GREEN

享受法式假期。品嘗法式滋味+巴黎鐵塔下午茶上次同媽咪食過 GREEN 嘅三重奏下午茶食過翻尋味,今日再同媽咪嚟品嘗法國風情其實點解咁鍾意❤️?因為GREEN 嘅下午茶仲包括六道熱食啱晒想食完熱嘢先食甜品嘅朋友今次主題Hotel Icon GREEN 與法國朱古力品牌 La Maison du Chocolat 呈獻「La Maison du Chocolat 法國風情」下午茶。一見到朱古力即刻好想食🥰第一道菜是法國的經典前菜「香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬」焗蝸牛上面灑滿魚子醬同嫩滑炒蛋一啖入口,充满香草和橄欖油香味旁邊的是香潤濃烈的「法國鵝肝醬釀蟹肉配蒜蓉包」將法國鵝肝醬塗滿整塊蒜蓉包,甜滋滋嘅蟹肉跟法國鵝肝醬油香甘味互相輝映出完美嘅配搭。還有「法式焗青口配普羅旺斯」新鮮青口加上香草,味道更多層次。最令我著迷的是「法式忌廉龍蝦湯」,龍蝦味香濃配以香滑忌廉,啖啖滋味。主菜有5個選擇1️⃣法式紅酒燴牛面頰肉配薯蓉2️⃣(另加$38)轉「法式紅酒草飼西冷牛扒配薯蓉」3️⃣雲呢拿忌廉汁伴香煎三文魚柳配鮮茄沙斯4️⃣法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾(半隻)配田園沙律5️⃣(另加$38)法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾(乙隻)
享受法式假期。品嘗法式滋味+巴黎鐵塔下午茶

上次同媽咪食過 GREEN 嘅三重奏下午茶
食過翻尋味,今日再同媽咪嚟品嘗法國風情

其實點解咁鍾意❤️?
因為GREEN 嘅下午茶仲包括六道熱食
啱晒想食完熱嘢先食甜品嘅朋友

一見到朱古力即刻好想食🥰

第一道菜是法國的經典前菜
「香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬」
焗蝸牛上面灑滿魚子醬同嫩滑炒蛋
一啖入口,充满香草和橄欖油香味

旁邊的是香潤濃烈的「法國鵝肝醬釀蟹肉配蒜蓉包」

主菜有5個選擇
1️⃣法式紅酒燴牛面頰肉配薯蓉
2️⃣(另加$38)轉「法式紅酒草飼西冷牛扒配薯蓉」
3️⃣雲呢拿忌廉汁伴香煎三文魚柳配鮮茄沙斯
4️⃣法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾(半隻)配田園沙律
5️⃣(另加$38)法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾(乙隻)配田園沙律

主菜可另加$68 加香煎鵝肝(1件)

吃到這裡開始期待😚個下午茶
果然不出所料,夢幻般的巴黎鐵塔下午茶襯托著煙霧出場,大人小朋友見到都好開心。

艾菲爾鐵塔下午茶,共有8款精緻的法式甜點
🔹芒果芝士蛋糕
🔸法國雲呢拿奶凍
🔹雲呢拿忌廉泡芙

最後可以選配 illy 咖啡或 TWG 優質茗茶乙杯
星期六、日,仲可以額外獲贈法國氣泡酒乙杯

另加$20可配無限供應的白家製草莓雪糕
法國草莓以傳統法式技術手工製成,唔算好甜,食食吓唔覺意就食晒一杯。上面仲可以加自己鍾意嘅
Topping添。

凡享用二人用的「La Maison du Chocolat 法國風情」下午茶均獲得限量 La Maison du Chocolat
朱古力禮盒乙盒(價值$560),先到先得,送完即止。

日期:由 2023年4月17日至另行通知
時間:每日下午 3 時至6時供應
地點:Hotel Icon大堂 GREEN
價目:
星期一至五:每位港幣 418 元*:兩位港幣 728 元*
星期六、日及公眾假期:每位港幣$468 元*:每两位港幣$798 元*(每位惠顧賓客可額外獲贈法國
氣泡酒乙杯)
Tasting Event
出咗消費卷啦 !!!#消費卷點用好 ???在全亞洲最大之一室內垂直花園嘆個充滿法國風情嘅下午茶都唔錯架 ~~GREEN 推出全新下午茶主題『La Maison du Chocolat 法國風情下午茶』除了以浪漫之都嘅『巴黎艾菲爾鐵塔』三層下午茶架仲有以法國食材和道地手法炮製的前菜和自選主菜豐富到可以當 late lunch ~~餐飲有多款 TWG 優質茗茶和 illy 咖啡可供選擇儍媽就揀了 Fruit Mountain Tea 一整壼上枱,帶點果香,清爽怡人配搭下午茶甜點可以去膩解滯 ~~ 先來四款法國的經典前菜 ...● 香草牛油蝸牛配炒蛋及魚子醬● 法國鵝肝釀蟹肉配蒜蓉包● 法式焗青口配普羅旺斯● 法式忌廉龍蝦湯愛吃蟹和鵝肝的儍媽最鍾意加入絲絲蟹肉的法國鵝肝醬配烘至香脆的蒜蓉包入口油香甘潤,香脆不膩口 ~~有五款主菜可供選擇 ...儍媽揀了 ● 法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾 (半隻) 配田園沙律龍蝦鋪滿芝士,肉質爽彈,鮮味又滋味 ~~之後就是最期待的玻璃巴黎鐵塔下午茶架上面有八款精緻的法式甜點先由下午茶不可或缺的主角開始 ... ● 傳統鬆餅配奶油忌廉及自家製士多啤梨荔枝玫瑰果醬鬆
出咗消費卷啦 !!!
#消費卷點用好 ???

在全亞洲最大之一室內垂直花園
嘆個充滿法國風情嘅下午茶都唔錯架 ~~

除了以浪漫之都嘅『巴黎艾菲爾鐵塔』三層下午茶架
仲有以法國食材和道地手法炮製的前菜和自選主菜
豐富到可以當 late lunch ~~
餐飲有多款 TWG 優質茗茶和 illy 咖啡可供選擇
儍媽就揀了 Fruit Mountain Tea
一整壼上枱,帶點果香,清爽怡人
配搭下午茶甜點可以去膩解滯 ~~
先來四款法國的經典前菜 ...

● 香草牛油蝸牛配炒蛋及魚子醬
● 法國鵝肝釀蟹肉配蒜蓉包
● 法式焗青口配普羅旺斯
● 法式忌廉龍蝦湯

愛吃蟹和鵝肝的儍媽
最鍾意加入絲絲蟹肉的法國鵝肝醬配烘至香脆的蒜蓉包
入口油香甘潤,香脆不膩口 ~~
有五款主菜可供選擇 ...
龍蝦鋪滿芝士,肉質爽彈,鮮味又滋味 ~~
之後就是最期待的玻璃巴黎鐵塔下午茶架
上面有八款精緻的法式甜點
先由下午茶不可或缺的主角開始 ...
 ● 傳統鬆餅配奶油忌廉及自家製士多啤梨荔枝玫瑰果醬
鬆餅軟綿鬆化,富牛油香
塗上奶油忌廉及香甜的士多啤梨荔枝玫瑰果醬就最滋味 ~~
● 雲呢嗱忌廉泡芙
酥脆鬆化的泡芙,搭配雲呢嗱忌廉和紅桑子,香滑酸甜 ~~
● 法式經典瑪德蓮
加入了檸檬和『白鑽石』之稱的天然海鹽
令蛋糕的甜味和咸味相互平衡,味道清新不甜膩
● 法國雲呢嗱奶凍
● 芒果芝士蛋糕

● 法式芝士蝴蝶酥
與平時食的蝴蝶酥好不同,是咸味的蝴蝶酥
加入了咸香芝士,入口陣陣牛油及甘香芝士味
● 醇香法國巧克力
● 法國開心果馬卡龍

兩款甜品用了 La Maison du Chocolat 朱古力
朱古力有著濃郁而豐富的味道,口感滑順,不會太甜膩
+HK$20 可配無限添加的自家製草莓雪糕
入口綿滑細膩帶點草莓果肉,仲可以混合多種配料,一定要多吃幾球 ~~
凡享用二人用的下午茶
均獲得限量 La Maison du Chocolat 朱古力禮盒乙盒
先到先得,送完即止 ~~

** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2023-04-17
Type of Meal
Tea
  • La Maison du Chocolat 法國風情下午茶
2023-04-18 177 views
最近GREEN新出 「La Maison du Chocolat法國風情」下午茶🍫感覺很吸引,所以我即刻約埋閨蜜一齊去嘆法式TEA😌~ 「La Maison du Chocolat法國風情」下午茶分別有四款前菜、主菜(五選一)、八款甜點及飲品供應,食物款式非常豐富🤩! 🐌<前菜>香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬、法國鵝肝醬釀蟹肉配蒜蓉包、法式焗青口配普羅旺斯、法式忌廉龍蝦湯🍲四款前菜選材高級,均是法國頂級海鮮料理!我比較喜歡焗青口,面層舖滿普羅旺斯芝士碎脆脆的,內裡的青口厚肉Juicy😋~另外鵝肝醬釀蟹肉清香淡雅,口感柔滑,配蒜蓉包中和味道,四款都好吃! 🦞<主菜>有五道選擇,包括牛面頰肉、牛扒、三文魚及龍蝦,我們選了法式紅酒草飼西冷牛扒配薯蓉🥩,西冷牛扒油花分佈平均,肉質香濃有彈性;法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾配田園沙律🦞🥗,龍蝦尾鮮味洋溢,肉質結實,咬下啖啖肉,好豐富又好吃的主菜! 🧁<甜品>以艾菲爾鐡塔三層下午茶架呈上八款精緻法式甜點,包括瑪德蓮、蝴蝶酥🦋、朱古力和馬卡龍,全部好靚好可愛!當中的醇香法國巧克力 和 法國開心果馬卡龍 均採用La Maison du Chocolat朱

🐌<前菜>

🦞<主菜>

🧁<甜品
以艾菲爾鐡塔三層下午茶架呈上八款精緻法式甜點,包括瑪德蓮、蝴蝶酥🦋、朱古力和馬卡龍,全部好靚好可愛!當中的醇香法國巧克力 和 法國開心果馬卡龍 均採用La Maison du Chocolat朱古力🍫製成,真是好適合配合咖啡☕️或茶🍵來享受這份甜點!

1K
平時酒店下午茶大多是三層架,每次與不嚐甜的男士分享時,總會被投訴吃得不夠飽,最近發現Hotel ICON 唯港薈大堂餐廳GREEN 酒店下午茶,將前菜、主菜及甜點分三部曲奉上,不論男女都可吃得心滿意足。餐廳擁有全亞洲最大之一室內垂直花園,佈置猶如都市綠洲,帶來悠閒寫意的綠野氛圍。極高樓底甚有空間感,環境開揚,落地大玻璃採光十足,使整體室內風格和諧溫暖。最新主題下午茶與法國奢華朱古力品牌La Maison du Chocolat聯乘,期間限定「La Maison du Chocolat法國風情」下午茶每日下午3時至下午6時供應,星期一至五價錢為$728兩位,六、日及公眾假期$798兩位,共有13款鹹甜美饌,包括4款前菜、五選一主菜、8款甜點及每位1杯飲品,可選配illy咖啡或TWG優質茗茶。四款前菜均是法國料理的經典菜式,多樣化的選材盡現法國菜的風味精髓。香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬蝸牛為法國人家喻戶曉的菜餚之一,肉質緊實具有嚼勁,配合滑溜炒蛋和矜貴魚子醬,牛油的奶香與香草的清新芳香融為一體。法國鵝肝醬釀蟹肉配蒜蓉包真材實料加入絲絲蟹肉,鵝肝醬口感猶如絲綢般細緻滑順,鵝肝味濃郁甘潤,

前菜

香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬

香草牛油焗法國蝸牛配炒蛋及魚子醬

法國鵝肝醬釀蟹肉配蒜蓉包

真材實料加入絲絲蟹肉,鵝肝醬口感猶如絲綢般細緻滑順,鵝肝味濃郁甘潤,配上脆卜卜的蒜蓉包,一軟一脆形成強烈對比。

法式焗青口配普羅旺斯

青口肉質爽口結實,表面舖滿香草、蒜蓉和麵包糠,與青口烤焗時釋放出的鮮汁融合在一起。

法式焗青口配普羅旺斯

法式忌廉龍蝦湯

攪拌表面的忌廉令湯身變得厚稠,湯頭濃郁鮮甜而又帶點黏口。

法式忌廉龍蝦湯

第五道菜有五款主菜可供選擇。

法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾(半隻)配田園沙律

芝士焗龍蝦表面鋪滿澎湃芝士,肉質爽彈啖啖肉,芝味與鮮味同時滿瀉。
法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾配田園沙律

法式紅酒草飼西冷牛扒配薯蓉(另加$38)

牛扒點了七成熟,火候控制得精準,中心位仍是嫩紅色,保留著豐滿肉汁,尤其適合搭配紅酒醬汁那種深沉酒香,牛味醇厚。

法式紅酒草飼西冷牛扒配薯蓉

吃完前菜和主菜都已飽了大半,不過吃甜品的又是另一個胃
艾菲爾鐵塔造型的下午茶三層架流露著花都巴黎的浪漫氣息,令人賞心悅目,光是看顏值,已是一場視覺饗宴,感受法式休閒生活藝術。

Afternoon tea set

主菜後就可來個讓味蕾緩衝的英式傳統鬆餅,由糕餅師每天新鮮焗製,表層金黃泛光,渾圓挺身,咬下去質感鬆化而不鬆散,塗點忌廉及自家製士多啤梨荔枝玫瑰果醬,為豐盛的甜品揭開序幕。

英式鬆餅
雲呢拿忌廉泡芙
一口一個的泡芙酥脆鬆化,搭配入口即化的雲呢拿忌廉內餡,不會過於甜膩。
雲呢拿忌廉泡芙

法式經典瑪德蓮

小巧玲瓏的瑪德蓮鬆軟綿密,加入「白鑽石」之稱的天然海鹽,微妙鹹味和蛋糕的甜味相互平衡。

法式經典瑪德蓮

法國雲呢拿奶凍

奶凍入口軟滑水嫩,柔和地盈滿口腔,瀰漫著怡人清甜果香。

法國雲呢拿奶凍

法式芝士蝴蝶酥

蝴蝶酥鬆脆可口,加入鹹香芝士,為傳統法式蝴蝶酥帶來新變奏。

法國開心果馬卡龍

Macaron外殼脆而不黏,散發果仁芳香,中間夾著La Maison du Chocolat朱古力蓉作為內餡。

法式芝士蝴蝶酥

芒果芝士蛋糕

口感濕潤綿密,新鮮芒果切粒還可中和芝士蛋糕的甜度。

醇香法國巧克力

選用La Maison du Chocolat朱古力,為鐵塔下的優雅聚會完美作結。

芒果芝士蛋糕

凡享用二人用的下午茶均獲得限量La Maison du Chocolat 朱古力禮盒乙盒,先到先得,送完即止,口感柔滑,深醇香濃的可可韻味絕對可滿足我這些可可控!

La Maison du Chocolat 朱古力禮盒

另加 $20可配無限量供應的自家製草莓雪糕,還可混合多款配料,冰凍透心涼。

雪糕

另加 $68可選配無酒精Mocktails,有Hot Caramel Chocolate 及Sparkling Yuzu兩款可選。

Mocktails
Other Info. : 每位於星期六、日及公眾假期惠顧的賓客,更可額外獲贈法國氣泡酒乙杯
2023-04-17
$400 (Tea)
法式芝士焗加勒比野生龍蝦尾配田園沙律
Afternoon tea set
La Maison du Chocolat 朱古力禮盒
2023-04-02 273 views
讚1 海鮮拼盤還好 龍蝦夠肉 螺肉爽脆 牛面頰都炆得好入味同腍滑 甜品個蛋糕都幾好味2 環境好高樓底 都坐得舒服彈1 牛扒係完全亂黎 第一次叫五成熟就全熟 退返去再整就得番三成 2 服務係有改進空間 任飲最緊要係倒酒要快 呢度好慢 而且汽酒白酒都係一倒就係成杯黎 但問題係呢啲酒係要講究溫度 咁大杯盞變暖 唔得噃

2 環境好高樓底 都坐得舒服

2023-03-28 265 views
上月試了Hotel Icon 的Green 推出的晚間套餐,$578 再加一,連無限酒精飲品,計埋服務與環境,都幾抵。三層高的樓底,空間感已很舒適。侍應雖然是Trainees,但欣賞他們的努力盡責。頭盤選了海鮮拼盤,龍蝦、蟹腳、螺、鮑魚、大蝦都很新鮮。尤其喜歡鮑魚,又滑又甜美。黑松露蘑菇湯濃郁,松露沒有搶盡蘑菇香。羊扒燒得出色,口感鬆軟彈牙,不需要燒汁都夠好味。西冷牛扒也很嫩,又略帶煙韌。我們顧著聊天,放涼了也依然好吃。與好友邊吃著美食邊盡情放飲,偶爾為之,樂也。

黑松露蘑菇湯濃郁,松露沒有搶盡蘑菇香。

羊扒燒得出色,口感鬆軟彈牙,不需要燒汁都夠好味。

與好友邊吃著美食邊盡情放飲,偶爾為之,樂也。
Type of Meal
Dinner
第一間寫食評嘅係我食過無數次嘅Green餐廳會不定時轉吓menu而我呢個weekend去嘅時候發現佢嘅頭盤多咗沙律吧呢個選項🥗選擇多而且新鮮侍應都會出嚟定時補給另外焗蝸牛同薯仔湯都推介主菜揀咗 西冷牛(攤凍咗變硬)羊鞍(略肥) 鱲魚(蕃茄略酸)除咗以上嘅失色位汁醬同配菜都係味道好份量夠甜品揀咗海鹽焦糖(焦糖嘅甜蓋過海鹽)茉莉黑朱古力(帶花香茉莉味嘅朱古力)榴連芝士 (鍾意榴連必試👅)芒果圓頂 (普通芒果蛋糕)總括嚟講我都好鍾意喺呢度食lunch樓底高之餘落地玻璃又夠光猛同姊妹傾耐咗都可以坐得舒舒服服🤎
第一間寫食評嘅係我食過無數次嘅Green
餐廳會不定時轉吓menu
而我呢個weekend去嘅時候發現
佢嘅頭盤多咗沙律吧呢個選項🥗
選擇多而且新鮮
侍應都會出嚟定時補給
另外焗蝸牛同薯仔湯都推介

主菜揀咗 西冷牛(攤凍咗變硬)
羊鞍(略肥) 鱲魚(蕃茄略酸)
除咗以上嘅失色位
汁醬同配菜都係味道好份量夠

甜品揀咗海鹽焦糖(焦糖嘅甜蓋過海鹽)
茉莉黑朱古力(帶花香茉莉味嘅朱古力)
榴連芝士 (鍾意榴連必試👅)
芒果圓頂 (普通芒果蛋糕)

總括嚟講我都好鍾意喺呢度食lunch
樓底高之餘落地玻璃又夠光猛
同姊妹傾耐咗都可以坐得舒舒服服🤎
2023-03-06 251 views
Lobster theme!!!The seafood plate is great. Good combination of lobster, abalone, seashell, crab and prawn!!! Actually, I feel a bit full just after this.The lobster bisque is yummy, good balance in taste and not just too salty. Lobster meat is inside the soup.The steak is always not the strength in this restaurant!!! No surprise!!! 😝😝😝The dessert is not good either in the set. You can add money to try their icon cakes!!!Unlimited drinks of wine, sake, mocktail and juice is the selling pointbof
Lobster theme!!!

Unlimited drinks of wine, sake, mocktail and juice is the selling pointbof the set!!!

A great night with friends!!!
以前曾到Green 吃brunch 和下午茶,印象都不錯,所以今次就來試試它的午餐。很喜歡餐廳環境夠開揚、樓底高,牆壁有一幅大的綠色植物牆做裝飾,看着已覺心曠神怡。這裏的lunch set 價錢算合理,兩個courses $288, 三個courses $328。餐前飲品點了一杯西柚汁,侍應說是鮮榨,再由工場運送到餐廳。而麵包內餡有芝士,不是普通餐飽。香煎加拿大蟹餅蟹餅份量雖然不大,但整個都充斥着蟹肉,再加小小辣椒吊味,十分惹味!略嫌上枱時蟹餅温度只是微暖,似是一早預備好的前菜。意大利寶雲酥羊鞍這個主菜等的時間久一點,似是即叫即煎。羊架煎得很軟,生熟程度剛好,配着醬汁一起吃,味道是不錯的。但有一缺點是羊架太肥,差不多有四分一都是肥膏。由於太飽,所以沒有再選甜品。但朋友說甜品的質素甚好,下次有機會可再試。

香煎加拿大蟹餅

意大利寶雲酥羊鞍

如果說到尖沙咀的下午茶,論環境我會首推Hotel Icon,雖然沒有維港景致,但足兩三層樓高的落地玻璃,寬敞的空間感,再有一大幅植物牆,增添了園林的氛圍。復通旅遊後,肯定最受歡迎的地方一定係日本,但太太無時間陪我去,唯有搵朋友食下午茶頂頂癮。今次 Green 推出[和風草莓祭下午茶],當中更包括了, 三道菜及free flow綠茶豆乳雪糕,如果星期六、日及公眾假期惠顧,更可額外獲贈法國氣泡酒乙杯。三道菜下午茶包括無限品嚐綠茶豆乳雪糕及即磨咖啡或茶乙杯(於星期六、日及公眾假期惠顧之賓客可每位獲贈法國氣泡酒乙杯)Mon - Fri 星期一至五(每位$418,兩位$728Sat, Sun and PH 星期六、日及公眾假期Per Person 每位$448,兩位$788因為每天下午3時至6時供應,如果話係輕食午餐加late lunch相信都無人有異議,單係頭盤已經令人覺得食緊一個full set menu,加埋主菜來替代鹹點,又能夠令整個下午茶有upgrade的感覺,聰明。STARTERS前菜一碟三款前菜,已包括了(Oven-baked Japan Hiroshima Oyster )烤焗日

三道菜下午茶包括無限品嚐綠茶豆乳雪糕及即磨咖啡或茶乙杯
Mon - Fri 星期一至五(每位$418,兩位$728
Sat, Sun and PH 星期六、日及公眾假期
Per Person 每位$448,兩位$788

STARTERS前菜

一碟三款前菜,已包括了(Oven-baked Japan Hiroshima Oyster )烤焗日本廣島生蠔 (D) [P]
、(Baked Stuffed Seafood Crab Shell )焗釀海鮮蟹蓋 (D)以及(Japanese Pumpkin Cream Soup )日本南瓜金湯 (D) (N)
焗蠔體形較細,但焗得啱啱好,表面芝士微微焦香,不錯。
中間的南瓜湯,加入了忌廉,質感更加滑溜,甜美芳香,而且份量恰好。
而焗蟹蓋亦同樣有水準,撲上了麵包糠去焗,餡料豐富,蟹肉混和了北海道牛乳,單是這個蟹蓋,換了在中菜廳Above and Beyond 享用,恐怕都要一百幾十了吧!

主菜更是不得了,共有三款MAIN COURSE (CHOOSE 1 FROM 3) 主菜(三選一)
草飼西冷牛扒配薯蓉及紅酒汁

作為牛魔皇,當然是首選,三片牛肉加上置底的薯蓉,份量已經足夠,肉質鬆軟有嚼口,蘸點一下紅酒汁,更覺可口。
香煎石斑魚柳配日本草莓莎莎及意大利黑醋汁

朋友所點的石班,可說是健康版,因為置底的是新鮮雨衣甘藍同藜麥,而石班柳上面是草莓沙沙,多了一份芳香的感覺,唯一要挑剔係魚柳比較細件,與牛肉的份量有出入口,或者講,相對適合女士們,而且畢竟是下午茶,亦無須太多。

而第三款係日本北海道帶子配扁意粉及刁草忌廉汁,大家又可以多個選擇。

Add-ons 滋味升級

香煎鵝肝(1件) (另加$68)

若然想更進一步的享受,又可以另加$68,就有一件鵝肝,配埋紅酒的確人間美味。
SWEETS 甜點

日本草莓拼盤

是日亮點,一定係全日本草莓拼盤,當中包含五款來自日本各地的草莓,當中深色至淺色分別為
[佐賀草莓小姐]、

[長崎夢之香]、

[熊本戀實]、

[福岡甜王]以及

[奈良淡雪],味道有淡有濃,芳香馥郁,齒頰留香,而且可以一次過食到五種不同口味的草莓,真係好難得。
日本時令水果串

水果串或者是當中最特別的,Danny 師傅竟然從日本找來天山雪蓮果配以戀實草莓及藍莓,色彩繽紛,口感各自不同,不錯。
日本草莓清酒蒟蒻啫喱

原隻佐賀草莓藏在晶瑩剔透的清酒蒟蒻啫喱內,很有趣,清酒味輕盈,有點藝術品的感覺。
草莓蜜桃配意式軟芝士忌廉

又係以佐賀草莓炮製,外層是粉紅色朱古力,餡料是柔軟的意式軟芝士忌廉及鮮甜蜜桃果肉,每口都帶有香氣,小小的一件,味覺大滿足。
日本草莓提拉米蘇

賣相亮麗,層次分明,以長崎夢之香作主調,酸甜間拿捏得相當好。
日本草莓大福

用餐廳自家製麻糬包裹的熊本縣戀實草莓,外層軟綿,內裡甜香。
日本柑橘草莓蛋卷

外層的蛋卷不單鬆軟,而且加入了日本的柑橘焗製,份外覺得清香,中間是熊本縣的戀實草莓,芳香馥郁,看似簡單,但深得我心。
英式傳統鬆餅奶油忌廉及自家製士多啤梨荔枝玫瑰果醬

下午茶必有的一定係鬆餅,自己好鍾意掰開兩半,各塗上 Clotted Cream 同自家製士多啤梨荔枝玫瑰果醬,鬆化可口,而且份量不會太多,size偏細,仲好。
綠茶豆乳雪糕

Free Flow自家製綠茶豆乳雪糕本身已經吸引,仲要配上沖繩黑糖麻糬同煮至軟稔的北海道十勝紅豆,成件事係咪好開心呢?

DRINKS
ILLY COFFEE 咖啡

至於飲品更是 Green 的強項,咖啡有ILLY 的 Espresso、Latte、Double Espresso、Cappuccino、Americano 以及 Mocha。

TWG TEA 茶
茶就有English Breakfast Tea、Earl Grey、Royal Darjeeling、Chamomile、Grand Jasmine Tea、Vanilla Bourbon Tea、Silver Moon Tea、Moroccan Mint Tea、Eternal、Summer Tea、Sweet France Tea、Fruit Mountain Tea及Sencha,種類夠晒多,悉隨專便。

如果不想飲咖啡同茶,又有好多選擇,不過就要加錢。

P.S   :

INDULGE YOURSELVES 加配享受

FREE-FLOW FRENCH SPARKLING
無限添飲法國氣泡酒
B&G Sparkling Blanc de Blanc N.V.
每位$108 per person

FREE-FLOW CHAMPAGNE 無限添飲香檳
G.H. Mumm Cordon Rouge Brut N.V. 瑪姆紅帶
每位$268 per person

Mixed Berries & Cream Float

Citrus Coconut Refresher

每位額外賓客需另加$128品嚐無限品嚐綠茶豆乳雪糕

f@@hoteliconhk

All prices are in HKD and subject to 10% service charge
所有價目均以港幣計算及需另收加一服務費
A-Contains Alcohol 含酒精
N-Contains Nuts 含乾果
B - Contains Beef 含牛肉
P-Contains Pork 含猪肉
D- Contains Dairy Products 含奶製品
V-Vegetarian 素菜

Available during 15:00-18:00 daily
每天下午3時至6時供應

Strawberry Season has arrived and Green's afternoon tea is impressive as usual (yeah I know, it sounds boring).Their sparkling wine this time had a slight floral/honey scent to it which matches this Spring themed afternoon tea even more.The unlimited matcha ice cream with red bean paste was not too sweet and allowed me to eat more.Like last time, the afternoon tea was arranged as 3 courses. The crab was my favorite and I appreciated how they changed their appetizers ever so slightly(from deep fr

Like last time, the afternoon tea was arranged as 3 courses. The crab was my favorite and I appreciated how they changed their appetizers ever so slightly(from deep fried to baked oyster) to let regular customers of their seasonal afternoon tea to try different things.
I tried a bit of the pasta which was good but it could have been a bit more al dente(but my friend likes this texture a bit more)
I tried the fillet and I loved how they incorporated strawberry into the Main as well.
The desserts came and they were all amazing.

I preferred the sake jelly the most. It looked quite cute and the hint of sake matched the sweet/tarty strawberry flavors.
The slight disappointment came with the strawberry platter.
The flavors are all great but I felt it wasted the preparation of the afternoon tea promotion (their 5 different types of strawberries is their highlight as seldom there is a meal you get to try 5). It would have been great if the 5 types of strawberries could have been introduced briefly and any order I should try it(maybe from the most tarty to sweet).
2023-02-26
$430 (Tea)
2023-02-25 212 views
即興walk in 好彩平日都仲有位餐廳職員嘅service 好貼心,會周不時問下洗唔洗添飲,另外食野見到我用左包濕紙巾都會自動幫我refill 返❣️「和牛海鮮塔」四道菜晚餐自選四道菜簡咗下面嘅1)環球海鮮塔好新鮮,1個人就咗咁多款種類,滿足哂想食海鮮嘅我2)和牛清湯配意大利芝士雲吞湯係好清同淡淡牛肉味,雲吞反而覺得同個湯唔係咁夾3)紅酒燴M5和牛面頰肉薯蓉吸收哂成道菜嘅精華😍牛面頰肉燴到軟林林,幾好食4)紅桑莓玫瑰荔枝慕絲出乎意料之好食,完全唔會好甜仲有無限餐飯可以添
即興walk in 好彩平日都仲有位

「和牛海鮮塔」四道菜晚餐
自選四道菜簡咗下面嘅
1)環球海鮮塔
好新鮮,1個人就咗咁多款種類,滿足哂想食海鮮嘅我

2)和牛清湯配意大利芝士雲吞
湯係好清同淡淡牛肉味,雲吞反而覺得同個湯唔係咁夾

3)紅酒燴M5和牛面頰肉
薯蓉吸收哂成道菜嘅精華😍
牛面頰肉燴到軟林林,幾好食

4)紅桑莓玫瑰荔枝慕絲
出乎意料之好食,完全唔會好甜

仲有無限餐飯可以添
2023-02-24 148 views
上次試完Godiva朱古力, 覺得吾錯。今次轉了新主題和風草莓祭下午茶, 當然來捧一捧場。Icon tea set 都算是抵食, 因為吾只得個high tea層架, 仲有starter, soup and main course, 份量十足。頭盤有齊3樣,烤焗生蠔, 焗蟹蓋和南瓜湯生蠔較為出色主菜三選一 (西冷牛扒, 石班魚柳, 帶子意粉 ), 我們選了牛和魚牛扒都好食, 有牛味軟硬適中魚都滑身, 不過個人遍好牛多d分量點到即止, 太大份就食吾到甜品啦主菜出場, 粉紅色女士門一見到都心心眼先啦不過岩岩太陽西斜灑住, d相影得馬馬地甜點感覺一般, 草莓每款share 得半粒, 似乎少左d啦。今次綠茶雪糕任食, 包茶啡一杯

頭盤有齊3樣,烤焗生蠔, 焗蟹蓋和南瓜湯
生蠔較為出色

牛扒都好食, 有牛味軟硬適中

魚都滑身, 不過個人遍好牛多d
分量點到即止, 太大份就食吾到甜品

主菜出場, 粉紅色女士門一見到都心心眼先啦

不過岩岩太陽西斜灑住, d相影得馬馬地

今次綠茶雪糕任食, 包茶啡一杯
2023-02-17
2023-02-23 169 views
GREEN之前和Godiva的合作, 本以為它們提供的Tea Set是只有朱古力的甜品, 但表達模式卻是以鹹點作主軸, 從頭盤的炸蠔到海鮮周打魚湯, 以及主菜可以選擇牛柳及盲鰽, 作為下午茶相對更飽肚, 如果把它當作成Late Lunch, 份量相當不錯. 水準就是一般般, 炸蠔可以再燙口一點, 周打魚湯不夠濃稠, 牛柳肉質偏韌, 反而煎曹鰽以柚子和蜜糖芥末醬調配, 在吃到本身的鮮味之餘, 腥味也因為醬料而得以中和, 味帶清新, 相對有驚喜.甜點除了有任意添加的黑白朱古力軟雪糕外, 就是一個以黑膠唱碟機盛載的甜點set. 軟雪糕口感軟滑, 白朱古力味牛奶比朱古力味濃, 較乎合我胃口. 可以轉的甜點盤有視覺效果, 但單品水準一般, 特別是鬆餅的水準真的大有改善空間, 外不夠脆, 內不夠軟熟, 牛油酥香欠奉. 朱古力味道還可以, 就是平時在Godiva買的一樣, 相當大路. The crossover afternoon tea of Green and Godiva is out of my expectation in format, filled with main course a

The crossover afternoon tea of Green and Godiva is out of my expectation in format, filled with main course and hot dishes appetizers that can make me filled. The portion is perfect for late lunch. The dessert set out on the DJ turntable is interesting but what we expect is the quality, that is average and not that surprising me.
2023-02-20 220 views
我哋一個月前已經預訂,今晚吃生日飯,因為真係座位唔多,所以難怪要早一個月前預訂,加上朋友有酒店卡優惠,更加要試吓啦!今次主題係食海鮮盤,+1個主菜Chantal我哋仲選擇咗free flow drinks, 真係好多選擇喜歡飲酒嘅我,當然試晒紅酒、白酒、sake, sparkling wine嘅同埋Cocktail! 咁多款,我個人比較喜歡sake, sparkling wine! 咁平嘅價錢有唔錯嘅飲品,絕對係性價比高!海鮮盤份量啱啱好,我哋就揀咗牛扒同豬扒做主菜,至於龍蝦湯非常夠濃郁最後嘅可愛甜品,喺廳蘋果朱古力皮,好特別!中途不停有chef 介紹及講解,非常窩心!絕對會再嚟食,特別感激我朋友嘅安排
2023-02-03
Coupon