2008-12-31
好多人嚟澳門都一心想追尋香港差唔多絕跡嘅兒時懷舊甜品,除咗荷蘭園禮記嘅人氣雪糕三文治外,莫義記嘅大菜糕亦好出名,呢次要食大菜糕之外,亦想試吓佢個榴槤雪糕: 榴槤雪糕:雪糕嘅份量唔多,不過一絲絲嘅新鮮榴槤果肉就頗多,啖啖都食到榴槤肉;榴槤味道非常濃郁,就好似食咗新鮮榴槤嘅效果一樣,並唔係一般只靠人造榴槤香料製成嘅榴槤雪糕可以媲美!雪糕嘅質感滑溜,不過因為榴槤肉多,感覺似雪芭多過似雪糕,真係啖啖透心涼!嗰朕可惡嘅榴槤暗暗香味一直喺口腔裏面揮之不去,食完去瑪嘉烈排緊葡撻嘅時候不為意吐咗一啖胃氣,旁邊坐喺度食緊蛋撻嘅食客即刻同朋友講:點解有朕榴槤味嘅?真係唔好意思嘞,忍唔住! 只要鍾意食榴槤嘅都唔應該錯過呢個味道真實嘅榴槤雪糕,食過一定番尋味! 芒果大菜糕:芒果味大菜糕嘅味道當然冇榴槤雪糕咁濃烈嘞,淡淡嘅芒果味頗簡單清新,大菜糕嘅質感滑溜爽口,彈牙冰凍,好似較挺身嘅啫喱,味道清清淡淡甜甜哋,感覺唔錯!夏天呢度嘅甜品一定係消暑極品,冬天食也別有一番滋味!雖然個個都係買一兩杯,但招呼仍然熱情,難怪次次經過門口都係一大堆人!