2022-09-23 92 views
今日出左去行街,行黎行去唔知食咩好,友人係大胃皇,巧遇味皇,於是走左去試試佢。環境方面,正宗茶餐廳裝修,無咩特別裝修,坐既係一般茶餐廳既卡位,沒有軟墊。見佢個自選套餐幾抵,2人餐可以選三個菜式,可以跟白飯或油飯或者烤抓酥餅或者時菜,再包兩杯飲品同埋例。我地最終叫左芥末手撕雞、炭燒豬頸肉、紅燒蕃茄牛腩配了兩個油飯,兩杯柑橘話梅梳打。上菜速度好快,呢個係要讚既,第一眼望到個豬頸肉,豬頸肉好倉白,無咩血色,但點左個泰式辣醬都ok 既;芥末手撕雞原來係沙律黎,但雞肉得好小,沙律味道一般;紅燒蕃茄牛腩個蕃茄汁有d酸,同埋個菜式名同紅燒好似唔係好match,d牛腩似炆多d。 最後個油飯唔知點解都有小小微酸既味道

上菜速度好快,呢個係要讚既
2022-05-17 113 views
第一次去呢度食平時行過都有留意呢間主打海南🐔今日特登去食,食完反工!65蚊午餐加凍飲貴左少少無所謂啦!買相正常点知一食嘩吾知以為食緊湯渣咁似煲湯廋肉完全無味 鞋颯颯 韌到不得了,油飯無味無油吾識形容。如果你中意食湯渣你就去啦
2022-03-11 86 views
份量又小 價錢又貴⋯⋯完全唔值呢個價海南雞飯得一個醬啲雞又鞋又un又小 唔好食附近返工諗住試下新餐廳,點知比呢度啲評語伏咗,好差嘅體驗附近嗰啲餐廳好食好多 價錢又冇咁貴真係不了
份量又小 價錢又貴⋯⋯
完全唔值呢個價
海南雞飯得一個醬
啲雞又鞋又un又小 唔好食
附近返工諗住試下新餐廳,點知比呢度啲評語伏咗,好差嘅體驗
附近嗰啲餐廳好食好多 價錢又冇咁貴
真係不了
2022-03-11
TakeAway
中午在太子附近,在弼街,搵到間店叫味皇。似乎也整潔衛生,入去叫咗一個海南雞飯套餐。上菜,都幾好。份量都大,價錢略貴。不過個餐有湯飲,有菜食。可能唔使要餐都夠食。
招牌海南雞飯套餐

份量都大,價錢略貴。不過個餐有湯飲,有菜食。

可能唔使要餐都夠食。
2022-01-16
$80 (Lunch)
招牌海南雞飯套餐
2021-11-04 151 views
今日出旺角剪頭髮,見肚仔餓,經過呢間海南雞飯,就入去試,大約點幾鐘,裹面幸好不會太多人,應該過左lunch time ,我叫左個招牌無骨海南雞雞同跟餐有碗椰子雞湯,唔洗等太奈就上左個湯先,唔會死咸,好有椰香味個湯,不過個湯再熱啲就好,因為得暖暖地。之後跟住上埋個雞飯,雞都算滑,雞件好彩唔係剩係俾雞胸肉,有啲餐廳雞件剩係俾雞胸,肉質又柴,份量又少。個飯好煙韌,我鐘意個飯嘅質地,唔錯!之後埋單59蚊!!!
2021-11-04
Type of Meal
Lunch
  • 海南雞飯
2020-11-20 486 views
花園街一帶都有好多類型既餐廳,呢間見門口都主打海南雞同花膠湯飯,見到平時都多人,就入去試一下。我地叫咗咖喱牛腩飯同青咖喱雞飯,先講咖喱牛腩飯,夠林,味道唔差,不過牛腩比較碎,份量變得少。青咖喱雞好香,但個獻濃咗D。不過我建議套餐應包湯包飲品,成本唔會多好多,但令客人又滿足。餐廳既環境,枱太迫,而家加埋疫情間板,坐得好辛苦,人多仲嘈到不得了。😩

咖喱牛腩
青咖喱雞
Other Info. : 現今既餐廳,真希望除咗味道,都要給人舒服既感覺,如果真係要咁窄,又要咁細張枱,唔該唔好用咁大隻碟。因為碟大並不是食物多,夾枱仲要砌圖咁放,放個一位又辛苦,食個位仲辛苦。同埋無謂咩國藉,都希望講野細聲D,尤其是餐廳伙記,唔係個個都想聽你家事。😂
2020-11-08
$52 (Lunch)
2019-10-09 714 views
不理好醜,但求就手,太子沒甚麼特別好吃,又到了味皇。下午茶時間,友人又再次叫這個海南雞米粉,於上次在大埔熟食市場吃過的海南雞比較,這兒一隻雞翼,其他只像雞胸肉的雞絲,質素頓覺相形見絀,湯底都沒有什麼特別,不覺得特別清,亦都不覺得特別香濃。雖然在下午茶時段來到,但沒有叫下午茶,我叫的是那個咖喱,由於本身比較肚餓,而且看來吃個飯比起吃其他小食更加優惠,就勉強吃多了,又叫了個咖喱飯。只是普通尋常的港式咖喱,味道不算特別辣,普普通通。薯仔份量好像比雞更少,雞好像沒太多汁醬,應是臨尾才塞進汁內,因此不是混滿咖哩,比較失望味道正常。飲品茶走鴦走,味道亦都不算太出色。因此看來,味道比較出色的厚切牛脷那個套餐。
不理好醜,但求就手,太子沒甚麼特別好吃,又到了味皇。

下午茶時間,友人又再次叫這個
海南雞米粉,於上次在大埔熟食市場吃過的海南雞比較,這兒一隻
雞翼,其他只像雞胸肉的雞絲,質素頓覺相形見絀,
湯底都沒有什麼特別,不覺得特別清,亦都不覺得特別香濃。

雖然在
下午茶時段來到,但沒有叫下午茶,我叫的是那個
港式咖喱,味道不算特別辣,普普通通。

味道正常。

飲品
茶走鴦走,味道亦都不算太出色。

因此看來,味道比較出色的厚切牛脷那個套餐。
Type of Meal
Tea
2019-07-10 336 views
又係要出街食晚餐的一晚今次想快食,就一試味皇的海南雞飯先黎碗椰子雞湯,算好足料,但其實味道比較淡,冇咩椰香同雞湯味之後到主角海南雞飯,個油飯算幾香,d醬都算合格,但雞方面比較鞋又冇咩味但以食茶餐廳只係想醫肚就算係咁喇
又係要出街食晚餐的一晚
今次想快食,就一試味皇的海南雞飯

之後到主角海南雞飯,個油飯算幾香,d醬都算合格,
但雞方面比較鞋又冇咩味

但以食茶餐廳只係想醫肚就算係咁喇
2019-06-19 245 views
晚上路過進來試試,此店菜色選擇不多,點了個招牌無骨海南雞飯套餐,肉質無味且硬如骨頭,雞肉一塊都咬不動 全是渣吐出來。碗飯都食唔落,味道真的不好。最後把菜吃完就算了。埋單$81。吃完牙縫都是渣,可以由於咬不動全吐出來,肚子還餓
全吐出來,肚子還餓
頭先5:15想食下午茶嘅時候打去叫外賣,佢話無外賣人員返都算!我本身要同佢講我自取,但佢好似好忙咁即cut線!但我頭先經過去其他地方買外賣,見啲員工都只係企喺度又唔多客!是否多生意得滯,唔差我呢一個半個客😡重點係打咗成5、6次先有人聽電話😡😡😡😡
我本身要同佢講我自取,但佢好似好忙咁即cut線!
是否多生意得滯,唔差我呢一個半個客😡
重點係打咗成5、6次先有人聽電話😡😡😡😡
2019-06-18
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
2019-06-06 158 views
去左旺角行街,行得攰想隨便搵間茶餐廳食個lunch! 入黎茶餐廳本來係睇見有陳皮燉鴨腿湯飯,好似幾正!不過上左open rice見到味皇原來最好味係食海南雞飯,所以都係食左雞先!海南雞飯連飲品仲有個中湯送,係椰子雞湯,個湯味道有椰子清甜,幾好飲!雖然食茶餐廳,不過海南雞飯個賣相其實可以擺好少少吧😅, 不過味道還可以啦!雞都算嫩滑,不過肉的比例就比較少!有齊姜蓉、兩款醬汁!飯有雞油香味,略嫌有略硬!$53茶餐廳來說,算是可以!

$53茶餐廳來說,算是可以!
2019-05-08 133 views
今日出去買外賣返鋪頭食🍽🍴行過味皇見餐牌2点就有下午茶又多款選擇!点了下午茶🐔🍚🍵🍽宮廷貴妃雞🐔🍚飯,例湯$38貴妃雞飯~似白切🐔吾咸'皮滑肉嫰,薑蓉惹味,味道好例湯系鮮椰子雪耳雞腳湯濃郁,多料,夠火候老火湯!正🤗🤗
今日出去買外賣返鋪頭食🍽🍴

行過味皇見餐牌2点就有下午茶又多款選擇!

点了下午茶🐔🍚🍵🍽

宮廷貴妃雞🐔🍚飯,例湯$38

貴妃雞飯~似白切🐔吾咸'皮滑肉嫰,薑蓉惹味,味道好
宮廷貴妃雞飯

例湯系鮮椰子雪耳雞腳湯
濃郁,多料,夠火候老火湯!
正🤗🤗
(例湯)椰子雪耳雞腳湯

2019-04-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Tea)
宮廷貴妃雞飯
(例湯)椰子雪耳雞腳湯
  • (例湯)椰子雞湯
2019-04-05 124 views
清明時節瞓到自然醒,沒有比這個更好,今日嘅天氣晴朗陽光經過出邊隻蛇入嚟睡房,溫度舒服大概應該25度左右,一覺醒來當然係會有點肚餓,肚餓嘅時候梗係諗起即磨咖啡以及早餐,因為我家樓下都有很多選擇所以今次就試一試味王這間餐廳,可能時間11點零鐘,可以人數唔會話冇位坐,最適合我呢啲悠閒閑嘅人,然後就叫咗個香茅豬扒早餐加杯即磨咖啡,老實講我對咖啡要求不是太高,但係就覺得杯即磨咖啡都好普通,相反過香茅豬扒就畀到驚喜我真係好特別,令到我印象好深刻,相信我覺得豬排嚟講呢間真係算幾好
2019-04-01 84 views
以前在銅鑼灣附近返工,想不到食什麼,都會㸃味皇外賣,味皇的海南雞好處,又無骨又好食自設農埸,今天經過太子味道忍唔住入去回味一下😊😊😊店內的坐位吾會狹窄。👌🏻👌🏻👌🏻我今次吾想食飯了,就改了食海南雞河粉。海南雞同之前食的外賣味道到一樣,雞皮,雞肉鮮嫩滑身,真是好好食。怪不得店內客人有9成都是點這個海南雞餐。堂食河粉分量比外賣多好多😅差不多多一倍,😱😱😱湯清清地,有牙菜的味道。精選午餐招牌無骨海南雞飯加熱即磨咖啡☕️$55 ,低價錢高質素之選。如果兩個人睌上食我建議可以叫二人餐$138-$168有上湯時蔬

店內的坐位吾會狹窄。👌🏻👌🏻👌🏻
我今次吾想食飯了,就改了食海南雞河粉。

精選午餐招牌無骨海南雞飯加熱即
磨咖啡☕️$55 ,低價錢高質素之選。
2019-02-25 110 views
味皇一向都知係正正常常既連鎖茶記,但呢間就標明係食海南雞同喇沙。其實好似間間分店都有海南雞食🤔入到餐廳見到個個都點海南雞,我同朋友都點,我加左個椰子雞湯。個飯係黃油飯黎,所以好味😂但顏色真係好黃,唔係淡淡雞油飯,都幾濃味。雞係冇骨雞,有3隻醬點,薑蓉、點乳豬隻醬(?)同埋有隻甜酸醬(?)咁既野。我自己比較鍾意傳統加薑蓉,但個隻甜酸醬都ok好送飯。椰子雞湯都濃既,要自己撇開面d雞油先,同埋都見到d料都幾足

我自己比較鍾意傳統加薑蓉,但個隻甜酸醬都ok好送飯。

椰子雞湯都濃既,要自己撇開面d雞油先,同埋都見到d料都幾足