2018-05-29 1127 views
牛骨煱味道:唔錯,如街外的牛雜串一樣煱料:只有牛肚牛膀牛肺,比較單調,但它們不會過份淋,不錯。總括: 若用此湯底打邊爐的話,我覺食耐左會好滯菜新鮮,如稻香蝦滑蝦味不足,但夠爽口大桶蠔不錯,但只有4隻,問對方點解只有4隻,對方話因今批蠔大隻d同菜單圖片係2份量=,='明晒補充:茶位HKD20/位花生HKD25/碟

牛骨煱
味道:唔錯,如街外的牛雜串一樣
煱料:只有牛肚牛膀牛肺,比較單調,但它們不會過份淋,不錯。
總括: 若用此湯底打邊爐的話,我覺食耐左會好滯

新鮮,如稻香

蝦滑
蝦味不足,但夠爽口

大桶蠔

補充:
茶位HKD20/位
花生HKD25/碟

2016-09-28 1209 views
放學後同學仔帶我們去金牌海鮮火鍋吃午飯,先來雪影叉燒包,香脆外皮配美味叉燒又幾唔錯!羊肚珍菌餃,真係很久沒有吃澄麵造的餃子,那通透的外皮帶出晶瑩感,饀料裏的羊肚珍菌是一種珍稀食用菌品種,因其菌蓋表面凹凸不平、狀如羊肚而得名,羊肚菌 含蛋白質,多糖,甲殼質,脂,磷酸鹽。餃子饀料還有有一種名貴果仁,但我一時想不起名稱,餃子味道比較清淡,我們五人茶聚,點選一籠半,合共六顆,第一次見酒樓咁靈活處理。蒸鮮魷尚可。不見油膩的蘿蔔絲酥,冇得頂!菜遠龍躉籠仔蒸飯,龍很滑、香,好味道!很滿足的一頓午飯!
放學後同學仔帶我們去金牌海鮮火鍋吃午飯,

先來雪影叉燒包,香脆外皮配美味叉燒又幾唔錯!
羊肚珍菌餃,真係很久沒有吃澄麵造的餃子,

因其菌蓋表面凹凸不平、狀如羊肚而得名,

羊肚菌 含蛋白質,多糖,甲殼質,脂,磷酸鹽。

餃子饀料還有有一種名貴果仁,但我一時想不起名稱,

餃子味道比較清淡,我們五人茶聚,點選一籠半,

合共六顆,第一次見酒樓咁靈活處理。
蒸鮮魷尚可。
不見油膩的蘿蔔絲酥,冇得頂!
菜遠龍躉籠仔蒸飯,龍很滑、香,好味道!
很滿足的一頓午飯!
2016-09-28
$106 (Lunch)
2015-02-02 2715 views
再次嚟金牌火窩,又有新發現!!脆响鈴原來是自家鮮炸的。侍應一扲入嚟,一陣油香撲鼻。放入至正的牛雜湯底數着一、二、三,拿上來,比一般火窩店吃到的脆响鈴鬆脆許多,真的不吃不可。花甲也有驚喜,勁鮮甜。放進番茄薯仔湯底,更顯其真彰。
花甲也有驚喜,勁鮮甜。放進番茄薯仔湯底,更顯其真彰。
2015-02-02
  • 脆响鈴
  • 花甲
2015-01-26 1958 views
終於試到傳說中的牛雜火鍋-金牌火鍋!!呵呵呵呵~D牛腩、牛雜好淋,量還算多,湯底好濃好甜。拼脆响鈴簡直一絕!各類丸類均很新鮮,做得出色,建議點四寶丸。點了兩碟白蘿蔔,完全吸收了牛湯的味道,簡直是人間美食呀~另外點了熟食牛腸,又是無得頂。太好吃,完全沉醉在滿桌的美食,忘了拍照。^^
2014-08-29
  • 脆响鈴
  • 牛腸
  • 白蘿蔔
  • 四寶丸
天氣開始凍, 打邊爐癮開始發作~ 短短兩星期內除咗小肥牛, 我竟然特登過海一星期內仲黎咗兩次金牌(分別同媽咪, 朋友)~兩個人竟然坐到架位, 太好了~ d staffs都好有禮貌介紹~ 小肥牛同金牌都係我打邊爐至愛, 各有各賣點, 難分勝負!! 金牌比起小肥牛價錢會貴少少, 但賣點係食材更加新鮮好有味道~叫咗什菌魚頭湯$98, 非常多料, 個湯非常甜, 所以臨走飲咗幾碗~牛頸脊$268(差不多size但比小肥牛貴$100)~ 但金牌切得厚身d, 好有牛味, 好有口感!!海中蝦$28一兩, 4隻係7兩, $196, 好貴~ 但媽咪鍾意, 無所謂啦~炸腐皮$48(比小肥牛貴$12)~ 但金牌新鮮炸得黎更加薄身, 薄到筷子夾會碎, 所以超新鮮超脆超正!!白牛柏葉$38(比小肥牛貴$9), 但比小肥牛切得大塊, 唔會熟咗縮咗水之後食唔到野!!西洋菜, 超級新鮮爽口, 連我食肉多過食菜嘅人都狂食菜~另外金菇$28(比小肥牛平$8)~, 脆鯇魚片$48, 合理~ 芋絲$28~ 粟米$38~ 西洋菜$28~ 豆腐$28(比小肥牛平$2)~可樂$15(比小肥牛貴$6)~總括, 又係非常滿意 我打邊爐

西洋菜, 超級新鮮爽口, 連我食肉多過食菜嘅人都狂食菜~

可樂$15(比小肥牛貴$6)~

總括, 又係非常滿意
我打邊爐至愛嘅飯堂~ 極力推介牛頸脊同<font face="Helvetica" size="3">炸腐皮~</font>
2014-12-18
  • 牛頸脊
  • 炸腐皮
2014-10-11 3204 views
蝦丸,算幾彈口,不過不能滾太長時間會鞋鞋地。美國肥牛,$98, 不是很多,都唔平。呢個菜,叫日本菜,$78一份,我以為係普通皇帝菜$38一份,我們重叫了2份。甘貴總之唔叫。都食左落肚,無得上數。響玲我的至愛,上台見到剛炸起的油,好脆,脆到不能太大力夾。$48有9個,算係甘,平時得6個,食到到喉不到肺。一家3口,打邊鍋,個牛湯底,$188, 內有牛什同牛骨x2,個湯底同出面牛腩麵甘好好味。我們一家是牛魔王。由於湯底特濃,所以不要食太貴牛肉,因為食唔到鮮味,丸都係,同埋個湯底內已有一些肉,不要叫太多。可能食唔晒,豆腐吸味超正。
蝦丸,算幾彈口,不過不能滾太長時間會鞋鞋地。
美國肥牛,$98, 不是很多,都唔平。
都食左落肚,無得上數。
響玲我的至愛,上台見到剛炸起的油,好脆,脆到不能太大力夾。
$48有9個,算係甘,平時得6個,食到到喉不到肺。

可能食唔晒,豆腐吸味超正。

2014-10-04
2014-02-06 4396 views
一行三人於大年初四打邊爐。訂枱時講明要限時兩個鐘。事旦啦,費事再諗去邊度。總共叫左:番茄暑仔牛肉粒湯底,細肥牛,娃娃菜,金菇,手打四寶丸,雜菇拼盤,脆鯇片,鮮腐竹,竹蔗水埋單共$760。食物全部上枱時都好乾淨,不過份量算細。肥牛都算軟滑同有牛味,唔錯。但湯底附設嘅牛肉粒就非常'鞋'同'un'。仲要係湯一滾就夾出黎食,唔係話煲到尾先食。d蔬菜同菇都算新鮮,上枱時都排得好整齊,唔會話好似亂草或垃圾咁樣。四寶丸就不過不失,無咩特別。侍應好主動加湯同收吉碟。服務不錯。只不過明明無人等緊位都正正兩個鐘就要我地埋單,扣左分。
埋單共$760。食物全部上枱時都好乾淨,不過份量算細。

仲要係湯一滾就夾出黎食,唔係話煲到尾先食。

四寶丸就不過不失,無咩特別。

2014-01-01 3879 views
繼續與大家—齊看看這店的火鍋手工料,這晚我們點了響鈴,四寶丸,手打鯪魚滑,韮菜餃和鳳城水餃等,也算做得不錯。上集講過除了牛雜湯底外,為免全部都太濃味,就加了一個皮蛋芫茜湯底,這湯底也不錯,或者與牛雜湯底相比就較普通,其實湯底夠清也有好處,可以食到材料的原有鮮味。上述手工料中響鈴據說是即炸,但也得攤凍才好食,響鈴放入牛雜湯底內一浸即起,入口口感變化相當複雜,有點脆口中帶點韌,而又有牛雜湯的濃郁香味,而將響鈴浸入較清的皮蛋芫茜湯底內略灼,入口充滿腐竹的香味,確有另一口味。四寶丸,牛丸打得夠彈牙,牛味濃郁;鯪魚丸入口不腥,但魚味濃郁;墨魚丸爽口彈牙;豬肉丸也打得夠韌度,入口鮮甜手打鯪魚滑,軟硬度適中,潤滑鮮味,魚味濃郁,配芫茜皮蛋湯底夠鮮味,但配牛雜湯底就有點怪。韮菜餃,韮菜餡料十分,鮮甜味美,配芫茜皮蛋湯底清香可口,但配牛雜湯底就被牛雜汁的味完全蓋過,失去了餃子原味。鳳城水餃,用料豐足,原隻蝦仁加入木耳、豬肉和鮮笋等,配芫茜皮蛋湯底清甜可口,爽口彈牙,而配牛雜湯底就有食麵舖的牛雜拼水餃的風味。太太食完也對這餐生日飯非常滿意,除了味道不錯外,最重要的是覺得一班朋友跟她慶祝,那種友情的溫暖更是
牛雜湯底加皮蛋芫茜湯底
上述手工料中響鈴據說是即炸,
響鈴
韮菜餃,
韮菜餃
鳳城水餃,
鳳城水餃

太太食完也對這餐生日飯非常滿意,除了味道不錯外,最重要的是覺得一班朋友跟她慶祝,那種友情的溫暖更是難得。
2013-12-27
牛雜湯底加皮蛋芫茜湯底
四寶丸
手打鯪魚滑
2014-01-01 2895 views
很久沒打火鍋,適逢太座生日,她的朋友相約食火鍋,最終就挑選了這店;如果以傳統火鍋來說,要寫一編食評只會從食材是否新鮮着筆,但很多時灼得不好也影響了食材的本質,做成對店舖的出品做成一點不公平,所以對純生料不打算作評價。然而時代進步了,做飲食行業者也推陳出新,推出了不少新款湯底,這晚就嚐試了其中一個又創新、又突別的牛雜湯底。—行五人,坐下後就準備挑選湯底,發現此店有一個外間少有的牛雜湯底,單點這湯底怕會太單調,問了職員加$20還可以加另—款湯底變成自選鴛鴦湯底,所以另一邊就加了皮蛋芫茜湯底。特別要提醬料,外間一般都有十幾款供選擇,而這店只有九款,但勝在到位,不會辣油一款,辣醬又一款,辣椒粒都兩款,多而無用,而這店當中用上白芝麻,混醬後在口內可增加口感,非常有意思。這晚生料點了肥牛,豬皮,西洋菜和蓎蒿,芋頭,蘿蔔和蠔,這些生料都算新鮮,當中蠔選用了美國蠔,灼過火也不會縮得太細,其餘上述幾樣都只是靠自己灼的工夫,無特別。牛雜湯底是個人很想推介的重點,湯底用了牛骨去熬煮,牛味濃烈,再加入牛雜蘿蔔一齊,上檯時就像街邊牛雜檔一般模樣,內裏有牛肚,非常爽甜彈牙;牛肺,淋軟可口;牛根,膠質重,淋軟之餘有
特別要提醬料,
,芋頭
芋頭

蘿蔔
蘿蔔
和蠔,這些生料都算新鮮,當中蠔選用了美國蠔,
美國蠔

牛雜湯底
牛雜湯底和皮蛋芫茜湯底
是個人很想推介的重點,湯底用了牛骨去熬煮,牛味濃烈,再加入牛雜蘿蔔一齊,上檯時就像街邊牛雜檔一般模樣,內裏有牛肚,非常爽甜彈牙;牛肺,淋軟可口;牛根,膠質重,淋軟之餘有咬口;牛膀,香味十足;牛腩,入口味濃而鬆軟;牛腸,不肥但卻非常嫩滑,光是吃湯底料也很滋味。
由於相片太多,另外點了一些手工料,將在下集再與大家分享。
2013-12-27
肥牛
豬皮
美國蠔
牛雜湯底和皮蛋芫茜湯底
2013-12-02 2275 views
星期六晚約一大班朋友食生日飯, 叫了兩個鍋, 一個係招牌牛雜鍋, 另下個是椰子鍋, 牛雜鍋味道不錯, 滿滿都是牛雜, 好豐富好似街邊的牛雜風味, 還有蘿蔔都夠味道,本人喜歡重味的所以椰子鍋只要淺嘗,味道清新打牛肉餃幾好。火鍋配料不是很多款式,手切牛沒有特別,竹笙和響鈴一般, 牛肉餃子味道似山竹牛肉比較特別,九菜餃不夠香, 貢丸都幾好食。服務上欠佳, 侍應好像發夢中,送食物時將碟上的水, 倒到枱上, 叫他們抺枱, 他們回答得閒先,又倒瀉啤酒, 經理都算有善,但仍需改進。

Other Info. : 晩上十時候,燕X BEER 特價好抵
2013-11-23
2013-11-17 2062 views
金牌火鍋,是我每二三個月會黎地方。朋友相聚,打邊爐最好,首先一定要叫牛骨鍋入面放了很多牛雜,味道濃郁,再叫了本地肥牛,牛味重,配合得好好另外叫了炸響鈴,是新鮮即炸的,沒有油益味,是天文我每次必叫食物朋友叫了花膠,有意外驚喜,因為爽爽地,又幾好味喎
金牌火鍋,是我每二三個月會黎地方。
朋友相聚,打邊爐最好,首先一定要叫牛骨鍋
入面放了很多牛雜,味道濃郁,再叫了本地肥牛,
牛味重,配合得好好
朋友叫了花膠,有意外驚喜,因為爽爽地,又幾好味喎
2013-11-15
2013-09-22 1682 views
主角係金牌牛雜鍋,勁足料,淨係食鍋入面D牛腩、牛雜都好飽架,最後都打包左一大碗腩雜返屋企,非常入味,真係好好味。大碟手切牛肉,十分正大碟雪花牛肉,一樣係好正一份唔知咩斑定咩眉,又係好好食仲有象拔蚌刺身,生食或者灼一灼食都好食,好鮮甜,但頗為貴就唔係咁抵囉朋友推介既響鈴,碌一碌就即食,係好味但食得唔多,太大個又漏桶蠔我就無咩興趣
大碟手切牛肉,十分正
大碟雪花牛肉,一樣係好正
一份唔知咩斑定咩眉,又係好好食
朋友推介既響鈴,碌一碌就即食,係好味但食得唔多,太大個又漏
桶蠔我就無咩興趣
2013-05-21 1365 views
一向沒有吃宵夜的習慣和癮,這夜全為了爭取時間聚舊而難得出去吃了餐宵夜。我們去了位於佐敦的金牌火鍋。一段時間沒有來過了,宵夜時段更是第一次。這裡10點多10時後入座全單會有88折。店內裝修光猛和衛生,我們被安排坐到梳化卡位,坐得舒適。食物方面選了3款我們都愛吃的,本地手切肥牛(大),象拔蚌和鮮炸腐皮卷。各款醬料以小樽裝著放在一個tray內,衛生整潔。有蔥,蒜粒,麻辣醬,花生粒,辣椒醬等等。這裡有約20款湯底,由於我們想吃得健康清淡點(平衡一下吃宵夜對健康的負擔,至少是心理上),我們選了海底椰湯底($58),湯底內頗多海底椰片和配料,味道清甜,不錯。本地手切肥牛($288),愛吃牛的我們看到已很開心。這肥牛肉質新鮮,不過如果能更鮮甜就更理想。象拔蚌($38/兩),我們點了一隻40兩的。味道頗鮮甜,這份量2個女子吃真是吃得頗過癮。象拔蚌上枱時亦擺得很企理。腐皮卷($48)看來色澤和味道都新鮮,吸了湯吃很好吃。除了食物和店內環境外,店員的有禮服務態度都令人滿意,雖然價錢稍貴,88折後都要一千九百多,不過整體來說,這是吃得滿意的一餐。
腐皮卷($48)看來色澤和味道都新鮮,吸了湯吃很好吃。
Other Info. : 一些其他資料供參考: 醬料$12/位,茶$8/位和花生$10/份。 有免費Wi-Fi供應。
$1000 (Last Night Supper)
2013-03-05 982 views
又係一年一度打邊爐友聚會, 很早前已經看到有關牛什湯底呢間火鍋店的宣傳單張, 一直都想試, 所以提議到呢間試下. 預約話只能食2小時……..唔係呀, 唔係放提……只能就曬各好友時間, 約8時入席. 去到外面帶位小姐話,如沒有人客等位, 也可以坐耐少少…………好彩去到, 無牛什湯底? 問吓, 原來牛骨湯底就等於牛什湯底.來到顏色好深, 攪下去真的有好多牛什在裏面,有磅,肺,肚,腸………….蘿白, 先飲一啖湯, 有D SO味, 但也可以接受. D牛什都已經蚊唸咗, 所以已經好入味,同埋好唸. 蘿蔔食到中間時間食,好正,夠入味又夠唸.開始叫火鍋料….. 款式不多, 大致分幾類, 海鮮, 魚, 丸,同餃子.叫了以下蝦丸好爽,好彈牙,食緊仲以為係食緊蝦,好有蝦味墨魚丸好爽,好彈牙,但係就無蝦丸味道咁神似餃子(什菇,唔記得叫乜)皮薄,料好多, 味道不錯午餐肉沒特別冰豆腐好吸湯味手切肥牛牛味濃,入口口感un un 地云吞皮薄,滑, d蝦好新鮮桂花X鮮甜脆口脆肉鯇肉好脆, 好大件, d肉都ok新鮮 竹苼ok牛肉丸好爽,好彈牙, d肉味好濃菜ok唔知點解, D湯越食越咸, 無水加的是清水,都咸得好緊要,

去到, 無牛什湯底? 問吓, 原來牛骨湯底就等於牛什湯底.

蘿蔔食到中間時間食,好正,夠入味又夠唸.

蝦丸好爽,好彈牙,食緊仲以為係食緊蝦,好有蝦味

墨魚丸好爽,好彈牙,但係就無蝦丸味道咁神似

餃子(什菇,唔記得叫乜)皮薄,料好多, 味道不錯

午餐肉沒特別
冰豆腐好吸湯味

手切肥牛牛味濃,入口口感un un 地

云吞皮薄,滑, d蝦好新鮮

桂花X鮮甜脆口

脆肉鯇肉好脆, 好大件, d肉都ok新鮮

竹苼ok
牛肉丸好爽,好彈牙, d肉味好濃

菜ok

唔知點解, D湯越食越咸, 無水加的是清水,都咸得好緊要, 我地估係d丸好咸,所以d丸食落就好夠味

有d掛住食唔記得影相...........

混醬中d XO醬最正
2013-03-01
  • 牛骨湯及各類手打丸
2012-01-07 646 views
朋友介給這間火煱店,說許多名人也惠顧.趁天氣冷,就試下啦!點了金牌牛骨湯底,只是湯底已要$158.份量無疑是很大,又有許多牛雜等,量可以,但味道超鹹.牛肉不錯,質地好! 約$158墨魚滑,好普通反而腐皮卷,想不到很不錯.服務態度也不錯,埋單每人約三百多元,不算抵食.
朋友介給這間火煱店,說許多名人也惠顧.趁天氣冷,就試下啦!

牛肉不錯,質地好! 約$158
墨魚滑,好普通
反而腐皮卷,想不到很不錯.

服務態度也不錯,埋單每人約三百多元,不算抵食.
2012-01-06