2010-07-16 803 瀏覽
午餐吃了陸軍俱樂部的半自助餐,晚餐/宵夜撈埋一堆,八點多去到等了45分鐘才入座。等位期間見其他人多數是吃干炒牛河、炸鯪魚球、水蟹粥、豉椒炒蜆、雞腸通菜、鮮雞腳菜(菜心)。二人只叫了3種嘢,最好食是 :- 炸鯪魚球,100分,鯪魚味濃、彈牙,新炸起特別香脆,送冰凍啤酒一流。- 干炒牛河,95分,正如眾人所說鑊氣夠,牛肉處理得剛剛好夠淋滑,冇梳打味。多啲芽菜及牛肉更好,因都要$30。- 雞腸通菜,95分 + 5分因香港冇咁多新鮮雞腸食,兩種食材都新鮮爽脆。- 蔗汁 $14不好,外邊交來的,冲太多水唔夠味。街邊的細龜當然功架一流干炒牛河鑊氣十足,但是地下廚房的炸鯪魚球和雞腸通菜亦不遑多讓,值得一去再去。地方是很普通但服務是很有誠意,這或許是細龜的堅持。我最失敗是冇食水蟹粥留小小肚吃對面六記的竹昇麵,結果一肚氣及非常失望。
二人只叫了3種嘢,最好食是 :
- 蔗汁 $14不好,外邊交來的,冲太多水唔夠味。
地方是很普通但服務是很有誠意,這或許是細龜的堅持。
2010-06-29
  • 炸鯪魚球、乾炒牛河