2024-04-08 142 views
【北區】【好煮意】每次當有人問我上水有咩好食,我都念念不忘呢間「好煮意」嘅藥膳雞煲,因為真係好正。我喺開呢個 foodie account 初期已經講過佢哋,我 2020 年嘅 26/5 開 account,到 14/6 就已經出文。聽講佢哋近年喺馬會道開咗間食米線嘅,就同真正哥去試。我點都試 $55 嘅「招牌藥膳醉雞麵」,呢碗應該就係佢哋嘅招牌菜,以前一向做開藥膳雞煲嘅湯底都咁出色,呢碗米線絕對難唔到佢哋。個米線底亦都唔差,唔會太腍或者太硬。嘢飲我跟餐加 $10 試「熱菊花薑蜜」,都好好飲,菊花味同薑味都出,唔錯。真正哥就試喺 menu 同樣被推介嘅「新加坡喇沙湯麵」,佢個價錢係 $25 有啲奇怪,原來係好似車仔麵咁逐個餸計錢。配咗油麵底,加埋 $6 嘅「支竹」、$10 嘅「魚肉春卷皇」同 $9 嘅「秘製腩肉」,我都食咗少少,覺得叻沙湯底唔錯,係誠意之作。而佢碗嘢嘅其他配料都幾豐富,配合埋個油麵底都夾,唔比啲星馬菜嘅叻沙差好多。佢都有加 $10 轉跟餐飲品,佢飲「凍菠蘿青檸蜜」,都見佢飲得又快又興奮,應該都唔錯。咁樣夾埋先食咗 $125,咁嘅質素嚟講好抵,唔怪得見佢哋堂食同外賣都好多

而佢碗嘢嘅其他配料都幾豐富,配合埋個油麵底都夾,唔比啲星馬菜嘅叻沙差好多。佢都有加 $10 轉跟餐飲品,佢飲「凍菠蘿青檸蜜」,都見佢飲得又快又興奮,應該都唔錯。咁樣夾埋先食咗 $125,咁嘅質素嚟講好抵,唔怪得見佢哋堂食同外賣都好多單。。。

(地址:上水馬會道180號地舖)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #好煮意 #招牌藥膳醉雞麵 #米線 #熱菊花薑蜜 #新加坡喇沙湯麵 #油麵 #支竹 #魚肉春卷皇 #秘製腩肉 #凍菠蘿青檸蜜 #1am1348 #1ambackup
2024-04-07
  • 新加坡喇沙湯麵
2024-03-17 234 views
好煮意在門外看尤如家庭式小店的感覺,店內環境簡約及乾淨企理。他們有多款粉麵套餐,晚上還可以打邊爐。招牌藥膳醉雞是店家推薦的必點之選,相信大家吃這個大多配米線?但原來識食一定要配粉絲!除了滑溜又彈牙的口感,還把湯的精華全吸進去,無論吃麵及喝湯都是滿口鮮味及藥材的甘甜,加上煮軟的去核紅棗及爽口木耳,整碗沒有油膩感,吃著吃著都喝完全部湯了。雞件每件都份量十足,大大件、啖啖肉,配他們的辣椒豉油吃,又夾又惹味,好抵食!另人,個人覺得新加坡喇沙都有驚喜,湯充滿椰子和蝦的鮮香味,還會愈吃愈辣頗過癮。點喇沙需選三款配料起,試到他們的自製食材。手工鮮蝦雪吞都是他們自己包的,餡料量足。秘製香辣牛肚則夠爽,香口惹又味。炸腐皮則如響鈴的吃法,同時感受香脆及柔軟的口感。油麵超夾這湯底,如果可以混麵加米粉就更正。當天天氣比較冷選了兩款熱飲。菠蘿青檸蜜酸酸甜甜入喉舒服;菊花薑蜜養生暖身。二人大滿足只要$130,十分抵食!

新加坡喇沙湯麵

秘製香辣牛肚則夠爽,香口惹又味。

炸腐皮則如響鈴的吃法,同時感受香脆及柔軟的口感。

油麵超夾這湯底,如果可以混麵加米粉就更正。

二人大滿足只要$130,十分抵食!
2024-04-14 29 views
幫襯好多年 由舊鋪到新鋪舊鋪已經態度唔好 都照幫襯因為真係自己鐘意食既 但去到新鋪 態度差之外 服務都好差仲要收埋加一 幾鐘意食都唔想再食了再講 去到新鋪已經同舊鋪味道唔同左
幫襯好多年 由舊鋪到新鋪
舊鋪已經態度唔好 都照幫襯
因為真係自己鐘意食既
但去到新鋪 態度差之外 服務都好差
仲要收埋加一 幾鐘意食都唔想再食了
再講 去到新鋪已經同舊鋪味道唔同左

2024-03-19 65 views
這間店就在我家樓下,見証住佢由細店變到大街的店,最喜歡食佢地個個醉雞湯麵,份量足夠食到我飽,醉味都好夠,雞味都不錯,環境比起舊店好好多,起碼夠曬光線,之後都會經常黎食
2024-03-15 73 views
之前係上水食過呢間餐廳既醉雞好好味😋今日再黎試下其他,估唔到個味道都好有水準!佢地個環境好乾淨,坐得耐啲食雞煲都好舒服👍🏻👍🏻1️⃣🍲醉醺醺雞湯米線($45)醉雞件好滑!而且食得出浸左係酒入面好耐~所以吸晒所有精華😍👍🏻店員仲好貼心提我地可以按喜好將啲酒倒落米線到~米線份量好足料!而且不得不提個碟辣椒豉油!沾埋黎食更豐富!2️⃣🍲鮮蝦雲吞雞湯油麵($44)好濃既雞湯味😍而且鮮蝦雲吞應該係自己包,好大粒非常足料!油麵好彈牙!店員提供埋蒜蓉辣椒油同埋辣菜圃,個菜圃真係好好味!好爽口😛😛3️⃣🫖熱洛神花蜜(跟餐+$10)飲品方面都有好多唔同種類~洛神花蜜唔會太甜👍🏻👍🏻4️⃣🫖熱百香果茶(跟餐+$10)朋友話呢杯都好香☺️食完正野飲番杯野岩晒😛

1️⃣🍲醉醺醺雞湯米線($45)

2️⃣🍲鮮蝦雲吞雞湯油麵($44)

3️⃣🫖熱洛神花蜜(跟餐+$10)
飲品方面都有好多唔同種類~洛神花蜜唔會太甜👍🏻👍🏻

4️⃣🫖熱百香果茶(跟餐+$10)
朋友話呢杯都好香☺️食完正野飲番杯野岩晒😛
2024-03-12 77 views
中學年代食左幾年的好煮意。今日約中學同學聚舊,食好煮意。女生最養生的藥饍雞湯米線,中午人流不算多,等了十分鐘有得食。天氣忽冷忽熱,飲碗藥膳雞湯,成身暖笠笠,米線吸收曬雞湯精華,大概有六件雞件,每一件雞都好滑好新鮮。重點係要用餐廳秘製準備的辣椒豉油,小小辣有浸泡過嘅指天椒 。另外,中學同學就食雲吞米線唔食得辣都好多選擇湯底清甜沒有太大味精。雲吞皮非常之薄,同埋雲吞餡料粒粒彈牙。陪餐廳特飲菊花蜜柚子蜜一杯熱一杯,凍冷熱都咁好飲。十二點半我哋就食完離開非常多外賣同埋客人。
中學年代食左幾年的好煮意。

今日約中學同學聚舊,食好煮意。

• 鮮蝦雲吞雞湯麵
2024-03-07 55 views
我最近品嚐了一碗鮮蝦雲吞雞湯麵,實在太好吃了!這個傳統的港式美食是很多茶餐廳的招牌菜。首先,湯底非常濃郁,充滿了鮮味,而且帶有雞肉的甘甜。每一口都能感受到湯的滋味,令人回味無窮。雲吞餡料豐富,蝦肉鮮嫩彈牙,加上香濃的雞湯一起品嚐,口感更加豐富。面條彈牙有嚼勁,和湯底的搭配非常完美。整碗麵食中的配料都非常新鮮,質量優良。而且,這道菜的製作過程非常講究,看得出廚師的用心和技藝。這碗鮮蝦雲吞雞湯麵是一道營養豐富,口感鮮美的美食,非常適合作為一日三餐的選擇。無論是冬天暖身,還是午餐時充飢,這碗麵都能帶給你滿足感和舒適感。如果你是麵食愛好者,絕對不能錯過這道美味的鮮蝦雲吞雞湯麵!
2024-03-07 26 views
今日試咗一碗藥膳醉雞麵,真係好好味!呢個係一個香港特色嘅美食,好多茶餐廳都有賣。麵條彈牙有咬勁,同埋吸收咗啲醉雞湯嘅味道,好香好滑。醉雞肉嫩滑多汁,味道濃郁,每一口都好滿足。我特別鍾意啲藥材,例如黨參同埋熟地,有助於補氣養血,令呢碗麵更加營養。湯底濃郁又滋味,帶有一絲絲酒精香氣,好開胃。如果你鍾意啲辣嘅,可以加啲辣椒醬或者蒜蓉,增加啲味道同香氣。藥膳醉雞麵係一個好營養又好正嘅美食選擇,特別適合喺冬天食。不過要注意啲湯底有啲高鈉,如果你嘅身體需要控制鈉攝入,就要留意啦!總括而言,藥膳醉雞麵係一道令人垂涎三尺嘅港式美食,推薦大家一試!
2024-03-06 49 views
📍好煮意見到店面乾淨,位置又寬敞,於是同屋企人嚟試下😇聽聞呢度最出名嘅係招牌藥膳醉雞麵,繼續睇落去話你知好唔好食🥳🐥招牌藥膳醉雞麵藥膳味重,酒香味濃~配料有紅棗、雲耳等等;雞嘅份量充足,有雞翼同雞髀位,滋補養生之選~🦐鮮蝦雲吞雞湯麵每粒雲吞嘅size都算大,雲吞皮好薄,但餡料足;蝦既口感正常,蝦同肉既比例啱啱好~📍好煮意 (上水)上水馬會道180號地舖#上水 #好煮意 #藥膳醉雞 #藥膳醉雞米線 #米線 #藥膳 #hk #hkfoodie #hkfood
📍好煮意

🐥招牌藥膳醉雞麵

鮮蝦雲吞雞湯麵

🦐鮮蝦雲吞雞湯麵

📍好煮意 (上水)
上水馬會道180號地舖

鮮蝦雲吞雞湯麵
2024-03-05 49 views
成日聽人講上水好煮意啲出品好出色,但就喺新界北咁遠水路🫣 嗰日終於的起心肝去試試佢😚招牌藥膳醉雞麵 $55藥材味非常濃烈,好似🐨咁鍾意藥膳嘅人,飲第一啖湯已經係咁話好正呀🤣 花雕味好香,有種甘甜嘅味道,雞肉嫩滑亦都好紮實,點埋個靈魂醬汁,真係Pᴇʀғᴇᴄᴛ🥴新加坡喇沙湯麵 $45我哋揀咗韭菜,芽菜同魚片頭,湯底有好濃郁嘅椰香味同撲鼻嘅香茅味,而且佢真係夠辣,係好惹味嘅辣,邊食邊爽嗰隻,麵質都夠彈牙,而且份量都幾足,應該係近呢幾年食過最好食嘅喇沙🤤另外想一提,我哋入到舖聞到好香嘅茶味,所以叫咗兩杯凍檸茶,個茶底帶有微微嘅甘甜,茶味頗濃,茶底真係幾出色,所以下次一定要試埋個奶茶🤩跟住上網睇返原來沙田都有分店,以後又多個飯堂啦🤤

招牌藥膳醉雞麵 $55

新加坡喇沙湯麵 $45

凍檸茶

跟住上網睇返原來沙田都有分店,以後又多個飯堂啦🤤
2024-02-04
Type of Meal
Lunch
凍檸茶
2024-03-01 29 views
好煮意地址: 上水馬會道180號地舖天氣凍凍地,好想食啲滋補嘢,咁啱行過見到呢一間店舖,主打藥膳醉雞麵,即刻入去食返碗。餐廳環境寬敞,有兩層,地方都打理得好整潔,坐喺度食麵幾舒服,今次我哋就嗌咗兩個招牌麵同兩杯嘢飲👍平靚正,值得推介👍👍招牌藥膳醉雞麵 $55湯頭濃郁滋補,醉雞肉嫩多汁,有好多雞肉,絕對夠食,米線都好彈牙。這道藥膳和醉雞米線最適合天氣點嘅時候食,暖吓個身❤️鮮蝦雲吞雞湯麵 $44湯頭鮮甜鮮美,蝦仁彈牙鮮嫩,雲吞餡料豐富,大大隻鮮蝦。滑嫩的雲吞和彈牙的河粉,好地道嘅風味。值得一讚嘅係佢哋自製嘅辣椒油,好好食,如果食得辣嘅,下次去都可以叫佢哋俾埋你👍👍
好煮意
地址: 上水馬會道180號地舖

招牌藥膳醉雞麵 $55

鮮蝦雲吞雞湯麵 $44

2024-02-27 34 views
去左上水一間外表平平無奇嘅餐廳🤨但一入到去發現有驚喜❗️餐廳周圍聞到陣陣好香嘅藥膳味😃😃招牌藥膳醉雞麵🐔 (米線) $55一上台就勁香😃❗️即刻飲返啖湯❗️好勁藥膳味😃雞都有5-6件,雖然唔係髀位,但都ok唔算鞋😃同埋有陣花雕酒味😃冬天食完暖粒粒😃🔥醉醺醺雞湯麵(米線)+手工韮菜豬肉餃(兩粒) $45+$12雞同麵係分開嘅,雞係凍嘅,凍食嘅話個陣花雕酒味好似會勁啲,因為招牌個個有藥膳會蓋左陣酒味😃有比較下藥膳醉雞會好食啲😁另外加左$12有兩隻手工韮菜豬肉餃,開頭諗緊$6隻都唔平,但見到係大大隻,仲要手工都多餡嘅,好香韮菜味👍醉蛋 $12一夾開啲蛋流心流晒出黎😍👍同埋都好有酒味👍送麵一流😍另外佢仲有做雞煲打邊爐架😍下次可以試下jan_foodie

招牌藥膳醉雞麵🐔 (米線) $55

醉蛋 $12
一夾開啲蛋流心流晒出黎😍👍同埋都好有酒味👍送麵一流😍

另外佢仲有做雞煲打邊爐架😍下次可以試下
jan_foodie

招牌藥膳醉雞麵
好少嚟上水呢邊食嘢,趁今日天氣涼涼地,食返個藥膳滋補嘅食品。朋友介紹呢間餐廳醉雞唔錯的,舖頭都算大,座位寬敞,服務員待客友善。✨招牌藥膳醉雞米線 上枱熱辣辣,藥膳湯底濃郁,有木耳和紅棗,醉雞都有5至6件,雞肉嫩滑,唔會鞋口,食得出有藥材和花雕酒味,藥膳湯底放入米線,米線索曬啲湯滋補又好食。✨鮮蝦雲吞雞湯河粉一碗有5粒雲吞,手工包製,虾仁和豬肉比例啱啱好,皮薄餡多,每粒都脹卜卜,雞湯湯底鮮甜,河粉順滑。✨青檸梳打青檸梳打酸酸地,味道清新。✨凍菊花蜜菊花清肝明目,唔會太甜。

✨招牌藥膳醉雞米線

✨鮮蝦雲吞雞湯河粉

✨青檸梳打
青檸梳打酸酸地,味道清新。

✨凍菊花蜜
菊花清肝明目,唔會太甜。
2024-02-25
2024-02-10 62 views
昨日一個人在上水行街~行街中途見到一間好似好吸引嘅車仔麵店就入咗去食下午茶😅新加坡喇沙湯米粉米粉本身柔軟滑嫩,配料中的蟹柳和蔬菜🥬芝士丸、腐皮帶來了一些嚼勁,咖喱湯辣度適中,有一定的香氣和奶油感。它的味道鮮美,辛辣中帶有一絲濃味🥰飲品配凍檸茶餐廳環境好寬敞~座位比較闊落😂小巧舒適、休閒輕鬆和乾淨整潔的。它們提供一個舒適的用餐場所,讓顧客可以放鬆身心,品嚐美味的米線🍜值得一讚服務員以熱情友好的態度迎接顧客😇

新加坡喇沙湯米粉

Type of Meal
Tea
新加坡喇沙米粉
2024-02-04 60 views
N年都唔會去一次既新界北難得今日有機會嚟一趟就食埋個中午先返歸自己一個既時候多數都係搵啲粉麵店食碗麵就搞掂,今次依間既性價比都幾好值得一讚配料最少揀三款價錢另計,揀左餐牌上推薦既雲吞同腩肉,仲有最嗦汁既響鈴卷湯底真心值得一讚椰奶味夠濃,食落又有香茅既香氣,最滿意係食得出個辣度,唔會比椰奶蓋過左麵底揀咗油麵,麵底分量都幾多,多到最後食唔晒啲麵雲吞大大粒,裡面係鮮蝦豬肉餡,每粒都有大大隻蝦,而且夠新鮮可以食到蝦肉既爽口腩肉同預期中完全唔同本身以為係出面米線鋪個啲滷水腩片,但實際係類似韓式個款白切肉口感軟淋,味道微鹹好有肉香仲有返咁上下厚度,唔係薄片響鈴就唔洗多講個湯底咁正,吸晒湯汁既響鈴就梗係無得輸
N年都唔會去一次既新界北
難得今日有機會嚟一趟就食埋個中午先返歸
值得一讚

湯底真心值得一讚

麵底揀咗油麵,麵底分量都幾多,多到最後食唔晒啲麵

腩肉同預期中完全唔同
口感軟淋,味道微鹹好有肉香
仲有返咁上下厚度,唔係薄片

響鈴就唔洗多講
個湯底咁正,吸晒湯汁既響鈴就梗係無得輸
2024-02-02
$62 (Lunch)
  • 手工鮮蝦雲吞