2023-11-04 41 views
天氣開始涼涼哋,又係時候食返d藥膳滋補養生嘅食品就最好不過。朋友介紹,上水有間「招牌醉雞藥膳湯麵」,食店晚間以食雞煲馳名,日間則用雞煲湯底炮製的麵食。🍜「招牌藥膳醉雞米線」 $55 ~熱騰騰的上枱,面頭舖滿醉雞、紅棗、雲耳,湯底散發濃香酒味、藥味,飲落甜甜甘甘,配搭米線味道不錯。用花雕酒浸嘅全雞,酒香肉嫩。雞件份量亦算多,而且厚肉。店舖仲會另外提供一隻碟放雞骨,夠哂貼心。🥤凍洛神花蜜 +$10~ 味道酸酸甜甜👍🏻

🍜「招牌藥膳醉雞米線」 $55

🥤凍洛神花蜜 +$10
~ 味道酸酸甜甜👍🏻

2023-11-03
Lunch
  • 招牌藥膳醉雞米線
2023-11-03 38 views
今日放工晏左去到上水聞到間鋪有陣藥膳味好香就入去好好坐 又乾淨去到9:30都仲有得食放工放得晏去食就啱招牌藥膳醉雞麵雞肉入味仲有粉絲底好濃味又唔會係肉骨茶個種藥材味好啱我胃口仲有紅棗同木耳好有口感感覺好滋補加埋日式微辣胡麻凍撈麵麵條煮得剛好彈牙,微辣的口味讓人欲罷不能,入面有個流心蛋好正個醬唔夠老闆都可以加俾我地好少有百香果茶,唔算太甜仲有秘整辣椒油點住藥膳雞食就最正#上水美食 #藥膳醉雞鍋 #hkfoodie#米線
今日放工晏左去到上水

好有口感感覺好滋補
加埋

日式微辣胡麻凍撈麵
麵條煮得剛好彈牙,
微辣的口味讓人欲罷不能,
入面有個流心蛋好正
個醬唔夠老闆都可以加俾我地

好少有百香果茶,唔算太甜
仲有秘整辣椒油
點住藥膳雞食就最正

#上水美食 #藥膳醉雞鍋 #hkfoodie
#米線
2023-10-17
2K
2023-11-03 813 views
過每一個十年,轉眼幫襯十年有多,品嚐上水眾多藥膳雞湯,唯獨好煮意使我念念不忘,可以完滿了我的味蕾。樹大招風,不招人妒是庸才,負評此起彼落,突然成堆壹編負評家湧到,心裡有數,明白的!只要能保持多年的質素,有麝自然香不怕被人啄!堅持、努力、加油。冬至飲碗重酒藥膳醉雞湯補補去。低於10度天寒地凍下雨天,家居隔離邊邊有力暖暖身,啪完針補補身隊多兩杯黑啤身體好。凍柑桔蜜,照片只作參考?但柑桔蜜外觀差得太遠呢。杯底熱騰騰,杯面凍冰冰,撈均先飲好多了。豉油唐生菜,鞋烚烚粗糙老屹屹帶苦澀味。豬膶牛柏葉香辣牛肚撈瑞士汁冷莜麵,真係估您唔到係中式車仔麵檔食撈麵,竟然給我冰鎮凍凍的莜麵,可否寫明係冷麵得唔得呢?熱熱的豬膶牛肚牛柏葉撈冰凍瑞士汁莜麵,苦澀鞋硬豬膶、無味韌韌牛柏葉、無辣味偏咸腍啤啤辣味牛肚。豆卜牛腩肥牛喇沙湯河粉,喇沙湯美味黏稠厚厚濃郁,椰香突出帶辣。鳳鳴居就辣味較強,色香味不相伯仲。濃湯已完全滲入綿滑河粉,啖啖靚河醒神醒腦。高質厚切牛腩片原原整整,彈牙無渣入味帶牛甜的清湯牛腩,不是傳統車仔麵檔頭頭尾尾滷到黑黑的牛腩碎。薄切肥牛鬆軟綿綿帶湯力強,豆卜幾乎每次必備,索盡湯入口爆汁,滋味無窮。醉雞翼

醉雞翼尖,睇錯餐牌以為係雞中翼原來係雞翼尖,同醉雞蛋味道一模一樣單調帶澀味,不想浪費食物,唯有耐心地硬著頭皮啜晒去﹗豬紅手撕雞酸辣湯贊歧烏冬,酸度極高我鍾意﹗微微微辣點綴一下,撞埋肉燥飲到停不了。贊歧手打烏冬,米香出眾彈滑長長,連酸咪咪辣湯熱熱掃入嘴,胃口全開愛愛。肉燥鬆化嚥韌,手撕雞一絲絲索湯一流,豬紅超級鞋韌乾爭爭又帶腥。

滷水拼盆:豬耳、豬腸、豬肚、豬腩、大腸,好鬼滷的滷味﹗味道濃濁不清新,不香不吸引。全部切得過份細粒,口感不夠滿足。最好食反而係我最討厭的芽菜﹗全熟沒有草青味或生水味,撈上滷水夠清爽。醉蛋,澀澀的蛋蛋那裏買的?蛋白彈滑,流心蛋甘香黏稠,最敝被苦澀酒味所掩蓋。

日本雞蛋,全熟都彈牙到我以為係半熟蛋,蛋白彈滑到無可想像,蛋黃極濕綿甘甜,大陸雞蛋無得比。手打牛丸雖然樣衰衰,但味道及質感比預期好微爽微彈。韓國安心牌午餐肉,肥美滑滑,咸香得宜,耐心地等待烚得透徹完美,咬落軟墊熱辣辣出晒煙。

百福滑豆腐,超乎想像的滑,大力少少都粉碎﹗應該先用鹽水浸泡使其更定形更有漿力,滾到內外燙嘴淋上蒜蒜指天椒豉油一啜入口,熱到颷眼水但極美味﹗迷你粟米豬肉水餃,厚厚餃皮一丁點肉,夾雜微量粟米粒皮。迷你蟹粉鮮肉水餃,灌湯味濃味重,蟹香肉甜。韓國原味仿皇帝蟹柳,雖然又粗又大碌,不過太甜而且口感粗糙,完全不似真蟹肉,仿得太差似7-11微波仿蟹柳。

油麥菜,大注大注地烚,續條續條地品嚐。沒什麼特別,清甜帶爽嫩。雪白菇,十分多名字我都搞不清楚,精靈菇?靈芝菇?菇甜味出眾非凡,滑嘟嘟兼爽爽彈彈的。魚腐、豆卜、竹笙,吸湯三巨頭,有滑有彈有爽,滾埋指天椒蒜蓉豉油那可以停得到口﹗

日本廣島蠔,始終係雪藏貨,有微腥不夠鮮甜。質地不夠彈滑飽滿,街市流浮山鮮蠔或台山鮮蠔最好食。脆肉鯇魚腩,有驚喜﹗魚脂豐富甘甜,藏在脆卜卜魚皮下一咬噴射,魚肉結實爽彈充滿魚味。日本鹿兒島牛肩肉,薄薄成堆烚再成堆塞入,比預計中可口有質素。牛甜味溫柔而牛汁狂野,鬆軟地細味著。日本鹿兒島黑豚肉,彈牙散發豬肉甜味,有咬口食得到油脂甘甜。廚師腸不過不失結結實實,沒有了以前的嫩滑感。

藥膳醉雞鍋加花雕酒,雞件及一份花雕撈勻閒置15分鐘,耐心等藥膳湯滾開,大火滾起湯底將雞件連花雕全部倒下,耐心等湯底滾起可以熄火浸雞10分鐘,禮成開蓋速速嘆﹗夠鐘後再開火翻熱就可以嘆到嫩滑彈牙肥美雞肉,雖然雞肉完全無味,滾點指天椒蒜蓉豉油已夠美味﹗熱騰騰先嘆兩湯碗原汁原味靚藥膳湯,只有酒甜味沒有酒辛味,酒甜酒醇不嗆喉飲完暖笠笠。所有雞件已消滅就進入下一階段,加雞湯加滾水加花雕預備打邊爈。基本食雞通識大滾落雞再大滾蓋上浸雞視乎大小10-15分鐘,加三份紹酒撈撈浸雞30分鐘先開動,滾熱辣嬌嫩滑雞酒香四溢甜美無暇。當雞件完全消滅,再加兩份花雕酒打邊爐。

指天椒蒜蓉豉油,雷式混醬未能完成,欠一丁點蔥花及炸蒜酥呢。百搭醬料配蔬菜海鮮得,配肉類更得。魚腐招牌藥膳醉雞髀湯莜麵,意想不到莜麵跟藥膳湯非常合拍,味道撞得精彩絕倫﹗莜麵的油香及麵粉香與濃湯融合,更醒神醒胃﹗魚腐外層香口嚥韌,咬開爆汁滑溜,魚味咸香突出。雞髀肉格外彈牙嬌嫩肥美,襯托著鳳脂雞皮再沾上辣椒豉油實在太美妙了﹗不過雞胸真的十分乾鞋。

豆卜牛柏葉醉薰薰雞米線加底,嬸嬸稱如酒味不夠可免費再添,酒味濃烈出眾,不用再添酒了,多謝啊。凍醉雞只得雞乾鞋胸及骨杉杉雞背脊,凍紹酒一撈落米線整碗湯急劇降溫,湯唔熱邊好飲架! 還以為全部都係藥膳湯底,原來其他全是普通鮮雞湯底又唔寫清楚,淨係得藥膳雞先可以指定食髀又唔寫清楚。錯完一次重新煮、再漏加底又再煮。頭一轉米線浸到腍啤啤!第二轉加底米線正常爽滑滿意。

豆卜冬菇牛柏葉招牌藥膳醉雞湯河粉,河粉煮得極爽滑完整掛滿濃湯,跟湯汁一齊掃入。她們同時消滅見底,回味再回味。真心堅好味!心目中上水最美味的藥膳雞湯就在此,鳳鳴居、新發都排在後面。牛柏葉爽甜、豆卜酥軟爆汁、鮮雞髀嫩滑、冬菇彈彈,藥膳雞件即叫即浸需要約10-15分鐘,丸類烚到完全熱透都需要較長時間,如果趕時間最好選擇快熟的生料。
魚腐招牌藥膳醉雞髀湯莜麵
指天椒蒜蓉豉油
藥膳醉雞鍋加花雕酒
日本廣島蠔、脆肉鯇魚腩、日本鹿兒島牛肩肉、日本鹿兒島黑豚肉、廚師腸
雪白菇、魚腐、豆卜、竹笙
油麥菜
百福滑豆腐、迷你粟米豬肉水餃、迷你蟹粉鮮肉水餃、韓國原味仿皇帝蟹柳、廚師腸、日本廣島蠔
油麥菜
韓國安心牌午餐肉
日本廣島蠔、香草脆皮腸、加拿大穀飼肥牛、竹笙、日本雞蛋、西洋菜木耳豬肉餃、手打牛丸
日本雞蛋
醉蛋
醉蛋
滷水芽菜
滷水拼盆:豬耳、豬腸、豬肚、豬腩、大腸
豬紅手撕雞酸辣湯贊歧烏冬
雪白菇、魚腐、豆卜、竹笙
韓國安心牌午餐肉
日本雞蛋
2023-10-30 47 views
店內裝修開放式廚房,更感空間闊落。除咗麵食重有火鍋啊!呢度嘅招牌麵食係招牌藥膳醉雞麵(油麵)藥膳湯底好夠濃,藥材味道好香,木耳、紅棗、葱粒、雞。入口雞肉滑,食埋爽口木耳,成件事就完滿。火鍋湯底都可以選擇藥膳。韭菜豬肉餃雞湯麵(5粒)米線新鮮包嘅韭菜豬肉餃,餃皮薄餡飽滿,韭菜香豬肉滑,飲埋雞湯(唔頸渴)。凍飲品兩杯1)幾時都咁好飲嘅凍柚子蜜。2)凍菊花蜜,飲落有杭菊嘅味道,唔會太甜。店內還有不同餡嘅餃子選擇,買返屋企放冰箱,隨時可以食。
店內裝修開放式廚房,更感空間闊落。
除咗麵食重有火鍋啊!

呢度嘅招牌麵食係
招牌藥膳醉雞麵(油麵)
藥膳湯底好夠濃,藥材味道好香,
木耳、紅棗、葱粒、雞。

韭菜豬肉餃雞湯麵(5粒)米線

凍飲品兩杯
1)幾時都咁好飲嘅凍柚子蜜。
2)凍菊花蜜,飲落有杭菊嘅味道,唔會太甜。

店內還有不同餡嘅餃子選擇,買返屋企放冰箱,隨時可以食。
2023-10-28 59 views
我最近到好煮意餐廳享用了一頓午餐,點了他們的招牌喇沙湯,並搭配了三個配菜:牛腩、豆卜和鷄絲。喇沙湯的湯底表現正常,味道不錯,算是一道中規中矩的喇沙湯。然而,牛腩的口感並不好,有些韌,且缺乏牛肉的原味,我不太推薦這道菜。至於豆卜,它的味道不夠入味,沒有事先煮過以吸收湯汁,這使得它顯得有點單調。相比之下,鷄絲是我推薦的一道菜。份量十分豐盛,鷄絲很好地吸收了湯汁的滋味,味道非常好。它的肉質鮮嫩,口感令人滿意。我的同行朋友點了麻醬鷄絲撈面,這份量超大,女孩子們可以分享一份,它高得像座山一樣。麻醬的份量很足,即使有很多配料和面條,也絲毫不覺得不夠。這道菜給人的整體印象不錯。總括而言,好煮意餐廳的味道還算不錯,我可以推薦給大家。如果你對這些菜品感興趣,可以考慮來這家餐廳一試。👍👍
喇沙湯麵
喇沙湯麵
  • 雞絲
💥手工芫荽豬肉餃雞湯米線 $42第一次食芫荽水餃芫荽味好濃豬肉唔肥仲有少少肉汁皮薄餡靚 岩曬芫茜控!清甜無味精無油的雞湯健康又好味💥招牌藥膳醉雞米線 $55藥膳雞湯好濃郁!藥膳同酒味都好出好滋補咁🤣有4-5件雞肉幾嫩滑 唔粗嚡仲有雞髀位揀左粉絲底好吸湯又掛湯必食!💥凍百香果茶 $10幾清新底層有啲百香果肉帶淡淡嘅茶味幾好飲☺️💥熱菊花薑蜜 $10薑味唔係好重唔會好甜好煮意 (上水)上水馬會道180號地舖

💥手工芫荽豬肉餃雞湯米線 $42

第一次食芫荽水餃
芫荽味好濃
豬肉唔肥
仲有少少肉汁
皮薄餡靚 岩曬芫茜控!
清甜無味精無油的雞湯
健康又好味

💥招牌藥膳醉雞米線 $55

藥膳雞湯好濃郁!
藥膳同酒味都好出

幾好飲☺️

💥熱菊花薑蜜 $10
薑味唔係好重
唔會好甜

好煮意 (上水)
上水馬會道180號地舖
2023-10-16 63 views
係上水同老公仔係運動場跑完步肚仔餓,唔想食d太heavy嘅野,咁啱行過對面就見到有間舖頭賣藥膳湯麵,門口出面都聞到好香😄咁就吸引左🐹🦭入去試一試招牌藥膳醉雞粉絲餐 $65聞到咁香藥膳味,當然要試一試佢嘅招牌藥膳醉雞,藥膳湯底有紅棗,龍眼等等,仲有濃濃嘅酒香,藥膳湯底夠晒味道,酒香味比一般醉雞更濃郁,啱晒我😆雞件嫰滑,火候啱啱好,配埋跟餐嘅涷菊花蜜真係好夾🤭👍麵底轉粉絲,彈牙之外仲要索晒d湯,食落啖啖都爆汁,咁樣食藥膳先夠正😋日式微辣胡麻涷撈麵餐 $55天氣又開始熱返dd,做完運動嘅🦭話唔食熱野,要食返個涷撈麵降降溫,本身以為就咁胡麻嘅涷撈麵會好dry,但原來佢入面有雞絲蟹柳絲,食趣豐富,而且好有心思加左少少辣椒,食胡麻醬都唔會食到膩,加埋個隻啱啱好嘅溏心蛋同埋杯涷檸茶,唔太heavy又清爽,啱晒做完運動黎享受☺️最近天氣涼返啱晒去做運動,咁都俾我們搵到間啱晒做完運動食野嘅落腳點😄真係好,之後運動完唔使再煩去邊搵野食la!😊

招牌藥膳醉雞粉絲餐 $65

日式微辣胡麻涷撈麵餐 $55

2023-10-11 57 views
好想食醉🐔,每次都係食鳳鳴居,今次想試吓新嘢😂上網睇評價都幾好,所以就去食啦😅招牌醉雞米係值得推介,但其他就一般啦🫢1. 招牌藥膳醉雞米線 ($55)藥膳醉雞湯底夠香濃清甜,鍾意酒味嘅介可以揀「多酒」👍🏻幾鍾意佢個湯,真材實料,飲多幾啖都唔覺口渴😋雞肉算滑嫩,雖然無加$10 轉脾,但好彩都有幾舊脾加雞翼😂米線同雞肉入哂味,好補身呢🤩2. 醉醺醺雞湯麵($45/加腩肉$8)湯底比較清淡,雞肉幾鞋,腩肉偏瘦😞好一般呢🙈🙈

1. 招牌藥膳醉雞米線 ($55)

2. 醉醺醺雞湯麵($45/加腩肉$8)
湯底比較清淡,雞肉幾鞋,腩肉偏瘦😞好一般呢🙈🙈
Lunch
🌬️正正打風天🌊喺龍琛路體育館🏟️對面見到有唔少嘅食肆控嘅我揀咗呢間《簡約·寬敞》📲以掃code形式落單🥢招牌藥膳醉雞湯麵 $55湯底先係精華浸入米線入面有紅棗 雲耳大大塊好爽口,而藥膳湯底甘甜酒味都好重雞件每件份量都都好大而且入味,肉質唔算太粗,幾惹味🥟另外 +$生菜及手工芫荽菜豬肉餃/2隻皮薄料足 芫荽味好岀🍹除咗茶餐廳嗰啲飲品之外,仲有各款特飲我叫咗杯菠蘿青檸蜜,透心涼~🥘呢道除咗粉面之外,都有得打邊爐㗎推介湯底藥膳雞湯、喇沙湯底招脾藥膳醉雞米線喇沙湯底
🌬️正正打風天🌊
喺龍琛路體育館🏟️對面見到有唔少嘅食肆
控嘅我揀咗呢間《簡約·寬敞》

📲以掃code形式落單
🥢招牌藥膳醉雞湯麵 $55
雞件每件份量都都好大
而且入味,肉質唔算太粗,幾惹味

🥟另外 +$生菜及手工芫荽菜豬肉餃/2隻
皮薄料足 芫荽味好岀

🍹除咗茶餐廳嗰啲飲品之外,仲有各款特飲
我叫咗杯菠蘿青檸蜜,透心涼~

🥘呢道除咗粉面之外,都有得打邊爐㗎
推介湯底藥膳雞湯、喇沙湯底
招脾藥膳醉雞米線喇沙湯底
2023-10-06
Tea
  • 上等藥材花雕雞窩湯底
2023-09-27 75 views
#20230925 📝📍 好煮意 上水馬會道180號地舖 🍽️沙田沙角邨沙角街市地下S-SK3號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#招牌藥膳醉雞麵 #米粉 $55💭 個湯底好重紅棗味,感覺好補,冬天食一流👍🏼飲落好甜,但唔係加糖果隻假甜,一路食會令人想係咁飲,食完真係差唔多飲晒個湯咁滯,特別想讚個米粉唔係一早煮定,食到爽口既質感,🐽勁鐘意😍雞件都唔少,點個辣椒豉油食都幾惹味🐔.#日式微辣胡麻凍撈麵 #米線 $45💭 好少食撈米線幾特別,個米線又係做到爽彈口感超級加分💯除左雞絲,仲有啲蟹柳絲同青瓜絲🥒同個芝麻醬非常夾,不過個醬有少少辣,唔食得辣既朋友要小心🚨但如果食得的話會覺得幾過癮,店員姐姐都好貼心話如果醬唔夠可以再拎,實情係啲醬已經多到可以遮住個面😂.#青檸梳打 +$10#凍百香果茶 +$10💭 青檸梳打夠酸,天時暑熱入到去飲返杯即刻gur晒🤪個百香果茶入面有好多百香果粒,可以一路飲一路有野咬,唔係淨係得味咁簡單,唔算太甜亦係🐽鐘意既🥤.#上水美食 #🐷在上水 #沙田美食 #🐷在沙田 #🐷_食
#20230925 📝

#青檸梳打 +$10
#凍百香果茶 +$10

#上水美食 #🐷在上水 #沙田美食 #🐷在沙田 #🐷_食
2023-09-09 123 views
餐廳環境明亮坐得幾舒服,侍應都好nice~呢間餐廳有麵類同埋火鍋食,藥膳醉雞麵係招牌,我當然要試一試滋補下😳◽️招牌藥膳醉雞米線 $55藥膳雞湯雞味濃郁,亦加入咗多種藥膳材料燉煮,包括藥材、香料、料酒,十分滋補,因為我怕太重酒味,所以叫咗少酒,味道對我嚟講啱啱好。啲雞件十分滑嫩鮮美,而且件件都好大舊,有成5/6件,仲有雞髀同雞翼位添🥺呢碗麵用嘅係幼米線,質地較滑身同易入口👍🏻◽️凍百香果茶 $10好清新,底層亦都有啲百香果肉,杯嘢唔會太酸幾好飲🫶🏻

◽️招牌藥膳醉雞米線 $55

◽️凍百香果茶 $10
好清新,底層亦都有啲百香果肉,杯嘢唔會太酸幾好飲🫶🏻

2023-09-05 93 views
招牌藥膳醉雞麵嚟到已經勁香,啖咗第一啖湯就知道正!藥膳同酒味道夠濃郁,真係好補嘅感覺😌雞件大大件,夠足料,性價比之選👍🏻欣賞米線唔會浸耐咗而變軟爛🍜喇沙湯麵亦係推介湯底,唔好俾啲紅油嚇親,小辣唔算太辣🌶️湯底幾香濃。自選配料選擇多,當日揀咗三餸,豆卜超吸湯不在話下,自家製粟米冬菇豬肉餃唔會厚皮,餡料都足🥟鹵水豬耳唔多地方有得食,鹵得幾入味👂🏻招牌藥膳醉雞麵 $55新加坡喇沙湯麵 三餸 $55

招牌藥膳醉雞麵 $55
新加坡喇沙湯麵 三餸 $55
2023-08-26 107 views
今日嚟到上水搵朋友,佢帶我食呢區好出名嘅米線舖😍 晚上6點去到已經好多人,仲有好多人叫外賣,質素絕對有保證👍🏻 食物選擇豐富 除咗麵食夜晚仲可以食火鍋~ 份量多 飽肚又好味,好受街坊歡迎😆 𝑭𝒐𝒐𝒅招牌藥膳醉雞米線✨ 一送到就聞到超香的藥膳加酒味,超吸引🤤 湯底調味出色 甘醇濃厚,配搭的雞塊好大件,肉質嫩滑,還可點上特製辣豉油,味道更住🤤 米線軟腍又滑溜,越食越過癮👍🏻 份量多 還配上黑木耳及紅棗,啖啖滋味🥰𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌凍百香果茶✨推薦~茶味香濃,甜度適中,清新解渴

𝑭𝒐𝒐𝒅
招牌藥膳醉雞米線✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
凍百香果茶✨
推薦~茶味香濃,甜度適中,清新解渴

2023-08-16 126 views
上水除左有唔少藥房岩哂我地shopping之外,其實近體育館附近新祥街都有唔少餐廳選擇,等大家運動後有得即刻補充🏟️。之前食過醉雞怕左,因為平時都怕醉雞會好重酒味,但今日呢到相反藥膳味好香好吸引🤩令我好想試下佢地既招牌藥膳醉雞麵🐔。🐒招牌藥膳醉雞麵💰$55👉🏻轉雞髀位+$10👉🏻米線👉🏻無糖青檸梳打+$10今次仲加埋錢轉雞髀🍗除左啖啖肉之外肉質仲更加滑,所以都好值得加👍🏼而雞肉配埋特製既辣椒豉油好開胃🌶️重點係個雞完全無好搶既酒味,反而好溫和亦都好香湯底都係另一好值得推介既位,因為飲完真係完全無口渴感覺,而且真係感覺到真材實料😋

🐒招牌藥膳醉雞麵💰$55
👉🏻轉雞髀位+$10

👉🏻米線

👉🏻無糖青檸梳打+$10

2023-08-13 100 views
📍 好煮意(上水)湯麵世家🍜今日大老遠黎到上水,當然要食餐好,聽講湯底無味精,帶有酒精,所以好特別,餐廳大膽有新意👍🔸 招牌藥膳醉雞麵湯頭深色清澈,先飲一啖湯,真係不得了,好重藥膳味,有紅棗補血,正👍細心飲一啖帶點少少🤏酒味,五件啖啖肉嫩滑嘅雞,食完好滿足😌🔸 鮮蝦雲吞雞湯河粉六粒大大嚿雲吞,雲吞皮薄 ,大大粒蝦餡 ,重蝦味,非常爽口彈牙,店員介紹辣椒油都是自家製,的確不錯,呢款是雞湯,湯頭偏黃,不油膩,可以大大啖飲,都不會口渴。飲品跟麵加$10🔸 凍洛祌花蜜🔸 熱柚子蜜
📍 好煮意(上水)
🔸 招牌藥膳醉雞麵

🔸 鮮蝦雲吞雞湯河粉