2016-01-21 615 views
旺角近先達條街越嚟越多舖頭開呢個米線見好似幾令甘就同朋友去佢呢度餐牌都好多嘢食應該米線同小雲卷同牛肉個d比較多人食價錢同南記差吾多食米線配豆漿其實好夾但吾係甘多米線舖都會有自己為左扮健康食米線就算想食牛都襯個蕃茄扮下食得好均衡飲食佢湯既蕃茄味吾會太濃,清清地加入左牛既小小油香,感覺滿足得嚟又幾健康牛肉佢都好嫩口,好似係放入碗之前就甘滾一滾,然後加埋湯甘整熟佢就岩岩好而且有好多好中意食既蔥見佢小雲卷同雲吞都好似幾吸引甘所以就決定叫粉有跟雲卷佢個雲卷幾似南記個個甘小小咸,味道好惹味豆卜加入湯吸味就好好食佢炸雲吞係細細粒甘入面既肉會較湯濃但幾so脆,好食過普通炸雲吞既皮加埋最愛既甜酸醬一流其實佢辣椒醬都吾錯“吾係得個辣字可以一試
旺角近先達條街越嚟越多舖頭開
食米線配豆漿其實好夾
但吾係甘多米線舖都會有
自己為左扮健康
食米線就算想食牛都襯個蕃茄扮下食得好均衡飲食

佢湯既蕃茄味吾會太濃,清清地
加入左牛既小小油香,感覺滿足得嚟又幾健康

而且有好多好中意食既蔥
見佢小雲卷同雲吞都好似幾吸引甘
所以就決定叫粉有跟雲卷
佢個雲卷幾似南記個個甘
小小咸,味道好惹味
豆卜加入湯吸味就好好食
佢炸雲吞係細細粒甘
入面既肉會較湯濃
但幾so脆,好食過普通炸雲吞既皮
加埋最愛既甜酸醬一流

• 蕃茄安格斯肥牛米線
  • 風味小雲卷
  • 一口小雲吞
2016-01-11 342 views
今日又收旺角,由7點一直做一直做,收工呢刻竟然無哂食慾,只係想快快脆脆食完碗米線就返去訓,係上小巴度發現左新開既台式麵線店,唔理3721就衝入去先。環境大、闊落、光猛,一踏入黎個人為之一振,坐低就嗌左碗招牌腩肉米線。腩肉超入味,睇落以為好乾,食落又另一回事,肉都炆得幾腍,唔洗點咬就鬆開,而且又唔會太肥全部係豬油膏,最啱怕肥既我!我就麻麻地豆卜,係朋友極力推薦下勉強食左粒,原來吸埋啲湯又係另一番風味!當然首先係個湯底好味先有咁既效果啦!麵又唔會太腍,軟硬度適中,我諗我下次快食一個粉都會再encore小雲川!

雖然小妹的體重一直急升,可是對「食」的迷戀一直沒有停下來。今次繼續覓食,早前在旺角發現了小雲川,食物質素不錯,而且仲有下午茶同宵夜時段,在百物騰貴的情況下感覺十分划算! 餐廳主打為米線,湯底味道中宗,酸酸辣辣,十分醒胃,而且辣度亦可以自行選擇,怕辣可以先點小小辣。不過配料方面暫時比較少,如果可以多元化一點,就可以迎合不同人士的口味,感覺會更豐富。餐廳裝潢花了點心思,湯碗亦印上可愛圖案。今次點了招牌腩肉同小雲卷米線,湯底味道令人十分回味,招牌腩肉軟腍入味,一咬就鬆開,味道香濃可口,而且口感不會太肥膩,十分容易入口。小雲卷其實是魚肉春卷,炸至黃金色,香脆可口,而且魚肉十分彈牙,口感一流!朋友點的蕃茄安格斯肥牛泡飯完全是誠意之作,因為牛肉質素一流,牛味香濃誘人,沒有半點雪味,而且脂肪分佈平均,肉質滑溜不粗糙,口感超級嫩滑。此外,湯底十分濃郁,蕃茄味道酸酸甜甜,相當醒胃。都教授美味雞翼,三款醬汁任君選擇,個人認為柚子最特別,味道清新香甜。
雖然小妹的體重一直急升,可是對「食」的迷戀一直沒有停下來。

今次繼續覓食,早前在旺角發現了小雲川,
餐廳主打為米線,湯底味道中宗,酸酸辣辣,十分醒胃,

就可以迎合不同人士的口味,感覺會更豐富。
湯底味道令人十分回味,招牌腩肉軟腍入味,一咬就鬆開,
味道香濃可口,而且口感不會太肥膩,十分容易入口。

而且脂肪分佈平均,肉質滑溜不粗糙,口感超級嫩滑。
此外,湯底十分濃郁,蕃茄味道酸酸甜甜,相當醒胃。

Other Info. : 建議增加配料選擇
2015-11-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 蕃茄安格斯肥牛泡飯
做GYM前,在旺角想簡簡單單食碗麵, 經過小雲川見座位都幾舒適就來這裡一試.生菜幼嫩新鮮.香辣牛筋是冷盤,但好夠味,而且牛筋位十分有咬口,有微微辣,勁開胃惹味,值得推介.* * * * *小雲卷 外脆腐皮包住魚肉,再點甜酸醬十分惹味.小食雞翼十分抵食 加3蚊有3隻,新鮮熱辣,味道不過不失.* * * * *蕃茄安格斯肥牛米線 蕃茄湯底十分濃郁夠蕃茄味, 再配上安格斯肥牛十分嫩滑,有入口即溶感覺.* * * * *豬腸腩肉米線 豬腸跟腩肉份量十分足夠,而且十分入味和淋身,但湯底略不夠濃味.

做GYM前,在旺角想簡簡單單食碗麵,

經過小雲川見座位都幾舒適就來這裡一試.
生菜幼嫩新鮮.

* * * * *
小雲卷 外脆腐皮包住魚肉,再點甜酸醬十分惹味.

小食雞翼十分抵食 加3蚊有3隻,新鮮熱辣,味道不過不失.

蕃茄安格斯肥牛米線
蕃茄湯底十分濃郁夠蕃茄味,

再配上安格斯肥牛十分嫩滑,

有入口即溶感覺.

豬腸腩肉米線
豬腸跟腩肉份量十分足夠,而且十分入味和淋身,

但湯底略不夠濃味.

• 蕃茄安格斯肥牛米線
  • 香辣牛筋
2016-01-04 436 views
我見這店好評比較多,所以去試試。我六點幾去到,竟然冇嘜人食。唔知係米佢剛剛準備好晚市。野食有點凍。1.酸辣米線味道一般,米線黎到已發脹。<唔知點解墨丸有些微凍,勝在湯底夠熱。2.小食-辣牛根我以為熱上。點知凍的。本身係米甘?? 還是未解凍?浸浸湯底好食d。3.小雲卷我覺得最好食le 個。夠脆夠熱夠味。入面好像係薄薄魚肉。4.肉燥飯。普普通通。價錢不貴。整體一般
我見這店好評比較多,所以去試試。
我六點幾去到,竟然冇嘜人食。
唔知係米佢剛剛準備好晚市。野食有點凍。

1.酸辣米線
味道一般,米線黎到已發脹。<唔知點解

墨丸有些微凍,勝在湯底夠熱。
2.小食-辣牛根
我以為熱上。點知凍的
。本身係米甘?? 還是未解凍?浸浸湯底好食d。
3.小雲卷

我覺得最好食le 個。夠脆夠熱夠味。入面好像係薄薄魚肉。
4.肉燥飯。
普普通通。

價錢不貴。整體一般
2016-01-03 250 views
昨晚乘坐巴士的時候,稍不留神電話就從手裡滑下,應聲倒地,屏幕也就如此粉碎了…下班後自己一人到先達維修,心情欠佳,只想匆匆解決晚餐所需。從火車站走過來,沿途留意四周的餐廳,發現小雲川竟然有我喜歡的蕃茄米線,便決定於此用餐。餐廳的裝潢以藍白色為主調,簡單而統一,而且燈光鮮明,令人感覺舒適。 餐廳主打田園蕃茄和招牌酸辣兩款口味的米線湯底,並提供豐儉由人的配菜以供選擇。  身為「健康達人」的我選了蕃茄素菜米線加墨魚餅,配料包括金菇、冬菇和蕃茄等等,種類及份量都頗多。 湯底方面比較清淡,蕃茄味不算濃郁,但沒有加入太多的調味而令味道變得虛假,所以感覺較新鮮。墨魚餅的外皮經過煎香,十分香口,而且口感彈牙,很不錯。其他配菜雖然顯得比較平凡,但清淡的味道更適合這個蕃茄湯底。 鍾愛雞翼的我也點了小雲雞翼當小吃,雞翼的外皮挺香脆,而味道甜中帶微辣,可惜雞翼不是十分熱辣辣,要不然應該會更好吃。  有別於一般麵店,小雲川沒有那種侷促的感覺,整體上較舒適。看著餐廳可愛的小雲碗,心情也釋懷了不少。雖然是日心情欠佳,但可幸小雲川讓我享用了一頓簡單而味美的晚餐,下次有事再臨旺角,定會想起它那突出的招牌圖案和小雲碗

下班後自己一人到先達維修,心情欠佳,只想匆匆解決晚餐所需。
蕃茄素菜米線加墨魚餅

小雲雞翼
有別於一般麵店,小雲川沒有那種侷促的感覺,整體上較舒適。看著餐廳可愛的小雲碗,心情也釋懷了不少。雖然是日心情欠佳,但可幸小雲川讓我享用了一頓簡單而味美的晚餐,下次有事再臨旺角,定會想起它那突出的招牌圖案和小雲碗。
蕃茄素菜米線加墨魚餅
2015-12-29 401 views
喺旺角行行下街搵lunch食見到先達對面有間酸辣米線個招牌都幾搶眼,粉藍色門口有個阿姐派傳單見都有d套餐都抵食,所以入左去醫肚入面環境主要藍白為主,都乾淨企理餐牌都好多唔同套餐選擇蕃茄安格斯肥牛米線 $48呢碗係朋友叫既蕃茄湯唔算話超濃(可能冇揀到特濃)不過清清地幾入味,湯入面都好多蕃茄蓉好多肥牛,而且D肥牛都唔韌比較軟滑雞扒小雲卷米線(小小辣) $38個人比較鍾意佢酸辣米線多過蕃茄湯個湯底夠哂酸,令人好開胃配菜都好多,酸菜芽菜同莞茜小雲卷係類似魚肉春卷,外皮小小脆啖啖肉都幾滋味雞扒就不過不失小小辣唔會好辣,鍾意食辣既可以揀辣少少米線份量都啱啱好食完唔會好口渴原味小雲雞翼 $18其實佢有$1雞翼可以揀不過d味特別d,所以我揀返原味黎試雞翼熱辣辣,帶點蜜糖味,夠脆口用黎送米線不錯鹵水牛展 $25冷盆黎,鹵水味香濃牛展夠哂厚,煙煙韌韌好爽口豆漿 $10推介呢度既豆漿,我揀左熱味道好濃,飲完令人覺得好滿足好舒服

喺旺角行行下街搵lunch食
見到先達對面有間酸辣米線個招牌都幾搶眼,粉藍色
門口有個阿姐派傳單
見都有d套餐都抵食,所以入左去醫肚
入面環境主要藍白為主,都乾淨企理
餐牌都好多唔同套餐選擇
蕃茄安格斯肥牛米線 $48
呢碗係朋友叫既
蕃茄湯唔算話超濃(可能冇揀到特濃)
不過清清地幾入味,湯入面都好多蕃茄蓉
食完唔會好口渴
原味小雲雞翼 $18
其實佢有$1雞翼可以揀
不過d味特別d,所以我揀返原味黎試
雞翼熱辣辣,帶點蜜糖味,夠脆口
用黎送米線不錯
冷盆黎,鹵水味香濃
牛展夠哂厚,煙煙韌韌好爽口
豆漿 $10
推介呢度既豆漿,我揀左熱
味道好濃,飲完令人覺得好滿足好舒服
2015-11-28
$50 (Lunch)
2015-12-26 351 views
與坊間一般的米線店不同,這店感覺上會比較高檔一點。店內正播流行歌曲,座位寬闊,坐得好舒服!我與朋友都愛飲豆漿,喜歡支裝的原味壹品豆漿$18@1入口豆味濃又好香純。蕃茄深海魷魚鬚米線 $45湯底特濃的蕃茄湯,酸酸地又好入味。份量好足,有多條魷魚鬚做餸,絕不馬虎!蕃茄墨魚餅米線$43釀了栗米粒在墨魚餅內,肉質厚實。雖然$40幾蚊一碗米線,但份量好大碗,好滿足!香辣小花菇 $23主要是秀珍菇和蟲草花。微辣的凍小食好醒胃,菇味好香濃。一口小雲吞 $25/5件炸得好脆身,脆卜卜風味小雲卷 $25/4件釀了滿滿的魚肉,入口鬆化酥脆。原味雞翼 $25/5隻原汁原味的雞翼實在是超入味,炸得透徹,雞肉好易嚼又滑嫩。旺角的鋪租貴係人都知,會繼續多多支持小店!
與坊間一般的米線店不同,
這店感覺上會比較高檔一點。
店內正播流行歌曲,
座位寬闊,坐得好舒服!
我與朋友都愛飲豆漿,
喜歡支裝的原味壹品豆漿$18@1
入口豆味濃又好香純。
蕃茄深海魷魚鬚米線 $45
湯底特濃的蕃茄湯,酸酸地又好入味。
份量好足,有多條魷魚鬚做餸,絕不馬虎!
蕃茄墨魚餅米線$43
釀了栗米粒在墨魚餅內,肉質厚實。
雖然$40幾蚊一碗米線,但份量好大碗,好滿足!
香辣小花菇 $23
主要是秀珍菇和蟲草花。
微辣的凍小食好醒胃,菇味好香濃。
一口小雲吞 $25/5件
炸得好脆身,脆卜卜
風味小雲卷 $25/4件
釀了滿滿的魚肉,入口鬆化酥脆。
原味雞翼 $25/5隻
原汁原味的雞翼實在是超入味,炸得透徹,雞肉好易嚼又滑嫩。
旺角的鋪租貴係人都知,會繼續多多支持小店!
  • 蕃茄深海魷魚鬚米線
  • 蕃茄墨魚餅米線
  • 原味雞翼
  • 壹品豆漿
  • 香辣小花菇
  • 風味小雲卷
2015-12-22 310 views
在旺角鬧市美食處處皆是而這家小雲川聞名已久碰巧經過便進去飽吃一頓咯~~蕃茄安格斯肥牛泡飯 $48肥牛很滑身,不會韌身嚡口飯粒一顆顆的,飽滿有嚼頭不會淋pat pat喔~湯底非常濃郁,不錯喝新鮮油菜 跟餐$7 單叫$10其實...真的很抵吃~所以食肉狂的我也要點上一碟~生菜翠嫩新鮮,份量也不少呢~都教授雞翼 3隻$18 5隻$25備有三款醬汁 - 柚子醬,香辣醬及沙律醬雞翼點上酸酸甜甜的醬汁,好吃!!點上最愛的鹵水牛展$25濃濃花椒味,帶點八角香氣厚切有份量,鹵得相當入味大家也吃得津津有味~風味小雲卷 $25脆卜卜的腐竹皮包著帶點芋頭味的魚肉瞬即成為大家的最愛!不消一回便吃光光~一口小雲吞 $25咯咯脆聲此起彼落,且不太油膩包著適量豬肉,一口份量剛剛好~當然不少得最愛的檸茶熱$10 凍 $13檸檬味濃郁,沒有偷功減料耶!最後少發現這個單眼嘜頭當然要為它拍照留念啦 ;D自己很喜歡這價格親民食物質素及環境也不錯喔!值得再三到來大快朵頤!
在旺角鬧市美食處處皆是
而這家小雲川聞名已久
碰巧經過便進去飽吃一頓咯~~
蕃茄安格斯肥牛泡飯 $48

肥牛很滑身,不會韌身嚡口
飯粒一顆顆的,飽滿有嚼頭
不會淋pat pat喔~
湯底非常濃郁,不錯喝
新鮮油菜 跟餐$7 單叫$10

其實...真的很抵吃~
所以食肉狂的我也要點上一碟~
生菜翠嫩新鮮,份量也不少呢~
都教授雞翼 3隻$18 5隻$25

備有三款醬汁 - 柚子醬,香辣醬及沙律醬
雞翼點上酸酸甜甜的醬汁,好吃!!
點上最愛的鹵水牛展$25

濃濃花椒味,帶點八角香氣
厚切有份量,鹵得相當入味
大家也吃得津津有味~
風味小雲卷 $25

脆卜卜的腐竹皮
包著帶點芋頭味的魚肉
瞬即成為大家的最愛!
不消一回便吃光光~
一口小雲吞 $25

咯咯脆聲此起彼落,且不太油膩
包著適量豬肉,一口份量剛剛好~
當然不少得最愛的檸茶
熱$10 凍 $13

檸檬味濃郁,
沒有偷功減料耶!
最後少發現這個單眼嘜頭
當然要為它拍照留念啦 ;D
自己很喜歡這價格親民
食物質素及環境也不錯喔!
值得再三到來大快朵頤!

2015-12-20 240 views
在旺角逛了半天快虛脫了,路過小雲川被其大大的招牌與光猛企理的店面吸引,似乎是家新派的米線專門店,正好又累又餓,一試無妨!以藍為主色的小雲川,招牌上有可愛的代言「人」雲仔,店面也很光猛,給人一種潔淨感覺,打破我對舊式米線店那種又擠又髒亂的印象。除了米線,也有飯類、各式小食、飲品可供選擇,還有各種套餐配搭,更划算!鰻魚肉燥飯 $52米線店居然有鰻魚飯?作為鰻魚迷的我不得不點一碗,飯面鋪得滿滿的,鰻魚、肉燥、酸菜、醃青瓜與蔥花各據一方。鰻魚軟身,沾著帶甜的鰻魚醬汁,與酸菜和醃青瓜的酸味互相配合。肉燥咸香非常下飯,不知不覺吃得碗底朝天。鹵水牛展 $25牛展鹵得入味又不過咸,可惜有幾片較硬身,要是肉質軟稔會更美味!風味小雲卷 $25炸得外脆內軟的招牌小食小雲卷很香口,沾點甜辣醬更惹味呢!熱豆漿 $10/杯吃得飽飽來一杯熱豆醬,順滑沒有渣,微甜又解渴。坐得舒舒服服吃完一餐,又可以去血拼了!下次逛累了可以再來充電!
鰻魚肉燥飯 $52
風味小雲卷 $25
炸得外脆內軟的招牌小食小雲卷很香口,沾點甜辣醬更惹味呢!
熱豆漿 $10/杯
吃得飽飽來一杯熱豆醬,順滑沒有渣,微甜又解渴。
2015-11-19
2015-12-19 306 views
呢間小雲川外表看似無乜特別, 橫掂食個快飯, 就抱著一試心態之下去食下啦, 咦! 點知入到黎好光鮮喎! 因為早食既關係, 我地成為左餐廳既第一枱顧客.小妹好鐘意食鰻魚, 而台式肉燥飯我都好LIKE架! 所以就叫左呢個鰻魚肉燥飯, 食落好得! 鰻魚又肥又厚肉又新鮮, 肉燥又保持到呢度菜既風味, 好味呀!友人叫左蕃茄安格斯肥牛米線, 牛肉都好鮮, 蕃茄又醒胃, 米線軟硬適中, 好得呀!幾廿蚊仲包埋個餐飲, 香港地真係買少見少啦!
鰻魚肉燥飯
蕃茄安格斯肥牛米線
幾廿蚊仲包埋個餐飲, 香港地真係買少見少啦!
2015-12-17
鰻魚肉燥飯
2015-12-16 274 views
旺角街頭尋尋覓覓,又到晚飯時間,想找一間較划算,但又不想吃茶餐廳。剛好經過先達一帶,逐一望望有什麼好吃,最後決定來到小雲川。餐廳是以自助形式,坐下後再望望餐牌,然後自行到收銀處點餐。雖然格局有點像茶餐廳,但感覺比較乾淨,不過燈光就比較光猛,有點刺眼。兩碗米線奉上,一人一碗,碗上印有可愛的小雲(ゝ∀・),是這裡的特色之一吧,非常Kawaii呢~這碗蕃茄安格斯肥牛米線/$48,米線彈牙,正所謂一分錢一分貨,肥牛雖比不上貴價般,但咬落肥膏不會多,不會太肥太韌,已算是不錯,再喝一口蕃茄湯,濃郁的蕃茄味暖在心頭,湯底是米線的精華所在,好喝!友人A先生分了少少腩肉雞扒米線/$42給小妹試試,單是看看覺得雞扒及腩肉都比較黑,但吃落雞扒厚切,啖啖肉,而腩肉亦惹味。再喝一口湯底,還是覺得蕃茄湯比較好。順帶一提,這碗米線可選擇辣度,由原味至大辣不等。餐廳以米線及肉燥飯為主,小食的種類選擇不多,我們點了兩款小食,其中香辣牛筋/$25,辣度可算是輕微,牛筋軟腍腍,質感有點像啫喱,味道一般般。雖小妹不吃雲吞,但有見這是炸雲吞,味道應能蓋過普通的雲吞味,而且看圖賣相亦吸引,就點了一客試試。一口小雲吞/$25比想像
腩肉雞扒米線
香辣牛筋
一口小雲吞
雖小妹不吃雲吞,但有見這是炸雲吞,味道應能蓋過普通的雲吞味,而且看圖賣相亦吸引,就點了一客試試。一口小雲吞/$25比想像中好吃,脆卜卜的表皮吃落「卡卡」聲,內裡的豬肉餡比例亦算足料,可是小妹吃過炸雲吞中的數一數二最好之一。
奶茶
另加$7點了一杯奶茶,要讚的是味道與別不同,大概想是加了燉奶吧!? 甜度雖比一般的較高,但每一口也滑一滑,帶有香濃的味道,沖得真的不錯。

雖只是吃米線作晚餐,但已是飽肚滿足,而大多數米線店與香港人模式一樣,快食快走,這裡能舒服地坐下與友人聊天,確是實惠推介(ゝ∀・)。
2015-12-08
腩肉雞扒米線
一口小雲吞
奶茶
2015-12-13 327 views
約咗友人lunch食米線,去到見到好多人系出邊排隊,好彩咁岩有人食完埋單,我哋兩個好快就入到去 環境很不錯, ,白色粉色整潔乾淨,坐得很舒服 亦都好乾淨小雲卷: 脆脆既腐皮很薄很鬆脆,脆脆既腐皮包住,煙韌既魚肉,魚肉味甚濃.雞翼逢叫麵就可以加一蚊換一隻都幾抵食,有3個唔同既醬,雞翼落左蜜糖,食落幾香,值得一試。熱豆漿甜度岩岩好雞扒酸辣米線 好大碗,有好多菜芽,個湯底茜酸好好味,湯底無味精,飲完不口渴。米線幼身食爽口彈有米漿既味。雞扒係炸得剛好好脆口,雞扒嫩口,個碗好可愛。小雲川除了有台灣肉燥飯,還有酸辣的米線、特色小食, 蕃茄湯底米線或泡飯。
小雲卷

熱豆漿甜度岩岩好

雞扒係炸得剛好好脆口,雞扒嫩口,個碗好可愛。
個碗超可愛
2015-12-01
2015-12-09 294 views
喺旺角行行下街搵lunch食見到先達對面有間酸辣米線個招牌都幾搶眼,粉藍色 門口有個阿姐派傳單見都有d套餐都抵食,所以入左去醫肚入面環境主要藍白為主,都乾淨企理 餐牌都好多唔同套餐選擇 蕃茄安格斯肥牛米線 $48 呢碗係朋友叫既蕃茄湯唔算話超濃(可能冇揀到特濃)不過清清地幾入味,湯入面都好多蕃茄蓉好多肥牛,而且D肥牛都唔韌比較軟滑 雞扒小雲卷米線(小小辣) $38個人比較鍾意佢酸辣米線多過蕃茄湯個湯底夠哂酸,令人好開胃配菜都好多,酸菜芽菜同莞茜小雲卷係類似魚肉春卷,外皮小小脆啖啖肉都幾滋味雞扒就不過不失小小辣唔會好辣,鍾意食辣既可以揀辣少少米線份量都啱啱好食完唔會好口渴 原味小雲雞翼 $18其實佢有$1雞翼可以揀不過d味特別d,所以我揀返原味黎試雞翼熱辣辣,帶點蜜糖味用黎送米線不錯 鹵水牛展 $25冷盆黎,鹵水味香濃牛展夠哂厚,煙煙韌韌好爽口 豆漿 $10推介呢度既豆漿,我揀左熱味道好濃,飲完令人覺得好滿足好舒服
喺旺角行行下街搵lunch食

見到先達對面有間酸辣米線個招牌都幾搶眼,粉藍色

門口有個阿姐派傳單

見都有d套餐都抵食,所以入左去醫肚

入面環境主要藍白為主,都乾淨企理

餐牌都好多唔同套餐選擇

蕃茄安格斯肥牛米線 $48

呢碗係朋友叫既

蕃茄湯唔算話超濃(可能冇揀到特濃)

不過清清地幾入味,湯入面都好多蕃茄蓉

原味小雲雞翼

原味小雲雞翼 $18

其實佢有$1雞翼可以揀

不過d味特別d,所以我揀返原味黎試

雞翼熱辣辣,帶點蜜糖味

用黎送米線不錯
鹵水牛展

冷盆黎,鹵水味香濃

牛展夠哂厚,煙煙韌韌好爽口
豆漿

豆漿 $10

推介呢度既豆漿,我揀左熱

味道好濃,飲完令人覺得好滿足好舒服
$70 (Lunch)
雞扒小雲卷米線
2015-12-04 477 views
又到了「Happy Friday」!約了朋友放工後在旺角看電影,在看電影前在通菜街找間餐廳來個快的晚餐。經過小雲川,被餐牌的蕃茄湯底吸引,就決定進去一試。一坐下就點了蕃茄素菜米線($40),蕃茄湯底有原味及特濃味,喜歡較清淡的我選了原味。蕃茄湯底雖也有用茄膏煮,但亦用上新鮮蕃茄,味道不錯;米線份量很多,而且煮等時間控制很好,爽口彈牙;配料方面亦同樣份量多,而且有不同種類的菇,包括草菇、冬菇、蘑菇等,這些菇配蕃茄湯很適合!米線是用上餐廳特製的小雲碗盛著,看著都覺得開心。 因為點等是素菜作配料,所以另外點了風味小雲卷($25)來當另一種配料。小雲卷其實是魚肉春卷,煎得外表非常香脆,內裏的魚肉彈牙,配以泰式辣醬,讚! 最後加了個熱豆漿(+$5),味道不錯~通常吃麵的地方衛生情況欠佳,但小雲川卻是「乾淨企理」,而且湯底味道清新不像加了味精,米線跟配料的份量麵很多,價錢亦屬親民,是旺角吃米線的好地方。
又到了「Happy Friday」!
經過小雲川,被餐牌的蕃茄湯底吸引,就決定進去一試。
蕃茄素菜米線
蕃茄素菜米線
風味小雲卷
熱豆漿
最後加了個熱豆漿(+$5),味道不錯~

Other Info. : 餐廳正在做優惠,凡惠顧滿$50就獲利一個印象,儲齊不同數目就可以換不同的食物~
2015-11-27