟試私房菜,未開始有得食,老闆就比咗啲小葉紅茶純素食糖同淨斯本草飲抗疫茶我哋享用住先🫖,另外仲比咗啲餅乾我哋食住等怕我哋肚餓,幾貼心窩心🥰✝️前菜——冷凍芝麻秋葵✝️餸——杏鮑菇扒、烤豆角、糖醋腐皮卷✝️湯——薏米冬菇雪耳腐皮湯✝️主食——餃
餐廳:家味蔬食 (觀塘)
地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈5樓29號舖

✝️前菜——冷凍芝麻秋葵
✝️餸——杏鮑菇扒、烤豆角、糖醋腐皮卷
✝️湯——薏米冬菇雪耳腐皮湯
✝️主食——餃子

先食嘅喺加咗芝麻喺面嘅冰凍秋葵,口感新鮮爽嫩,蘸埋芥末同豉油一齊食就好似食緊刺身/壽司咁🤣,雖然簡單但幾有驚喜🎉

唔講以為外貌似足吉列豬扒嘅杏鮑菇扒爽甜多汁💦,沾咗麵粉層炸到香脆可口,完全食唔停口😋;
長長嘅豆角捲成好似蚊香咁嘅型狀再串起,
灑上鹽同孜然粉,連埋紅椒、黃椒一齊食,每啖都充滿香烤嘅串燒味,聞到都流晒口水🤤;
糖醋腐皮卷喺咪有啲似韓式炸雞呢,雖然個人就覺得甜咗少少🤏,
但腐皮卷鬆脆得嚟帶有層次感,撈飯食一流👍

湯喺餐廳每日落足心機去煲,今日有薏米冬菇雪耳腐皮湯,飲落有陣陣胡椒香,有啲似平時飲開嘅胡椒豬肚湯🥣,仲一啲味精都無

餃子喺餐廳全人手自家包製,裡面有猴頭菇、椰菜、沙葛同紅蘿蔔🥕,
無論外貌定食落都有啲似黃金蟹粉餃咁🥟,皮薄餡足,呢一餐絕對食得過,食素/想試素食嘅人真喺要嚟訂枱一試🤩
2022-04-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
🐻早兩日去左觀塘呢間隱世家庭式素菜館~食完之後真心比老闆娘對素嘅熱誠感動🥹老闆娘仲非常健談🤣分享左好多佢對素食嘅睇法每道菜都係佢一手一腳主理(所以都要比時間耐性等佢煮)Menu無固定菜式~有咩食就視乎老闆娘當日買到咩食材 & 佢心情😂🐻食嗰陣都無問老闆娘下一道菜有咩😙有種食Omakase嘅期待感!結果每一碟都好有驚喜☺️——————🌈涼拌腐竹海帶彩椒老闆娘首先比左呢個冷盤我地填肚😌都好大兜!拌入左薑絲+辣椒籽 所以少少辣 好開胃——————🍲素碗仔翅✨大推!非常熱辣辣♨️配料超豐富!有大量木耳 冬菇 金菇 紅蘿蔔絲羮嘅稠度亦perfect~完全係碗仔翅嘅口感食嗰陣仲可以加d腐皮&紫菜薄片 有d似食蛇羮落嗰d薄脆片😚又脆又香——————🍆新豬肉釀茄子卷✨大推!將茄子切成薄片 再卷成玫瑰花狀每層中間釀入新豬肉同馬蹄碎~外層炸皮非常薄 完全唔似炸醬汁酸酸甜甜 將道菜提升到另一層次 超好味☺️——————🥬大白菜蔬菜捲呢道菜簡單清新~用大白菜包住紅白蘿蔔、芽菜、萵荀 口感清脆爽口醬汁用左麻醬加少少辣醬 但完全唔heavy唔濃味食完之後老闆娘出黎話原本係想加埋牛油果 但唔記得左😆好搞笑——————🍝炒
🐻早兩日去左觀塘呢間隱世家庭式素菜館~
食完之後真心比老闆娘對素嘅熱誠感動🥹
老闆娘仲非常健談🤣分享左好多佢對素食嘅睇法
每道菜都係佢一手一腳主理(所以都要比時間耐性等佢煮)
🐻食嗰陣都無問老闆娘下一道菜有咩😙
有種食Omakase嘅期待感!結果每一碟都好有驚喜☺️
🌈涼拌腐竹海帶彩椒
涼拌腐竹海帶彩椒

老闆娘首先比左呢個冷盤我地填肚😌都好大兜!
拌入左薑絲+辣椒籽 所以少少辣 好開胃
——————
🍲素碗仔翅✨大推!

非常熱辣辣♨️配料超豐富!有大量木耳 冬菇 金菇 紅蘿蔔絲
羮嘅稠度亦perfect~完全係碗仔翅嘅口感
——————
🍆新豬肉釀茄子卷✨大推!

將茄子切成薄片 再卷成玫瑰花狀
每層中間釀入新豬肉同馬蹄碎~
外層炸皮非常薄 完全唔似炸
醬汁酸酸甜甜 將道菜提升到另一層次 超好味☺️
🥬大白菜蔬菜捲
大白菜蔬菜捲

醬汁用左麻醬加少少辣醬 但完全唔heavy唔濃味
食完之後老闆娘出黎話原本係想加埋牛油果 但唔記得左😆好搞笑
🍝炒米粉
炒米粉

其實叫左老闆娘唔洗炒咁大兜😂但份量依然好多
呢款真係家鄉菜嘅味道😌
用左比較粗身嘅福建米粉 加d蔬菜絲 調下味 簡簡單單~又唔油膩
——————
呢間真係有heart又溫馨嘅素食餐廳☺️!
老闆娘話佢開黎真係一心想推廣素食~唔求賺錢
佢都唔想餐廳太過熱鬧😂因為佢怕嘈
但同時又想多d後生一輩食素💚所以都想宣傳下
非常推介大家低調咁幫襯😆
有咩特別想食都可以預早同老闆娘講聲 睇下佢整唔整到💓
大白菜蔬菜捲
炒米粉
近年素食開始盛行 對於地球的好處 人體的好處 大家也進一步的了解身邊的朋友越來越多持素吃素冇啖好食 這個概念已經過時了幾日之前預約 期待今天解放堂食可以到晚上好想吃素 就相約了素食的朋友一起去在觀塘工業大廈內的小店一出lift口就看到這一間關上門的素食店按門鐘之後 就聽到聲音開門進內這裏的裝修溫暖 到處都有一些有智慧的佛學句子 以及書本可以隨意看 一些植物作點綴 一些店主的手繪畫 是清靜 是詳和的氣氛是一間非常有心的食店喜歡私房菜的原因是因為有驚喜亦有回到家中吃飯的味道 店主細心的烹煮料理 用盡食材每一個部份作烹調今天品嚐了以下的菜式 ♥︎椰子潤肺湯 一上枱已經香氣撲鼻 所用的材料毫不吝嗇 滿足的一口又一口 暖胃又潤肺 ♥︎涼拌萵筍 作為前菜 有辣椒絲在面 🌶️ 新鮮好味 絕對跟平時吃到的不一樣 是獨有而難忘的味道♥︎日式照燒豆腐 以紫菜包着豆腐 芝麻好香 簡簡單單 卻是不平凡 獨特的 ♥︎台式刈包 素豆腐 新鮮生菜 白雪雪亂和的刈包 可以自行用匙羹加入花生糖調味 好滿足♥︎海苔味猴頭菇有海苔絲混合炸粉之中 外脆內軟這樣吃猴頭菇 非常有新鮮感配上的是柚子醬 清新 是我超愛吃的♥︎炒雙色椰菜 加入了
近年素食開始盛行

例如豆漿 餅乾 即食飯 等等

是店主學佛多年的師傅在台灣非常乾淨工廠生產
全部都健康有益 更重要的是好味 不會抗拒放進口裏

希望這篇文章和相片的分享
也讓你感受到素食的好吃 一起多多吃素~