2015-08-05 2697 瀏覽
朋友大力推介 , 話黎澳門一定要食佢  譚家魚翅  !!由於係人氣食店 , 唔想等位 , 唔想食飯時間同人迫 , 所以我地一落船就直接朝目的地進發 !黎到12點左右 , 啱啱開門 , 我地好幸運成為今日既第一檯客人 ^^揀野食時間 , 由於我唔好食翅 , 所以醉翁之意不在翅見到花膠雙目發光 , 搵到目標 , 就係佢喇8號仔 花膠海參中勾翅 ( 只係賣$68咋 )主角出場 五個一齊出 , 四個砂窩 , 噗噗噗噗 , 滾住上黎好有氣勢試左一啖朋友叫既菜膽雞炖翅雞湯好鮮甜 , 好重鮮雞味 ,而且非常濃郁 , 好好味 食返自己果個花膠海參翅先 , 噗噗噗噗成兩分鐘都一直滾緊 , 淨係依個感覺都已經夠正(冬天食一定覺得更正)嗯!飲落第一口既感覺係"超"濃郁如果我話頭先果個雞湯翅係好濃郁依個湯係超超超濃郁 !!而且味道唔似我地平時一般中式酒樓食開既味道比平時酒樓食開既清新(但佢又好濃味喎, 果種感覺唔識形容)更鮮甜 , 湯底真係好好味 海參 , 我本身平時都唔係好食海參對我黎講 , 一舊爽爽地既膠質 講到花膠 , 我就有d失望喇( $68蚊想食花膠 , 依個大想頭既我 , 真係要醒一醒)係魚肚黎既

朋友大力推介 , 話黎澳門一定要食佢  譚家魚翅  !!
揀野食時間 , 由於我唔好食翅 , 所以醉翁之意不在翅
見到花膠雙目發光 , 搵到目標 , 就係佢喇
8號仔 花膠海參中勾翅 ( 只係賣$68咋 )
主角出場
五個一齊出 , 四個砂窩 , 噗噗噗噗 , 滾住上黎
好有氣勢
試左一啖朋友叫既菜膽雞炖翅
雞湯好鮮甜 , 好重鮮雞味 ,而且非常濃郁 , 好好味
食返自己果個花膠海參翅先 , 噗噗噗噗
嗯!飲落第一口既感覺係"超"濃郁
如果我話頭先果個雞湯翅係好濃郁
依個湯係超超超濃郁 !!
而且味道唔似我地平時一般中式酒樓食開既味道
比平時酒樓食開既清新(但佢又好濃味喎, 果種感覺唔識形容)
更鮮甜 , 湯底真係好好味
海參 , 我本身平時都唔係好食海參
對我黎講 , 一舊爽爽地既膠質
係魚肚黎既 , 唔係點心百花魚肚果種索曬汁既魚肚
爽爽地 , 泰國食魚肚羮果種咁
*佢重點要配合埋飯一齊食 (飯另叫)
d湯包住d飯 , 夾埋d湯一齊食 , d飯粒粒都好滑
加埋芫茜既香味 , 芽菜既爽口 , 極品 !
翅既大特寫
唔多鐘意食翅既我 , 唔識分好唔好食
我只係知$68簡直係超值 !
如果可以叫淨湯加飯仲啱我呀, 哈哈

2015-07-18