2018-02-09 422 views
Deli and Wine終於開返,轉咗過隔離舖位,新裝修。食物選擇少咗好多。本來好欣賞呢度啲焗飯,點知得返焗豬扒飯。今日照叫返常餐,表面上只係湯意變湯通,但質素係下降咗。通粉好硬,叉燒都好硬。以前係好食嘅,但今日食真係麻麻哋。可幸滑蛋仍保持水準。餐包舊牛油大得有點誇張。希望今次只係個別例子⋯⋯第時嚟聽音樂會都仲要靠呢度開餐。
希望今次只係個別例子⋯⋯第時嚟聽音樂會都仲要靠呢度開餐。
2018-01-03 417 views
趕時間既快靚正之選去香港文化中心既話可以試下呢間 係美x餐飲集團旗下既餐廳🍝鮮蘆筍煙肉忌廉扁意粉Creamy好香 啲意粉硬度岩哂我!(唔中意軟林林) 加左啲芝士,食落個味更濃郁了唔好睇少佢環境唔係高級西餐,但味道絕對唔馬虎!仲要送上泥果陣熱辣辣出哂煙架📝環境唔係十分出色,自己搵位後點餐坐低等,但出餐好快,留意假期去比較多人。幸好果日5分鐘就搵到位了算是食野唔食境餐廳仲有甜品同埋frozen yogurt可以食
趕時間既快靚正之選

Creamy

算是食野唔食境

餐廳仲有甜品同埋frozen yogurt可以食
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
鮮蘆筍煙肉忌廉扁意粉
  • 鮮蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉
2017-11-25 367 views
呢間餐廳大學時期真係成日去佢環境好坐文青得黎野食又平又好食係尖沙咀黎講 好難搵到cp值高過佢既高質餐廳真係岩哂女仔傾下計慢活下今次同三個女仔去食lunch 隔左一排無去價錢無咩改變野食水準一樣好高我地叫左炸魚薯條 卡邦尼意粉 海鮮意粉 同常餐炸魚薯條我真係比滿分嫁魚內面好滑肉好嫩 外面粉唔厚炸到脆卜卜薯條係厚切 炸出黎唔會乾 熱辣辣好好食另外兩個意粉都好出色味好濃我地三個人叫左咁多野食每個人都只係70幾蚊超抵 個環境又好靚 傾下計 影下相 食下野過左個好舒服既下就❤️
呢間餐廳大學時期真係成日去
每個人都只係70幾蚊
超抵 個環境又好靚 傾下計 影下相 食下野
過左個好舒服既下就❤️
2017-10-02 332 views
喺文化中心裏面有一間文青嘅咖啡室。呢間餐廳裝修好別緻,食物亦都唔錯。所以好多時返工前嘅早餐就係到食。今次來就試吓佢嘅午餐,肉醬意粉唔錯,不過如果有芝士就好。腸仔意粉就普普通通,冇乜特別,多士就烘得幾好,再配以滑蛋火腿,都夠飽。

今次來就試吓佢嘅午餐,肉醬意粉唔錯,不過如果有芝士就好。

2017-09-30 439 views
幾乎每日lunch 都去Deli and Wine,但10月9日起到12月裝修冇得食。雖然都係美❤️集團,但比快餐好食好多,全部熱辣辣,價錢合理,直得推介。磨菇雞扒飯-雞扒皮脆肉嫩大大件,勁多人食常餐-另人多人叫,火腿炒蛋+脆多叉燒意(現改通粉)送熱飲,值得提提咖啡好飲其他食物如喇沙、咖哩吉列豬丶魚柳包⋯⋯都好食,每日有午餐,但午餐要到收銀機前有一細細餐牌先睇到。希望12月後一様咁好食。
磨菇雞扒飯-雞扒皮脆肉嫩大大件,勁多人食
焗海鮮意粉
  • 脆炸魚柳漢堡配辣薯條
  • 海鮮喇沙玻璃麵
  • 熱咖啡
2017-09-27 166 views
尖沙咀食嘢貴,尤其係旅遊景點,仲要喺海邊,真係食咩都貴⋯⋯Shopping行到腳痛、海邊慢步曬到出汗嘅時候,嚟Deli and Wine坐吓、飲吓嘢、休息吓就最好不過!店內有免費飲用水自取,衰啲講句,真係有人可以唔要面到入去拎杯水就坐住涼冷氣,如果你面皮夠厚都可以咁做,冇人會趕你走。不過嚟得我都見議大家叫返少少嘢食,因為真係唔貴,而且都幾好味😋哩個芝士牛肉漢堡入面塊牛肉細左啲,不過幾香牛肉味,中間仲夾咗生菜同蕃茄,食落健康又唔會口乾。薯條粗身,上面灑上辣味香料,有啲似Shake Shake薯條,味道唔太濃,唔會搶走薯仔嘅味道。店內有兩個雞飯,一個30幾蚊雞扒飯,一個60幾蚊咖哩雞飯,我唔知有幾大分別,但想食咖哩,就叫咗哩個貴一倍嘅飯嚟食喇。一嚟到就見到面頭滿滿炸蒜,I like it👍🏻咖哩加入洋蔥同蕃茄等材料煮成,酸酸地又夠香夠惹味,真係好好食,推介!!!之後我見到隔離叫咗30幾蚊嘅雞扒飯,我終於知道有咩對比。碟嘢一眼望去係幾大碟嘅,但就有啲茶餐廳風格,淨係個碟都輸晒,雞扒都睇落似煮好咗好耐,翻熱到淋晒,配菜都似家庭式西餐配菜,雜菜一堆亂放,望落去真係只值30幾😂所以話,唔好貪平,不

之後我見到隔離叫咗30幾蚊嘅雞扒飯,我終於知道有咩對比。碟嘢一眼望去係幾大碟嘅,但就有啲茶餐廳風格,淨係個碟都輸晒,雞扒都睇落似煮好咗好耐,翻熱到淋晒,配菜都似家庭式西餐配菜,雜菜一堆亂放,望落去真係只值30幾😂所以話,唔好貪平,不過唔知會唔會其實係好好食嘅呢?

啊,差啲忘記講返句,店裡面客人都習慣大聲講嘢,如果想靜靜休息嘅話就Bye Bye喇🤣
2017-09-09 180 views
今日係返這工last day, 同事話不如食我地公司附近的餐廳,原來在文化中心內,去到差不多2點都水爆滿,同事叫左雞扒飯都係四十多元勁抵,雞肉意外皮脆肉嫩有驚喜,仲有得加飯加汁,十分抵食。而我就食香草海鮮意大利粉和檸檬茶就共七十多元,味道香草味濃郁,反而吾咸偏淡,意粉都有口感,海鮮就只屬一般,份量都吾少,食完堅飽肚。檸檬茶就味偏淡,茶味如果濃點就更好飲,而且這裡其他野食都吾貴,下次經過再試其他先…………
Type of Meal
Lunch
2017-08-24 7380 views
阿媽相約了阿姨,星期五晚上在尖沙咀文化中心看粵劇表演,雖然我對粵劇沒有興趣,但是反正我又沒有緊要事要做,所以跟她們坐車來到了尖沙咀。阿媽跟阿姨想在看粵劇表演前先食晚飯,食飽晚飯才入場。基本上,阿媽跟阿姨揀選食晚飯的地點,大前提首選「文化中心」旁邊的食店,以免吃晚飯耽誤時間太久,影響她們入場看粵劇的興趣。所以我最初有想過,去食金巴利道的「霸X拉麵」,或者尖東的「鐵X台灣牛肉麵」的,可惜那些食店位置跟「文化中心」仍有一大段距離。以阿媽現在的體力,很難要求她吃完飯後,還要辛苦地徒步趕到「文化中心」。我的提議都因為體力問題而作罷後,最後只有退而求其次,選擇在「文化中心」旁邊的餐廳「Deli & Wine」食個簡單晚飯了事。後來我翻查網上的資料,才知道尖沙咀「文化中心」旁邊這間餐廳「Deli & Wine」,其實都是某集團品牌轄下經營的西餐廳。所以我才發現,當晚我在「Deli & Wine」吃過的「蘑菇雞扒飯」,意粉和水果後,其實在該集團其他的餐廳快餐店,都一樣可以買到,唯一分別可能只是「Deli & Wine」價錢會比較昂貴一點。「Deli & Wine」跟該集團很多的快餐店一樣,大部分食品採

「Deli & Wine」跟該集團很多的快餐店一樣,大部分食品採取「先錢後貨」政策,剩下可以自取,然後拿着到收銀處付款的食物,只剩下薯片、餐酒、汽水、沙律和三文治幾種食物。

相對於我跟阿媽,阿姨晚餐食得比較清淡,只是選擇了一客外賣包裝的沙律「Fresh Fruit」和「Salmon & Prawn Salad」就足夠了。

「Deli & Wine」樓面內的餐檯,用上了以木製造的方型長檯,方型木檯成為了食客的餐檯和用膳場地。在多張木檯被砌成一張大檯之後,一大班食客無論喜不喜歡搭檯,面對一張長方形木檯後,大概已經避無可避。

我對於該集團的食店,以及餐飲的印象只是中規中矩,有值得欣賞的食物,亦有令人難以恭維,加上阿媽為了我的皮膚質素着想,不容許我再食辣味的咖喱飯,所以當我在「Deli & Wine」剩下可以選的菜色已經不多,只剩下一客「蘑菇雞扒飯」。

我在「Deli & Wine」內先找張檯,再坐下兼預留兩個座位,好讓阿媽跟阿姨買了食物,端着食物回來之後,我可以安心出去,輕鬆購票和等候食物。

我在排隊期間,發現「Deli & Wine」原來都有自助自選乳酪雪糕的櫃檯,這些櫃檯跟坊間很多自選乳酪雪糕店都一樣,揀選了乳酪和配料後,再自行為乳酪雪糕磅重,再到櫃檯付款了事。

我在排隊付款期間,無意中看到放在餐廳內的雪櫃,雪櫃放滿了很多沙律、水果、礦泉水,還有之前在「Burxxroom」都見過的「思樂寶」果汁飲品,最令我驚訝是雪櫃原來放了不同品牌啤酒飲品。

但是這些於在雪櫃內的凍飲,與啤酒價錢也絕不便宜,所以我最後只是,揀選了一杯很平凡尋常的凍檸水做餐飲好了。

阿姨選擇了的外賣杯裝生果盒子「Fresh Fruit」,和「Salmon & Prawn Salad」,兩種食物價錢加起來,已經需要收港幣七十九元的價錢。
Fresh Fruit/Salmon & Prawn Salad

阿媽選的是「鮮露筍煙肉忌廉汁扁意粉」,稍嫌意粉太過乾身,意粉上的忌廉汁亦不夠多,整碟意粉出到來的效果,給我感覺意粉質地太乾太硬,沒我想像中那麽好食。

反而我點選的「蘑菇雞扒飯」,「蘑菇雞扒雞」完成時間比較遲,比較慢,不過「蘑菇雞扒飯」出來的效果,我反而對它沒有太大意見,因為「Deli & Wine」的「蘑菇雞扒飯」,蘑菇雞扒的份量比白飯多出不少。

因為「Deli & Wine」的碟頭「蘑菇雞扒飯」,雞扒份量比起白飯多出了幾乎一倍,而且不缺乏伴碟的雜菜,有一大塊煎蕃茄,蕃茄被廚房煎至有少許燶邊,這樣煎出來的蕃茄卻是最香口最惹味。

「蘑菇雞扒飯」的蘑菇醬汁,味道有點像用新鮮蘑菇跟其他材料煮出來的新鮮醬汁,淋在碟頭飯上醬汁,無論醬汁的質地,還是味道都是十分濃稠和很重蘑菇的原味。

至於「蘑菇雞扒飯」的主角雞扒,「Deli & Wine」有兩大塊雞扒,加上原塊的煎蕃茄和其他配菜,「Deli & Wine」的「蘑菇雞扒飯」餸菜份量比飯多出不少。

「蘑菇雞扒飯」面頭的雞扒很多很大塊,雞扒肉很厚,肉質勉強算是鮮嫩,蘑菇汁似是真的用用上新鮮蘑菇去煮的醬汁,醬汁味道很濃郁。「蘑菇雞扒飯」每客價錢要四十九元一客來講,在尖沙咀算是抵食了。

阿媽跟阿姨食完飯後,就先行離開,去到旁邊的「文化中心」準備入場欣賞粵劇。我抱着打發時間的心態離開「Deli & Wine」,再走到「白色雪XX公主」食過一個雪奶甜品後,我慢慢坐上港鐵,慢慢回到西貢的家中……
2017-07-28
  • 鮮蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉
  • 蘑菇雞扒飯
2017-08-20 179 views
平時返工之前就最鍾意嚟呢度食個早餐,價錢大約$32至$38就有交易。餐廳裝修好有文青風格,坐得都好舒服。最鍾意食嘅就係雞扒炒蛋,炒雜菇配多士。雞扒好味,炒雜菇好有蒜香牛油味,雖然份量唔算多,但如果想要飽肚嘅話,就可以叫雞扒炒雜菇公仔麵,咁就夠飽。
約左朋友等佢放工去尖沙咀dinner,想搵間坐得舒服又可以坐好耐既餐廳,唔經唔覺對上一次離Deli and Wine已經系4年前諗起呢度食物選擇多,湯麵,撈麵,意粉,漢堡,咖哩飯等,餐廳以快餐形式營運,收銀處旁有塊大餐牌,選好先落單比錢,拿好收據同號碼牌,侍應就會跟號碼去送上食物。今日勁想食常餐$50~炒蛋炒得好好,唔乾身唔老,有蛋香,牛油多士外脆內軟熟,牛油已搽滿整塊多士,好香脆~連煎火腿都有陣陣牛油味,簡單食材煮法絕不馬虎,跟餐配咖啡,奶茶,汽水。叉燒湯意粉,帶點蜜汁既瘦叉燒,意粉我喜歡硬,煙韌一點的,呢個意粉軟硬度適中偏軟身。朋友既海鮮喇沙油麵$64,喇沙湯少辣味道濃,料多都幾大碗,一邊傾計一邊食,細食的她好快就食哂,仲話雖然好飽但好好味,喇沙湯都就飲哂~~~食到8點窗外望到文化中心正匯演幻彩詠香江
食到8點窗外望到文化中心正匯演幻彩詠香江
2017-08-17
  • 海鮮喇沙湯油麵
2017-08-12 192 views
本來想去太空館睇野,點知場場都爆哂。咁唯有周圍行下啦。行行見到哩間餐廳,入面環境都幾好,咁就入去食一個下午茶啦。入到去超多人,都要一陣先搵到位。下午茶餐牌都好多款式。我地揀左兩個餐。西多士同牛肉漢堡啦。估唔到咁平都咁好服務。叫完餐會有個號碼牌,放係台上面啲職員就會送餐去你道。不過真係辛苦哂啲員工要全間鋪咁搵啲野食既主人牛肉漢堡送到黎好有驚喜,係粗薯條呀!包同薯條都熱辣辣! 以咁既價錢冇得輸啦!!不過見到隔離枱叫既魚堡好似仲正呀西多士真係熱到牛油都熱熔哂,炸野加糖漿真係好好食,不過糖漿係佢幫我一早落左,冇得再加我好鍾意食糖漿架嘛。飲品叫左熱檸茶,正正常常咁。
本來想去太空館睇野,點知場場都爆哂。

牛肉漢堡

不過見到隔離枱叫既魚堡好似仲正呀

西多士

我好鍾意食糖漿架嘛。
飲品叫左熱檸茶,正正常常咁。
2017-07-31 4479 views
每次去到尖沙咀文化中心參觀....又或者去演藝廳....都必定會來文化中心附近的一間別緻餐廳食個high tea過吓癮 而且呢度環境好有文化氣息裏面嘅裝修設計好似入咗一間畫廊一樣而且啲茶餐都好抵食所以呢個係我每次必黎之選下午茶都係$30起.....仲要好多款任你揀有時悶悶地....走出嚟海旁行吓....再嚟呢度嘆番個下午茶涼下冷氣都係人生一大快事呢個芝士蛋糕套餐....都係$38🌸🌸🌸而且食落去個蛋糕好有芝士味如果出去食一件都可能已經超過$40.....但係呢度有得俾你慢慢嘆我朋友就叫咗三文治同咖啡佢話質素唔錯而且佢哋每張枱都有啲好浪漫嘅小燈飾坐喺度真係好舒服
而且呢度環境好有文化氣息
我朋友就叫咗三文治同咖啡
佢話質素唔錯
而且佢哋每張枱都有啲好浪漫嘅小燈飾
坐喺度真係好舒服
$38 (Tea)
2017-07-26 317 views
黎睇表演通都會黎食d野打定底先。尖沙咀係多餐廳既~不過唔係文化中心附近囉!餐廳有多款汽水啤酒咖啡茶,甚至香檳都有既行開海旁攰黎坐下傾計唔錯架,不過難d搵位。 deli and wine 用cafe既形式,一般自己搵位然後係收銀落單俾錢,之後會有專人拎野食俾你架喇!menu上面western food較多,只有,只有,唯獨一個佢,港式常餐炒蛋火腿加厚多士,再加埋多個叉燒意粉,Perfect啦!咁啱今日冇叉燒得返腸仔片差少少不過都OK啦😝鍾意呢度意粉既質感,較硬身既😆close up 再睇下

餐廳有多款汽水啤酒咖啡茶,甚至香檳都有既
行開海旁攰黎坐下傾計唔錯架,不過難d搵位。

close up 再睇下
2017-07-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-07-19 341 views
LUNCHTIME口痕,由灣仔走左過尖沙咀,就係為左食個#FISH BURGER。#墨嚐對#FISH BURGER情有獨鍾,自問要求都幾高。魚柳要鮮味多汁、厚身、外脆內軟,坊間多數差咁一兩樣;麵包就要烤得夠香,可以乾身少少,一啖咬落去混合埋D魚油,講起又已經口水氾濫lol薯條分量又夠多,大食少少既都覺得滿足,抵食得黎有質素!
薯條分量又夠多,大食少少既都覺得滿足,抵食得黎有質素!
FISH BURGER
FISH BURGER
2017-07-12 366 views
星期一同朋友黎個短聚,大家都想簡單食個飯,於是就入左黎食。好好采一入去就有位,今次食左常餐。只係$50/set ,絕對係經濟之選。炒旦好大份好滑,牛油多士剛剛好,而叉燒意係比較幻身意粉,$50價錢,但野食都唔會hea
星期一同朋友黎個短聚,
大家都想簡單食個飯,
於是就入左黎食。

好好采一入去就有位,
今次食左常餐。
只係$50/set ,
絕對係經濟之選。

炒旦好大份好滑,
牛油多士剛剛好,
而叉燒意係比較幻身意粉,
$50價錢,但野食都唔會hea

2017-07-10