2017-05-01 226 views
Sometimes i hv to work in taikooSince many of my friends work in quarrybay or taikoo shing, i asked for their recommendations for a affordable decent restaurant.They recommend me this. This is good enough if u are not expecting to have michelin food for a rush lunch or if u are tired with jusco food court.The environment is good, food is good and price is good (as shown in the photo!) one dim sum one ramen,no service charge.. what more can i ask for! Recommend!!

2017-04-05 325 views
夜晚收工同同事醫肚, 大家都想食上海菜,去左附近一間既翔龍拉麵小籠包。 大概等左15分鐘, 叫左個翔龍小籠包,上海粗炒同松子雞米。 小籠包有4隻,皮都算薄,一咬落去,d肉汁出黎,唔咸,幾好味。 至於個粗炒就,味道唔錯, 料都足,不過油膩左少少。松子雞米,用料非常足,味道豐富,齋食就偏濃味,個人覺得可以送飯食。不過我今次係有薄餅包住d料黎食,感覺唔錯,可以encore。有茶芥,埋單就170蚊到。就上海菜黎講 食物味道不錯 價錢唔貴 又近地鐵站。 值得一試。

2017-03-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-04-02 233 views
中午十一点来吃饭,想着吃面,发现这家只有一两台在吃,应该不会等很久,就进来了。点了担担面、麻酱菠菜和咸香饼。结果担担面半小时後送来,咸香饼十二点十五分还没送来。中间催了四次,每次都说很快很快,最後一次已经很生气,问他们究竟还要多久,他们说五分钟,我实在没耐性了,我说退单行不行,他们查了下说可以,我绝对怀疑真的还没做。期间也没有抱歉之类的话。埋单发现,还要收茶介费还要加一,这样的服务和收费真是受不了。
2017-04-02
Type of Meal
Lunch
2017-03-11 268 views
紅油抄手不太正宗,很甜。其他一般般,沒有特別大的驚喜,屬於中規中矩咯。小籠包還是可以的,多汁,味道也不錯。價格有點貴。炒飯和拉麵還可以,但是份量不夠多,味道有點淡。
2017-03-11
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2017-01-19 580 views
突然好想食上海菜好多人等位 等左3,4個字先入得蕎麥茶好香麥味 幾好飲 感覺好消滯麻醬菠菜($42)壓成圓柱體 上面和周邊都淋上麻醬搗散菠菜 與麻醬攪拌均勻 才發覺菠菜份量非常多麻醬好香 與菠菜產生強烈的化學作用 好好食翔龍小籠包($35/4隻)皮厚度適中 當然可以再薄少少餡料份量適中 夠香 一咬湯汁都爆發出來 不錯翔龍胡椒餅($48)很小的一個 微暖 皮脆 但餅皮太厚 肉餡太少 橫切面看只佔四分之一亦沒甚肉汁 一個字:差!紅油抄手($48/8隻)紅油消失了...手撕雞冷麵($58)配有青瓜絲 麵條屬軟身 醬汁偏淡不過手撕雞和麵條份量頗多 不俗侍應主動添茶 服務尚算殷勤不過埋單先知每人$8茶介...會唔會太多...
突然好想食上海菜
好多人等位 等左3,4個字先入得

蕎麥茶好香麥味 幾好飲 感覺好消滯
麻醬菠菜($42)
壓成圓柱體 上面和周邊都淋上麻醬
搗散菠菜 與麻醬攪拌均勻 才發覺菠菜份量非常多
麻醬好香 與菠菜產生強烈的化學作用 好好食
翔龍小籠包($35/4隻)
皮厚度適中 當然可以再薄少少
餡料份量適中 夠香 一咬湯汁都爆發出來 不錯
翔龍胡椒餅($48)
很小的一個 微暖 皮脆 但餅皮太厚
肉餡太少 橫切面看只佔四分之一
亦沒甚肉汁 一個字:差!
紅油抄手($48/8隻)
紅油消失了...
手撕雞冷麵($58)
配有青瓜絲 麵條屬軟身 醬汁偏淡
不過手撕雞和麵條份量頗多 不俗
侍應主動添茶 服務尚算殷勤
不過埋單先知每人$8茶介...會唔會太多...
2017-01-01 424 views
聖誕節周圍都人迫迫,都唔打算早去食野差不多8點幾先去食,見呢間等位不算太久,見不是太多人排隊就入左去食野打開個餐牌其實都多選擇,令我選擇有困難價錢6-70一樣多菠蘿咕嚕肉$68肉質好厚味道都不錯酸甜口感好菠蘿少左的翔龍炒飯 $68味道剛剛好適中料不是太多酸辣拉麵 $48但是覺得不太夠辣麵就好彈口蕃茄肥牛肉湯拉麵 $58呢個價錢就唔係太抵食味道冇愉..牛肉都唔係太多唔係幾夠味蜜汁火腿 $68係好抵食..原來脆卜卜是腐皮炸脆口夾埋包皮一齊食係好野味都唔係太油好香口不知道要收 $1 一位茶芥確實係貴左不是太值服務一般都可以4個人,每人大約100蚊
聖誕節周圍都人迫迫,都唔打算早去食野

差不多8點幾先去食,見呢間等位不算太久

,見不是太多人排隊就入左去食野
打開個餐牌其實都多選擇,令我選擇有困難
價錢6-70一樣多

4個人,每人大約100蚊
2016-12-25
  • 蜜汁火腿
2016-12-02 459 views
第一次因為難食到嘔寫評論!試左午市套餐 京蔥牛肉撈麵同紅油抄手 味道衰過街邊茶餐廳!紅油抄手冇紅油 京蔥牛肉冇京蔥 D野全部系甜又糊 真系未試過咁難食!成餐飯只飲左d茶 各位小心中伏!
2016-11-30 428 views
招呼不錯。點左兩個「一點一麵」午餐:擔擔麵,京蔥牛肉絲撈麵,蔥油餅,紅油抄手。明白圖片只供參考,但落差有點大。先講擔擔麵,花生味夠濃,但冇紅油,D麵好糊。京蔥牛肉絲撈麵,沒有京蔥,只有洋蔥。牛肉沒有鮮味。只馬虎打了一個豉油茨。蔥油餅,最為可取。夠熱,夠脆,不厚。紅油抄手:甜的,沒有紅油,食不到餡。點綴的炸蒜不再脆。這個午餐確是有點伏味。。。不會再來。
先講擔擔麵,花生味夠濃,但冇紅油,D麵好糊。
蔥油餅,最為可取。夠熱,夠脆,不厚。
紅油抄手:甜的,沒有紅油,食不到餡。點綴的炸蒜不再脆。
這個午餐確是有點伏味。。。不會再來。
2016-11-30
$68 (Lunch)
2016-11-26 301 views
li到環境唔錯,幾寬敞,坐得幾舒服😀😀😀li樣係紅燒肉拉麵擔擔拉麵同之前相比有D遜色,之前濃D好味D兒家就有D稀小籠包yummy勁多汁,必點店員服務態度好
li到環境唔錯,幾寬敞,坐得幾舒服😀😀😀
li樣係紅燒肉拉麵
紅燒肉湯拉麵
擔擔拉麵
擔擔拉麵
同之前相比有D遜色,之前濃D好味D
兒家就有D稀
小籠包
小籠包
yummy

勁多汁,必點
店員服務態度好

2016-11-12 258 views
第一次要寫一個咁差的食評,中點餐到埋單都係非常之差點了兩碗酸辣湯拉麵同一籠小龍包,侍應有再次同我確認是兩碗麵,點知都可以入漏一碗的單...果一碗酸辣湯拉麵,湯係仲淡過罐頭湯,材料極少,麵直情是放了幾日風乾的感覺。仲有,每人各收了8蚊茶介,果杯茶都唔知係咩黎,清水都好飲過佢最後食完拿拿臨埋單,見個經理call左埋單,但等左十幾分鐘都冇人黎,唯有再揮手叫埋單,經理再次call,但都係冇人拎單黎,最後要自己出去收銀度埋單。極度唔推介,食品同茶介收費同水平不符,服務好差,侍應上菜更是黑口黑面放在枱角。
第一次要寫一個咁差的食評,中點餐到埋單都係非常之差

2016-11-12
5 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
2016-08-03 872 views
點了兩個下午茶餐熏魚+海鮮煨麵;及雞丝粉皮+担担麵,熏魚同雞丝粉皮份量少得驚人,味道一般,熏魚似酸甜炸魚多啲,一頭霧水。海鮮煨麵的所謂海鮮完全無味,合上眼吃,完全食唔出是什麽,麵湯有奶味,担担麵肉碎都慳番,得花生醬味,勁難食
2016-08-03
Type of Meal
Tea
2016-07-25 789 views
之前來過一次食拉麵,但就覺質素普通,味道偏淡。上星期再光顧,主力試吓小菜及點心,就發現水準遠比拉麵好。當日下午我們叫了醉雞,韮黃饍糊,麻醬腐皮卷及白飯。腐皮卷外面是腐竹,而不是炸過很油的腐皮,包著紅蘿蔔絲,木耳等等素材料,再蘸上麻醬,口感清新,難怪差不多每枱客都有點這個冷盤,這個一定是招牌菜。醉雞酒味很濃,有一點偏苦,但我個人偏愛酒味,所以覺得很夠味,而且每件雞肉都很滑,沒有雞胸肉,特別一讚的是雞很滑但是全熟的,沒有一絲鮮紅的血絲,所以吃得很安心。另外,鱔糊也很出色,味道不太咸又濃郁,鱔糊很粗,又不會弄到很乾,有點像吃鰻魚的感覺。整體來講,此餐廳食物質素不差,而且不太咸或油膩,雖然拉麵質素一般,但小菜出色,而且不太趕客交枱,可以一試。

醉雞
韮黃鱔糊
2016-07-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 醉雞
  • 麻醬腐皮卷
  • 韮黃鱔糊
2016-07-24 1208 views
Happy Friday的下午,浪子一人在屋企附近,正想吃一些上海菜,就決定到翔龍一趟。翔龍的下午茶較一般下午茶時段早開始,由下午2時開始,剛好避過了上班族的午飯時間。門外早早已經豎起了下午茶的牌吸引顧客,看場內也已經坐了一半滿。下午茶的計法簡單,無茶錢無加一。一個套餐:小食+主食各一款,總共$45。想加飲品$5,甜品$10。可惜今天沒有蘋果茶供應,浪子我慳返$5。餐牌的照片吸引,雖然我都知照片只供參考,但大家還是可以先留意圖中最上的那個"麻醬腐皮卷",之後開估。先來主食肉絲兩黃面。肉絲和芽菜份量頗多,麵是炸起了一段時間的,靠個汁和配料的餘溫帶動。個麵本身的麵質算是紥實,沒有中空或易斷的問題,但可能因為已經落了氣,在肉絲和湯汁放面後,食下去感覺有種"剝離",就是與配料並不十分夾。小食之後送上,放上檯那一刻,浪子還以為上錯餐。雖然以$45包小食和主食,浪子都唔會咁不切實際期望你俾一大碟full size的小食。這個腐皮卷變成"棋子餅",就真的讓人哭笑不得。味道是可以的。麻醬充足,或者說腐皮卷被一開三。食落去都算有腐足的口感。但可惜以這種方式呈現,缺少了"卷"這種點心小食讓人咬下去應有的口

想加飲品$5,甜品$10。

可惜今天沒有蘋果茶供應,浪子我慳返$5。
肉絲兩面黃
肉絲兩面黃

麻醬腐皮卷
味道是可以的。麻醬充足,或者說腐皮卷被一開三。食落去都算有腐足的口感。但可惜以這種方式呈現,缺少了"卷"這種點心小食讓人咬下去應有的口感。

服務方面,真的如其他食評所語,很一般。不過衡量過以$45元一位的下午茶,實在沒有甚麼好挑剔了。

2016-07-15
2016-06-21 746 views
放假去康怡看完電影,出來已經差不多十點,餓到一個點,隨便入去一間上海菜,環境好寬敞,但我覺得裝修有點不倫不類翔龍小籠包$32皮薄肉汁鮮甜, 熱辣辣小籠包湯汁鮮甜, 皮不厚也不算薄,可能我好肚餓,我覺得味道一流,完全可以食多一籠花雕醉雞$68超香的花雕酒可惜雞肉唔夠入味,但雞肉質感幼滑,已經好過出面好多餐廳既醉雞賽螃蟹味道好淡,本身不喜歡青豆同筍,試左少少蛋白勉強都有小小海鮮的鮮美當晚我們還點了一碟翔龍炒飯$68,有蝦仁、雞肉、香蔥,雖然簡簡單單,但飯炒得粒粒分明,色澤非常均勻,略為囗味偏重食物就不會有大驚喜,不過價錢合理,上菜速度快服務相當好
翔龍小籠包$32
花雕醉雞$68
賽螃蟹

食物就不會有大驚喜,不過價錢合理,上菜速度快服務相當好
2016-06-11 672 views
個名有些混亂!龍翔餐廳抑或翔龍餐廳呢!?不過千其唔好去錯地方!約咗朋友午聚,真係開心啦!坐底後,發現有水煮牛肉麵配小籠包,兩樣都係我至愛嘩!水煮牛肉很嫩滑!麵的質感彈牙!味道唔錯!濃濃的!辣辣的!在夏天食可以出下汗!靚呀!小籠包肉質唔錯!湯多鮮甜!包皮適中!加上紅醋一齊食!
約咗朋友午聚,真係開心啦!
坐底後,發現有水煮牛肉麵配小籠包,兩樣都係我至愛

小籠包肉質唔錯!湯多鮮甜!包皮適中!加上紅醋一齊食!