2016-04-17 410 views
今日喺油麻地完成工作後,突然之間好像食件甜品再返屋企。好在油麻地都喺平民小食嘅天地,尤其去到廟街,食店一間接一間~行下行下就被我搵到一間甜品店,見到門口貼住嘅menu都幾啱我口味,於是索性就入去坐低。可能時間尚早,裡面空無一人。 於是我叫左件焦糖燉蛋。一端上黎就feel到有d熱,證明真喺即叫即整喔!單純賣相就已經好吸引,蛋黃色的燉蛋上有粒士多啤梨做裝飾。挖了一羹,焦糖糖衣十分香脆,燉蛋又軟又滑,又暖笠笠,可見火力啱啱好,燉蛋未至於出現凹凸表面,真正叫做外脆內軟,甜而不膩,食完一整個都唔會覺得非常滯~推薦!

2015-12-20 308 views
下午在街走了幾小時,感覺有點口渴,經過一甜品店,便決定入來坐坐,可以休息一回,飲杯甜品又可以滿足下口渴感。臨近黃婚時間,甜品店人不多,環境尚算坐的舒服。這杯生果汁,味道不過不失,也沒有什麼特別好味或不好味,但以這個價錢的飲品確實有點貴。***************隨便找一張枱坐下,然後取了餐牌看看,這餐牌都幾靚,以花為主題。看看有什麼甜品,突然心血來潮想飲木瓜鮮奶,便要了一杯,HKD25。喝下一口,其實很香木瓜味,因為是配鮮奶,奶味不會很重,但甜味有點多,相信是加了糖水,所以感覺也是不過不失。

***************

$25 (Tea)
2015-11-29 299 views
下午行到攰,同老豆去叹个下午茶,地理位置非常好穩,就係甘肅街附近,下午時段唔係太多人,裡面不是很大,有9-10張臺左右,我點了心太軟,老豆要薑汁湯丸糖水。糖水好快上,湯丸較細粒,薑汁糖水比較辣,湯丸餡芝麻甜度適中,糯米皮軟硬適中;心太軟大概等了半個鐘先上,用勺子一整開,裡面d朱古力好似流心甘慢慢流出來,外面噶朱古力蛋糕唔會過甜,距旁邊配個雪糕,雪糕有幾個味可以揀,我揀了士多萆梨,唔知係咪天氣凍噶原因,雪糕有d硬,不過總體都幾好。两个人先61蚊,唔贵,比较抵吃。
心太軟
薑汁芝麻湯丸
两个人先61蚊,唔贵,比较抵吃。
2015-11-28
$30 (Tea)
心太軟
薑汁芝麻湯丸
  • 心太软
  • 木瓜椰汁炖燕窝
2015-11-13 155 views
剛與友人食完午飯, 已經好想搵糖水店坐坐。見到這店門就開了, 但未著燈, 以為未開門, 點知都叫我們進內, 好有包場的感覺。即叫即撞木桶豆腐花- 簡單真係幾好, 一上豆腐花時已見熱辣辣, 應該真係即叫即撞, 入口即溶, 好滑好軟, 果然係招牌。黑白棉棉冰有好多配料, 甜度適中, 但本身芝麻味不多, 味道偏淡, 靠爆珠、啫喱粒的Q彈補救
即叫即撞木桶豆腐花
即叫即撞木桶豆腐花
2015-06-07 229 views
響佐敦食完雞煲最好食一個冰凍嘅甜品,於是嚟左依一間幾多人讚好嘅甜品小店"三英甜品",八點左右人客不多,我叫左芒果雪花冰$36,雖然價錢咁平但份量亦十足!顏色鮮豔再配小丸子同涼粉粒伴碟,食落非常透心涼!朱古力雪榚涼粉$28,涼粉其實最重要係夠凍,只要夠凍再配埋雪榚,簡單而美味!六十幾元就令我有一個完美嘅結尾,我一定會再返嚟支持!
朱古力雪糕涼粉
芒果雪冰
2015-05-10
$32 (Other)
朱古力雪糕涼粉
芒果雪冰
2015-05-14 174 views
係附近dinner完,未夠喉,於是就決定食甜品補數~見到呢間個餐牌都幾多選擇,所以就黎try try😊 好味,清新,有四個層次:椰青水,椰子肉,海澡,果凍👍 賣相吸引,芝麻味濃👍清新,唔太甜,不錯~有機會會再黎食,試下個木桶豆腐花😃
原隻椰皇凍

好味,清新,有四個層次:椰青水,椰子肉,海澡,果凍👍
黑芝麻豆腐雪花冰

賣相吸引,芝麻味濃👍
芒果雪花冰

清新,唔太甜,不錯~

有機會會再黎食,試下個木桶豆腐花😃
2015-05-14
$35 (Last Night Supper)
原隻椰皇凍
黑芝麻豆腐雪花冰
芒果雪花冰
2014-11-08 289 views
食完飯......一定要食甜品!環境,入到去都好焗,最後開左冷氣又超凍!不過店員服務態度都可以接受!起碼要求完, 唔會黑你面!~幾個朋友,叫左幾樣野食一齊試...其實唔知黎呢到應該試中式定西式好!朱古力CAKE  雖然睇得出雪左好耐,味道又OK WOR!好濃味!三色CAKE 呢個真係一般!呢個又幾好食,凍食好!價錢合宜!
食完飯......一定要食甜品!

環境,入到去都好焗,最後開左冷氣又超凍!
不過店員服務態度都可以接受!
起碼要求完, 唔會黑你面!~

三色CAKE 呢個真係一般!
呢個又幾好食,凍食好!價錢合宜!
2014-11-02
2014-02-14 313 views
今年情人節適逢元宵,在這中西情人節十九年一遇的好日子,決定做個精明的消費者,在這甜品店附近的「十八座狗仔粉」吃過一頓價廉味美的晚餐後,閒逛一會,來到這店子吃甜品,才帶著滿肚子的甜蜜回家。揭開印刷精美,色彩繽紛,令人食欲大增的餐牌,細心翻閱。不多時,便發現一款既應節,又吸引的甜品。是店中推介甜品之一的「薑茶三英湯丸」($20),正是慶賀年宵的不二之選,甜甜蜜蜜的湯圓,也正合情人節享用。這湯丸的賣相是挺好的,六顆湯丸共有三種餡料,每款兩顆,分別是紫色外皮的豆沙餡湯丸、綠色外皮的花生餡湯丸和白色外皮的芝麻餡湯丸。三款湯丸的味道適中,湯丸皮也不會太厚和韌,是及格的出品。三款湯丸中,芝麻餡湯丸素為自己所喜,花生餡湯丸也能得到自己的歡心,相對來說,豆沙餡湯丸雖非自己的那杯茶,難得一吃,這晚也樂得嚐試不同的湯丸味道。較令人失望的反而是薑茶,薑味不夠濃,而且不知道為甚麼喝來感到有點苦味。不過在這中西情人節十九年一遇的好日子,有情人固然甜甜蜜蜜,未有情人的也希望甜甜蜜蜜,這丁點苦味又算是甚麼呢?
這湯丸的賣相是挺好的,六顆湯丸共有三種餡料,每款兩顆,分別是紫色外皮的豆沙餡湯丸綠色外皮的花生餡湯丸白色外皮的芝麻餡湯丸
三款湯丸的味道適中,湯丸皮也不會太厚和韌,是及格的出品
。三款湯丸中,芝麻餡湯丸素為自己所喜
,花生餡湯丸也能得到自己的歡心
$20 (Other)
Celebration
Valentine's Day
4K
2014-01-19 474 views
11-1-2014(Sat)同男友食完韓燒後,我仍然覺得唔太滿足,可能因為我食唔到辣泡菜,而俾男友晒.我o地行去旺角,男友就話食甜品啦,我o地邊行邊搵.行到寧波街,佢想帶我去一間好食o既糖水舖,但原來執o左,變o左十八座狗仔粉,咁我o地繼續北行,行到o黎吳松街舊公司附近,見到間新開甜品店,我o地記得以前係一間幾舊o既糖水舖,而且係幫趁過,o衣o家上o黎睇返原來係松記.我o地o係門外睇睇menu,有心太軟西式甜品,但我想食綠豆沙o個啲,行去隔幾個舖位o既綿綿冰?唔…記得以前食過,麻麻,再睇睇吓menu,原來都有港式糖水,又有小食,又有顏色好靚o既’蛋糕’,但原來係三色雪糕批,咁就試呢間啦.不過o岩o岩full晒,就等吓吧.而原來一直企o係門口o既女人係職員o黎,佢同裡面o既男人示意有兩個人等位,突然即刻又有位喎.我o地坐低後睇再細心睇menu揀,對面o既女人介紹佢食o緊o既一陣羶味o既雞翼好食,話咩孜孜雞翼.我答落o左孜然粉o既雞翼.之後佢推介香蕉紅豆卷,可惜係炸,我開始feel到自己熱氣,所以唔揀呢個.而佢就繼續介紹我食原隻寒天椰皇凍,會舒服啲.我見佢咁熟呢o度啲o野,就問佢係咪熟客?

我o地坐低後睇再細心睇menu揀,對面o既女人介紹佢食o緊o既一陣羶味o既雞翼好食,話咩孜孜雞翼.我答落o左孜然粉o既雞翼.之後佢推介香蕉紅豆卷,可惜係炸,我開始feel到自己熱氣,所以唔揀呢個.而佢就繼續介紹我食原隻寒天椰皇凍,會舒服啲.我見佢咁熟呢o度啲o野,就問佢係咪熟客?佢答係.

好,最後我同男友揀o左:

1. $28.00o既原隻寒天椰皇凍
有片椰肉’飄’o係面o度,
’撩’吓佢,下面有一大舊寒天,
飲吓先,椰青水清新,但只飲o左一啖,後面o既雪糕批到o黎,而且見到三色雪糕批開始有啲熔,我就先停食呢個,食完下面o既至返轉頭食.

返翻o黎食時,已經唔係好凍,寒天唔算爽口,椰青水越飲越甜,如果仍然係凍會正啲.
味道: 4分

2. $38.00o既三色雪糕批
邊o個o度開始有啲熔但都睇到都幾實,味道係雲呢拿,朱古力同芒果,食落唔太甜但完全食唔到三隻雪糕自己o既味道.
味道: 2.5分

3. $38.00o既榴槤雪糕批
呢個係男友話要,我冇諗過要三個甜品,但男友見到呢個覺得正,所以都叫埋=.=”.佢食一啖後我就嗅到榴槤味,佢食o左一半就到我食,呢個凍到有雪同過硬,可能唔係咁賣得.但榴槤味真係幾出唔太甜,而中間原來溝有榴槤肉,都可以o既.

不過條朱古力威化可能通o左風,有啲腍喇.
味道: 3.5分

環境:
入去坐低後嗅到強烈羶味,坐低後一路都覺得有少少焗.不過座位都算舒適.
2014-01-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$52.00 (Last Night Supper)
2014-01-01 151 views
呢間甜品鋪係因為女朋友話想食木桶豆腐花所以先搵到ge~見佢開左唔係好耐,食評唔錯,決定黎試下!黎到人唔算好多,可能始終時間都尚算早兼附近都好多食野ge鋪!一黎就叫木桶豆腐花啦,佢仲有個薑汁版ge,不過都係試原味算啦!另外知道佢每個星期都會有一款甜品半價優惠,今個星期係香蕉紅豆卷,叫埋試下啦!等左10分鐘,黎啦!呢個期待已久ge木桶豆腐花,份量果然唔細!大概有2碗ge份量,岩岩好兩個人食!$2x蚊黎講好抵!好滑,入口近乎即溶,食晒成個都冇任何'鞋'口ge地方!就算唔連黃糖都好食!熱辣辣食最正!!另一個本來都係因為半價試下,點知都好正!出面果層好似春卷咁脆,同樣又係熱辣辣!一咬開香蕉同紅豆味都有!雖然兩者都係甜,但係又唔會互相蓋過對方ge味道!香蕉配紅豆都有出奇ge好味道!就連唔食香蕉ge女朋友都話熱辣辣好好食,忍唔住食左一舊!欣賞佢唔會因為半價而頹整!正呀!!!
呢間甜品鋪係因為女朋友話想食木桶豆腐花所以先搵到ge~
見佢開左唔係好耐,食評唔錯,決定黎試下!
等左10分鐘,黎啦!
呢個期待已久ge木桶豆腐花,份量果然唔細!
大概有2碗ge份量,岩岩好兩個人食!$2x蚊黎講好抵!
好滑,入口近乎即溶,食晒成個都冇任何'鞋'口ge地方!
就算唔連黃糖都好食!熱辣辣食最正!!
另一個本來都係因為半價試下,點知都好正!
出面果層好似春卷咁脆,同樣又係熱辣辣!
一咬開香蕉同紅豆味都有!
雖然兩者都係甜,但係又唔會互相蓋過對方ge味道!
香蕉配紅豆都有出奇ge好味道!
就連唔食香蕉ge女朋友都話熱辣辣好好食,忍唔住食左一舊!
欣賞佢唔會因為半價而頹整!正呀!!!
2013-12-17
$19 (Last Night Supper)
       週三拿手提電話去旺角維修,出乎意料一小時修妥,剩下偷得浮生的時間,遂步行至油蔴地永安百貨公司逛逛,走到累信步進入了位於這間公司背後的三英甜品屋,選了一份下午茶餐,是兩件蟹柳春卷、一小碟雜果沙律和一杯蜂蜜檸檬水。             先端來那杯檸蜜,平日很少飲這種飲品,印象中大多食店都是沖泡得很甜,使人飲到像齜牙咧嘴的一副表情,但今次竟然意外地恰到好處,甜度沒有超標,檸檬不苦澀,蜂蜜清潤。其餘食物則等了十分鐘左右,因為春卷是新鮮炸出來,熱烘烘的新脆,佐以喼汁伴吃,鬆化可口,但不含油脂,原因餡料全是蟹柳和蔬菜,十分健康,一向少吃炸食物,這次吃得份外喜悅﹔沙律的醬汁沒有蓋過雜果的泛濫,適度的混為一體,賣相清晰奪目,果的內容簡單數樣:蘋果﹑菠蘿﹑蜜瓜,想不到加了椰果,口感滑韌,很有咬口,不錯的選材,另配以兩條蟹柳絲,像兩條紅絲繩的華美。一般快餐店的所謂雜果沙律,馬鈴薯多過水果,營養成份以澱粉質稱冠,不敢恭維,這間甜品屋的雜果沙律雖然水果種類不多,卻是相當清新可口,值得品嚐。            這一趟來到甜品屋,卻沒有吃甜品,只吃了他的健康下午茶,但不重要,至少給了我信心再

這一趟來到甜品屋,卻沒有吃甜品,只吃了他的健康下午茶,但不重要,至少給了我信心再來,何況發現了他們也有做我很喜歡的一款法式甜品---梳乎厘,等着瞧,我會再來做座上客的。這個下午茶餐盛惠26元 ﹔一男一女的店員不知是否老闆,二人都很和靄,當然,我在休閒時段光顧,只有五至六人,或許是他們展現笑容的最佳時段吧?哈哈…
蟹柳春卷雜果沙律蜂蜜檸檬下午茶餐

2013-12-04
$26 (Tea)
2013-10-23 54 views
我同朋友習慣左去甜品舖都會先試楊枝甘露,今次試其他特別啲嘅,哈哈。奶凍:雖然簡簡單單嘅奶凍,但並唔係每一間都可以做到震滕滕開心心嘅質感。我同朋友就好鍾意,哈哈超正!椰王凍:鍾意食椰子飲椰青嘅朋友仔可以一試,不過真係好冰凍。有敏感牙齒要小心喔,我就真係凍到有點頭痛。三色雪糕批:該店極力推介,小女子就覺得食落唔係話好特別但會勾起細個攬住2公升裝嘅三色雪糕嘅日子,哈哈。黑白雪花冰:黑=黑芝麻;白係豆腐味。但老實講小女子真係唔識欣賞黑芝麻竟然咁苦。不過黎過幾次之後有一個結論Ricky哥(我估似老闆)笑容燦爛,待客有禮。佢同員工服務態度一流^^

2013-09-20
$50 (Other)
  • 楊枝甘露奶凍
2013-05-31 84 views
在不同的店子吃過喳咋,突然間又想吃多一個西式甜品。在源記附近不是沒有西式甜品,而是想走遠一點尋找。來到佐敦與油麻地之間的吳松街,有一間似乎開了不久的甜品店,於是走進入去,看看有甚麼西式甜品。入到店子,面積不大,有一間開放式的廚房,坐位也是只有廿來個,環境看來頗清潔的,而且只有老闆和老闆娘二人坐鎮,而客人不多,進入只有一個顧客,後來走了只有在下自己一人。看看餐牌,其實都是其他甜品店的大路甜品,有糖水有心太軟,也有以生果和雪糕造的甜品。既然在下已吃過糖水,就試一下這裡的其他甜品。在下想試的只有豆腐花,因為想試下他的豆腐花是否滑溜,於是點來芒果豆腐花。芒果非常新鮮,也頗甜的,而且是原個切開來的,而且果肉豐厚有咬口;豆腐花確實滑溜,而糖水就頗甜,而豆腐花有微弱的豆香但不濃。店子雖小,但甜品款式不少,下次再來的話,可試其他甜品。

店子雖小,但甜品款式不少,下次再來的話,可試其他甜品
2013-05-31
$25 (Tea)
2013-05-04 44 views
同朋友喺附近大排檔食完飯, 當然想食番啲甜品至叫做滿足架啦~~~行過見到呢間狀似新開嘅甜品屋, 所以就想入去試吓啦~~(其實佢附近都仲有間甜品屋, 不過主打刨冰, 我同朋友今晚唔想食刨冰, 所以就入黎呢間啦~~~)一入到去, 冇乜人, 得一枱6-7個人嘅客, 我哋搵個角落坐底左~~間鋪都幾乾淨整潔, 相中嘅一角係我覺得全鋪頭最靚嘅一角, 藍色天空牆紙托底, 兩張木凳, 一張枱, 好似好浪漫啊~~不過俾我哋睇到呢樣....點解到左五月, 間鋪仲用緊Christmas嘅裝飾架???唔緊要, 入黎係為食嘢嘅, 打開個menu, 睇吓有咩食先....我同朋友一人一叫左一個甜品, 朋友叫左熱嘅紅豆沙豆腐花...賣相似紅豆沙, 搯開呢...真係有一粒粒嘅紅豆架!!!食落就....紅豆沙嘅味淡左啲, 豆腐花夠滑, 但冇乜豆腐味.....(可能俾紅豆沙陣味輕輕蓋過左)整體就不過不失了。我就叫左心太軟~~~賣相好似唔錯喎~!此為呢間店嘅「必食推介」, 伴嘅雪糕有幾多選擇, (vanila, 綠茶, 朱古力, 士多啤梨)我好鍾意食士多啤梨雪糕架, 所以就揀左士多啤梨雪糕啦~~~好啦, 叉入去舊心太軟度,

行過見到呢間狀似新開嘅甜品屋, 所以就想入去試吓啦~~

不過俾我哋睇到呢樣....
點解到左五月, 間鋪仲用緊Christmas嘅裝飾架???

賣相似紅豆沙, 搯開呢...
真係有一粒粒嘅紅豆架!!!
整體就不過不失了。

我就叫左心太軟~~~
賣相好似唔錯喎~!
我好鍾意食士多啤梨雪糕架, 所以就揀左士多啤梨雪糕啦~~~

好啦, 叉入去舊心太軟度, 睇吓係咪真係咁軟先....
其實叉入去嗰陣, 有點難叉, 因為心太軟個皮做得厚左少少, 需要「拉鋸」隻叉數次至叉得開件cake...
不過入面啲朱古力都真係幾流出黎, 一叉開就「霸霸聲」流出黎啦~~~

食落啲朱古力仲熱架, 唔似有啲鋪頭, 叉出黎已經「瓊」左喺入面, 一啲都唔流, 係一件「流」嘅心太軟....

我個人最鍾意就係將件心太軟同伴住嘅雪糕同食, 一冷一熱嘅口感, 才是「至高無上」嘅口感!!
不過.....
佢舊雪糕有點出事!!
太硬啦!!!!

我篤都篤唔開舊雪糕, 一篤入去就成舊雪糕球拎起左啦.....

最後, 我將件雪糕擺左一陣, 等佢軟啲至食得...

整體上, 個心太軟係okay的, 唯一美中不足嘅地方就係....
件著嘅雪糕係一舊「硬」雪糕!!

Other Info. : [i]呢間甜品屋係一間新開嘅甜品屋, 鋪頭細細, 其實可以容納嘅客真係好有限。不過, 入到去嘅感覺都幾舒服, 鋪頭嘅色彩, 燈光都幾柔和, 食甜品唔係食快餐, 係應該要有呢種relax嘅感覺。 我食嘅當日, 有一枱客喺附近, 可能間鋪又冇乜人, 所以都幾應聲, 有時我同朋友傾傾吓偈, 都聽唔到我朋友講乜....所以如果情侶入去食, 想講「悄悄話」, 就真係要揀啲僻靜嘅角落坐啦, 因為只要稍為附近有枱客多啲人, 你都可能要講到好「聲嘶力竭」.... 對於一間新開嘅甜品屋, 我覺得仲有好多改善嘅空間, 加油啊~~~ (我會番轉頭幫襯架, 畢竟我仲未真正試哂佢哋嘅甜品, 我覺得佢哋可以有再好嘅地方。)[/i]
2013-05-01
]香芒三英小丸子[/u]芒果好香甜,小丸子食落口煙煙韌韌好有口感.木桶豆腐花豆腐花即叫即做,口感好香好滑,份量十足,一個人都未必食得曬.三色雪糕批芒果,朱古力,云呢嗱三種口味道加埋一齊食,出奇咁夾!!(不過尚未推出,值得期待.)
]香芒三英小丸子[/u]
芒果好香甜,小丸子食落口煙煙韌韌好有口感.
木桶豆腐花
三色雪糕批
Other Info. : 其實佐敦區甜品店有好多,但係一間甜水店有無用心製作甜品,一食就知道!! [u]三英甜品[/u]係我食過最滿意的甜品店,不論食品,價錢,環境,各方面都好好. 還有榴槤班戟我個人覺得,比滿記還要好食,榴槤好香,喜愛食榴槤的朋友一定試!!
2013-03-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 木桶豆腐花
  • 香芒三英小丸子