很久沒有晚上惠顧鳳城。。。因為已經很久沒飯聚👨‍👩‍👧👩‍👩‍👧‍👦👪👩‍👦‍👦。。傳統中菜人少真是很難order餸菜吃。。。🤦🏻‍♀️剛留意社交平台原來鳳城做緊晚市優惠星期一至五堂食半價。。。係半價💰💰💰。。今晚差不多八點到達。。但是望入去只有數才食客。。。我們二人👫獨自坐在一邊。。既然我們是為半價💰而來當然要問清楚服務員那些菜式是半價。。幸好原來大部份小菜也是做緊半價。。兩個人實在不能order太多。。。只點了鍋貼大明蝦🦐。。生菜鵪鶉鬆(但我咁肯定唔會係鵪鶉肉囉)。。還叫了一個欖角焗肉排🥩三個菜式也上枱很快。。。而且也算有水準我特別喜歡欖角焗肉排。。。因為這個餸真是做得出欖角那份味道。。而且他的汁有落麥芽糖。。所以欖角和醬汁緊緊的包着肉排。。很有水準。。。鍋貼大明蝦🦐也與以往一般的好吃。。不油膩熱燙燙😋😋😋。。。但是生菜鵪鶉鬆。。。雖然看得出生菜是整理過。。每一片生菜也size差不多。。但是那份鵪鶉鬆就是不好吃🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️。。首先當然不是鵪鶉肉。。而且奇奇怪怪有數片細細條的臘腸肉。。鬆散沒有口感👎。。如果能落些本加入少少松子口感就更好。。當然做緊半價不能要求太高。。但也不能將貨就

三個菜式也上枱很快。。。

。。。

鍋貼大明蝦🦐也與以往一般的好吃。。不油膩熱燙燙😋😋😋。。。

。。而且奇奇怪怪有數片細細條的臘腸肉。。鬆散沒有口感👎。。如果能落些本加入少少松子口感就更好。。當然做緊半價不能要求太高。。但也不能將貨就價。。否則難有回頭客。。

服務倒是不錯的。。差不多完結時我想order甜品但是可惜經理說甜品差不多賣晒。。。我真是有點失望。。最後經理免費送上兩碗紅豆沙就令這一餐有甜點而變得完美😬。。

⭐️⭐️不過有一點要留意。。。。埋單係計正價嘅加一。。。而且佢嘅酸菜係以每位計$10。。
鍋貼大明蝦🦐
鍋貼大明蝦🦐
  • 鍋貼大明蝦
  • 欖角焗肉排
2020-04-03 308 views
來到鳳城酒家晚餐,叫了三個小菜:1) 菜遠炒牛肉($108): 菜遠好味,是最中間最嫩的部分,不是外面的粗支大葉。牛肉不夠牛肉味,不老,有少許鬆肉粉的味道。2)欖角焗肉排($98):外面甜甜地,肉排爽口,但沒有豬肉的鮮味,3) (6隻)著名窩貼大明蝦。($118)其實即是類似蝦多士的物體,多士炸得香脆,不過太油。蝦肉爽口,但沒有什麼味道。總括而言,鳳城的小菜水準比一般酒樓,大排檔差,食物鮮味不夠。最近,小菜在平日有半價優惠,不妨一試,但如以正價,尚有更多更好的選擇。
來到鳳城酒家晚餐,叫了三個小菜:
菜遠炒牛肉

欖角焗肉排

著名窩貼大明蝦

2020-04-01
2019-09-25 1509 views
今日一家人去試試粵菜,一定要試試鳳城酒家噶湯,煲湯非常足料,超級鮮甜,媽咪最中意飲啦,再來一個燒肉拼叉燒,好似每次去食粵菜,都會有哩味菜,燒肉皮好脆蔔蔔,滴叉燒肥瘦適中,燒得好香口!其他菜品都超級好味,海蜇啊,牛肉丸啊都好好味,遲滴再去食!
2019-09-12 2955 views
今日來到黃埔的鳳城酒家飲茶,下午茶時段,大、中、小的點心一律都是$19,1:45pm就開始,是日都是閒日,所以等待的人都不會太多,我們很快就入座 ,本來點了兩籠懷舊魚翅灌湯餃,但最後都已經售罄,有點可惜,不過今日遇到有錦鹵炸雲吞$58,這是懷舊菜式,今日終於有口福啦,一共有5塊炸脆雲吞片,一碗什錦甜酸汁奉上,汁內有蕃茄、洋蔥、波椒、菠蘿、魷魚、瘦肉、蝦、叉燒、雞肉、紅辣椒等……酸甜汁讓人吃得開胃,夠熱又香甜 ,再用雲吞脆片蘸點,脆香滋味再來有薑粒雞包仔(中點),一共3件,包仔細細但鬆軟,內餡雞肉都肉質嫩滑之後有家鄉蒸粉果(中點),夠大件,皮薄晶瑩剔透,主餡都是豬肉碎及筍,爽口肉香接下來宮廷桂花糕(中點),有兩層分成椰汁糕及桂花糕,糕身彈牙滑溜,富椰汁香又晤太甜,桂花的香氣非常清幽😝鳳城酒家主打順德菜,下次再來試下晚飯,今次飲茶的點心水準都不錯

錦鹵炸雲吞

家鄉蒸粉果

宮廷桂花糕

2019-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2019-09-12 1335 views
呢班朋友, 又來到黃埔食鳳城酒家幫襯鳳城順德名菜全包宴半圍$1,780我地真係食過返尋味!每次都係食得好滿足, 這次亦都保證水準! 讚!鳳城雞燉鮑翅翅厚肥美!充滿骨膠原!鴻運燒味大拼盤燒味拼的叉燒很出色肥瘦均勻, 肉質可口沙律窩貼大明蝦以多士做底, 上面是開邊大蝦一起炸了, 香脆可口野雞巻拼炒鮮奶炒鮮奶, 好像是固體的奶製品野雞巻食落香口, 有點像雞皮. 西米焗布甸每次來鳳城都必食架布甸面焦焦的但一定要盡快食, 熱食. 整體OK上菜順序, 速度都OK
呢班朋友, 又來到黃埔食鳳城酒家
幫襯鳳城順德名菜全包宴半圍$1,780

我地真係食過返尋味!
每次都係食得好滿足, 這次亦都保證水準! 讚!

鳳城雞燉鮑翅
翅厚肥美!充滿骨膠原!

鴻運燒味大拼盤
燒味拼的叉燒很出色
肥瘦均勻, 肉質可口

沙律窩貼大明蝦
以多士做底, 上面是開邊大蝦
一起炸了, 香脆可口

野雞巻拼炒鮮奶
炒鮮奶, 好像是固體的奶製品
野雞巻食落香口, 有點像雞皮.

西米焗布甸
每次來鳳城都必食架
布甸面焦焦的
但一定要盡快食, 熱食.

整體OK
上菜順序, 速度都OK
2019-08-31
Celebration
Birthday
2019-07-25 1743 views
和家人一起聚餐,但感覺十分受騙!😡1)落菜時竟被通知餐牌上每道菜要多收十元,原因是這是晚市價!但如果有晚市價為何你不在餐牌上列明而要額外每碟加錢?2)在落菜時已問如果我地有‘黃埔vip’卡是否有折,因為平日有此卡係黃埔消費係有折的,個男店員(懷疑是店長)好肯定說沒有折!咁我地都算,無就無。點知收錢個陣比完錢之後我地再多口問多次另一位女員工,員工竟回答有黃埔vip卡是有折的!🔥員工們前言不對後語!擺明有心呃消費者錢!明明我們都是街坊,都要呃!很生氣,很失望!食物質素一般,加上存心欺騙街坊,十!分!差!絕對不會再光顧!😔😡
和家人一起聚餐,但感覺十分受騙!😡
2019-07-25
Type of Meal
Dinner
2019-07-14 1575 views
黃埔一向好多美食,估吾到呢度有鳳城酒樓。呢間係懷舊酒樓,食物點心都會有傳統做法。甘就緊係要試下啦。。。。我地去食下午茶,好多人等位喔,酒樓睇落都好懷舊。。地方環境好大,我地等左30分鐘先有位。。。我地坐係卡位,啲梳化都有歲月既痕跡😅不過呢邊下午茶都幾抵食,大中小點都係20蚊。。。點心紙👇🏻燒鵝瀨粉:燒鴨好香,吾會有一陣霉既味道。個皮都燒到小小脆,肉質都滑。不過瀨粉好碎,夾吾到,要用🥄食鵪春蛋燒賣:蟹籽燒賣就見得多,鵪春蛋真係小見咖。一籠有3粒每粒都有蛋,仲要燒賣脹卜卜,夠熱,好味鮮蝦腐皮卷:餡料較少,但腐皮卷炸到勁脆咖!鮮蝦菜苗餃:入面包住不同種類菜既菜苗,口感好複雜,蝦肉好少。。。點心都正常好食既,不過可能我期望太高,所以有小失望。。。可能晚餐小菜會好食啲,有機會試下。。

點心紙👇🏻

鮮蝦腐皮卷:餡料較少,但腐皮卷炸到勁脆咖!

2019-07-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2019-06-11 1216 views
經過上次中伏🙈🙈去咗太子鳳城食灌湯餃之後。。。今次就睇清楚OpenRice的食評圖片。。。紅磡分店有呢隻灌湯餃🥟先至去試吓。。由於平日吾太多人。。所以唔係好嘈食物又OK👍今次叫咗幾款點心。。乾蒸牛肉。。雞包仔。。燒腩仔。。灌湯餃。。蝦餃今次食咗灌湯餃好滿意絕對係餃包湯。。蝦餃亦都好好味。。同傳統一樣有筍條。。價錢亦唔係貴。。

由於平日吾太多人。。所以唔係好嘈食物又OK👍

今次食咗灌湯餃好滿意

傳統灌湯餃👍
蝦餃
上湯炸粉果
燒腩仔
2019-06-11
$120 (Lunch)
傳統灌湯餃👍
蝦餃
上湯炸粉果
燒腩仔
  • 金光炸粉粿
  • 懷舊灌湯餃
2019-06-07 727 views
上一次黎飲茶,失望而回。今次,佢終於吐氣揚眉。本來無諗住食佢,端午節,週圍多人到不得了。。。唯獨佢。。。先呷一口茶,我和友人的反應是:茶很靚喔。。。蓮藕餅,彈牙,爽口,咸香。炒(春)鬆,肉嫩,荀粒爽口,很惹味。炒鮮奶,略嫌少許老了,蛋白也下太多,不過不失。整体中上。352元下樓

先呷一口茶,我和友人的反應是:茶很靚喔。。。

蓮藕餅,彈牙,爽口,咸香。

炒(春)鬆,肉嫩,荀粒爽口,很惹味。

炒鮮奶,略嫌少許老了,蛋白也下太多,不過不失。

整体中上。

352元下樓

2019-05-26 815 views
平日1點到去,唔使等位,即刻可以入去😆點心價錢屬中高位,但食物質素係唔差既👍👍總共叫左一個飯,一碗麵,6個點心,埋單每人$80到,食得好飽😋酒樓有唔少特式點心係出面冇既,例如煎糯米雞,可惜落漏單😫😫最尾冇緣食到。特別介紹幾款點心:#炸蛋散好鬆脆,每一塊都沾到糖漿,面頭灑滿芝麻椰絲,令到入口更香,但食多幾舊會覺得甜🤔#鮮蝦菜苗餃外皮厚度岩岩好,餡料多,鮮蝦大隻,食落唔油膩😋#流沙包麵包鬆軟,好流心,一咬爆汁,食落有陣陣蛋黃味,好濃郁豐富😝

特別介紹幾款點心:
#炸蛋散

#鮮蝦菜苗餃
外皮厚度岩岩好,餡料多,鮮蝦大隻,食落唔油膩😋

#流沙包
麵包鬆軟,好流心,一咬爆汁,食落有陣陣蛋黃味,好濃郁豐富😝

2019-05-03
$80 (Lunch)
  • 鮮蝦菜苗餃
2019-05-09 623 views
為了炸粉果而來。。。早上1200點離座,大中小點18元。炸粉果,粉厚,不夠鬆化,配料和兒時不一樣,有點芋蓉。配湯吃反而有點膩。。。失望。煎糯米雞,沒特價32元。好失望,糯米爛團團,肉很少。。。唯真的是煎的,有點煎的脆口。奶皇包,沒流心。。。鳳爪ok,份量足腸粉普通。125元,看著便宜份上。。。還送糖水。。。算吧
為了炸粉果而來。。。早上1200點離座,大中小點18元。

奶皇包,沒流心。。。

鳳爪ok,份量足

腸粉普通。

125元,看著便宜份上。。。還送糖水。。。算吧
2019-04-19 1178 views
每星期總有一日會約屋企人去飲茶,雖然香港酒樓多,但要講比較出色嘅真係唔多。而我哋最鍾意食鳳城酒家,夜晚都會嚟食,因佢嘅質素高,味道又好!鍋貼大明蝦 $98感覺好似蝦多士,連平日唔多好炸嘢嘅媽媽都話要encore!應該係塊法式麵包上面多咗少少油,食到油香味!加上蝦膠好彈牙,連埋多士食超惹味。順德馳名桂魚卷 $268份量十分多!加上魚肉好嫩滑,而且內有D冬菇絲、筍絲,食落口感都幾清新。口感仍更加豐富,難得嘅滋味配搭。生菜鵪鶉鬆 $108第一次試,但食落口感層庚都幾多,鵪鶉同肉鬆又幾夾,味道變得好豐富。推介大家一試啊!鳳城炒飯 $88常嚟食飯嘅人都知,呢道係招牌菜。因為本身廚師鑊氣夠,所以食落已經知同出面嘅炒飯好唔同。雖然材料只係叉燒、蕃茄粒、蝦米等,但相信識食之人都知炒飯取決於鑊氣。脆皮炸子雞 $268平時去飲食唔少炸子雞,但講到仍然深刻嘅真係得呢間。首先一食就知呢隻係新鮮雞,口感完全唔似冰鮮雞。其次就係佢肉質好厚實,雞肉都相當嫩滑,食落去雞皮又夠脆,大家都食到讚不絕口。蓮蓉西米焗布甸 $78蓮蓉甜到剛剛好,令成個甜品都唔會過份地甜,布甸上焦糖唔會太多,甜度剛剛好嘅甜品我最鍾意。

鍋貼大明蝦 $98

順德馳名桂魚卷 $268

生菜鵪鶉鬆 $108

鳳城炒飯 $88

脆皮炸子雞 $268

蓮蓉西米焗布甸 $78
2019-04-16 939 views
今晚拉大隊食順德美食👫👭👭👫👬👫順德生炒桂花卷🐟將桂花魚整成魚卷😎無骨😳啖啖肉食落又嫩滑🤓岩哂食魚嚴麻煩嘅人窩貼沙律大明蝦🍤其實係人見人愛嘅蝦多士😍上層鮮甜彈牙鮮蝦🦐下層香脆可口多士🍞已經夠哂美味😉再蘸埋沙律醬更滋味😚金光炸粉果係另一特式家鄉菜🤗炸過嘅粉果小妹係初品嚐😝脆口得黎又有點煙韌😙而每隻炸粉果內藏一隻大蝦😌同上湯一齊食又另一番風味🤤一食上癮👍🏻最尾仲叫左個西米焗布甸🤣唔係平時酒樓細細盅果款🤭係大過你個頭架🤩表面燒到岩岩好嘅濃😎食嘅時候有少少焦燒過嘅味道🥳甜度又岩岩好
今晚拉大隊食順德美食👫👭👭👫👬👫

係大過你個頭架🤩
表面燒到岩岩好嘅濃😎
食嘅時候有少少焦燒過嘅味道🥳甜度又岩岩好

2019-04-03 767 views
小編大愛傳統順德菜!食材鮮味嘅手功菜係一家大細聚餐之選👍-🔸 窩貼沙律大明蝦個人太喜愛食蝦多士!每塊都份量十足!蝦肉新鮮 唔會炸得太油 整體唔錯 老少咸宜👌🏻🔸 順德生炒桂魚卷啖啖肉之選!☺ 啱曬鍾意食魚又怕骨嘅你!呢道絕對係巧手之作 桂魚先去骨起肉再包住香芹絲 金華火腿絲等 捲起 再連西蘭花抄魚肉卷一啲都唔會鬆散 啖啖鮮味 必點!🔸金光炸粉粿粉粿外皮炸得金黃香脆唔會太油 裏面鮮蝦餡料好足調味恰到好處 唔會太鹹 另可點上湯食 好似無咁熱氣🙈🔸桂花炒魚翅雖然係用上粉絲代替魚翅 但一啲都不馬虎加上金華火腿絲 芽菜 素翅 乾瑤柱絲等 一起炒得好乾身 食落香口惹味睇落金黃貴氣喔😆🔸 蟲草花螺頭燉雞當然要點最喜愛嘅螺頭湯補下啦!非常足料 鮮甜夠火喉 啲湯料好軟身食落好香喔一份一家人share啱啱好😋🔸總結: 傳統酒家食到嘅心思功夫同質素絕對難得,係上一代嘅用心堅持。菜式好味之餘亦老少咸宜,值得推薦!
小編大愛傳統順德菜!食材鮮味嘅手功菜係一家大細聚餐之選👍
🔸 窩貼沙律大明蝦
個人太喜愛食蝦多士!每塊都份量十足!
蝦肉新鮮 唔會炸得太油 整體唔錯 老少咸宜👌🏻

🔸 順德生炒桂魚卷
啖啖肉之選!☺ 啱曬鍾意食魚又怕骨嘅你!
呢道絕對係巧手之作 桂魚先去骨起肉
再包住香芹絲 金華火腿絲等 捲起 再連西蘭花抄
魚肉卷一啲都唔會鬆散 啖啖鮮味 必點!

🔸金光炸粉粿

加上金華火腿絲 芽菜 素翅 乾瑤柱絲等
一起炒得好乾身 食落香口惹味
睇落金黃貴氣喔😆

🔸 蟲草花螺頭燉雞
當然要點最喜愛嘅螺頭湯補下啦!
非常足料 鮮甜夠火喉 啲湯料好軟身食落好香喔
一份一家人share啱啱好😋

2019-04-02 559 views
順德菜係香港都可以算係幾受大眾歡迎,迎合到大眾既口味。今次黎都係叫咗啲特色嘅小菜,先同大家介紹一下。先飲個湯先,叫咗蟲草花螺頭燉雞,好足料,濃得黎又冇味精既味道,好補🤪生菜奄春崧,其實係一個中式嘅生菜包。有肉碎,松子仁等等既材料炒埋一齊,好香口,唔包生菜就咁飯都正!包埋生菜就fresh啲大良野雞卷拼炒鮮奶,呢個係我最鍾意食嘅順德菜!但鮮奶係炒到好滑,而且奶味同蛋白味都好重,好考功夫!大良野雞卷原來係豬油味既脆卷,撈埋鮮奶食都好夾!順德生炒桂魚卷,呢碟菜係做得好用心好驚喜👍🏻 呢個魚片係好新鮮,好甜,然後咬開入面係有餡料,好高質!桂花炒魚翅,賣相十分之吸引!金黃色,係魚翅炒蛋,魚翅份量十分多,入面仲有蝦仁同埋芽菜,口感更豐富~鳳城炒飯,個飯都唔錯,飯粒好分明,夠哂火候!配料都好多最後到呢個甜品環節,梗係要試下呢個出邊好難先食到嘅西米焗布甸!食落唔算太甜,蛋味好濃,好滑
順德菜係香港都可以算係幾受大眾歡迎,迎合到大眾既口味。

今次黎都係叫咗啲特色嘅小菜,先同大家介紹一下。

鳳城炒飯,個飯都唔錯,飯粒好分明,夠哂火候!配料都好多