2019-11-09 2700 views
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。點了一個八珍豆腐煲同大鱔滑雞煲,豆腐煲很快就上了車不過未就淡咗一點,冇乜特別。之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。在這兒食飯人山人海不停有客排長龍都要食他們的煲仔飯。不過如果要等咁耐我就未必再來了
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。
1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。

之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...
大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。

2019-11-09
2019-10-13 2729 views
因為知道這間出名,所以早一點來食,點知都要等半小時,來到緊係要食煲仔飯,點知都要等半小時 味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味 見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味
見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
窩蛋牛肉飯  加臘腸
窩蛋牛肉飯  加臘腸
2019-09-03 2685 views
上次去坤記食嘢,個呀叔好串口下🙈🙈🙈,今時唔同往日,市道開始麻麻🙈🙈,大家都無乜心機岀街食飯😂😂,可能影響咗生意啦,呢日去排咗15分鐘倒就入得👍🏾👍🏿,然後問呀叔嘢呀叔都勁好人咁慢慢答我哋🙈🙈🙈。叫咗好幾樣嘢:椒鹽魷魚,新鮮夠鑊氣,豉汁炒蜆,又係好味道, 豉椒好香。煲仔飯一貫好食,飯焦亦好正👍🏿👍🏿👍🏿,其他都唔差,服務態度真係好咗好多嗰下驚喜。😚🤪😚🤪

2019-08-03 2039 views
Ok food with messy crowded local food feeling. BUT the service is really bad, not respect guest at all, never seem this before. Ppl don’t have to eat at here and they don’t own you anything. It’s just not worth to take cheap food with this attitude.
2019-07-09 2569 views
慕名而來食佢的煲仔飯選了臘味滑雞飯 臘味好食 滑雞非常嫩滑但份量較少 臘腸潤腸各半條再加一嚿臘肉🤨豉油不會過甜 味道調得唔錯不過飯才是主角可惜飯焦不多 而且不是全煲底都有亦不能成塊飯焦起到出來 有點失望反而枝竹牛腩煲 比煲仔飯出色枝竹超入味 牛腩冧得來仍有一點咬口 煮得啱啱好 仲要有超大嚿bonus牛筋! 值得推介!椒絲腐乳通菜 正常但偏油是日沒有我最愛的九肚魚唯有退而求其次食椒鹽鮮魷 鮮魷好細粒算是做到爽而不韌 可惜炸粉略厚椒鹽味亦一般 唔夠惹味
臘味滑雞飯

椒鹽味亦一般 唔夠惹味
2019-07-07
枝竹牛腩煲
2019-05-21 2277 views
🍚坤記煲仔小菜🍚🔸白鱔滑雞飯$105等大概30-45分鐘是必須的一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的主角白鱔大大舊而且沒泥味,有魚油香味❤️🔹京都鴛鴦骨$110酸酸甜甜味道令人胃口大開等待⌛️的時間是絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻
🍚坤記煲仔小菜🍚
🔸白鱔滑雞飯$105
等大概30-45分鐘是必須的
一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的
主角白鱔大大舊而且沒泥味,有魚油香味❤️
🔹京都鴛鴦骨$110
酸酸甜甜味道令人胃口大開
等待⌛️的時間是絕對值得👍🏻👍🏻👍🏻
  • 白鱔滑雞煲仔飯
  • 飯焦
秋風起,又到了吃煲仔飯的季節。6點幾打電話去訂枱不過坤記說要8點半才有位,帶著一顆執著要吃煲仔飯的心衝去西環,竟然等了5分鐘就有位😎點了最愛的白鱔排骨煲仔飯,由於即叫即做等了半個小時才上菜, 但是一打開煲蓋聞到香噴噴就知道值得了🤤🤤豉汁排骨醃得非常入味,肉質也很稔身,新鮮的白鱔入口爽口彈牙,煲仔飯的飯焦分量和硬度剛剛好,越吃越上癮😋😋除了煲仔飯之外另一樣必點的就是豬骨煲,湯底非常足料而且清甜,裡面有大量的豬骨和啖啖骨膠原的根和軟骨,還有粟米、蘿蔔、雞腳、馬蹄等等, 如果一行有幾個人的話不妨試試👍🏻。作為煲仔飯巨頭之一,除了本地人還有遊客會慕名去坤記排隊,如果不想等的話大家最好提早訂枱啊〜
2018-10-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-04-27 1491 views
第一次去坤記,當然是要點佢地出名的煲仔飯。聽朋友介紹,坤記的煲仔飯會起到成塊飯蕉,十分期待。我們點了豬骨煲和白蟮臘腸煲仔飯。白蟮味道不錯,但加$20一條臘腸就有點貴。最後沒有吃到傳說中成塊起的飯蕉,有點失望。

2019-04-10 1442 views
不要以為有什麼高雅裝修,老闆娘態度也是看她的心情時好時壞,但是卻,不要管這些起,這裡的煲仔飯,這裡的小炒讓你欲罷不能,久久不會忘懷,煲仔飯實在是以絕望喜歡排骨黃鱔味,濃郁鹹香,我總能把一煲都吃完!
2019-03-31 2307 views
聽說坤記很出名,所以我們前兩天已經打電話來訂枱。還未到六點,門口已經排長龍啦! 由於我們晚飯後會上朋友屋企玩,所以我們都很快就點菜了:椒鹽九肚魚 - 炸得剛剛好,不會有厚,外面金黃色,內面就是白雪雪的魚肉 椒鹽豆腐 - 我最愛,想吃點健康但又香口的,一定椒鹽豆腐 🤣 真是外脆內嫩 蝦醬炒通菜 - 炒得很有風味,但個人覺得很鹹 豉椒炒涼瓜 - 這個很好吃,涼瓜很甘 臘味田雞煲仔飯 - 重頭戲就是煲仔飯,這個煲仔飯很大,有很多田雞,田雞肉很滑,飯焦很脆,連平時不吃飯焦的我都爭着吃 白鱔滑雞煲仔飯 - 煲仔飯怎能只點一煲,我們還點了這個。由於我比較怕有骨,所以只吃了一小片魚,但是都覺得很鮮,雞肉又很滑 食物真的是好吃,但是店員的服務態度就真是一般了,可能真是老字號吧。
聽說坤記很出名,所以我們前兩天已經打電話來訂枱。

還未到六點,門口已經排長龍啦!

由於我們晚飯後會上朋友屋企玩,所以我們都很快就點菜了:

椒鹽豆腐

蝦醬炒通菜 - 炒得很有風味,但個人覺得很鹹

蝦醬炒通菜

豉椒炒涼瓜 - 這個很好吃,涼瓜很甘

豉椒炒涼瓜

臘味田雞煲仔飯

白鱔滑雞煲仔飯

椒鹽豆腐
豉椒炒涼瓜
臘味田雞煲仔飯
白鱔滑雞煲仔飯
2019-03-31 1315 views
究竟運氣有幾好先可以walkin&冇俾人鬧&廿分鐘上齊餸?回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌗🌑🌑服務:🌕🌕🌗🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:HKD220/Pal  等待時間:walkin, 20mins◆Summary◇‼️記住訂位‼️超貼地舊式煲仔飯店,唔好奢求服務態度。極力推介椒鹽九肚魚,煲仔飯略貴但味道出色,炒菜夠曬鑊氣份量頗大。整體性價比中等偏上。————————————————————————◆白鱔排骨煲仔飯+臘腸◇HKD105+20 😋白鱔肉質鮮嫩,滑得黎好彈牙; 排骨同臘腸就普普通通。飯粒分明,淋上特質濃稠甜醬油更係開胃非常。最後的飯焦偏油,不過好香脆,亦唔黐牙。◆椒鹽九肚魚◇ HKD90 😍爆分推薦❗️火候啱啱好,薄薄一層炸粉,外脆內嫩,外表炸得乾身,入面仲保持到魚肉嘅濕潤。椒鹽香味突出,一啖啤酒一啖魚,夠曬豪放。◆豉椒炒蜆◇ HKD82 😋好夠鑊氣,蜆肥美冇沙,又一下酒利器。💁🏻‍♀️我地5:40pm去到排隊walkin, 排第二,最後好似總共入左3檯walkin。所以最好提早訂位,唔好挑戰運氣😂💁🏻‍♀️都話姐姐
究竟運氣有幾好先可以walkin&冇俾人鬧&廿分鐘上齊餸?

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

白鱔排骨臘腸煲仔飯

◆白鱔排骨煲仔飯+臘腸◇HKD105+20 😋

◆椒鹽九肚魚◇ HKD90 😍

◆豉椒炒蜆◇ HKD82 😋
好夠鑊氣,蜆肥美冇沙,又一下酒利器。

💁🏻‍♀️都話姐姐態度好惡,又話上菜要成個鐘,我地都冇遇到,但係可能因為時間尚早冇咩參考價值
白鱔排骨臘腸煲仔飯
2019-03-28 747 views
前幾日同幾個朋友去食,book左七點鐘四人台,去到時未有太多人,安排左我地系最入邊廚房出口果張圓台。因為系收工由公司行去食,大家都帶住背囊或者公事包,見我地張台底有多幾張凳就用來擺袋。於是被人鬧,“你地得幾個人,用甘多張凳?”我地又唔系去其他台攞凳,同埋大把位未有人坐,唔明有咩問題。但系唔想嘈交,即時話,如果一陣有人要用,我卑返張凳你呀。個阿姐冇再出聲,但系好唔高興甘望我。都唔明我做錯d咩...叫左個煲仔飯等左成一個鐘,其他四五個送已經全部食晒,於是想睇下個煲仔飯系咪漏左單。問佢系咪仲有個煲仔飯,又被人凶,未得,系要等甘耐架。食完之后即刻叫我地走。我等個煲仔飯都等左一個鐘,你卑多我一分鐘都唔得?完全系店大欺客,態度奇差,質素奇低。

完全系店大欺客,態度奇差,質素奇低。
2019-03-21
2019-03-25 963 views
半年嚟冇食,今晚食返夠本先,如果各位想環境好,服務好的食客,咁就唔使嚟都得啦,因為全店女性都十分十二寸。包括老闆娘坤記必食梗係煲仔飯排骨煲仔饭90蚊,頭圍一般半小時有得食,排骨醃得入味,鬆化,豉油又調味煑得刚好,呢兩年换咗新款瓦煲,煲飯飯焦冇痴底,但又有飯焦,唔太焦,又好味,可以每粒飯都食晒冇浪费。貴妃雞135蚊半隻,D雞有雞味又滑,好過好多飯店酒家賣D乜雞物雞,老闆娘話係新鲜雞整㗎。豉椒炒蜆80蚊,炒得干身D,但個汁落太多糖,偏甜油浸筍殼魚110蚊,炸得鬆脆。好正奉勸各位,想食煲仔飯就必先訂位好啲,唔係walk in 冇位就掃興啦。煲仔飯只做晚市,午市只做碟頭飯及小菜。午市經常有遊客碰釘白行。

坤記必食梗係煲仔飯

油浸筍殼
  • 豬骨煲
  • 羊腩煲
2019-03-25 640 views
號稱係全西最 jeng shit 嘅煲仔飯,真係要 check check 有乜咁巴閉,六點幾去,雖然全場爆滿,但係等左十幾分鐘就可以入座,食左兩款煲仔飯,#窩蛋牛肉飯 $95 同埋 #臘腸滑雞煲仔飯 $120,絕對係我食過嘅最貴煲仔飯,打其他為炭火燒,但整體個炭味冇乜,滑雞就一般,臘腸正頭冇肥得瘦唔太好食,而窩蛋牛肉就普通滑牛黎架姐,係流心嘅窩蛋叫做有啲睇頭,整體冇乜特別,成煲嘅精粹優點只係得個飯焦可以讚,個飯焦係靚係脆而且係好有炭火味,其他真係碎料,經過嘅話可以試一次個名氣就算 🤡
久聞其名,即管去試下。晚飯時段,才6:30,都未滿坐,就要我們兩人搭檯塞在已經坐了6個人的8人檯。檯底放滿雜物,很不舒服。坐底即落單,煲仔飯要40分鐘才到。隔離兩個早我們很多已經落單的等了一個多鐘都無得食,結果怒氣沖沖的走了。店員只是說「隨便」田雞煲有鑊氣,但「老」到好似柴皮。白鱔煲的白鱔就肉「梅」無質感。價錢又唔平,真係食大快活或者一粥麵好過。完全失敗,Never go again!

完全失敗,Never go again!
2019-03-16
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)