2019-03-16 1778 瀏覽
呢間葡菜雖然位於酒店,但價錢同環境(仲有份量)都係走親民路線;同埋好欣賞佢地個新menu將澳葡菜同葡國菜分類,因為坊間(包括在下)都成日分唔清兩者嘅分別,學到野呀今次👌🏻而今餐點嘅菜式都係正宗嘅葡國菜,highlight如下:🥣香菜馬介休湯伴水煮蛋及酸麵包呢個湯係葡國南部嘅特食菜,係澳門真係第一次食💁🏻‍♀️簡單地以馬介休吊起成個湯嘅鮮味,浸塊sourdough加隻靚仔水波蛋,好一道典型嘅葡式家庭菜,喜歡!🐂香煎牛里脊粒配白酒汁及腌菜呢味菜嘅葡文名Pica Pau,意思就係啄木鳥,因食嘅時候要好似啄木鳥咁逐粒逐粒食而得其名😂個牛肉煮得幾腍,但最緊要係有自家製腌菜嘅加持,酸酸地幾消滯🐙燒章魚配新薯及蒜蓉香菜汁章魚生熟程度剛好,但就咁食會覺得有啲普通,不過加埋底下嘅caramelized onion同個汁就完全唔同食法,味道層次會豐富好多💁🏻‍♀️ 主菜中最鐘意係佢🥧葡撻係咪覺得係澳門入餐廳食葡撻好好笑呢🤡係廚師嘅強烈推薦下抱住有少少懷疑嘅心態叫左黎食,呀廚話呢個係正宗嘅葡撻,做法同澳門嘅唔同,蛋味更濃、質地似流心吉士,亦相對甜啲,但不變嘅係撻皮依然酥脆香口,又真係同葡撻始祖Pastéis d

🥣香菜馬介休湯伴水煮蛋及酸麵包

🐂香煎牛里脊粒配白酒汁及腌菜

🐙燒章魚配新薯及蒜蓉香菜汁

🥧葡撻
係咪覺得係澳門入餐廳食葡撻好好笑呢🤡係廚師嘅強烈推薦下抱住有少少懷疑嘅心態叫左黎食,呀廚話呢個係正宗嘅葡撻,做法同澳門嘅唔同,蛋味更濃、質地似流心吉士,亦相對甜啲,但不變嘅係撻皮依然酥脆香口,又真係同葡撻始祖Pastéis de Belém有得揮,證明呀廚唔係吹水😂

另外仲叫左:
🐟馬介休魚柳配粟米麵包、白豆、芥蘭及葡國肉腸

🐖慢煮伊比利亞黑毛豬配黃油豆飯及自製薯片